Интернет мрежите впримчиха София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Интернет мрежите впримчиха София

Интернет мрежите впримчиха София

Окрупняването на LAN операторите вече променя телекомуникационния пазар

Асен ГЕОРГИЕВ, Калина КАЛЧЕВА
21935 прочитания

© ISTOCKPHOTO


Искате да печелите, докато пиете сутрешното си кафе? LAN* доставчиците на интернет имат предложение за вас. Посетете сайтовете на водещите фирми, които оперират във вашия квартал, купете си бинокъл и вземете телефона до себе си. Когато видите недобросъвестен гражданин да прерязва, носи на гръб или изтръгва от стената кабели или друга техника, сигнализирайте на LAN доставчика, чиято собственост се отдалечава в неизвестна посока. След това вземете и наградата, която фирмата е определила за бдителни граждани като вас. Може да ви се стори странно, но подобни случки са почти неотменна част от арсенала на пазара на високоскоростен интернет в България...

Оказва се, че това е единственият начин доставчиците на интернет от този сегмент да защитят своята собственост. Полицията обикновено най-често се задейства, след като получи дарение. То излиза по-солено от наградите за гражданите, споделят представители на LAN компания, оперираща в София. Това е само един малък пример за изобретателността и адаптивността на бившите квартални интернет доставчици, които вече се самоопределят като телекомуникационни компании. Според анализатори на пазара LAN мрежите са явление, развито много силно в България, Румъния, Русия и Украйна. Появата му у нас бе провокирано от неадекватната политика, която БТК проведе по отношение на интернет услугите и достъпа до инфраструктурата си преди малко повече от едно десетилетие. LAN операторите се появиха, за да задоволят потребността на българите от високоскоростен онлайн достъп на приемливи цени, след като държавният телеком въведе импулсно таксуване на всички свои телефонни линии. Днес самата БТК, както и другите компании на телекомуникационния пазар, са принудени да се съобразят с творението, което сами създадоха - амбициозни и адаптиращи се, добре подплатени финансово компании, които постоянно еволюират и разполагат с технологии, които им позволяват гъвкавост и въвеждане на най-различни онлайн услуги.

Посегателствата срещу кабелната инфраструктура на LAN доставчиците обикновено не е с цел кражба, а е саботаж. Подобни акции са по поръчка или са дело на по-малки, местни фирми, които се съпротивляват срещу навлизането на големи доставчици, предлагащи по-добра услуга и поддръжка. През последните две-три години обаче консолидацията на т.нар. LAN мрежи тече с пълна сила и малките оператори все по-често се принуждават да прекратят дейност или да се продадат. Резултатът е, че например в София вече има няколко крупни играча, които покриват над 50% от територията на града и имат над 15 000 потребители. "Този пазар задължително трябва да се консолидира. Добре е за самия пазар и краен потребител да има няколко по-мощни фирми, които да го обслужват", коментира Теодор Захов - изпълнителен директор на "Спектър нет". "Това ще стане по естествен път. Не защото някой ще изхвърли другите насилствено от бизнеса, а защото те не могат да издържат в надпреварата на качеството на услугите", добавя той. На същото мнение е и изпълнителният директор на "Спиди нет" Страхил Иванов. "Този пазар трябва да се консолидира. Малките оператори реално не предоставят качествена услуга", твърди той. Според него консолидацията е начинът хората да спрат да подценяват LAN услугите в България.

Ще останат най-добрите

Зачестилите придобивания на по-малки квартални мрежи през последните две-три години предизвикаха повишаване на цените, които големите оператори плащат при поглъщане на местен доставчик. Според изпълнителния директор на "Мегалан нетуъркс" Йордан Йорданов "те [цените] вече са нереални и достигат до 300 евро на абонат". Изпълнителният директор на "Спиди нет" Страхил Иванов пък твърди, че това не е вярно, и цените все още вървят в рамките на 200 евро и дори падат заради развитието на големите оператори, които избутват малките от пазара и ги принуждават да продадат бизнеса си. В борбата за оцеляване най-силното оръжие на кварталните интернет доставчици са ниските такси, които могат да си позволят поради няколко причини: прикриване на данъци и абонати, инвестиции в евтино оборудване и пестене от поддръжка. Другото оръжие в ръцете на местните провайдъри са сървърите с пиратско съдържание, които големите играчи не могат да си позволят да притежават.

