"Кремиковци" влезе в чистилището
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Кремиковци" влезе в чистилището

Държавата иска металургичния комбинат да работи. Само че не знае как точно<br />

"Кремиковци" влезе в чистилището

Комбинанът тръгва по дългия път на фалита, но няма да бъде закрит

Теодора ВАСИЛЕВА
5087 прочитания

Държавата иска металургичния комбинат да работи. Само че не знае как точно<br />

© Дневник


Какво искат главните действащи лица

- Собственикът Прамод Митал - след като не финансира завода от месеци, иска по-големият му брат Лакшми да купи "Кремиковци".

- Петър Димитров - не уточнява кой инвеститор е предпочитан за държавата.

- Лакшми Митал - да купи активите на "Кремиковци" срещу 500 млн. долара, като гарантира инвестиции в екология.

- Константин Жеваго - да вземе комбината с неясен план за оздравяване.

- Облигационерите - по-скоро подкрепят Лакшми Митал за сметка на Константин Жеваго

- Синдикатите в "Кремиковци" - открито подкрепят украинеца

Около "Кремиковци" е мръсно - в буквалния и преносния смисъл на думата.

Комбинатът хем трови въздуха на София, хем продължава да затъва финансово. Дългоочакваната стъпка към излизането от тази агония се случи в средата на седмицата, когато Софийският градски съд обяви, че комбинатът е неплатежоспособен и откри процедура по несъстоятелност. Образно казано, "Кремиковци" влезе в юридическото чистилище. Абсолютно невъзможно е обаче да се предскаже колко време ще стои там и дали след това ще попадне в рая, като го купи добър инвеститор, или пък в ада и с нов недобросъвестен стопанин. Причината е, че фалитът е доста бавна процедура, а и държавата от месеци няма ясна стратегия какво и как иска да се случи със завода оттук нататък.

И тъй рекоха магистратите...

Решението на съда от сряда беше дългоочаквано и дори необходимо. До момента комбинатът е натрупал 1.7 млрд. лева задължения и трудно може да се намери компания, която да е склонна да ги плати. Затова и двамата потенциални нови инвеститори настояват да придобият завода чрез процедура по фалит. Братът на сегашния собственик Лакшми Митал иска да купи активите на "Кремиковци" на търг, а украинецът Константин Жеваго предпочита да оздравява предприятието. Преди да се стигне до една от двете опции обаче, ще минат месеци.

Първата крачка е назначаването на временен синдик - в случая Ана Миленкова. След съдебното решение мениджърите на комбината вече нямат никакви правомощия и всички документи ще се подписват от нея. До четвъртък вечерта обаче временният синдик не беше влязъл в предприятието, тъй като по думите й "е нужно специално определение на съда". Така два дни, а и никой не знае още колко, "Кремиковци" е на автопилот.

Миленкова е сочена като консенсусен вариант и се твърди, че е склонна да защитава интереса на държавата (който пък въобще не е ясен). Други източници пък сочат, че юристката е приближена до украинеца Жеваго. Тя донякъде е запозната със ситуацията в "Кремиковци", защото беше временен синдик на комбината за около месец, но по друга процедура и с различни функции. През годините Миленкова е движела несъстоятелността на над десет малки дружества и няколко големи - като "Комбинат за цветни метали", "Дарко" и "Армимекс". Често името й е бъркано с това на друг популярен синдик - Олга Миленкова, която стана известна покрай фалита на авиокомпания "Балкан".

След като поеме завода, синдикът трябва да подготви списък с кредитори, които да вземат участие в първото събрание, насрочено за 26 септември. В документа ще влязат тези фирми и държавни агенции, които фигурират в търговските книги на комбината към 6 август. През септември кредиторите от списъка ще трябва да избират постоянен синдик, който може и да е съвсем различен от сегашния.

Най-интересната част от решението на Софийския градски съд обаче е началната дата на неплатежоспособността - 31 декември 2005 г. Задната дата означава, че направените след това обезпечения са нищожни, същото може да се твърди и за сумите, платени през този период от "Кремиковци", обясниха юристи. Това удря най-силно облигационерите, които държат книжа на комбината на стойност 325 млн. евро, емитирани през 2006 г. Ако наистина облигационерите нямат обезпечение, те влизат в дългата редица на обикновените, а не на привилегированите кредитори. Макар че не коментираха официално дали ще обжалват решението, в неформални разговори представители на облигационерите изразиха ужаса си от задната дата и готовността си да се борят за своите права. "Годината не е избрана случайно. Вероятно това е сигнал към облигационерите, че и те трябва да се чувстват уязвими в казуса "Кремиковци", коментира адвокат, близък до делата на комбината.

Кои са кредиторите

Всички важни решения за банкрутиралия комбинат в бъдеще ще се взимат от кредиторите. Затова е доста важно кои са те и колко пари имат да получават, т.е. колко ще тежи гласът им при взимането на решенията. Според баланса на дружеството към края на 2007 г. общо задълженията са за 1.7 млрд. лв. От тях най-солидна част са именно към облигационерите - малко под 700 млн. лв. (главница плюс неплатена лихва от 20 млн. евро).

Голям кредитор се явява и държавата с около 200 млн. лв. Това са задължения по неплатени данъци, осигуровки, плащания към предприятия като "Булгаргаз", НЕК, БДЖ и др. Министърът на икономиката Петър Димитров в понеделник обяви, че сумата може да нарасне с още близо 700 млн. лв. Причината е, че при приватизацията на комбината през 1999 г. правителството отписа близо 400 млн. лв. задължения на комбината. Според представители на ЕС обаче това е държавна помощ и тя трябва да се върне, в случай че "Кремиковци" не изпълни специален план за жизнеспособност. Срокът за изпълнението му изтича в края на тази година и макар че той очевидно не се прилага, все още няма окончателна санкция. Заедно с лихвите държавната помощ, която трябва да бъде възстановена, би достигнала въпросните 700 млн. лв. Съмнително е обаче дали има начин това вземане да бъде признато от синдиците и съда в скоро време.

В списъка на едрите дългове попадат и около 190 млн. долара вземане на индийската държавна компания STC, която е доставяла суровини за комбината. Макар и с по-малки суми, сред кредиторите са няколко банки, работниците, свързани със собственика Прамод Митал фирми, както и всякакви други дребни доставчици на суровини.

Изясняването на точния списък кой точно колко има да взима може да отнеме месеци, дори над година. Причината е, че всички недоволни могат да обжалват. Когато съдът уточни списъка, включените компании кредитори ще гласуват евентуалното оздравяване на завода. Ако облигационерите имат основния глас, те вероятно ще подкрепят предложението на Лакшми Митал да плати около 500 млн. долара за комбината. В случай че държавата е топ кредитор, то отсега е трудно да се предскаже каква ще е развръзката. Петър Димитров публично не обявява коя схема и оферта е предпочитана. Единственият ясен сигнал от министъра е, че управляващите искат "Кремиковци" да работи и да не бъде затварян окончателно. Най-малкото за да си спестят над 5 хиляди стачкуващи работници точно в предизборната година.

Търсят се бързи решения

Предстоящите многомесечни съдебни процедури обаче поставят нов въпрос: как комбинатът ще работи, след като в момента няма нито суровини, нито пари. По информация от синдикалисти последните седмици се преговаря по бартерен договор с българската фирма "Екометал инженеринг", която доставя суровина за пещите. Въглища обаче имало само за 2-3 дни. Затова дори синдикът скоро да влезе в завода, той ще трябва максимално бързо да сключи нови търговски договори за липсващите суровини. Вариантите са нов договор за бартер, работа на ишлеме или наем. Миленкова обаче каза, че все още е прекалено рано да коментира какви са опциите. Иначе представители и на Лакшми Митал, и на Жеваго твърдят, че са готови да работят на ишлеме. Само че при условие, че имат гаранции от държавата. Какви точно не уточняват.

Малко вероятно е синдикът и държавата да допуснат спиране на комбината през този междинен период. Първо: твърди се, че ако пещите спрат, после пускането им е невъзможно. Металурзи все пак обясняват, че има начин дейността да се прекрати безопасно и после заводът да заработи отново. Освен това има две фирми, готови да доставят суровини до окончателната смяна на собствеността. Така в следващите седмици трябва да се вземе решение. Нищо чудно отговорът да дойде след подготвяна многостранна среща при премиера, каквато облигационерите и инвеститорите искат.

Окончателното решение вероятно никак няма да е лесно. При разговорите управляващите трябва да са сигурни, че бъдещият стопанин на "Кремиковци" бързо ще вложи солидна сума в екология. В противен случай комбинатът може пак да спре да работи, тъй като Брюксел може да го спре заради лиса на екоразрешително. И съвсем не на последно място, държавата трябва да направи това заради интереса на софийските си избиратели, които с години дишат мръсотията на металургичния гигант.

Автор: Капитал
Автор: Капитал

Какво искат главните действащи лица

- Собственикът Прамод Митал - след като не финансира завода от месеци, иска по-големият му брат Лакшми да купи "Кремиковци".

- Петър Димитров - не уточнява кой инвеститор е предпочитан за държавата.

- Лакшми Митал - да купи активите на "Кремиковци" срещу 500 млн. долара, като гарантира инвестиции в екология.

- Константин Жеваго - да вземе комбината с неясен план за оздравяване.

- Облигационерите - по-скоро подкрепят Лакшми Митал за сметка на Константин Жеваго

- Синдикатите в "Кремиковци" - открито подкрепят украинеца

Около "Кремиковци" е мръсно - в буквалния и преносния смисъл на думата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  Avatar :-?
  какъв фалит??????????

  Сам министър Орешарски заяви по телевизия , че не може да има губещ металургичен завод ,тъй като стомана се търси и цените на стоманени профили вървят все нагоре в световен мащаб!!!Трябва да се премахнат некоректните доставчици и стоманата да се продава директно на световните борси , а не чрез "посредници" прибиращи до 75 % от реалната продажна цена още на изхода на завода !?

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е да де № 1 много си прав, ама требе да имаш оборотни средства, а ти ги нямаш, нито ти нито Орешарски, щото комбинатът не еваш! А тези дето се "натискат" искат работа на ишлеме, те на входа, те на изхода!
  -------------------------------------------------------------------
  Единственото решение е национализация, и запор на сметките на Митал, ама ние бугарашите сме тъповати и консервативни да направим този ход, да не ни помислят за болшевики!
  Можеш да си представиш какъв джангър ще се вдигне, що пърдене за корупция и връщане на комунизма ще настанат! Онези умневци дето го продадоха 1999 ще се осерят от пърдене и борба с комунизма!
  --------------------------------------------------------------------
  Да повикаме оздравителни фондове от САЩ хептен няма да посмеем, да не ни помислят че сме про-американци брюкселските зелки и да спрат парите за незнам какво си!
  Те това е, който си е тъп то е за дълго, дени Дидро 1786 година!!!

 • 3
  Avatar :-|
  Хопопотук

  Когато се затвори "Кремиковци" , тогава ще повярвам ,че корупцията у нас е намаляла. Истина е, че продукцията му се търси, обаче важно е дали може да работи като си плаща тока и газта. Според мен не може. Затова и схемата е една и съща - източване , фалит, източване....

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е как ще си плаща тока и газа като на входа и изхода стои един и същ играч, който го е и натоварил с 350 млн. ЕВРО, задължения, отделно отипсаните от 1999 400 млн лева, сега държи и на индийска компания, която пак е в кръга далавери на Митал още 180 млн. и така 1 700 млрд. както се твърди в статията! Синдикатите си гледат заплатите, Митал и украинеца далаверата и каруцата седи в реката!
  В САЩ има фирми които се занимават с оздравяване на закъсали компании, даже Делта айрлинез извадиха от калта, ама там е САЩ, местната публика е на светлинни години далече от САЩ, за съжаление!
  -------------------------------------------------------------------------
  Па у нас и няма да дадат да се издума по въпроса, щото отиде далаверата!!
  Малка, сална ама далавера!

 • 5
  Avatar :-|
  Хипопотук

  Опасявам се , че въпроса не е само в кражбите , а повече в остарялото оборудване. Да кажем , че намалят кражбите , ама ако трябва да се вложат 2 милиарда евро - никоя нормална компания няма да поиска "Кремиковци". И пак ще са поредните крадци , които да влязат в схема...

 • vazmutena

  ДА СЕ ЗАКРИЕ ТРОВЕщИЯТ ВЪЗДУХА НА ЦЕЛИЯ РАЙОН КОМБИНАТ. В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ МИСЛЯ ДА ГО ДАМ ПО СЪД.

 • 7
  Avatar :-(
  Разсмърдя се

  boby19451945 - пак се появи ръсейки глупости.В тия до 75 % на изхода са предостатъчни за оборотни средства,за модернизация ,за екология и развитие! Но за БСП /БКП / няма да има аванта за крадливите търтеи.Сега Министър Димитров ще отпусне 400 млн. субсидия и Гоце и с-ие ще ги глътнат като незаконно субсидиране на партия крадлива и после пак и пак ...............Това е и схемата на "приватизация" всяка една фирма подарена на наши момчета и момичета /за предпочитане спортистчета / има и до 49 % държавно участие за да може да им се наливат пари от държавата които след това ги прибира БСП / БКП /- умно нали ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK