С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 7 дек 2007, 14:16, 5830 прочитания

Краси Стойчев пак яха вълната

Мобилните оператори се опитват да изкупят честотния ефир, за да се предпазят от конкуренти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През 1994 г., когато в България нямаше GSM оператор, Красимир Стойчев поиска лиценз. Държавата му го даде. Три години по-късно Стойчев, останал без повече пари да развива мрежата, продаде компанията си на Майкъл Чорни за необявена сума с много нули. Днес "Мобилтел", въоръжен с огромното за този пазар предимство на първенеца, е най-големият телеком в държавата и златна брънка във веригата на собственика си Telecom Austria. С една дума - преди 13 години Красимир Стойчев направи голям удар. Сега той се опитва да повтори успеха и... пак подаде заявление с молба да изгражда GSM мрежа. Същото като преди, само че на развит пазар. Възможно ли е Стойчев да успее? Изглежда, че по-скоро не е. Сигурното е само, че с опита си да се намеси в и без това крехкото равновесие между трите GSM оператора Стойчев им хвърли ръкавица. И те ще дадат всичко от себе си, за да не позволят проекта му да тръгне.

Завръщането на една легенда


В момента Красимир Стойчев е собственик на "Макс телеком" - компания, която изгражда мрежа по стандарта WiMAX (безжична технология за пренос на глас и данни, смятана за алтернатива на кабелите на БТК до домовете и офисите на клиентите). Мрежата вече покрива 13 града, а амбицията на притежателя й е до края на 2008 г. тя да покрие 90% от населението на страната. Към момента WiMAX се използва изключително за фиксирани услуги, но очакванията са догодина да се появят и мобилни телефони, които да поддържат този стандарт. Изненадата от страна на създателя на "Мобилтел" дойде, когато в понеделник той обяви, че е подал в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявление, че иска да му бъдат предоставени честоти в обхвата 900 мегахерца (т.нар. GSM спектър), за да изгради GSM мрежа. "Така "Макс телеком" ще стане 4-тия мобилен оператор, предлагащ интегрирани WiMAX и GSM услуги", се казва в съобщението на компанията. "Опазил ме Господ да се конкурирам с "Мобилтел" и "Глобул" на тяхна територия. Просто тяхната технология остарява", каза Красимир Стойчев. По думите на бизнесмена той наистина иска да изгражда GSM мрежа, но само като допълнение на тази по стандарта WiMAX. "Просто искам да осигуря на абонатите на телекома си непрекъснато покритие. И там, където нямам покритие на WiMAX, да се ползва сигнала на GSM мрежата. Очаквам още до края на следващата година да се появят т.нар. dual мобилни телефони, които поддържат едновременно сим карта на GSM и софтуер на WiMAX", каза Стойчев. Изчисленията му (или поне тези, които споделя публично) са, че GSM проектът ще му струва около 10 млн. евро. "Нямам нужда от нови централи, защото вече имам такива в WiMAX мрежата на "Макс телеком", твърди Стойчев.

Този тесен, тесен ефир

Основната част от честотите в обхвата 900 мегахерца са разпределени между "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател". Засега КРС се ограничи само да каже, че ще разгледа заявлението на Стойчев. По принцип, след като честотите са ограничен ресурс, за достъп до тях се организира търг или конкурс. Законовата процедура при такова заявление е регулаторът да обяви намерение да даде достъп до свободните честоти. И ако се появи макар и само още един кандидат да ги вземе, да организира търг или конкурс за тях. Особеното в случая е, че последните свободни малко над 5 мегахерца в обхвата 900, далеч не са достатъчни за изграждане на нов оператор. Около това се обединяват както Стойчев, така и представители на трите GSM оператора. Според юристи от сектора в сегашните нормативи за телекомуникациите има възможност КРС да даде предимство на сегашните мобилни оператори, ако те пожелаят да ползват свободния сектор за разширение капацитета на мрежите си.Внезапният глад на големите

Само ден след като "Макс телеком" поиска честотните ленти, и "Мобилтел" и "Глобул" през няколко часа внесоха в КРС заявления те да вземат свободния ресурс. С едно и също обяснение - че им трябват заради силното нарастване на абонатите им. "Искането ни няма нищо общо с това на "Макс телеком". Ние просто се стремим да обслужваме по-добре клиентите си и искаме да ползваме честотите за предоставяне на нови услуги", коментира отговорникът за регулациите в "Мобилтел" Николай Кичев. "За нас не е оправдано в момент, в който на останалите оператори не им достигат честоти поради нарастване на мобилния трафик, регулаторът да не удовлетвори техните искания. "Глобул" има необходимост от допълнителен спектър, за да може да запази качеството на предоставяните услуги, както и да отговори на търсенето на нови. Считаме, че не е оправдано компаниите, извършили големи инвестиции в развитието на дейност по предоставяне на мобилни услуги, да бъдат лишени от възможност за подобряването им", каза Михаела Калайджиева, директор "Правни въпроси, регулация и връзки с институциите" в "Глобул". "Вивател" не поиска ресурс, но тя няма основания да го направи, защото за целта трябва да докаже, че има нужда от него (абонати и трафик), а това в нейния случай няма как да стане.

Ходовете на Стойчев

Макар и на неофициално ниво източници от операторите да твърдят, че "Макс Телеком" няма шанс да навлезе реално на пазара на мобилни комуникации (не на последно място заради липса на капитал за целта), сегашните играчи на този пазар явно предприемат всичко възможно, за да блокират ходовете му. Първият ответен удар беше светкавичен със заявленията за допълнителни честоти. Според източник от сектора намерението на Стойчев е, ако получи честоти, да изгради мрежа с малко покритие и след това да поиска национален роуминг от съществуващите оператори (тоест когато абонат на "Макс телеком" остане извън обхват на GSM мрежата му, той да преминава за обслужване от някоя от клетките на "Мобилтел", "Глобул" или "Вивател"). По сегашния ресорен закон обаче операторите не са длъжни да предоставят национален роуминг на свои конкуренти. КРС би могла да наложи такова задължение след анализ на пазара. Тогава възниква въпросът за цените, които "Макс телеком" да плаща на едро за този роуминг. Едва ли някой се съмнява, че и трите сегашни оператора ще ги фиксират на достатъчно високи нива, за да обезсмислят упражнението за конкурента си. И че ако КРС наложи роуминга или тарифите за него, тези му решения няма да бъдат обжалвани до дупка - класика в жанра, която при това работи. С една дума - напълно реално е да се очаква, че GSM компаниите няма да допуснат Стойчев на своя пазар. Но също толкова реално е очакваното навлизане на конкурентната на тяхната технология (WiMAX) в бъдеще да откъсне част от клиентите им и да промени лицето на пазара. Защото за хората е безразлично по какъв стандарт работи телефонът им, стига да е мобилен и да предлага нормална услуга на атрактивна цена.


Човекът в подножието на трона
"Нищо не е тъй обезсърчително, както да не намираш нов повод за надежда."
Николо Макиавели

Той е човекът, който прави шоуто. С панталони до коляното, шарена риза и слънчеви очила, Красимир Стойчев пее - стари, но вечни рок парчета. По-късно с пура в едната ръка, с чаша в другата и мобилен телефон на масата отпред, Стойчев благосклонно разговаря с подчинените си. Същият сценарий се разиграва редовно на рождените дни на любимото му дете - вестник "Стандарт", в средата на 90-те години от миналия век. Детето пораства, празниците му стават все по-шумни и разточителни - със заря, шампанско и видни гости. Настроението обаче постепенно става все по-минорно - говори се, че парите свършват. Следват дълги, обвити в мистерия, преговори, през април 2000 г. "Стандарт нюз" е купен от небезизвестния руски бизнесмен Майкъл Чорни. Цената на сделката така и не е съобщена. Според изявление на тогавашния главен редактор на вестника Юлий Москов, тя е "няколко милиона долара".
Почти същото се случва с другата рожба на Красимир Стойчев - "Мобилтел". Компанията прави бум в неразвития тогава пазар на мобилни комуникации, коктейлите й (на които Стойчев далеч не е толкова артистичен) стават нещо като основния бал в активния сезон на едновремешните кралски дворове, но парите пак свършват, а човекът на трона става все по-угрижен. Пак след дълги и не по-малко мистериозни преговори в края на 1997 г. "Мобилтел" е продаден на Майкъл Чорни. Цената пак остава неразгласена.
По езика и логиката на съвременния бизнес би могло да се каже, че Красимир Стойчев е създавал успешни бизнеси с внимателно планирана exit стратегия. Но дали е било така, или Стойчев просто е свършвал капитала, отделен за начинанията му, преди да успее да го "завърти"? Никой освен самия него не знае. Сега бившият собственик на емблематичната в зората на прехода групировка "Трон" (същата, в чиято структура за известно време е "Мобилтел" и чрез която Стойчев става кредитен милионер) отново се появява на полето на телекомуникациите (виж съседния текст). И предвид горните две истории нищо чудно, че останалите фигури в тази игра очакват Стойчев да създаде нещо и да се опита да го продаде.

История на милионите

Роденият през 1955 г. Красимир Стойчев завършва английска гимназия заедно с Филип Димитров (който после ще стане за известно време премиер на държавата). Следва в Икономическия институт, а по-късно започва работа в Националния статистически институт. След три кандидатствания е приет за член на БКП и заминава на работа във Виена при приятеля си Стюарт Каралян. Бащата на Каралян по онова време е зам.-министър на пощите и далекосъобщенията. По-късно със съдействието му се създава "Мобилтел", а Стюарт Каралян е съдружник с малък дял в компанията на Стойчев.
Още през 1986 г., когато панелните апартаменти в София се уреждат с връзки, Стойчев си купува къща в австрийската столица. През 1990 г. той основава в България първата си фирма - "Кони". Малко по-късно на адреса на родителите си в жк "Младост" той регистрира фирмата "Трон". После създава едноименна фирма във Виена, притежавана от офшорната Трон Gmbh. В следващите години "Трон" е смятана за една от крупните икономически групировки наред например с "Мултигруп". По това време Стойчев става известен с това, че е уредил схема за изплащане на дълга на България към Полша. Бизнесменът предлага триъгълна операция, при която България изнася цигари за Русия, а руски суровини отиват към Полша. Одобрение за сделката дават премиерът Филип Димитров и финансовият министър Иван Костов. През 1994 г. Стойчев успява да получи GSM лиценз на цена, която се равнява на сегашни около 45 000 долара. Необходимите за оператора честоти почти светкавично са освободени от Министерството на отбраната, а единственият друг кандидат - дъщерна фирма на Deustche Bundespost Telecom, е отстранена. Години по-късно ще се окаже, че "Мобилтел" е с най-висока оценка от всички създадени в прехода частни компании в България. За втория GSM лиценз, почти десетилетие след първия, ще наддават едни от най-големите телекоми в света, а цената ще достигне 135 млн. долара.
Междувременно, през 1992 г., Красимир Стойчев създава и вестник "Стандарт". Бившият член на БКП издава вестника на синя хартия. И лично пише част от коментарите на първата му страница под рубриката "Съветите на Макиавели". От името на философа от ренесансова Флоренция Стойчев дава съвети на тогавашния премиер Жан Виденов, а в гилдията се говори, че диктовката е била лично на Иван Костов. По-късно Стойчев се оказва дълбоко в приятелския кръг Костов като премиер. Съпругата му Слава Стойчева беше заедно с жената на Иван Костов Елена в управлението на фондацията "Бъдеще за България". По онова време беше публична тайна и че бизнесменът е подпомагал финансово СДС. Повечето срещи и коктейли на Стойчев, както и рождени дни на "Стандарт" се празнуват в ресторант "Олимп" - по онова време символ на едноименния приятелски кръг около Костов.

Изход или неуспех?

В началото на 1997 г. възходът на империята на "Трон" е прекратен. Последователно са продадени "Мобилтел" и "Стандарт", а печатницата "Стандарт принт" просто фалира. Бившият член на Г-13, вече разпаднало се обединение на крупни бизнесмени, на няколко пъти получава смъртни заплахи. (Съдба, която по-късно застига неговите партньори в Г-13 Емил Кюлев и Илия Павлов). Първо в края на 1999 г. на входа на кооперацията, където той има апартамент, се взривява бомба. И то минути след като Стойчев е минал оттам. После, през пролетта на 2000 г., баща му е убит в дома му във Виена, а версиите, по които полицията работи, са свързани само с бизнеса на сина.
Оттогава Стойчев просто изчезва от българския икономически небосклон. Според хора, запознати със съдбата му, оттогава насам той не се е занимавал с нещо голямо и сериозно, живял е основно в чужбина, а в България има няколко сравнително малки начинания. Бившият кредитен милионер (покрай фалита на Капиталбанк) се появи в публичното пространство едва в края на 2005 г., когато фирмата му се състезава и печели лиценз за WiMAX оператор. "Не е изключено сегашният му проект за нов мобилен оператор да успее. Никой обаче не знае откъде сега идват парите му и докога ще стигнат", твърди източник от пазара, пожелал анонимност.
Не всички проекти на Стойчев досега обаче се оказват успешни или продадени на печалба. Идеята му за частна национална телевизия "Темпо" през 90-те години така и не се реализира. Същото важи и за проекта му за още един вестник след продажбата на "Стандарт".
Историята и активностите на Красимир Стойчев го превръщат в една от емблемите на българския преход. Но "бизнес" средата, в която първите му големи проекти успяха днес, е значително променена. В България вече присъстват големи чужди оператори и бизнесът е поставен на сериозни финансови основи.
Призрак от миналото или носител на технологиите на бъдещето е сега Стойчев? Може би микс от двете. Фактът е, че той отдавна слезе от своя трон. И качването обратно няма да е лесно.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пламъците над "Аванти" Пламъците над "Аванти"

Компанията за внос и продажба на алкохол и цигари има вече два опожарени обекта

19 апр 2019, 2852 прочитания

В България ALSO* В България ALSO*

Първи голям чужд инвеститор навлиза в българския сектор за дистрибуция на IT техника - швейцарската милиардна компания ALSO Holding купува "Солитрон"

19 апр 2019, 1054 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

Намалява броят на българските студенти в САЩ

През миналата учебна година в американски университети са учили 826 души от страната

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Management buy-out*

"Лендмарк", компания собственик на 23 имота, беше купена от мениджърите си за 210 млн. евро

Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек

Комиците в политиката: Без майтап

Украйна е на път да си избере комедиен артист за президент. И съвсем не е единствената, която удря смешен шамар на статуквото

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Пролет в Лангедок и Гаскония

Пътешествие в част от Южна Франция из земите на катарите, гъшия дроб и родните места на Д'Артанян и Тулуз-Лотрек

Млади градски подкасти

"Градски детектив" навлиза във втория си сезон с още легенди и сюжети - не само от София