Изгряващото слънце на частните болници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изгряващото слънце на частните болници

Изгряващото слънце на частните болници

"Токуда" засега лекува срещу заплащане, но очаква договор със здравната каса

Десислава НИКОЛОВА, Боряна КИРИЛОВА
7296 прочитания

Просторни светли коридори с шарени настилки, пана по стените, ярки столчета и стаи, които приличат на болнични само по апаратурата в тях.

Така може да изглежда и една болница в България. В средата на тази седмица в София беше официално открита "Токуда болница", проект с японски инвестиции за 120 млн. евро. За отвикналия от лукс български пациент истински културен шок е не толкова свръхмодерната апаратура, която би могла да бъде оценена най-добре от специалисти (стойността й е 90 млн. евро), колкото стаите, снабдени с модерна система за повикване на персонала (има дори бутон, чрез който можеш да зададеш въпрос от разстояние), с кът за посетители, както и луксозните бани с душ кабини. Архитект Васил Николов, който е дошъл на откриването, очаква болницата да съчетава "доброто от европейската и японската практика". Чисто професионален интерес е довел тук и д-р Кръстева, лекар в ортопедична болница. "Чух, че апаратурата е на изключително високо ниво, и дойдох да разгледам." Галина Велева, операционна сест­ра в болницата в Етрополе, оценява изключително високо "новите технологии, комфорта за пациента и персонала, както и вероятно по-високите заплати".

Недоверчивият българин не допуска, че ще има достъп до услугите там. При импровизирана анкета на "Капитал" само един от девет запитани беше оптимист, че всеки здравно осигурен пациент ще има достъп до луксозната болница, защото "всичко ще е много скъпо".

Проектът

определян от министри, лекари и инвеститори като "най-голямата инвестиция в българското здравеопазване за последните 17 години", предлага услуги в почти всички медицински специалности (изключение засега правят психиатрията, инфекциозните болести и детската кардиохирургия). Целта е да се направи пълен цикъл - от профилактични и скринингови програми за откриване на болести в ранен стадий, прегледи при лични лекари, престой в болница, до рехабилитация и санаториално лечение след това.

Болницата вече е с лиценз от здравното министерство и ще заработи от 1 декември. Първият корпус с 500 легла е напълно готов, вторият ще бъде завършен през следващата година. Общият брой легла е 1000. Екипът се състои от 125 лекари, над 200 сестри и 42 санитарки. По договор никой от работещите няма право да получи от пациент подарък, дори и цвете. Тъй като болницата още не работи с пълния си капацитет, тя ползва по договор аптеката, линейките и част от лекарите на Военномедицинска академия (ВМА).

Мотивите на лекарите

да изберат тази болница за свое работно място си приличат. За д-р Славомир Кондов, завеждащ "Неврохирургия", това е "изключителното предизвикателство сам да създадеш отделение - от необходимата апаратура до екипа и конкретната визия за развитието на отделението". "Въпросът не е в по-високото заплащане в сравнение с предишното ми работно място, а в това, че сме избрани сред 5000 кандидати за участие в един изключителен проект", коментира д-р Илия Карагьозов, завеждащ "Акушерство и гинекология". За д-р Пенев, лекар в белодробно отделение, предимствата са в несравнимо по-добрите битови условия, по-добрата организация на работа и различната философия на отношения с пациента.

Лично японските инвеститори са избрали в поредица от интервюта завеждащите отделения. Инвеститорите са предпочели млади, но вече утвърдени специалисти (между 35 и 45 г.), които обаче не завеждат клиники и не са с високи научни звания. От кандидатите се е изисквало отлично владеене на чужди езици. Стремежът е "Токуда" да получи от Министерството на образованието и науката акредитация за учебна база на Медицинския университет. През следващата година за обучение на лекари от други болници и студенти са отделени 578 хил. лв. В болницата ще могат да оперират и известни гост-професори. "Капитал" потърси и лекари, отказали работа в новата болница. Те не пожелаха да застанат с имената си, за да нямат проблеми на сегашната си месторабота, но аргументират отказа си така: не е ясна нормираността на работния ден, възможно е да те извикат извънредно по всяко време на денонощието, сравнително по-малки са годишните отпуски, има забрана по договор да работиш на второ място, което те лишава от възможността за частна практика.

