Просто бизнес*

Торент сайтовете се налагат като евтина и ефективна рекламна платформа

Напук на правоохранителните органи и защитниците на авторските права торент сайтовете за обмяна на файлове между потребители продължават да съществуват в българското интернет пространство, въпреки че голяма част от тяхното съдържание е незаконно. Всичко това са общоизвестни факти, които са точно толкова истина, колкото и обстоятелството, че подобни уебстраници в най-голяма степен привличат вниманието на онлайн потребителите. Бизнесът обаче винаги гледа прагматично на подобни явления. И в случая явно той е отсъдил, че след като торент тракерите така или иначе съществуват в българския интернет, е по-добре да бъдат използвани без значение доколко са морална е дейността им.

През последните няколко месеца все повече и все по-сериозни рекламодатели започват да купуват рекламна площ в платформи за обмяната на файлове като zamunda.net, arenabg.com и т.н., за да достигнат до огромната им аудитория.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
97 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  ---

  Иванчев, Иванчев... проблемът на дилърите на дрога също не е техен, а на държавата, която не ги арестува, нали? Хубава, много удобна логика. Ама да градиш бизнес модел върху престъпление (по смисъла на НК) си е меко казано неморално.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  XXXL

  Торент-Морент,я махнете това "Свежо",което само бави.
  А 1-то у-е за добър сайт е бързото отваряне.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-(
  подарък от нас за вас
 • 4
  Avatar :-|
  запознат с "проблема" торрент сайтове

  Поне в България до сега нито един торент сайт не е бил разследван, за незаконна дейност. Шумно рекламираните акции на ГДБОП се свеждаха до това да разследват някои от администраторите и собствениците на тези сайтове, като обвиненията в процеса на разследването се редуцираха до притежаване на "файлове, защитени с авторски права" на собствените им компютри, иззети при акциите, а също така и за писане по форуми. В края на краищата първата вълна акции след 2-годишно разследване и експертизи в момента е внесено от следствието с мнение "за прекратяване поради липса на престъпление". За разлика от самите акции от 2006 и 2007 година тези факти не се предоставят на медиите, но въпреки всичко рекламодателите добре усещат накъде вървят нещата. И няма как да е иначе. Закона и морала са понятия, които не могат да се прилагат избирателно и щом има библиотеки, където всеки може безплатно да получи информацията (да прочете) от едно защитено с авторски права произведение, без обаче да го е придобил преди това в материалната му и защитена форма, то няма причина всеки да не може да направи дефакто същото използвайки друга преносна среда и друга форма на получаване на съдържанието. Защо безплатното четене на книга да е законно, а безплатното гледане на филм или слушане на музика да не е? Защитената форма е книгата, ДВД диска и ЦД-то и тяхното мултиплициране и търговията с тях е "пиратство", В торент тракерите обаче е технически невъзможно да се пренасят тези защитени форми и те не попадат в обхвата на ЗАПСП. Напротив, ЕВропейския Парламент категорично определи, че използването на защитени продукти от физически лица с некомерсиална цел не може да бъде преследвано и наказвано. На 17.04.08 ЕП прие декларация, като с нея на практика отхвърли категорично в плановете на Саркози и френската държава за ограничаване на правото на потребителите в Интернет на свободна обмяна на информация. Всъщност и Саркози и ЕП така наричаха феномена "торент тракери" и другите п2п технологии. Тези факти вероятно не са известни на авторите на тази статия, но на рекламодателите те са известни.

  Нередност?
 • 5
  jddi avatar :-|
  Димов

  @1 - Бъркаш морално със законно. Че нещо е обявено за престъпление в НК не го прави автоматично неморално.
  @4 - Браво, точен анализ.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  запознат с "проблема" торрент сайтове

  Допълнение:

  Според българския закон за авторско право (ЗАПСП) всички носители на информация и записващи устройства трябва да се облагат с 5% от ФЗЦ или митническата им облагаема стойност и събраните по този начин средства да се разпределят от държавата между авторите. Така всеки потребител закупил какъвто и да е носител предварително е заплатил, забележете ЕВЕНТУАЛНОТО използване на закупения от него носител за възпроизвеждане на защитено произведение, а такова право му дава глава пета от същия закон, озаглавена "СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ" (чл.23, 24,25,26 от ЗАПСП) Толкова за закона. Моралната страна на нещата е предмет на обществените настроения, а не на решенията на корпорации, лобисти или отделни служби.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  запознат с "проблема" торрент сайтове

  В заключение:

  свободната обмяна на информация, което е всъщност основната дейност на п2п сайтовете не е нито неморална, нито незаконна. Тя само е финансово неизгодна на някои лакомници. Тя руши удобния им бизнес модел и принуждава затлъстелите им от удобства мозъци да се пораздвижат и да се адаптират към новите условия на глобалното село. Не е чак толкова далеч времето, когато изпълнителите и авторите са получавали полагаемото си възнаграждени СЛЕД изпълнението на номера си на площада. Минавали са с паничката и от всеки са получавали според удовлетворението. Някой им е хвърлял монета, друг развалено яйце. Днес обаче те са достигнали до "морални и законни" според тях удобства. Ти си плати билета предварително, изгледай филма или концерта и ако ти хареса - добре, ако не, значи не разбираш от изкуство. Днес някои изпява една песен и става милионер, а покрай него още няколко дебелаци стават милиардери. И това за едно изпълнение. Е да ама не. Ако искаш да печелиш от изпълнителските си умения ще се потиш за всяка стотинка поотделно - на сцената, а не виртуално, защото за виртуално присъствие съвременния свят определи да получиш виртуално възнаграждение.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Longanlon

  "zamunda.net не предостави информация за броя посетители"


  хахаха, а бутонът на TYXO във футъра на сайта вероятно показва просто рождената дата на собственика, а?

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Delamarsh

  Все пак доста по трудно за рекламодателя е да установи какво точно му е нередното на билборд, сграда или телевизия, докато сайтът тип торент тракер е ясен. Не виждам аналогия.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-?
  Юрист

  Нели Огнянова: "Рекламата върху сайт с незаконно съдържание, върху незаконен билборд, върху незаконна сграда или в незаконна телевизия демонстрират пренебрежение към правилата"

  Г-жо Огнянова, вие най-добре знаете, че човек е невинен до доказване на противното, за какъв незаконен сайт говорите? А може би децата ви теглят филми от торентите? И защо давате мнение кое е етично и кое не е, след като в правото няма морал, само закони. Странно изказване, срещу хонорар ли беше?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал