Теодор Захов: Ще има още инвеститори в телекомуникациите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Теодор Захов: Ще има още инвеститори в телекомуникациите

Теодор Захов: Ще има още инвеститори в телекомуникациите

1889 прочитания

профил
Теодор Захов е 38-годишен. Той е председател на управителния съвет на Сдружението за електронни комуникации, което обединява всички алтернативни оператори на фиксирани телекомуникационни услуги. Изпълнителен директор е на "Спектър нет". Завършил е Техническия университет в София. През 1992 г. основава софтуерната фирма "Биотим". По-късно, през 1997 г., основава "Спектър нет".

Закво ще се промени на телекомуникационния пазар в България вследствие на новия Закон за електронни съобщения?

Волята на държавата е потребителите да получават все по-качествени и достъпни телекомуникационни услуги. Важен за обществото е въпросът дали на пазара има конкуренция, а белег за това е колко от фирмите и семействата ползват други оператори, които предлагат същата услуга както БТК. В момента изборът им е ограничен и новият закон е ключовият инструмент това да бъде поправено. България има ангажимент към ЕС до началото на 2007 г. условията за развитие на конкуренцията в телекомуникациите да са в унисон с евроизискванията. В двата си последни доклада Европейската комисия посочи, че има сериозни забележки към защитните мерки, свързани с конкуренцията, и очаква ефективни стъпки за наваксване от страна на България. Затова е важ­но в предстоящите седмици държавата, администрацията и компаниите да се фокусираме в подготовката на един много добър нов закон за електронните комуникации.

Какви са вашите предложения?

Динамиката на сектора изисква Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да действа бързо и ефективно. В момента решенията на регулатора стигат до пазара с голямо забавяне, защото всяко важно решение се обжалва във Върховния административен съд. Първото ни предложение е тази негативна практика да се прекрати и КРС да има повече инструменти за ефективна намеса в полза на конкуренцията и потребителите. В допълнение идва и второто ни предложение - за промяна в размера на глобите, които могат да бъдат налагани от КРС. Сега те са с фиксиран таван, а ние смятаме, че трябва да са обвързани с оборота на компаниите. Да глобиш със 100 000 лв. оператор, който има 1.3 млрд. лв. оборот, не е същото, като да глобиш с тази сума фирма с 200 000 лв. оборот. Настояваме и глобите да са повтаряеми - докато не се отстрани едно нарушение, те да бъдат прилагани неколкократно.

Ако предложенията ви бъдат приети, КРС ще получи огромна власт. Не се ли опасявате, че това може да се обърне срещу вас?

Регулация, която създава конкуренция, ще докаже, че България е ангажирана с привличане на нови инвестиции и създава стабилна правна среда за навлизането на нови международни компании. Регулаторът е този, който провежда държавната политика, за да постигнем целта. Затова са му нужни адекватни правомощия. Иначе е все едно да изпратим войник на важна мисия и да го оставим без екипировка и въоръжение. Характерно за България е, че се страхуваме дали един регулатор би действал адекватно, ако му дадем повече власт. В Европа се счита, че регулаторите са достигнали достатъчна степен на зрялост, че да вземат правилни решения, без рамките за тях да са зададени предварително в закон. Теоретично един силен и тенденциозно действащ регулатор е заплаха за всяка компания. Ако обаче се прояви тенденция към някакви аномалии, операторите не бихме се поколебали да се обърнем към Брюксел.

Какъв е пътят на алтернативните оператори? Ще продължат ли да са зависими от нечия инфраструктура и от чия?

Телекомуникациите са сектор, в който всички участници трябва да инвестират в инфраструктура. Скорошен доклад по поръчка на Европейската комисия показва ясно връзката между нивото на конкуренция и обема на инвестициите. Проучването посочва, че конкуренция на ниво услуги е задължителна предпоставка за конкуренция на ниво инфраструктура. Конкретен пример е Франция. Наскоро три оператора обявиха намерения за инвестиции в оптични мрежи от ново поколение (FTTH - fibre to the home) - два алтернативни телекома и бившият монополист "Франс телеком". Анализаторите са единодушни, че това е в резултат на конкуренцията, която се развива там вече 10 години. И в България алтернативните оператори искаме да инвестираме в инфраструктура. Българският път за прив­личане на вложения не се различава от френския и германския - когато има ефективни условия за пазарна надпревара, ще има и инвестиции.

Какъв е делът на алтернативните оператори от пазара в момента?

Малък е - между 1.5% и 2% от абонатите. Това е най-ясният признак за ниско ниво на конкуренция, критикувано и от Европейската комисия.

Това според вас е малко спрямо какво?

За 3 години след либерализацията европейските бивши монополни оператори намаляват пазарния си дял средно с 22% от националния и 35% от международния телефонен трафик в полза на новите играчи. В България в края на четвъртата година от падането на монопола имаме повече от десетократно по-малък дял на алтернативните оператори. Считаме, че изминалият период беше предостатъчно дълъг и с новия закон това изоставане трябва да се преодолее.

„Алтернативните оператори имат само 2% пазарен дял“
Фотограф: Красимир Юскеселиев

профил
Теодор Захов е 38-годишен. Той е председател на управителния съвет на Сдружението за електронни комуникации, което обединява всички алтернативни оператори на фиксирани телекомуникационни услуги. Изпълнителен директор е на "Спектър нет". Завършил е Техническия университет в София. През 1992 г. основава софтуерната фирма "Биотим". По-късно, през 1997 г., основава "Спектър нет".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK