С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 25 апр 2008, 12:58, 18002 прочитания

Дългото завръщане в Долината на розите

Производството на етерични масла и лекарствени растения се възражда, но е разпокъсано

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Години след приватизацията на поделенията на мастодонта "Българска роза" проблем на собствениците им и на преработвателите на етеричномаслени култури бяха старите производствени мощности и липсата на достатъчно насаждения. В бранша обаче вече работят около 40 фирми за преработка и за износ на етерични продукти, строят се нови мощности. Проблем пред сектора все пак остава разпокъсаното производство на маслодайни и лечебни растения и несигурната доставка на качествена суровина. Затова най-големите износители са принудени сами да си садят градини и да затварят цикъла на производство.

През последните години производството на маслодайни рози започна да доближава обемите си отпреди 1989 г. Сред най-големите са "Българска роза" - Карлово, "Булаттарс продакшън къмпани", "Интермед 1", "Еньо Бончев продакшънс", "Лавена", "Вигалекс" и др., коментира Атанас Кръчмаров, управител на фирма "Екомаат". Продажбите и износът на етерични продукти се оценяват на около 20 млн. лв. годишно.


Розите се раждат с бодли

В момента в Казанлъшко са засадени около 36 хил. декара маслодайни рози. От тях се получават около 1.5-1.7 тона розово масло, като средният добив от декар е 200 до 600 грама. Розовото масло заема 0.5% от общото производство на етерични масла, което е 250 тона годишно. "За сметка на това то формира над 50% от стойността на всички продадени етерични масла", изчислява Атанас Кръчмаров от фирма "Екомаат". България си поделя почти поравно с Турция световния пазар на розово масло от около 3.5 тона годишно. Конвенционалното масло се продава за около 4000 - 4500 евро на килограм, а продуктите от органични рози имат премия от поне 20% над тази стойност. В България остават около 2% от произведеното количество, уточнява Кръчмаров. По данни на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" около 50% от износа е за производители на козметика, парфюми и лекарства в страни от ЕС, а останалите дестинации са САЩ, Япония и др. (виж таблицата). "Става въпрос за консервативен, клубен и висококонкурентен бизнес - ние сме длъжни да предлагаме високо качество и да поддържаме необходимите количества", отбелязва Димитър Стефанов, управител на "Интермед 1", един от най-големите производители и износители на розово масло.

Производителите, преработвателите и търговците на розово масло през последните години обаче са на ръба на обтягането на взаимоотношенията. Една от причините за съжаление е намесата на държавата. Малко преди розобера държавните чиновници рапортуват как реколтата ще е добра и посочват високи цени на килограм масло на световните пазари. Това създава проблем - подобни изказвания подбиват цените на розовото масло, самите производители отказват да продават, защото очакват, че ще спечелят много. "Проблемът е, че никой от държавните служители не познава в детайли нито цените на световните пазари, нито пък с нещо е помогнал да се сключат договорите с козметичните концерни и никой не си дава сметка как вреди на представянето ни навън и на отношенията с партньорите ни в страната", коментира Димитър Стефанов.Допълнителен проблем е, че няма организирано бране на реколтата и 30% от нея остават в градините - така на практика производството на масло драстично намалява. "Заплащането е около 600 - 700 лв. за три часа дневно, розоберът продължава 20 дни - желаещи да се включат няма", коментира Стефанов.

Договорите за изкупуване на розов цвят също често не се изпълняват - търговци сноват по време на розобера и предлагат на стопаните по-високи цени. Затова производителите са принудени сами да садят градини. В бранша има и много новодошли заради очакваните евросубсидии. "Всяка година се увеличават розовите насаждения. Мнозина си мислят, че боцваш роза и почват да текат пари, но разбират, че това е труден бизнес, и после се отказват", казва и Анастасия Добрева от фирма "Еньо Бончев продакшън", която притежава първата реституирана розоварна, съществуваща от 1909 г., и собствени органични розови и лавандулови насаждения.

Според производителите съществува опасност с розата да се повторят проблемите с една от най-важните субстанции за козметичния и лекарствения бранш - лавандулата. Маслото от нея е на второ място по стойност на продажбите след розовото масло (около 20%), следват го продуктите от лайка, копър, босилек. Преди години само от карловския регион са се добивали 150 тона лавандулово масло, през 90-те години е имало свръхпроизводство и ниски цени и сега цяла България произвежда 50 тона. В момента новите собственици на "Лавена" се опитват да възродят производството. Те имат 300 дка собствени насаждения и са сключили договори за изкупуване на продукцията от още 6000 дка. "Трябва да има ясна стратегия за етеричномаслените култури - това е малък по обем, но много престижен бизнес и ние трябва да се развива целенасочено", смята Стефанов.

Хипермаркети за етерични масла

Идеите, около които се обединяват най-големите, са две - да се стимулира по някакъв начин отглеждането на висококачествени култури и да се наложат продуктите с произход България на международния пазар.

За разлика от розовото етеричните масла от лавандула и лайка например са лишени от национална идентичност. Лавандула се отглежда в Китай, Бразилия, Австралия, а лайка - в Египет. Климатичните условия в България обаче предполагат много високо качество на маслото. "Много подходящо е в полупланинските райони вместо големи количества тютюн да се садят лайка, бял риган, мента, лавандула - това са продукти, за които има осигурени пазари", казва Стефанов.

Идеята на големите производители е да се обединят и да създадат хипермаркет за етерични масла - да гарантират непрекъснати доставки и качество на продуктите с произход от България. Пръв през 2007 г. я лансира новият мажоритарен собственик на "Лавена" - Шумен, Константин Шаламанов. За няколко месеца след влизането му във владение фирмата успя да възроди производството на етерични масла и да си върне традиционните западни пазари. В момента пред производителите на лавандулово масло има ново предизвикателство - за да могат да произвеждат, трябва да се регистрират по европейския регламент REACH за химическа безопасност като производители на вещества от естествен произход. Най-големият производител - "Лавена", вече е преминал инспекциите и от 1 юни стартира процеса на регистрация.

Засега освен недостатъчните площи другият проблем пред износа на този продукт е слабият долар, тъй като основният пазар е САЩ.
Самолечение
Или как фармацевтичните компании сами си произвеждат субстанциите

Осигуряването на суровината за оригиналните български лекарства от растителен произход принуди единственият български производител - "Българска роза Севтополис", и основният й акционер "Софарма" да започнат да отглеждат лечебни растения. "Въпреки че плащаме за семена, отглеждане и изкупуване на реколтата, лоялността на производителите все още е проблем. Трябва да гарантираме своята продукция и затова се стремим да затворим производствения цикъл", казва Недялко Стефанов, директор по икономическите въпроси на "Софарма".
Фармацевтичната компания е купила 4000 дка край Казанлък, върху които отглежда жълта акация (за лекарство против тютюнопушене), жълт мак (за медикамент против кашлица), бял трън (за лекарство за черния дроб) и билката бабини зъби (за продукта трибестан). Фирмата има договори за изкупуване на продукцията от още 22 хил. дка в района и единственият в България завод за производство на лекарствени субстанции, в който от 1500 тона суровини се произвеждат 100 т субстанция за лекарства.
Най-големият им проблем обаче е суровината от блатни кокичета, която е основата на световноизвестен български продукт за лечение на детски паралич и болестта на Алцхаймер. По времето на социализма държавата вложила милиони долари, за да развие това производство. През 1992 г. обаче вместо земеделска земя 100-ина собственици в Приморско, където е едно от находищата, получили... 1600 дка блато с кокичета. По това време "Софарма" била държавна, а за уникалната инвестиция никой не се сетил. "Опитахме да купим или наемем земята, грижихме се за плантацията, но не успяхме да постигнем споразумение със собствениците. Преди години се появи фирма, която успя да ги обедини, и сега изкупуваме продукцията от нея. Кокичетата обаче трябва да се пренасаждат, за блатото да се полагат грижи, а собствениците не ни допускат до него", казва Стефанов.
Биопроизводство
Ако някой си купува най-новия 100% органичен парфюм на американската AVEDA или немската натурална козметика Wala и Weleda, то със сигурност ползва български органични розови продукти и плаща скъпо за тях. Добрата новина е, че през последните години биопроизводството започва да се развива. То изисква три години пречистване на почвата, много ръчен труд, специално следене на растението и е съвсем лимитирано производство. Всяко насаждение над 100 дка в този сектор се смята за голямо. Най-голяма е градината на "Интермед 1" - внушителните 2200 дка. В световен мащаб потреблението на биопродукти бележи постоянен ръст около 20% годишно, отбелязва Атанас Кръчмаров, чиито собствени насаждения са около 350 дка.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Руските петролни компании с рекордни печалби заради цените на нефта Руските петролни компании с рекордни печалби заради цените на нефта

Обезценяването на рублата също помага за подобряването на резултатите

21 ное 2018, 206 прочитания

Nissan включва и финансите на Renault в разследването за Карлос Гон Nissan включва и финансите на Renault в разследването за Карлос Гон

Япония е готова да работи за стабилизирането на автомобилния съюз между трите компании

21 ное 2018, 228 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Божков води за пристанище Лом

Христо Ковачки изненадващо беше отстранен от надпреварата

Защо се задавя германският мотор

Германия трябва да използва момента да се подготви за пренастройване на икономиката си сега, докато растежът още е солиден и демографската криза не се усеща силно

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд се развива по план - той вече е мишена на антикорупционната комисия

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Кои са най-растящите IT компании, ще има лимити по "Гражданска отговорност", паркът на основателите на "Телерик" расте с нова сграда

Емисия

DAILY @7AM // 21.11.2018 Прочетете