Според изпълнителния директор на болницата д-р Росен Панов вече има листа с 300 пациенти, които искат да се лекуват в нея. Първоначално това ще става срещу заплащане. До седмици се очаква и подписването на договор с Националната здравно­осигурителна каса (НЗОК). Здравноосигурените пациенти ще се преглеждат в медицинския център и ще се лекуват по 250 клинични пътеки в болницата, без да доплащат. В случай че искат да получат услуги или консумативи, които не се покриват от касата, ще плащат по

тарифите

определени от болницата. Те трябваше да бъдат оповестени на 1 декември (след редакционното прик­лючване на броя).

Според финансистите на болницата тя ще разчита не на високи цени, а на използваемост на леглата, и ще печели от оборот. Доплащането за услугите, които не се заплащат от здравната каса, ще бъде с плюс-минус 5-10% по-високо или по-ниско в сравнение с тарифите на многопрофилните болници от подобен мащаб. Такава е само Военномедицинска академия. Частните прегледи там се заплащат по 15 лв.

Банка "Токуда" (която има клон на партерния етаж на болницата) ще кредитира лечението на пациентите. В момента се разработва продукт, който да позволи на пациентите да ползват средносрочни кредити (3-7 години) за операции на стойност до 15 хил. лв. "Всяко искане ще се разглежда индивидуално и сумата може да надвишава този лимит", отбелязва Станимир Михайлов, прокурист на банката. През следващата година японската корпорация планира да отвори свой частен здравноосигурителен фонд, чиито клиенти ще се лекуват безплатно в "Токуда болница". Освен това инвеститорите планират процент от печалбата да бъде отделен за специален фонд, чрез който ще подпомагаме лечението на социално слаби.

Инвеститори обявиха още три проекта
В България работят 45 частни болници с общо 1565 легла. Според анализ на банка, пожелала да не се споменава името й, инвестициите за разкриване на едно легло варират между 6000 и 8000 лв.
По данни на "Токуда болница" в едно легло там са инвестирани 12-14 хил. лв. Според Асоциацията на частните болници инвестициите в хирургична клиника с до 10 легла са между пет и 10 млн. лв. Оборудването на операционна зала по европейски стандарти струва 1 млн. евро. По груби изчисления, тъй като единна статистика на инвестициите в частни болници няма, от началото на прехода в строеж и оборудване на болници са вложени минимум 200 млн. лв. Инвестициите обикновено са на зелено. Болниците са собственост на лекари, които са работили в чужбина и влагат в тях спестяванията си или ползват ипотечни кредити. Досега само един холдинг ("Доверие") е инвестирал в този сектор. Първата чужда инвестиция е на специализирана болница, собственост на немска фондация.
Повечето частни болници са специализирани. Досега в България работеха само четири частни многопрофилни болници. Първата, и с най-голям капацитет (110 легла), е "Хигия" в Пазарджик, която е от 1991 г. Другите две са в София - "Доверие" и "Вита", четвъртата е плов­дивската "Каспела".
На прага на приемането на България в ЕС интересът към инвестициите в сектора се засилва. Очаква се през следващата година да започне и приватизацията на болници.
През април 2008 г. се планира да заработят черноморска болница за активно лечение и рехабилитационен комплекс на проф. Александър Чирков в Поморие. Строежът ще бъде на площ от 20 дка, инвестицията е за 20 млн. евро.
Инвестиции във верига болници в цялата страна с американско ноу-хау планира и току-що лицензираният частен здравен фонд "Всеотдайност" с мажоритарен акционер концесионерът на столичната чистота Румен Гайтански. Засега обемът на инвестицията не е ясен.
Възможна е още една инвестиция. Австрийският застраховател "Уника" от групата "Райфайзен" има интерес към здравното осигуряване в България. В момента все още проучваме пазара, съществуват различни варианти - от предлагането на здравноосигурителни услуги през създаване на обслужваща мрежа от лекари и инвестиции в инфраструктура, т.е. към закупуването на болници", отбелязват от българския офис на "Райфайзенбанк".

