"Терем" се строява за продажба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Терем" се строява за продажба

"Терем" се строява за продажба

Дружествата на военния холдинг вече привличат интереса на евентуални кандидат-купувачи

2501 прочитания

Първите сделки - за имоти

Още преди да е приета стратегията за приватизация на участието на "Терем" в дъщерните му дружества, те започнаха продажба на част от активите си. По оценка на мениджмънта на холдинга имотите са неоперативни активи и затова е добре да се осребрят още сега. В момента вече върви процедура за продажба на няколко имота в Пловдив. Предстои да бъдат обявени търгове и за земи в с. Божурище и в Провадия.

Почти година след като Министерството на отбраната избра консултант за евентуалната приватизация на ремонтните заводи "Терем", по проекта вече се забелязва първо раздвижване: анализите на предприятията ще са готови скоро, представители на военното ведомство дават сигнали, че то има воля да продава, а към дружествата се появява и интерес.

На час - по лъжичка информация

Основната причина консултантът (консорциум между KPMG-България и адвокатската кантора "Арсов, Начев, Ганева") да се забави толкова с финансовите и правни анализи на дружествата на "Терем" беше късното сключване на договора с възложителя. Макар че консорциумът беше избран през май 2006 г., той получи допуск до документите на военно-ремонтния холдинг, част от които са секретни, едва през есента. И в момента, според източници от консорциума, информацията за дружествата на "Терем" се подава на принципа "на час по лъжичка". Според източници от самия холдинг до 3-4 седмици се очаква първите правни и финансови анализи на някои от дружествата да са готови, а месец по-късно да бъдат предадени и останалите. След това консултантите ще имат около 20 дни да представят и проект на стратегия за преструктуриране и приватизация на осемте дъщерни предприятия на "Терем". Така, ако процедурата протече без повече забавяния, има реален шанс в дружествата на холдинга да има частни инвеститори до края на годината.

Търси се: съдружник

Макар че задачата на консултанта е да препоръча схема за продажба или публично-частно партньорство за оздравяване на дружествата на "Терем", най-вероятно избраният метод все пак ще е продажба, казаха източници както от консорциума, така и от военния холдинг. "Самият "Терем" е в забранителния списъка за приватизация и ще си остане там", каза наскоро министърът на отбраната Веселин Близнаков. Според негови подчинени начинът в дъщерните предприятия на холдинга да бъдат допуснати частни капитали ще е продажба на част от дяловото му участие в тях. Така продавач ще е самият "Терем". За целта осемте дружества ще бъдат разделени на две групи. В първата ще влязат заводи със стратегическо значение, от чиято дейност държавата би могла да има нужда в бъдеще. Като такива засега се определят дружествата във Варна ("КРЗ - Флотски арсенал", който се занимава с корабостроене и ремонт), Търговище ("Хан Крум" за ремонт на танкове и бронирани машини) и Пловдив ("Георги Бенковски" за ремонт на авиовъоръжение). В тях участието на държавата чрез холдинга "Терем" ще се запази такова, че тя да може да упражнява контрол над основните решения, а инвеститорите ще трябва да са стратегически и ще се пресеят чрез квалификационни критерии. Във втората група ще влязат останалите предприятия, за които е преценено, че нямат особено отношение към сигурността на страната - там купувачът ще има право да придобие много по-голям дял, за профила му няма да има специални изисквания, и той няма да поема ангажименти за запазване на типа дейност. И за осемте предприятия обаче схемата ще е като цяло еднаква: държавата ще търси свой съдружник. "Повечето компании, които проявяват интерес към мощностите на "Терем", не само нямат нищо против да са съсобственици с държавата, но и предпочитат това", каза източник от Министерството на отбраната, ангажиран с процедурата.

Кой е номер 1 в топ 8

Интерес към заводите на "Терем" досега се проявяваше от частни инвеститори предимно във връзка с офсетните споразумения към проектите за модернизация на армията. Така например френската "Армарис" (която е избрана за доставчик на четирите военни кораба от типа корвета, но все още няма сключен договор с военното министерство) предлагаше като част от офсета си да инвестира във "Флотски арсенал". "Еурокоптер" пък има намерение да изгради център за обслужване и ремонт на хеликоптерите "Кугар", които доставя за армията, в "Георги Бенковски". Проектът също е част от офсета по основната сделка за хеликоптерите. Пак в Пловдив "Еурокоптер" възнамерява да създаде и навигационен център. "Твърдото ни виждане обаче е, че няма да обвързваме продажбата на дялове от дружествата на "Терем" с офсетните споразумения по поръчките за модернизация на армията", каза източник от ръководството на холдинга.

Извън офсета най-сериозен интерес от потенциални купувачи засега привлича "Флотски арсенал". Запитвания за дружеството са отправили няколко гръцки компании, както и "Варна шипинг енд трейдинг" - фирма, притежавана от бившия директор на "Български морски флот" Веселин Генов. Като кандидат за "Флотски арсенал" се спряга и шведската "Окейник криейшънс", която предстои да създаде смесено дружество със завода за производство на плаващи платформи.

Към завода в Пловдив пък интерес проявява американската ITT, която наскоро огледа и предприятията в Божурище ("Ген. Владимир Заимов") и в Търговище. С нейни представители през седмицата в САЩ се срещна министърът на икономиката Румен Овчаров. Според съобщението от икономическото ведомство, компанията обмисля възможността да изгради завод за радио-комуникационно оборудване в България. ITT се очертава като един от сериозните кандидати при предстоящия проект за модернизация на комуникационното оборудване на армията. Запитване за "Терем-Овеч" в Провадия (за производство на контейнери) пък е отправила "Албена инвест". Другият завод, към който се очаква да има скорошен интерес, е "Цар Самуил" в Костенец, който се занимава основно с утилизация на остаряло въоръжение.

Макар и засега да не може да се каже, че "Терем" е предизвикал наддаване сред инвеститорите, фактът, че към предприятията му има интерес преди продажбата да е започнала, може би е сигнал за успех на предстоящите процедури. При първия опит за раздържавяване на холдинга преди близо три години Агенцията за приватизация не довърши сделката заради липса на кандидати. Дали сега търсенето на съдружници за всяка дъщерна фирма поотделно ще завърши по различен начин, ще стане ясно след поне няколко месеца.

Заводите на „Терем“ работят, но не могат да се похвалят с добър финансов ре-зултат
Фотограф: АСЕН ТОНЕВ

Първите сделки - за имоти

Още преди да е приета стратегията за приватизация на участието на "Терем" в дъщерните му дружества, те започнаха продажба на част от активите си. По оценка на мениджмънта на холдинга имотите са неоперативни активи и затова е добре да се осребрят още сега. В момента вече върви процедура за продажба на няколко имота в Пловдив. Предстои да бъдат обявени търгове и за земи в с. Божурище и в Провадия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK