ТЕТРА на кръстопът

ТЕТРА на кръстопът

Бъдещето на оператора "Проуейв" ще се определи от Комисията за регулиране на съобщенията и Selex Communications

Петър ГАВРИЛОВ
2854 прочитания

Дълг

500 хил. лв дължи ТЕТРА операторът "Проуейв" на комисията за регулиране на съобщенията от началото на 2006 г.

ТЕТРА операторът "Проуейв" може да загуби лиценза си за далекосъобщителна дейност, без въобще да е стартирал предлагането на услугите си.

Този макар и хипотетичен сценарий стана ясен през изминалата седмица, когато от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) съобщиха, че са съставили акт на компанията за дължими суми в размер на 500 хиляди лева. Това са такси за честотен ресурс, даден на "Проуейв" ЕАД според лиценза за предоставяне на далекосъобщителна услуга. Поради факта, че дължимите суми са над 30 хиляди лева, само Министерството на финансите би могло да разреши разсрочване на плащането им, за което там вече е постъпило писмо от страна на "Проуейв". Срокът, за който не са плащани таксите, е от началото на 2006 до днес, съобщават от КРС. Поради същите причини в момента комисията е стартирала процедура по отнемане на лиценза на пазарджишката фирма КАН ЕООД, която държи втория лиценз за ТЕТРА. Третият лиценз с ограничено действие принадлежи на летище София. Засега всички действия по отношение на "Проуейв" са спрени и се изчаква решението на МФ, казаха от КРС.

От "Проуейв" ЕАД не дадоха коментар до редакционното приключване на броя, а телефонът на управителя на компанията Валентин Димитров остана изключен през цялото време. Самата фирма е претърпяла няколко промени в собствеността и мениджмънта си, преди да се стигне до сегашната ситуация, в която едноличното акционерно дружество е

Собственост на "Бяло поле-2"

в което 86% процента от капитала се държат от Валентин и Веселка Димитрови. Миноритарни собственици са Феликс Недлер, Фрида Вайсман, Ерик Фрид и Илия Гоноровски (всички американски граждани според ДАКСИ). Димитрови са и в управлението на "Проуейв", където се вижда и името на Милен Валентинов Димитров. "Проуейв" ЕАД от своя страна е "наследила" лиценза си от едноименно ЕООД (регистрирано за участие в търга за лиценз още през 2003), в чиято собственост и управление в различен момент са били и Красимир Ганчев (бивш управляващ директор на "Нокиа България" и на EADS TETRA - България), и Максим Бехар (собственик на РR агенцията М3). Двамата обявиха, че са се оттеглили от дружеството и не пожелаха да коментират никакви факти по отношение на "Проуейв". Ганчев обяви решението си да не продължи своя договор за управление още през декември 2006 с мотив "несъгласие с мениджмънта".

Никой от бившите или настоящите мениджъри на ТЕТРА оператора не пожела да потвърди или отрече официално и друга "новина" от последната седмица - италианската компания Selex Communications, част от концерна Finmeccanica, води преговори за закупуване на мажоритарен дял от "Проуейв". Все още не е изяснено за какъв точно процент от капитала става въпрос (по неофициална информация италианците вероятно ще изкупят всички дялове), както и дали ще се състои обявеното през изминалата година листване на борсата. От офиса на Selex, която е производител и беше избрана и за доставчик на оборудването за ТЕТРА оператора, също не отговориха на запитване дали преговарят със собствениците на българския ТЕТРА оператор.

Всъщност досега повечето новини около "Проуейв" са били чисто медийни събития, но до момента компанията явно не е успяла да намери истински инвеститор и да покаже реално присъствие на пазара. Последното публично събитие беше през октомври 2006 г., когато официално беше обявено активирането на ТЕТРА мрежата на "Проуейв". Тогава (това съвпадна със старта на услугата Vodafone Live на "Мтел") този факт беше отбелязан с пускане на балони в небето над София. Предстои да видим дали самата ТЕТРА система няма да се окаже един балон пред спукване.

* ТЕТРА мрежите осигуряват мобилни комуникации с повишена сигурност за нуждите на държавни институции, силови ведомства, аварийни служби и големи компании

Дълг

500 хил. лв дължи ТЕТРА операторът "Проуейв" на комисията за регулиране на съобщенията от началото на 2006 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал