Пари при идеи отиват

Пари при идеи отиват

Дяловите инвестиции в страната и региона процъфтяват и по време на финансова криза

Мара ГЕОРГИЕВА
4435 прочитания

Повечето български бизнесмени не са свикнали да им противоречат. Служителите им си знаят, че дори когато шефът не е прав, шефът е прав. И точка. Когато обаче бизнесът се разрасне и настане нужда от финансиране, ситуацията се променя. Който плаща, той поръчва музиката и дори и най-непреклонните предприемачи се принуждават да слушат какво им казват партньорите, които най-често са фондове за дялово инвестиране (private equity funds). Този диалог съвсем не протича гладко, но въпреки някои проблеми в общуването финасирането чрез дялово участие бележи възходящо развитие. Това отчетоха участниците в третата годишна конференция "Дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа", организирана от "Капитал" и Global Finance.

През 2007 г. дяловите инвестиции в Югоизточна Европа достигнаха 15 млрд. евро, съобщи Михалис Мадианос, партньор в Global Finance. "Преди две години интерес в страната имаха около 10 фонда, които инвестираха или разглеждаха региона като възможност за инвестиране, сега те са над 25", казва Ивайло Симов, директор на Global Finance България. С други думи - ако има добри идеи и успешни бизнеси, парите не са проблем, обобщиха участниците в конференцията.

Всички обичат Балканите

Причината за интереса към региона е в неговия растеж, отчетоха участниците в конференцията. И още - в достъпа до пазари на съседни държави като Сърбия и Македония например, които не са част от ЕС. Пазарът вече не е локален, затова целта на фондовете е да направят фирмите, в които притежават дялове, регионални шампиони. "Голямото предимство на страната са не само разходите за труд, тук можеш да бъдеш изключително конкурентен и заради това, че цените за газ и електричество например са в пъти по-ниски от тези в Западна Европа", припомня Филип Ромбаут, изпълнителен директор на "Агрополихим", бивш управител на фонда за дялово инвестиране на Сорос.

Година и половина след влизането в ЕС пазарът в страната вече се нормализира, затова фондовете и собствениците на фирми все по-често намират пресечна точка на интересите си. "Миналата година очакванията на продавачите бяха нереалистични. Но тази година ще бъде година на купувачите, затова фондовете стават по-избирателни и по-силни", прогнозира Агис Хилиархопулос, партньор в Bancroftgroup.

"Световната финансова криза направи предпазливи някои от големите играчи. А и по правило най-големите фондове за дялово инвестиране правят сделки в региона основно в Турция и Гърция", коментира Диана Николаева, партньор в Ernst&Young. В резултат от кризата набирането на нови капитали за рисковите фондове ще бъде затруднено, прогнозираха участници в конференцията. В същото време обаче кризата е и възможност. "Причината е, че банковото финансиране става по-рядък и скъп ресурс, което повишава ценовата привлекателност на дяловото инвестиране. След три до пет години ще бъде късно да се влиза в региона", смята Винаром Вилаихонгс, партньор в SGAM. Сривът на фондовия пазар може да пренасочи част от планираните публични предлагания към фондовете за дялово инвестиране като източник на финансиране. Сделката с фонд обаче не пречи на дружеството на по-късен етап да се листва на борсата и да извлече дивиденти от това, припомнят експерти.

Прелъстяваните и изоставяните

Предпочитаните сектори за фондове за дялово финансиране са твърде разнообразни - хранително-вкусова промишленост, високи технологии, телекомуникации, недвижими имоти, финанси, услуги. Общото между тях е възможността за добра доходност.

"Бих стоял далеч от индустрии с висока консумация на нефт заради растящите цени на горивата", заяви Винаром Вилаихонгс. В същото време нефтените компании никога не са били толкова печеливши. "Така че всеки, който продава нещо на нефтени компании, печели", припомни той. Според Вилаихонгс сектори, където компаните са успешни, защото използват евтин труд, също не са предпочитани за дяловите инвеститори. Причината е, че много скоро цената на труда в България ще се вдигне и това предимство ще отпадне. Хранителният бранш обаче ще продължи да привлича интерес и инвестиции. Според Цветан Лъжански, изпълнителен директор на "Девин", секторът за производство на бързооборотни стоки става все по-консолидиран и това прави инвестициите в логистика все по-изгодни. Селското стопанство също е добра инвестиция, защото трябва да се мисли за цялата хранителна верига, преценява Филип Ромбаут. Според него все още може да се направят пари и от недвижими имоти, но не и в презастроени места като Слънчев бряг. Цените на месото ще се увеличат неимоверно, прогнозира Ромбаут и причина за това според него е, че "когато доходите на хората се вдигнат, те преминават от хляб към белтъчна храна". Затова инвестициите в този сектор биха донесли печалба, смята изпълнителният директор на "Агрополихим". Той твърди, че сделките в производство на биогорива няма да носят пари на инвеститорите, за разлика от вложенията в производство на възобновяеми енергийни източници.
Отпадъците са сфера, в която нищо не се прави в България, и това е шанс за инвеститорите, заявиха участници в конференцията. Много хляб за фондовете има и в сектора на високите технологии. Павел Езекиев, партньор в NEVEQ, фонд, концентриран в технологични инвестиции, е убеден, че в страната все още има IT специалисти, които могат да правят успешен собствен продукт и затова си заслужава да се инвестира в тях. Здравеопазването и услугите са другите области, които задържат вниманието на инвеститорите.

"Производственият сектор в дългосрочен план няма да има някакво предимство", прогнозира Владимир Каролев, партньор в BAC (Балканска консултантска компания). Причината е, че доста производства, които се изнесоха от Гърция към България, вече заминаха за Румъния или Украйна. "Все пак в леката индустрия може да се направят известно количество пари", смята Каролев.

Трудните сделки

Една от трудностите при осъществяване на сделка е, че има прекомерно очакване на собствениците на фирми към цената, която дяловият инвеститор е готов да плати за компанията. "Мнозина гледат на фирмата си като на единствено детенце. Но според мен е по-добре да имаш 49% от бизнес с перспектива, отколкото 100% от затихващ бизнес", категоричен е Огнян Донев, председател на борда на директорите на "Софарма". Фондовете обикновено работят по няколко сделки едновременно, но някои преговори траят с години. "Ако една сделка се проточи дълго във времето, явно към нея няма интерес. За мен това е само проучване на пазара с образователна стойност", обяснява Винаром Вилаихонгс.

След покупката на фирмата рискът от лошо управление е по-страшен от финансовия риск, твърдят експерти. Ако за представяне на документацията на компанията са нужни 6 месеца например, това е знак, че управлението не е във фокуса на вниманието й, смятат партньори на фондове за дялово инвестиране. Но и обратната ситуация, когато всички документи са изрядни, не е гаранция срещу лошо управление, показва практиката. Затова инвеститорите трябва да разчитат на здравия си разум, посъветваха участници в конференцията.

Сделките

Фондовете за дялово инвестиране навлизат все по-смело в България, показва прегледът за 2007 г. и първите месеци на 2008 г.

- Водещата сделка за 2007 г. бе покупката на БТК от американската компания AIG Inc (American International Group), която оцени компанията на 1.9 млрд. евро. Това е най-голямата сделка с фонд за дялово участие в Източна Европа.

- Balkan Accession Fund купи мажоритарния дял в сладоледите "Дарко".

- Испанският фонд GED Capital Development придоби 100% от варненската млекопреработвателна фирма "Фама" за 9 млн. евро.

- Чрез своя фонд "Растеж" Global Finance придоби мажоритарен дял и в "Типо принт"- водеща компания в областта на дигиталния широкоформатен печат. За Global Finance това бе втора сделка от типа MBO - Management Buyout, при която дяловият инвеститор подкрепя мениджмънта на българска компания при откупуването й от досегашния й собственик.

- Инвестиционната компания Intel Capital в партньорство с полска финансова група за рискови инвестиции MCI Management взеха дял в алтернативния телеком оператор "Некском".

- Първата българска компания за дялово инвестиране "Адванс екуити холдинг" АД придоби 50% от доставчика на високоскоростен интернет през локални мрежи "Спиди нет", като участва в увеличението на капитала на "Спиди нет" АД. Размерът на инвестицията е 1.34 млн. лв. с ангажимент за предоставяне на подчинен срочен заем в рамките на следващите две години.

- Първият български рисков фонд New Europe Venture Equity (NEVEQ) инвестира в интернет портала за пътнически услуги <www.lessno.com>, като вложи 3 млн. долара, в българо-американската компания FinAnalytica, разработваща аналитичен софтуер за инвестиционни и рискови фондове (5 млн. долара) и българската "Онтотекст".

- Equest придоби дял от проекта "Супер Боровец" и купи трите фирми, почистващи София. "Екуест" стана собственик и на румънската верига за електроуреди "Домо".

- "Идеал стандарт" и "Идеал стандарт Видима" също имат нов собственик. Активите на American Standard от поделението бани и кухни бяха купени за 1.76 млрд. долара от private equity фонда Bain Capital Partners ("Бейн капитал партнърс").

- Advent International Corporation USA ("Адвент интернешънъл корпорейшън", САЩ), купи мажоритарния дял в пазарния лидер в производството на керамични плочки в България - завод "Хан Аспарух", Исперих.

Повечето български бизнесмени не са свикнали да им противоречат. Служителите им си знаят, че дори когато шефът не е прав, шефът е прав. И точка. Когато обаче бизнесът се разрасне и настане нужда от финансиране, ситуацията се променя. Който плаща, той поръчва музиката и дори и най-непреклонните предприемачи се принуждават да слушат какво им казват партньорите, които най-често са фондове за дялово инвестиране (private equity funds). Този диалог съвсем не протича гладко, но въпреки някои проблеми в общуването финасирането чрез дялово участие бележи възходящо развитие. Това отчетоха участниците в третата годишна конференция "Дялово инвестиране в България и Югоизточна Европа", организирана от "Капитал" и Global Finance.

През 2007 г. дяловите инвестиции в Югоизточна Европа достигнаха 15 млрд. евро, съобщи Михалис Мадианос, партньор в Global Finance. "Преди две години интерес в страната имаха около 10 фонда, които инвестираха или разглеждаха региона като възможност за инвестиране, сега те са над 25", казва Ивайло Симов, директор на Global Finance България. С други думи - ако има добри идеи и успешни бизнеси, парите не са проблем, обобщиха участниците в конференцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    Avatar :-|
    specialist

    Предстои според мен мащабно навлизане на инвестиции свързани с преработване на отпадъци и всичко свързано с тях, понеже от самолет е видно че България е на светлинни години от нормалните държави в това отношение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал