С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 18 май 2007, 0:00, 6297 прочитания

Царете на пушека

Кои са най-замърсяващите енергийни централи в ЕС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Пушек
23.2 млн. тона въглероден двуокис общо отделят петте най-големи български ТЕЦ-а на година. 16.3 млрд. kWh пък е годишното им производство на електроенергия.
Проект
12% по-голяма екологична ефективност ще има ТЕЦ "Марица изток 2", след като бъдат завършени сероочистките на първите четири мощности в централата.
България може и да не успя да спечели наградите на "Евровизия 2007" преди седмица, но има всички шансове за друга евронаграда.

Според данните в класацията на най-замърсяващите енергийни мощности за 2006 г., публикувана през седмицата от World Wildlife Foundation (WWF, една от международно утвърдените екологични организации), българските ТЕЦ-ове не само не отстъпват на европейските си събратя, но и ги надминават по степен на замърсяване на околната среда спрямо количество произведена електроенергия. Засега те са извън официалната класация, която включва само 25-те по-стари членки на съюза, но от следващото издание на ежегодната листа те ще бъдат включени. При положение че резки промени е трудно да се очакват, то по текущи данни ТЕЦ "Марица-изток 2" е европейският шампион с 1413 г CO2 на киловатчас произведена енергия.


Изчисленията за замърсяване се правят, като се раздели количеството въглероден двуокис, изхвърляно от централите годишно, на киловатчасовете енергия, генерирани в нея. В последната класация - за 2006 г., лидери са мощности в Гърция, Германия и Полша. В проучването за 2006 г. са включени страните от ЕС-25 и 30-те инсталации в Европа (сполучливо наречени Dirty Thirty - "мръсните 30") с най-големи емисии парникови газове.

Оскарите за замърсяване

Централите, включени в последния доклад WWF, са замърсили атмосферата с над 400 млн. тона СО2 (най-разпространения парников газ), което е около 10% от всички емисии в ЕС. Водач в листата е най-голямата гръцка ТЕЦ - "Агиос Димитриос", която се намира близо до град Кожани в провинция Западна Македония (виж картата). Инсталацията, чийто оператор е държавната компания "Публична енергийна корпорация - Гърция", замърсява атмосферата с близо 12.4 млн. тона въглероден двуокис годишно. Шестнайсет гръцки села от региона още от 2004 г. са поискали от Европейската комисия да спре централата, но до момента от Брюксел не са се произнесли по казуса.Простите изчисления показват, че ако и България беше включена в класацията, ТЕЦ "Марица-изток 2" щеше да е на първо място. Останалите от по-големите български ТЕЦ-ове не биха могли да влязат в Dirty Thirty, защото не са достатъчно големи по изхвърлено количество СО2 годишно. Сметките обаче сочат, че екологичната им ефективност е по-ниска и от тази в сегашните лидери в листата.

"Фактите са ясни - енергийният сектор трябва да смени възможно най-скоро въглищата, които замърсяват атмосферата с парникови газове, с по-екологични горива", коментира за AFP Стивън Сингър, председател на отдела по енергетика и промени в климата на WWF. Според него ЕС трябва да спре стремежа на държавите щедро да раздават разрешителни за емисии на парникови газове на ТЕЦ-овете си, за да може Европейската схема за търговия с емисии да просъществува. "Само тези държави, които модернизират и почистят ТЕЦ-овете си, трябва да получават финансови облаги от търговията с емисии", допълва Сингър.

Пристрастени към въглищата

"Има вероятност да станем държавата в ЕС с най-неефективно производство в екологичен аспект", казва Живко Богданов, експерт от българския клон на WWF. Причината според него е, че България в бъдеще ще увеличава производството на електроенергия от ТЕЦ заради спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". По неофициални данни след рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3" от италианската компания "Енел", построяването на заместващата мощност в ТЕЦ "Марица-изток 1" и преди завършването на АЕЦ "Белене" ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток", които са най-големите в страната, ще произвеждат над 40% от нужната електроенергия. Понастоящем делът им е около 30%. Това означава, че България ще става все по-зависима от електроенергията, произведена от въглища. За повечето от електроцентралите в доклада на WWF вече е запланувано да бъдат закрити или преустроени, за да използват по-екологично гориво между 2015 и 2025 г. "Модернизациите и сероочистките, които се правят в момента в някои от българските ТЕЦ, ще подобрят екологичната им ефективност, но недостатъчно. Най-добрият начин това да стане е подмяната на въглищата, които те горят, с природен газ или биомаса", казва Богданов. По думите му една от главните пречки това да се случи обаче е липсата на нормативна уредба, която да дава приоритет на екологичните горива, чисто произведената електроенергия и екопродуктите, когато се правят публични и държавни поръчки. "Фондовете на ЕС дават много средства за насърчаването на екопродуктите. Правителството обаче не ги използва и не насърчава производството на екологично чиста енергия. Страни като Унгария и Чехия вече отдавна го правят", допълва Живко Богданов.

Според Тодор Михайлов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2", българските централи са екологично неефективни, защото използват нискокалорични лигнитни въглища. Колкото по-нискокалорични въглища се използват в една ТЕЦ, толкова повече маса трябва да се изгори, за да се получи нужната енергия. "Освен това въглищата в България имат високо съдържание на влага и сяра, което намалява още повече ефективността на изгарянето им", казва Михайлов. По думите му сероочистките на първите четири от общо шестте мощности в ТЕЦ "Марица-изток 2", които се правят в момента, ще увеличат чувствително ефективността на централата. "Самите сероочистки премахват сярата от дима, като го превръщат в СО2. Изпускането на парникови газове обаче ще бъде редуцирано, защото те ще увеличат ефикасността на горенето на въглища с около 12%", допълва Тодор Михайлов.

Модернизация по български

Наскоро се разбра, че модернизацията на българските ТЕЦ няма да приключи скоро. Ако се спазват буквално европейските регламенти, закъсненията в планираните инвестиции за опазване на околната среда би трябвало да доведат до затваряне на "виновните" предприятия - в случая ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Марица-изток 3", от 2008 г. Според директивата на ЕС за допустимите вредни емисии 2001/80/ЕС, 1 януари 2008 г. е крайната дата, към която големите горивни инсталации трябва да са достигнали минималните европейски нива за изхвърляне на въглероден двуокис и азотни окиси. Ако срокът не бъде спазен, централите трябва да бъдат затворени, освен ако Брюксел не даде отсрочка. ТЕЦ-овете, които не са постигнали нормите, могат и да продължат работа до 2015 г., но тогава ще плащат тежки санкции и ще работят на режим. Едно от ограниченията, разписано в евродирективата, е съответната горивна инсталация да се експлоатира общо за не повече от 20 хил. часа в периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2015 г. За сравнение - годишната експлоатация на тецовете от "Марица-изток" е около 6-7 хил. часа. Размерът на санкциите пък се определя от министъра на околната среда и водите в съответната държава.

Проектът за сероочистки за първите четири блока в "Марица-изток 2" закъснява драстично, а за останалите два тепърва се подготвя стартиране. От четирите блока на "Марица-изток 3" два вече имат инсталации за пречистване на въглеродния двуокис, а в другите два такива ще бъдат изградени в началото на 2009 г.

Да свети или да не свети

През 2008 г. изтичат и комплексните екоразрешителни на двете централи, в които са фиксирани обемите на екологичните инвестиции и сроковете за тяхното изпълнение. Без тези разрешителни ТЕЦ-овете не могат да продължат работа. Въпреки че двете централи закъсняват с инвестициите, Министерството на икономиката и енергетиката настоява пред екоминистерството разрешителните да бъдат удължени. Ведомството на Джевдет Чакъров обаче отказва. Преди две седмици Чакъров дори се закани, че ще наложи на ТЕЦ "Марица-изток 2" максимални санкции, ако сероочистващите инсталации там не бъдат изградени навреме.

"В момента още се водят разговори за удължаване на комплексното ни разрешително. Мога да кажа само, че скоро ще се стигне до решение и то няма да е спиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" от следващата година", коментира Тодор Михайлов. Енергийното министерство за момента твърдо застава зад искането на централата. От ведомството на Овчаров посочват, че от удължаването на сроковете в документите на двата ТЕЦ-а зависи осигуряването на електропотреблението в страната, като се имат предвид спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" - принципно доста силен аргумент.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Walmart ще се състезава с Google, Amazon и Facebook в областта на рекламата Walmart ще се състезава с Google, Amazon и Facebook в областта на рекламата

Ритейл гигантът ще представи предимствата на модела си на събитие в Ню Йорк следващата седмица

24 май 2019, 31 прочитания

Наградите за иновации, IT и аутсорсинг: "Империя онлайн", "Софтсърв България", "Каргил" Наградите за иновации, IT и аутсорсинг: "Империя онлайн", "Софтсърв България", "Каргил"

Победители в категориите "IT продукт на годината", "Иновации в бизнес процесите и операциите" и "Център за споделени услуги на 2019 г."

23 май 2019, 1213 прочитания

24 часа 7 дни

23 май 2019, 6305 прочитания

23 май 2019, 2727 прочитания

23 май 2019, 2450 прочитания

23 май 2019, 2349 прочитания

23 май 2019, 1967 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
PRовалът на PROWAVE

Считаният за най-сериозен участник в комуникационния сегмент TETRA не успя да стартира услуга

С фокус върху сигурността

Кои са начините, с които можем да защитим телефона си от зловреден софтуер

Борисовата градина на раздора

Устройственият план на парка ще запали нов голям конфликт в София преди изборите

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Галина Дългото чорапче

Социалният цирк на осиновената в Дания Галина Риом-Ройбек учи децата у нас на приобщеност, емпатия и вяра в себе си

По пътя с Инге Морат

Първата голяма ретроспективна изложба на австрийската фотографка е в италиански замък