Сделки на годината
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сделки на годината

Сделки на годината

Хитът през 2007 са финансовите услуги и недвижимите имоти

Теодора Василева, Мария Иванова
3499 прочитания

© Надежда Чипева


Любимото трио на инвеститорите за 2007 е недвижими имоти, финансов сектор и търговия според размера на сключените през миналата година сделки и според статистиката на централната банка за чуждите инвестиции в страната през тази година. По изключение лидерът в класацията на най-скъпо продадените компании е от телекомуникационния сектор. Общ поглед на осъществените продажби показва, че активността е рекордна, а героите са сходни - основно чуждестранни фондове.

В България рядко стават сделки за милиарди, а за големи се приемат и влизането на нови собственици срещу няколко десетки милиона евро. В най-новата ни корпоративна история само две местни компании - БТК и "Мобилтел", са били оценявани от купувачите им за над 1 млрд. евро. В случая, освен че говорим за телекоми, има и друга обща черта - собствеността в двете дружества досега често се е сменяла. Преди две години летвата от 1 млрд. евро беше прескочена първо от "Мобилтел", а през 2007 г. в клуба на милиардниците влезе и бившият държавен монополист БТК. Телекомът почти доближи рекорда на GSM оператора - цената за 100% от него беше 1.6 млрд. евро, а 90% от БТК струваха 1.42 млрд. евро.

Продавач на годината

Както често се случва, липсваше достатъчно информация защо исландският милиардер Тор Бьорголфсон реши да продава. Класическите обяснения са, че моментът е бил подходящ или че средствата от продажбата можели да бъдат инвестирани в по-доходоносен бизнес.

Несъмнено обаче исландският милиардер може да бъде обявен за "продавач на 2007". Освен акциите си в БТК през годината той продаде и участието си в СИБанк и в компанията за недвижими имоти "Лендмарк", а приходите му от трите сделки са близо 1.7 млрд. евро. Така в българското портфолио на Бьорголфсон остана единствено фармацевтичният бизнес.

Купувач на годината

Белгийската финансова група КВС пък спокойно може да кандидатства за приза "Купувач на годината". Освен СИБанк в началото на годината те придобиха мажоритарен дял и в ДЗИ, а според изявления на белгийските мениджъри групата планира да навлезе и в други български финансови сектори.

Иначе сделки в банковия и застрахователния сектор не са новост за България. Различното тази година беше сделката в един сравнително нововъзникнал бизнес - продажбата на компанията за небанковото потребителско финансиране Jet Finance. Цената не беше обявена, но според източници от пазара е над 100 млн. евро.

Раздвижване имаше и в другия бързо растящ финансов сектор - лизингът. "Алианц България холдинг" придоби 51% от компанията за лизинг на автомобили "Балкан стар сървисиз". Банка Пиреос пък купи "Дирент България". Извън голямата сделка за ДЗИ още един малък застраховател смени собственикът си - италианската "Дженерали" придоби 67% от акциите на "Виктория" срещу 10 млн. евро. Групата "Химимпорт" добави към двете си пенсионни дружества още едно, като купи от "Лукойл" фонда "Лукойл гарант" при необявена цена. В сравнително младия сектор на здравните фондове собственикът на Инвест банк Петя Славова придоби "България Здраве".

Шампиони в имотите

Новите големи сделки са с недвижимите имоти. Цената от 180 млн. евро за "Бизнес парк София" през 2006 г. и цените на двата софийски мола, купени за малко под 100 млн. евро всеки, изглеждаха грандиозни до тази година. Вече не. Първо заради леко спадналата очаквана доходност инвеститорите са склонни да плащат по-високи цени. Доказателство за това са сделките за моловете в Пловдив и Варна, които въпреки "зеления" си стадий лесно намериха нови собственици при нива около 100 млн. евро. Появи се и нов голям инвеститор - поделението за недвижими имоти на General Electric. Фондът първо придоби "Мол София", тази пролет "Мол Пловдив", а през есента влезе и в проект за логистичен парк до столичното летище.

Рекордът в сектора също беше подобрен през 2007 от сделката за "Лендмарк". Различното при продажбата на пакета от 23 имота беше, че те бяха купени от дружество на двамата мениджъри на "Лендмарк" - Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова. И в България, и по света сделките с мениджърски екипи са рядкост. Има естествено няколко частни изкупувания от мениджъри, но за малки и средни фирми и с подкрепата на фондове за дялови инвестиции. Вероятно заради тези наслагвания доста консултанти и адвокати предполагат, че и в случая с "Лендмарк" мениджърите са подкрепени от крупен инвеститор, който на по-късен етап ще излезе наяве.

Местните новатори

Новост за българския корпоративен живот беше и първото голямо "враждебно изкупуване" през фондовата борса. Директорът и съсобственик на "Софарма" Огнян Донев превзе контрола над най-големия бивш приватизационен фонд "Доверие обединен холдинг", като изкупи (заедно със свързани фирми) над 20% от акциите на дружеството за над 20 млн. лв.

Все по-активно навлязоха и фондовете за дялово инвестиране (private equity funds). Освен големите сделки те отправиха поглед и към предприятия от хранително-вкусовата промишленост, телекомуникациите, високите технологии. В млечния сектор станаха най-много сделки - сладоледите "Дарко" бяха купени от Balkan Accession Fund, а испанският фонд GED Capital Development придоби 100% от варненската млекопреработвателна фирма "Фама" за 9 млн. евро. В телеком сектора пък фонд на Intel купи дял от алтернативния оператор "Некском - България".

Активният през последните години инвеститор Equest стартира годината амбициозно. Придоби дял от проекта "Супер Боровец" и купи трите фирми, почистващи София. От средата на годината обаче забави темпото и не прибави нов български проект в портфейла си.

Като нетрадиционна може да се определи още една сделка - за фалиралата рафинерия "Нова Плама". Активите на плевенското дружество бяха продадени от синдика на единствения кандидат - пловдивската "Хайуей логистик център", при цена 44.4 млн. лв.

Активност напоследък има и в сектора на кабелните оператори, където ясно се очертаха два големи играча - "Евроком" и "Кейбълтел". Раздвижването започна още през 2006 г., когато "Евроком кабел мениджмънт България" купи "Евроком Пловдив" и "Центрум груп БГ". През 2007 г. прехвърлянето на собственост от части от фамилията "Центрум" към "Евроком" продължи с придобиването на "Центрум груп кабел". "Кейбълтел" пък изкупи кабелния бизнес на "Евротур".

Приватизационна суша

Държавата не се раздели с никое голямо и важно предприятие през годината. Сделките бяха малко и само няколко могат да бъдат определени като средно големи. Рекордьорът в приватизацията беше продажбата на "Топлофикация - Русе", чийто нов собственик стана "Словенске електрарне". Преди дни словенската компания продаде 49% от акциите на руската "Мечел", но при малко по-висока цена - 50 млн. евро. Сред "топлите" държавни продажби се наредиха и тези на дружествата в Пловдив (при цена от 32 млн. евро), Варна (6.8 млн. евро) и Сливен (12.8 млн. лв.).

На общинския фронт също цареше спокойствие. Сред малкото сделки беше тази за столичното тържище "Булгарплод", което беше приватизирано срещу 75.4 млн. лв. След като през 2006 г. "Елаците мед" приватизира софийската "Пътища и съоръжения", през тази продължи с общинските покупки - спечели наддаването за "Улично осветление" (с цена 8 млн. лв.) и за "СКГТ Трансремонтстрой" (4.5 млн. лв.). "Витоша ски" пък наскоро купи от общината "Въжени линии" срещу 8.3 млн. лв. и така стана собственик на всички лифтови съоръжения в едноименната планина.

Търси се купувач за...

Макар и вяло приватизацията ще продължи и през 2008 г. Предстои финал на конкурса за Български морски флот. Ако приключи със сделка, тя ще е сред най-големите продажби на държавата. С политическа воля може да се стигне и до опит за продажба на "Булгартабак холдинг" или части от него. В списъка с чакащите за приватизация са и ВМЗ, "Слънчев бряг", "Кинтекс" и др. Военното министерство пък планира да продаде част от заводите на "Терем". На столичния приватизационен хоризонт също може да има раздвижване - от месеци се подготвят продажбите на Общинска банка и Общинска застрахователна компания. Започна и подготовка за продажба на "Софийски имоти", но там сделката е под съмнение.

Някои частни сделки, започнати през тази година, вероятно ще приключат в началото на 2008 г. В списъка на чакащите продажба остават магазините "Фамилия" на Equest , бензиностанциите на турската "Опет Айгаз", придобиването на доставчика на сателитна телевизия ITV Partner от "Евроком" и финалът на сделката на американския фонд "Адвент" за бизнеса с керамични плочки на "КАИ груп".

И въпреки че всички прогнози са трудни, едва ли може да се очаква рязко намаляване на броя и големината на сделките в страната. Дори напротив, фирмите порастват, опитват се да се окрупняват, а и България все още попада в погледа на чуждите инвеститори, търсещи експанзия в региона. Малки спънки пред финансирането на придобиванията могат да дойдат по линия на глобалната криза, но засега поне категорични сигнали в тази посока липсват.

Нови чужденци

"Идеал Стандарт" и "Идеал Стандарт Видима", севлиевските производители на санитарен фаянс и фитинги, имат нов собственик. Активите на American Standard от поделението бани и кухни бяха купени за 1.7 млрд. долара от private equity фонда Bain Capital, който обяви, че няма да се намесва в работата на предприятията, но иска те да увеличат производителността на труда си с 10% догодина. Германската Norddeutsche Affinerie купи белгийската компания Cumerio за 777 млн. евро. Така бившия завод МДК "Пирдоп" също смени собственика. Френската Rubis пък придоби бизнеса с газ на британско-холандската компания Shell в шест страни, сред които и България, за 350 млн. евро. Шведската Modern Times Group Broadcasting (MTG) купи за 8.5 млн. евро 50% от дружеството Balkan Media Group Limited, където си партнира с британската Аpace Mediа за телевизиите на "Диема вижън".

Чуждестранни инвестиции в България

4.36 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции през тази година.

3.2 млрд. евро са в имоти и строителство, финансови услуги и търговия през 2007 г.

Любимото трио на инвеститорите за 2007 е недвижими имоти, финансов сектор и търговия според размера на сключените през миналата година сделки и според статистиката на централната банка за чуждите инвестиции в страната през тази година. По изключение лидерът в класацията на най-скъпо продадените компании е от телекомуникационния сектор. Общ поглед на осъществените продажби показва, че активността е рекордна, а героите са сходни - основно чуждестранни фондове.

В България рядко стават сделки за милиарди, а за големи се приемат и влизането на нови собственици срещу няколко десетки милиона евро. В най-новата ни корпоративна история само две местни компании - БТК и "Мобилтел", са били оценявани от купувачите им за над 1 млрд. евро. В случая, освен че говорим за телекоми, има и друга обща черта - собствеността в двете дружества досега често се е сменяла. Преди две години летвата от 1 млрд. евро беше прескочена първо от "Мобилтел", а през 2007 г. в клуба на милиардниците влезе и бившият държавен монополист БТК. Телекомът почти доближи рекорда на GSM оператора - цената за 100% от него беше 1.6 млрд. евро, а 90% от БТК струваха 1.42 млрд. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  Ето,това е за първа страница на Капитал!
  Това е истината !
  Това и само това.
  За жалост,все за чужди инвестици се говори.
  За нас-ала - бала.
  После,имало Корупция.???????????????"Оплакват се чуждите инвеститори."
  Дайте ми аз да купя БТК,пък ,нека има Корупция !През таковата ще ми е.

 • 2
  Avatar :-|
  imoten

  искам да видя догодина по т'ва време правителството след като инвестициите в имоти от чужденци ще са наполовина, а може би по-зле да е... както и цялата крехка икономика всъщност, защото през 2005-2007 се крепи главно на частните инвеститори от англия и ирландия. Всички знаем, че парите вложени от тях в имоти са многократно повече от тези 3.2млрд евро в статистиката. е, вече няма да ги има в такива размери. защото вместо да поощрихме тези купувачи и да ги предпазим те бяха оставени на един куп бай ганьовци да се гаврят с тяхните пари и надежди за възвращаемост. е, сега истината се знае от всеки англичанин и инвеститорите масово и отчаяно се опитват да си продадат имотите по курортите. Наще пък банскалии и равденци си купиха апартаментчета по овча купел които скоро ще са на пазара отново, след като надеждите за лежачка от добри наеми бързо ще умрат. така че не ни чакат добри дни, който лапнал - лапнал. добре е че има още кво да се опосква от държавата под формата на приватизация.
  Това, в комплект с баланса по смеката, международната криза на ипотечния пазар, инфлацията, стареенето и липса на кадри, високо кредитиране и задлъжнялост на населението, недоверието към политическата стабилност - крие големи рискове. единствено парите от европа са лъч в тунела.
  така че, затягайте коланите а не се хвърляйте на поредната лизинг оферта.
  съвет

 • 3
  Avatar :-|
  прогноза

  След като няколко години нотариусите имаха много работа, сега идва ред на съдебните изпълнители и синдиците. Това се нарича кръговрат. Идва от кръгъл врат.

 • 4
  Avatar :-|
  CPA

  Брей, нямат край лумпените пишещи из форумите! :)
  Аман от макро-икономически специалисти.

 • 5
  Avatar :-|
  Do Redaktora na abroja

  Можехте да сложите по-дебели пачки в ръцете горе на снимката.

 • 6
  Avatar :-|
  До СРА

  Е, най-после някой със самокритика!

 • 7
  Avatar :-|
  DA OSVIRKAME PUTIN!!!

  Neka da pokajem che imame dostoinstvo na svobodni hora i da osvirkame Putin kadeto i da se poiavi na publichno miasto! Kraino vreme e civilizovaniat sviat da prestane da ni misli za pionki na KGB, Putin i Rusia.

 • 9
  Avatar :-|
  ъ....

  Ъ....., какви точно свирки да му правим на Путин?

 • 10
  Avatar :-|
  д-р Стоилов

  До " Да освиркаме Путин" [Анонимен | неутрално]
  днес, 15:11
  ъ.... [Анонимен | неутрално]
  днес, 18:58
  с Вас съм,брат,чеди !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.