Войната за кодовете се пренесе в БТК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Войната за кодовете се пренесе в БТК

Войната за кодовете се пренесе в БТК

Телекомът може да бъде задължен да отстъпи на конкурентите си номерата на фиксираните си абонати

1474 прочитания

изискване

1.I.09 е срокът, в който операторите на фиксирани мрежи са длъжни да предоставят преносимост на номерата.

Заплахата от Брюксел

В страните от Европейския съюз преносимостта на фиксираните номера е въведена навсякъде, с изключение на Румъния. В случай че България запише в закон изискването операторите да предлагат услугата от определена дата, но това не се случи, санкциите от Европейската комисия са за държавата. Процедурата на инфриджмънт трае няколко месеца. Тя включва две предупреждения, становище, след което комисията предлага на Европейския съд да наложи санкция в размер на няколко десетки хиляди евро на ден. Същата е процедурата и при неспазване на срока за въвеждане на преносимост при мобилните номера. В България срокът GSM операторите да предложат услугата е 1 януари 2007 г. Досега не са предприемани наказателни мерки срещу страната.

Един призрак броди из българските телекомуникации - призракът на преносимостта.

Всички говорят за него, големите компании в бранша се плашат от идването му, но всъщност никой от потребителите не го е виждал. Абонатите на мобилни оператори трябваше да могат да сменят обслужващата ги компания, като запазват номерата си заедно с кодовете към тях от 1 януари 2007 г. След като правилото беше записано в два последователни закона за телекомуникациите и продължава да не се спазва, сега подобен сценарий предстои да се разиграе и с преносимостта на фиксираните номера.

БТК=Орбител= ...

Според текстовете в действащия Закон за далекосъобщенията операторите на фиксирани мрежи са длъжни да предоставят на абонатите си възможност за преносимост на номерата от 1 януари 2009 г. На практика за клиентите това означава две неща. Първо - след като са абонати на БТК, да могат да станат такива на алтернативен оператор, като запазят номера си заедно с префикса към него (например 02 за София), вместо да получават код на съответната нова обслужваща компания. И второ - ако са абонати на БТК (или алтернативен фиксиран оператор) и живеят например в София, но се преместят например във Варна, пак да могат да запазят целия си телефонен номер заедно с префикса 02.

Проектът за нов Закон за електронните съобщения (ЗЕС), подготвен от Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС), предвиждаше срокът да остане същият. При гласуването на проекта в парламентарната комисия по транспорт и комуникации обаче той беше изтеглен с една година напред - от 1 януари 2008 г. Предложението за това беше на група депутати, водени от Камен Костадинов от ДПС, но на практика инициативата дойде от алтернативните оператори.

Старият конфликт на нов глас

"Основната цел на промяната е да се даде тласък на конкуренцията при фиксираните телекомуникационни услуги", каза Теодор Захов, председател на управителния съвет на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) и изпълнителен директор на "Спектър нет" (един от алтернативните оператори). При положение че по неофициални данни алтернативните на БТК компании държат 30% от фиксирания телефонен трафик от чужбина, 5% от пазара при междуградските разговори и дори по-малко при обажданията от фиксирана към мобилна мрежа, повече от ясно е, че от евентуалното въвеждане на преносимост на номерата печеливши ще са именно те, а БТК ще е губеща. Както може и да се очаква - бившият монополист е против по-ранната либерализация на абонатните номера. При обсъждането на промяната в парламентарната транспортна комисия против бяха и представителите на ДАИТС и тези на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Срокът 1 януари 2009 г. е записан и в глава "Телекомуникации" от преговорите за присъединяване на България към ЕС. Не виждам смисъл той да се променя. Още повече че корекцията няма да доведе до нищо - преносимостта не може да стане факт толкова бързо по чисто технически причини", коментира Павел Велчев, директор "Регулации и конкуренция" в БТК. Всъщност основният проблем пред въвеждането на преносимостта при фиксираните мрежи е, че за да предлагат тази услуга, те трябва да са цифрови. "Минималната степен на цифровизация на фиксираната мрежа, за да може тя да осигури ефективна преносимост, е 71%. Към момента този процент при БТК е много по-нисък. Въвеждайки по-ранен срок за пренасяне на номерата, държавата на практика дава предписание на телекома да ускори инвестиционната си програма, при положение че към момента БТК изпълнява стриктно всички свои ангажименти за инвестиции и цифровизация, предвидени в лиценза й", коментираха от пресслужбата на КРС. Освен в лиценза на бившия монополист задълженията му за инвестиции в цифровизацията на мрежата са записани и в приватизационния договор с "Вива венчърс".

Тези задължения са цифровите централи да заменят аналоговите в 60% от мрежата до края на 2007 г. Плановете на БТК са до края на годината цифровизацията да е достигнала 100% във всички 27 града, които са областни центрове. (При продажбата на телекома в средата на 2004 г. общото ниво за мрежата беше 36%.)

Позицията на БТК в случая е, че няма да успее да предложи преносимост от 1 януари следващата година по простата причина, че няма да има достатъчно цифрови централи и оптика. Инсталирането им пък би означавало сериозен разход, който не е предвиден в инвестиционния план за 2007 г. По неофициални данни вложенията в подобряване на състоянието на мрежата ще са около 150 млн. евро (за 2006 г. те бяха 345 млн. лв.).

За повишаването на степента на цифровизация занапред ще са необходими още по-сериозни суми именно защото промяната ще се прави в по-малките населени места и там, където има повече дуплексни линии (от близо 2 млн. абоната на БТК около 400 000 са на дуплекс). Пак по неофициална информация възможно е налагането на допълнителни законови изисквания към БТК, които носят вреди на компанията, да доведе до иск срещу държавата от страна на собствениците й. Възможност за такова дело в международен арбитраж се дава в една от клаузите на приватизационния договор с "Вива венчърс", твърдят източници, запознати с документа.

Според СЕК обаче проблемът с цифровата мрежа на БТК изобщо не е толкова ключов за преносимостта на фиксираните номера. "Ние не искаме преносимост за цялата страна, а само за големите населени места, където централите вече са подменени или ще бъдат до края на годината", каза Теодор Захов. Позицията му впрочем е напълно разбираема предвид факта, че основните приходи на БТК от фиксирана телефония идват именно от големите градове.

Виж какво ще се случи

Разглеждането на въпроса с преносимостта на фиксираните номера в пленарната зала тепърва предстои. Тоест не е напълно сигурно, че по-ранната дата за въвеждане на правилото ще влезе в сила. Дори това да се случи, реално БТК ще запази кодовете си още доста време - с това са съгласни както адвокатите на телекома, така и представителите на алтернативните оператори и експертите от КРС.

Показателно е, че три месеца след като мобилните оператори поеха ангажимент за преносимост в тяхното поле, такава реално няма, защото компаниите нито са се споразумели за техничес­кия начин, по който да я осигурят, нито за тарифите за нея помежду си и за абонатите, нито пък са приели промените за нея в общите си условия с клиентите. Същото, най-вероятно, ще се случи и на фиксирания пазар.

Тоест, дори и да бъде приет, срокът 1 януари 2008 г. по-скоро ще даде тласък към по-скорошно въвеждане на преносимостта, отколкото моментален достъп на алтернативните оператори върху запазените номера на БТК. Още повече евентуалната миграция на абонати от бившия монополист към новите му конкуренти не е въпрос само на запазване на клиентските им номера, а и на достъп на алтернативните оператори до мрежата на БТК на атрактивни цени.

изискване

1.I.09 е срокът, в който операторите на фиксирани мрежи са длъжни да предоставят преносимост на номерата.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Българин

  БТК беше някога българска, сега обаче не. Шепа тарикати правят гушки за сметка на целия народ, който построи телекома. Не се гаврете с името на България!

 • The Core

  Така е Българино! За съжаление си много прав за тарикатите. Тъпото в случая е че дори и "тарикатите" не са на ниво ами са намерили благодатна почва от будали под формата на потребители на услугата и шепа продажни все още някакви БГ "мениджъри" които нищо не менажират а служат основно за параван на далаверите на група дребни международни шмекери. Всичко в БТК "се продава" На части, на цяло, на дребно на едро....Продава се бизнеса, готови са за продажба сградите, Почивните бази вече ги продадоха, Служебните столове ги подариха, Вивател е "златното яйце" дето чака продажба, може да се продадат и кабелите с телефоните на който ги поиска...Колко му е - важно е само "сухото"..Да живее БАЛКАН и късата памет на всички!

 • 3
  Avatar :-|
  БЪЛГАРИН

  ПОКЛОН пре тебе Стефан Стамболове- The Core, че развитата ти абсолютно ВЯРНА теза - болка за всеки българин милеещ за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ , държава и Народ!
  Заради тези безкомпримисни, но истински слова Господ да даде на теб и децата ти ако имаш такива, здраве и щастие за вечни времена!

 • 4
  Avatar :-|
  Ivanov

  "закона за телекомуникациите продължава да не се спазва" - shte se spazva kogato partiata prodade BTK. Dotogava naima zakon. Vsashtnost ima, ama e samo za kone.

 • 5
  Avatar :-?
 • 6
  Avatar :-|
  kosio

  Виждам как стабилно и неотклонно вървим по пътя на милошевичката Югославия, водени от родните националистчета.
  Успокоителното в случая е, че за разлика от сръПските си аналози, нашите са като ония кучета дето предимно лаят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.