Колко е трудно да бъдеш свободен

Електоцентралите остават възрани за НЕК, а потребителите - без право да си избират доставчика на ток

Идва чужд инвеститор в България и си купува ТЕЦ с идеята, че ще може да произвежда електроенергия и да я продава на всеки, който я иска и е готов да сключи сделка. По-малко от един сезон е напълно достатъчно време, за да разбере, че това елементарно пазарно правило тук не работи.

Само преди седмица страната ни получи червен картон от Брюксел заради ограничаването на свободния пазар на ток. Причината е, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) налага на централите задължителни квоти (количества) електроенергия, които те трябва да произведат и да продадат само на Националната електрическа компания (НЕК) на регулирани от държавата цени. Комисията очевидно не си е взела забележка, защото тези дни отново наруши евродирективите. Вместо да премахне квотната система и да освободи напълно пазара на електроенергия - което по енергийното ни законодателство трябваше да се случи от 1 юли 2007 г., регулаторът направи точно обратното - прие решение, с което запази квотите на централите до средата на 2009 г. и дори ги увеличи с 8.7%. Така за всички електроцентрали остана задължението да продават почти цялата си произведена енергия на НЕК по цени, определени от ДКЕВР.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не ги разбираш твърде много тези работи, како Сийке!
  От 01.07.2007 всеки КРАЕН потребител може да си избере доставчика на електроенергия, дори и ти в твоето домакинство, като при това си платиш за преноса на НЕК ЕАД (ако си купиш високо напрежение) и на съответното Електроразпределително предприятие да ти го "пренесе" до в къщи до 220 или 380В!.
  **************************************************
  А виж че политиката на ДКЕВР да не натоварва потребителите в България, като не "дава" на електропроизводителите да изнасят нашата евтина засега (исторически така се е получило) дразни некои хитреци, това е друга опера!
  Ако някой си е напазарувал българска централа за да изнася евтиният ток някъде си навън, просто дупце го лаже, яко е сбъркал!
  **************************************************
  Затова у нас цената на електроенергията за домакинствата например е два пъти по ниска от тази в Италия, по ниска от Германия, примерно като тази във Франция! Няма да е вечно така, но поне до 2014 година ще откара.
  **************************************************
  Гласуването в ЕС за естествените монополи, по същество нищо не променя, където и да е преносното предприятие високо напрежение в НЕК ЕАД или отделно ЕАД (още няма балами да разрешат да се приватизира, като ЕРП, даже Шиляшки беше против!!!) политиката в ценообразуването я прави ДКЕВР.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Пешев

  boby19451945,

  върни се във форума на в. "Сега". Не се вписваш в обстановката тук и определено дразниш.

  Поздрави!

  Пешев

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Пешев [Анонимен | неутрално] е га ти обстановката! а ти не се дразни а си мърдай гънките, може и да ти е полезно в определен случай, кой знае!

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Сия, Сия "... При тази ситуация за нея транспортирането на енергията е на нулева цена ...." Запиши си някъде на рабоша, транспортирането на електро енергията НИКОГА не е с нулева цена по принцип (най общо заради разширения закон на един немски физик - Ом). Учила си го по физика сигурно още в 10 клас, ама защо ли?

  Нередност?
 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Що не № 5, що не! Ама като виждам че и законът на Ом създава трудности и на тебе и на кака ти Сия и на цялата редакция на Капитал, която се пробва на темата пазар на електроенергия, не виждам голям смисъл!
  Интересно с какво бележка си завършил училище по физика?
  **************************************************
  Тях журналистите ги разбирам, изкарват си хляба и щат не щат ще пишат това за което им плащат, ама ти би трябвало да си поне малко финансово и да се изказваш, още повече да даваш оценки по теми по които си професионалист, знаеш ги добре най-малко! Т.е. редакционно независим независим или и ти си от кюпа редакторски? Не е редно тогава да участвуваш в собственият си форум.
  ***************************************************
  Така че вместо да се пениш, вземи по прочети тук там, по ограмоти се, па тогава раздавай квалификации като дружинна ръководителка!
  За начало почни от тук http://www.eex.com/de/

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И понеже, когато фактите говорят и боговете по електроенергетика от Капитал мълчат, ето разпределението на пазара на електроенергия в България до края на 2008 по производители в разполагаемо производство в МВтч за 6-те месеца.
  общо за ОД за СД
  “АЕЦ Козлодуй” ЕАД 6 101 968 3 850 000 2 251 968
  “ТЕЦ Варна” ЕАД 2 185 892 1 431 759 754 133
  “ТЕЦ Бобов дол” ЕАД 623 966 605 247 18 719
  “ТЕЦ Марица 3” АД 354 346 343 716 10 630
  „Топлоф. Русе” ЕАД, бл. 4 65 101 63 148 1 953
  9 331 273 6 293 870 3 037 403


  Общо значи общо, за ОД - значи за общественият доставчик, за СД значи за свободно договаряне.
  Хайде на маслините имате за свободно договаряне или за избор 3 037 403 Мвтч или около 72 кВтч на калпак на месец за всите българи и етноса тоже!

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  -

  Е няма как да пипнем маслините, боби1945. По-скоро маслините са раздадени отдавна и под бройка:

  ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

  ....

  Раздел IV.
  Ценово регулиране

  Чл. 30. (1) На регулиране от комисията подлежат цените:
  ....
  6а. (нова - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г.) по които крайните снабдители продават електрическа енергия и природен газ на битови потребители и предприятия с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19,5 млн. лв.;
  ...

  Раздел VI.
  Сделки при регулирани цени
  ...
  Чл. 97. (1) По регулирани от комисията цени се сключват сделките с електрическа енергия между:
  ...
  10. (нова - ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г.) крайните снабдители и битовите потребители и предприятията с по-малко от 50 души нает персонал и с годишен оборот до 19,5 млн. лв., които не са се възползвали от правото си да избират лицето, от което закупуват електрическа енергия.
  ...
  Раздел VII.
  Сделки при свободно договорени цени
  ...
  Чл. 100. (1) Сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени могат да сключват помежду си производителите, търговците на електрическа енергия и привилегированите потребители.
  ...
  Чл. 117. (1) Преносното, съответно разпределителното, предприятие е длъжно да присъедини всеки обект на потребител на електрическа енергия, разположен на съответната територия, който:
  ...
  (2) С разрешение на комисията разпределителното предприятие може да присъединява потребител на електрическа енергия, който се намира на територията на друго разпределително предприятие, когато това е технически и икономически целесъобразно и е в интерес на потребителите.
  ...

  Нередност?
 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Може може, маслинка винаги може да се чопне, ако си отваряш очите и не блееш и си избереш правилното лице от което закупуват електрическа енергия (чл.97(10) който цитираш по горе).
  Озъртай се за лице!

  Нередност?
Нов коментар