Мътни води пред порт Видин

ТИМ, софийската групировка "Перун", "Стомана индъстри" и местен превозвач се сблъскаха за дунавското пристанище

Напротив - след като се пренесе при обществените поръчки, от известно време тя се прилага и при концесиите. Последният случай е за концесията на пристанище Видин (което включва два терминала - "Видин-ферибот" и "Видин-север"). Само седмица преди да изтече срокът за подаване на оферти от кандидатите, процедурата беше спряна от Министерството на транспорта заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Някои от кандидатите заподозряха, че това се прави нарочно, за да се даде път на предварително избрана компания, която обаче не е успяла да се вмести в сроковете. Антимонополният регулатор обаче отхвърли искането конкурсът да бъде спрян и в крайна сметка съревнованието ще продължи, заяви министър Петър Мутафчиев. По всичко личи, че предстоящото наддаване ще нажежи още страстите около пристанището. Налице са всички предпоставки за това: предлага се макар и неголям, но печеливш и перспективен бизнес, няма необходимост от големи инвестиции, а кандидатите са много и интересни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Видин

  Градът е разположен край река Дунав и е първото голямо българско пристанище по течението на реката. На 2 км от града е разположен и фериботния комплекс, който през настоящото десетилетие вероятно ще бъде заменен от втори мост на реката. Фериботът е връзка с румънския град Калафат.
  През Видин минават два европейски транспортни коридора - 4-ти и 7-ми.
  Видин е 19-ти град по големина в България. Населението на цяла Северозападна България намалява още от 1946 г., особено много е намалението на Област Видин, която от 1946 г. досега се е стопила наполовина. В много от общините се наблюдава депопулация на населението (пенсионери над 30%). Понастоящем Област Видин е най-малката по население в България, докато по територия е на 15 място от 28 области.
  http://видин.com

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Eдин от Видинска България

  Видин е град с многовековна история. Създаден е още през древността. Възникнал е на мястото на древното келтско селище Дунония, където римляните по-късно построили крепостен град с името Бонония, който българите нарекли Бдин (Бъдин), а по-късно Видин. По време на Римската империя той е един от главните градове на провинция Горна Мизия, обхващаща територии от днешна Северозападна България и Източна Сърбия.

  По време на Второто българско царство цар Иван Срацимир се отделя от Търновското царство и създава Бъдинското (Видинското) царство.

  Цар Иван Срацимир е допринесъл много за развитието на Бдин във всички сфери, наши и чужди съвременици съобщават за Бдин като за голям и укрепен град. Наречен ''пища на царството''т.е. житница. В житието на Ромил Бдински той е назован ''град доблестен и преславен'' а в преписка в четириевангелието от 1362 г. като ''велик и многолюден град''.

  Нередност?
Нов коментар