Японски (финансови) загадки
Болницата "Токуда" е собственост на "Токушукай медикъл корпорейшън", притежавана от д-р Торао Токуда.
Корпорацията има най-голямата болнична верига в Япония от 180 здравни заведения. Болницата в София е най-голямата от веригата и първата извън Япония. Тя е с 1000 легла, докато останалите са с максимум 600. Идеята е да се превърне в логистичен и квалификационен център на "Токушукай" за Европа и Африка. Собствениците имат намерение да инвестират още на Стария континент, но все още не са взели решение кога и къде.
Стойността на проекта в София е 120 млн. евро по данни на инвеститорите. "Философията на г-н Токуда изключва преследването на бърза печалба. Бизнес планът предвижда лечебното заведение да върне вложените инвестиции до 2009 г.", твърди финансовият директор на болницата Петър Благоев. Той отказа да обясни какви приходи се очаква да има клиниката през следващите години и как при рентабилност от 5-6% инвестиции от 120 млн. евро ще се възвърнат до 2009 г. Собствениците афишират намерение цялата печалба да бъде реинвестирана в България. С част от нея ще се покрива лечението на социално слаби, ще се строят домове за стари хора и балнеолечебни центрове. Японските инвеститори обмислят и втора болница в България. "При 700 постоянно заети легла ще мислим къде да строим, а при 900 - вече ще сме завършили ново лечебно заведение", отбелязва Петър Благоев. Издръжката на едно легло ще е около 570 лева на ден.
Проектът за болницата "Токуда" беше обявен през 1996 г. Две години по-късно Столичната община продаде на фирма "Токушукай - София" 27 дка в местността Погребите в кв. "Лозенец" за 1.020 млн. долара. Първата копка беше направена на 19 март 2003 г., когато беше съобщено, че болницата ще бъде построена за 2- 2.5 години. Проектът обаче беше блокиран заради реституционни претенции за терена. Друга причина за забавянето е, че "120 млн. евро не е сума, която се акумулира лесно", обясни главният секретар на "Токушукай медикъл корпорейшън" Катсуюки Носо.
Първата инвестиция на "Токушукай медикъл корпорейшън" в България е Токуда банк, която работи от 1994 г. Тя е стратегически партньор на лекарския съюз и отпуска инвестиционни и оборотни кредити на медици при преференциални условия. Един от изискваните документи при кандидатстване за инвестиционен кредит е декларация, че лекарят ще насочва пациентите си за лечение в болницата "Токуда".


Банковият кредит за лечение се отпуска на входа на болницата
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Просторни светли коридори с шарени настилки, пана по стените, ярки столчета и стаи, които приличат на болнични само по апаратурата в тях.

Така може да изглежда и една болница в България. В средата на тази седмица в София беше официално открита "Токуда болница", проект с японски инвестиции за 120 млн. евро. За отвикналия от лукс български пациент истински културен шок е не толкова свръхмодерната апаратура, която би могла да бъде оценена най-добре от специалисти (стойността й е 90 млн. евро), колкото стаите, снабдени с модерна система за повикване на персонала (има дори бутон, чрез който можеш да зададеш въпрос от разстояние), с кът за посетители, както и луксозните бани с душ кабини.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  alieng avatar :-|
  alieng

  Техниката тук разбира се е на световно ниво, вероятно и повечето лекара в болницата. Въпросът обаче е доколко ще се справят българските лекари с управлението на тази институция. Защото именно на лекари е поверено основно, а има доста негативни примери в България за способностите на медиците в областта на финансите, управлението и "маркетинга".

 • 2
  Avatar :-|
  Кирил

  Ще Ви препоръчам уважаемо ръководство на Токуда,да гледате много внимателно какви хора назначавате в болницата си,да гледате какво минало имат,а не да рушат авторитета на толкова добра болница,по специално имам в предвид една от вашите клинични ПСИХОЛОЖКИ.Все пак проверете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK