🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подрязване на крилцата

Комисията за защита на конкуренцията глоби 26 производителя на яйца и пилешко заради картелно споразумение

Двадесет и шест производителя на пилешко месо и яйца бяха глобени от КЗК с<br />
293 хил. лева<br />
Двадесет и шест производителя на пилешко месо и яйца бяха глобени от КЗК с<br />
293 хил. лева<br />
Двадесет и шест производителя на пилешко месо и яйца бяха глобени от КЗК с<br /> 293 хил. лева<br />    ©  Надежда Чипева
Двадесет и шест производителя на пилешко месо и яйца бяха глобени от КЗК с<br /> 293 хил. лева<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Преди четири дни Иван Ангелов, който е съсобственик на една от най-големите фирми, производителки на птиче месо - "Градус", прогнозира цена от 5 лв. за бройлер в магазините от днес, 6 август." "Най-големият производител на пилешко месо и яйца за консумация в Бургас - фирма "Авес-94" АД, също повишава цените на своята продукция. Тази седмица килограм пилешко, произведено във фирмата, ще се продава на цена 4.60 лв. През следващите дни цената ще продължи да се покачва и ще достигне пет лева." "Цената на пилешкото месо за крайния потребител ще надхвърли 5 лева за килограм", обяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Борис Стоименов."

Това са само малка част от медийни публикации в края на юли и началото на август 2007 г. Заради тях и последвалото рязко повишение на цените на пилешкото месо и яйцата през юли и август миналата година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и стартира разследване срещу фирмите от бранша.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Надинка

  Милите и изстрадали производители... Ще умрат от сиромашия сигурно след глобата...

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-@
  Веге

  Оф че гнусна снимка, доповръща ми се. Станете вегетарианци и ще решите проблема!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  fiksun

  "От една година работим почти на загуба", твърди и Благо Джиев, собственик на "Джиев" - Костинброд.
  Почти на загуба си звучи като на печалба. Д.ба ревльовците! Малко са ви глобили

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Щерю

  26 производителя - 293000 лева глоба. Ако вземем например скорошното решение на КЗК за гражданската отговорност, ще видим по-малко на брой глобени компании, но обата глоба е за милиони.
  Не съм специалист по защитата на конкуренцията, но все ми се струва, че в България ядачите на пилешко са повече от собствениците на МПС. Няма ли място за 1 статия, която да изследва причините за това, че се засягат интересите на всички, а глобата е само 293000 лева? Лично за мен причината е, че кокошкарите имат по-добро лоби и 'плащат' повече от застрахователите. Казано по друг начин, вероятно застрахователите плащат повече глоби защото 'плащат' (където трябва) по-малко :-)

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Ураган

  За подобна глоба плачат още поне 10-тина прослойки - вечно протестиращите за минимални цени тутунджии, млекопроизводители, лекари. Таблица с "минимални цени на услугите" имат адвокатите, нотариусите, архитектите и инженерите. Но още по-просто е, вместо държавата да се навира в пазара, а после да глобява за това, което сама е сътворила, по-просто е изобщо да не се меша в пазара. Законите трябва да се променят така, че на кастови организации като Лекарския съюз, КИИП и нотариалната камара да се орежат щедро дадените правомощия.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-(
  проф.д-р П.Галанов

  Защо не се посочват имената на глобените фирми от "Кокошарската" измама?И какви са глабите, дали тези санкции ще спрат договарянето на картелни цени?

  Използвам в семейството си редовно яйца и пилешко, и мога да твърдя, че качеството им е незадоволително. Яйцата имат твърде тънки черупки, което говори за неправилно харнене. Месото е безвкусно и на двата основин вида

  ЗАМЛАЗЕНИ И ОХЛАДЕНИ ПИЛЕТА И ТЕХНИ ЧАСТИ!

  За Великденп си купих от Пещера бяли яйца, опаковани празнично, но се оказа, че 20% са счупени, а и на останалите черупките са много тънки, както казваме ние консуматорите "слаби" черупки. Срамна е работа на техните производители и много други, които поставят в малки опаковки и мръсни яйца, не само счупени.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Бойчо

  Уважаеми проф. д-р Галанов,
  Ето и имената на глобените фирми:

  Комисията за защита на конкуренцията наложи пет имуществени санкции по 30 000 лв. на “КАМЧИЯ” АД, гр. Шумен, “ЯЙЦА И ПТИЦИ - ЗОРА” АД,
  с. Дончево, “ХАЙПРО БЪЛГАРИЯ” ООД, гр. Павликени, “СЛАВЯНА” АД, гр. Славяново и “ПИЛКО” ЕООД, гр. Разград, пет санкции по 10 000 лв. на ЕТ “АНГЕЛОВ-ИВАН АНГЕЛОВ” АД, гр. Пещера, “ДЖИЕВ” АД, гр. Костинброд, “АВЕС-94” АД, с. Черни Връх , “СИКОНКО АГРИЯ” АД, “ГРАНИТ-2” ЕООД, гр. Велико Търново, две санкции по 8 000 лв. на ЕТ “АНДИП 92 – АНДРЕЙ ПАВЛОВ”, “КОКОИМПЕКС” ООД, гр. Смолян, една санкция от 7 000 лв. на “МАР-КРАФТ” ООД, гр. София и общо 16 санкции по 5 000 лв. на ЕТ “ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ-ВАЛДИС”, гр. Кюстендил, “АВИС” ЕООД, гр. Завет, “ПЕГЕМЕКС ТРЕЙД” ЕООД, гр. Ловеч, “ДИТРОНИКС” ООД, гр. Плевен, “КАЛАМИЦА” АД, с. Цалапица “ОВОБИЗНЕС” АД, с. Бохот, “АЕРКОК” ООД, гр. Шумен, “ЯЙЦА И ПТИЦИ - ЛОМЦИ” ООД, с. Ломци, ЕТ “ДОЛИС-ГЕОРГИ ЦОЛОВ”, гр. София, “ТРУДОВО” ЕООД, гр. Дебелец, “ГРАДУС-1” ООД, гр. Панагюрище, “ПТИЦЕКЛАНИЦА” АД, гр. Добрич, ЕТ “АНГЕЛ ДИМИТРОВ-ГРАНИТ”, гр. Велико Търново И СДРУЖЕНИЕ “СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ”, гр. София.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  До Щерю,

  докато влезе в сила новият Закон, глобите шще са си ниски - в този порядък.,

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Друг към Щерю

  Журналята да нищят индивидуализацията на наказанието по ЗЗК? Без да обиждам гилдията, но това е далеч от уменията им. Те и от КЗК не знаят какво правят, какво остава за някой журналист.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Експерт от КЗК

  Знаем много добре какво правим, не бой се :) Глобите ще са подобни, докато не се намери политическа воля за новия ЗЗК. Дали са 30 и 300 хиляди имуществената санкция за фирма с 30 милиона оборот официален, за нея е все тая. Но за ЕТ Генчо еди кой си, не е...още повече, че ако не следва големите ще го заличат.
  На фона на липсата на държава, КЗК си върши перфектно работата.
  А все някой винаги ще е недоволен.

  Нередност?
Нов коментар