Сделката за Нет Инфо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сделката за Нет Инфо

Сделката за Нет Инфо

Как и защо Sanoma придоби 68% от българския онлайн лидер

Асен ГЕОРГИЕВ, Андриан ГЕОРГИЕВ, Лили АПОСТОЛОВА
14045 прочитания

Въпреки че почивните дни обикновено имат способността да притъпяват интереса на обществото към подобни новини, погледите естествено се насочиха към най-голямото придобиване в историята на българския интернет. Според официалната информация за сделката SMI придобива 68% от "Нет Инфо.БГ", като става въпрос за дялове на частни акционери и "няколко компании за рисков капитал". В тях попадат и 17-те процента на съоснователя на дигиталната интернет медия Любен Белов, който окончателно напуска управлението й, както и 33 процента, притежавани от регистрирания в Люксембург "Тайгър холдинг". Според Виктор Пенев, изпълнителен директор на "Нет Инфо.БГ", дялове в компанията запазват само служители, а тези на акционерите извън нея ще бъдат изкупени. "Освен това в договора е предвидена възможност SMI да придобие 100% от акциите на "Нет Инфо.БГ" до 2011 г.", каза Виктор Пенев.

Дискретните преговори

за придобиването на "Нет Инфо.БГ" от SMI се водят по-сериозно от края на миналата година. Интерес към най-голямата дигитална медийна компания в България са проявили и други западни инвеститори, споделя Виктор Пенев. С одитирани приходи за финансовата 2007 на стойност от 4.6 млн. лева лидерът на пазара на онлайн реклама регистрира ръст от 54% в сравнение с миналата година. Те са генерирани предимно от банерна реклама. Важен е също бурният ръст на местния онлайн пазар - 60% през миналата година, или размер от около 12 млн. лева за 2007 г., според "Инвестор.БГ" АД. Според прогнозите тази година пазарът ще достигне 18-20 млн. лв.

Виктор Пенев, който остава изпълнителен директор на компанията и след придобиването от страна на SMI казва, че стратегията на "Нет Инфо" е да задоволява пет основни нужди на интернет потребителя. Това са необходимостта на българските юзъри от комуникация (чрез пощенската услуга abv.bg и софтуера за текстови съобщения АБВ*ICQ), информация (новинарските сайтове netinfo.bg и sportni.bg), търсене (gbg.bg) и социализация (zoom.bg) и още една нова сфера, която за момента е формулирана като "организация на живота".

Така че придобиванията на компанията могат да бъдат класифицирани в някое от тези пет направления. Така например в частта социализация/забавление влиза покупката от "Нет Инфо.БГ" на популярния български сайт за обмен на потребителско видео съдържание vbox7.com. Съответно дяловете в svejo.net и lubimi.com са социални мрежи, а bgreporter.com е в частта новини (където съдържанието се генерира от потребителите).

Новата звезда

на българския онлайн небосклон Sanoma Magazines International е част от групата Sanoma Magazines, която до момента е представена в България със своето подразделение "Санома Блясък" АД (издател на списанията "Блясък", Cosmopolitan и други). Купувачът е сред най-големите издатели на списания в Европа. Намерението на SMI да навлезе по-дълбоко в онлайн измерението е силно изразено и доказателство за това са няколко други придобивания, които тя реализира в региона. На 9 април Sanoma Budapest, също част от SMI и една от водещите интернет компании в Унгария, закупува портала mobilport.hu. С това сайтовете в портфолиото й стават 24. Две седмици по-късно, на 25 април, SMI купува и 55% от руския издател на списания Lux Media, затвърждавайки позициите си по отношение на основния й бизнес.

"SMI са лидери на интернет пазара в Холандия и Унгария, в този смисъл "Нет инфо.БГ" се вписва добре в цялостната им визия", коментира за "Капитал" Берт Вихърс, директор "Нови медии" в SMI. "Покупката е част от експанзията на SMI в региона", допълва той. Бъдещето според Вихърс предлага интересни възможности по отношение на интернет пазара, но засега той е пестелив откъм детайли за плановете на неговата медийна група. Това, което заявява със сигурност, е, че няма да има промени в мениджърския екип на "Нет Инфо.БГ". Тази информация бе потвърдена и от Виктор Пенев, който изтъква това като една от основните причини да приеме сътрудничеството с чуждестранния инвеститор, който оставя необходимата свобода за развитието на българската интернет компания.

За момента не е планирано сливане между българския издател на списания "Санома Блясък" АД и "Нет Инфо.БГ". Двете компании ще запазят своята автономност. Според изпълнителния директор на "Санома Блясък" Димитър Друмев "основен елемент в стратегията на SMI е да се утвърди като лидер в пазарите, където присъства - както в издаването на списания, така и в интернет пространството". Чрез придобиването на дял в "Нет Инфо.БГ" SMI постига тази своя стратегическа цел на местно ниво и разширява влиянието си извън Холандия и Унгария, където вече е основен играч на интернет пазара.

Колко ли струва НетИнфо?

За 2007 г. "Нет Инфо.БГ" отчита 4.6 млн. лв. приходи от продажби и 195 хил. лв. печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA). Показателите могат да се съпоставят с тези на един от най-големите конкуренти - "Инвестор.БГ", публична компания със съответно пазарна цена на акциите. Така оценката на "Нет Инфо.БГ" попада в доста широки граници - на база приходи тя достига 49 млн. лв., но на база EBITDA е под 10 млн. лв. Като се има предвид, че приходите в последните години растат стабилно с по над 50% (а за 2006 г. с над 100%) и "Нет Инфо.БГ" е лидер по пазарен дял в онлайн рекламата, оценката на компанията отива по-скоро в горния край на диапазона. Още повече че въпреки нетната загуба за 2007 г. (близо 500 хил. лв.) компанията стои оперативно добре и генерира положителен паричен поток от основната дейност. Дори при по-скромни темпове на растеж през следващите години това предполага стабилен паричен поток, респективно по-висока оценка.Въпреки че почивните дни обикновено имат способността да притъпяват интереса на обществото към подобни новини, погледите естествено се насочиха към най-голямото придобиване в историята на българския интернет. Според официалната информация за сделката SMI придобива 68% от "Нет Инфо.БГ", като става въпрос за дялове на частни акционери и "няколко компании за рисков капитал". В тях попадат и 17-те процента на съоснователя на дигиталната интернет медия Любен Белов, който окончателно напуска управлението й, както и 33 процента, притежавани от регистрирания в Люксембург "Тайгър холдинг". Според Виктор Пенев, изпълнителен директор на "Нет Инфо.БГ", дялове в компанията запазват само служители, а тези на акционерите извън нея ще бъдат изкупени. "Освен това в договора е предвидена възможност SMI да придобие 100% от акциите на "Нет Инфо.БГ" до 2011 г.", каза Виктор Пенев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  t


  50 млн беше моето предположение в коментара ми в Дневник. Копикатс такива :)

  Иначе Нетинфо достигна своеобразния си връх и със сегашната структура би било много трудно да се задържи там поради което промените са удачни.

 • 2
  Avatar :-|
  ?$?

  Странно като финансов анализ, високи обеми от продажба, печалба от дейността преди облагане с данъци и изведнъж нетна загуба от половин милион лева, и после пак генерирала положителен паричен поток, остава и това да не генерира, хахахахааа, смях за този дето го е написал, освен ако не е финансист. Или с две думи НЕТ ИНФО е поредния спукал се балон и добре че са го продали на чуждестранен инвеститор. Дано САНОМА да реализира реални положителни финансови резултати>

 • 3
  Avatar :-|
  w

  аз цената я знам, ама е тайна :)

 • 4
  Avatar :-|
  Zoro

  Поголовна сеч в центъра на Варна

  Днес в градинката на Севастопол масово бяха изсичани дървета под предлог, че се окастрят сухи клони. Резитбата е започнала още миналата седмица с подрязване на клони. Както сатна ясно от общинско писмо до фирмата озеленител, изрязването трябва да се случи на няколко етапа: отсичане на сухите, полусухите и опасни дървета, резитба....

  http://absurdi.com/view/1487.html

  За да се запазят останалите дървета, граждани организират протест в градинката на Севастопол утре ( 02.05.2008 ) в 8:00 часа.
  Не желаем градинката с прилежащите и зелени площи и вековна растителност да бъдат унищожавани, а след това площта и да бъде застроена!

 • 6
  Avatar :-|
  k

  Подобна сделка е абсурдно малка, за да се занимава в-к Капитал с нея. Това са пари за семки в нашата държава. Обърнете внимание за какви обеми става дума при големите корупционни схеми с европарите, заменките на имоти, и източването на държавни предприятия. Там са сериозните неща.

 • 8
  Avatar :-|
  delyan

  браво на Нетинфо. сега отчита 4.6 млн. лв. приходи от продажби и 195 хил. лв. печалба преди данъци.
  спомням си когато заработи преди доста време...
  беше интересен сайт и продължава да е интересен.

 • 9
  Avatar :-|
  андрей николов

  Може ли след като сте казали даденото и резултата да кажете и как се стига до него. Имам превид оценката на компанията. Моля! Може да дадете и собствени предположения за логиката на купувача и продавача -- няма вреда.


  Дадено: приходи 4.6 млн лв
  Резултат: стойност на компанията 49 млн. лв.

  Дадено: EBITDA 195 хил. лв.
  Резултат: стойност на компанията -- под 10 млн. лв.

  благодаря!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.