Наличието на повече от 150 малки LAN доставчици в София (с под 1000 потребители) определено е проблем за развитието на големите фирми в сектора. Тяхното придобиване често е единственият вариант да се привлекат нови интернет клиенти. Особеното при такъв тип поглъщания е, че в общия случай се налагат допълнителни сериозни инвестиции по преструктуриране на заварената мрежа, за да се задоволят изискванията на купувача. Това е свързано с време и наливане на нови средства, коментират шефовете на "Мегалан нетуъркс" Иво Джоков и Йордан Йорданов. На същото мнение е и управителят на "Спектър нет" Теодор Захов, който обаче смята, че придобиването на квартални доставчици е нерентабилно. Като цяло тези две компании предпочитат да изграждат сами своята оптична инфраструктура. Така могат да гарантират качеството, коментират техните представители.

Все пак те имат опит в купуването на малки мрежи, който е противоречив. "Всичко е свързано с цената, защото това, което купуваш, не е мрежа, а хора, които по инерция стоят там", коментира Теодор Захов. Според него има и друг проблем при подобни сделки. "Когато инвестираш, изградиш наново цялата мрежа и пуснеш услуга с качеството и цената на твоята компания, част от клиентите, свикнали да плащат далеч по-малко, се отказват", добавя той. "Ние вече сме решили да не изкупуваме повече LAN мрежи, както и да работим изцяло с технологията PON (Passive Optical Network - технология, специфична с това, че се прекарва оптичен кабел до всеки потребител). Сегашните LAN инфраструктура, която имаме, е преходна - тя ще бъде заменена изцяло с PON", категоричен е Захов.

На друго мнение е Страхил Иванов от "Спиди нет". Неговата компания е извършила 21 успешни придобивания за последните четири години. Според него опитът в тази насока е от изключително значение. "При първото си придобиване загубихме близо 50% от потребителите на мрежата, която придобихме. Днес губим по 1-2% и се справяме далеч по-бързо и ефективно", коментира той.

Отворен за придобивания е и от друг голям играч в сектора - "Пауърнет". Димитър Хинков - изпълнителен директор на компанията твърди, че амбицията на словенския инвестиционен фонд P & S Group, който притежава провайдъра, е да създаде национален телеком. За целта в следващите две години трябва да бъдат инвестирани 65 млн. евро, предназначени за изграждане и придобиване на телекомуникационни мрежи в цялата страна. Според Хинков най-добрият начин за бърз растеж в нов град е да купиш местен играч и да развиеш мрежата му. Той обаче споделя мнението на колегите си от "Спектър нет" и "Мегалан нетуъркс", че не е добра инвестиция да купуваш мрежи в София. Като негативен пример в тази насока негласно се споменава опитът на "Еърбайтс" да навлезе ударно на пазара на LAN интернет в София преди няколко години. Тогава с чуждестранни средства бяха закупени множество квартални мрежи, но дългосрочният ефект от това беше силен отлив на потребители и множество проблеми за мениджмънта на компанията. Според наблюдатели на технологичния сектор това се дължи основно на неправилния подход - "Еърбайтс" изкупува мрежите, преди да изгради собствена оптична опорна инфраструктура, с която да ги свърже. По този начин не успява да ги контролира централизирано и да предложи високо качество на услугите и поддръжката.

Последният да затвори вратата. И да остане зад нея...

Подобна е ситуацията не само на LAN пазара, но и в целия телекомуникационен сектор. Никой не може да си позволи да изостане от преките си конкуренти. И, ако доскоро основният фактор бяха цената и скоростта на предлагания достъп, днес все по-важно става разнообразието на услуги. Еволюиращите квартални интернет доставчици вече навлизат на територията на кабелните оператори. Стартират услуги като телефония и телевизия, с което влизат в пряка конкуренция не само с тях, но и с традиционните телекоми. Само преди два месеца "Спектър нет" обяви дебюта на своя тройна услуга, базирана на уникалната за българския пазар технология PON. Става дума за прекарване на оптичен кабел до дома, който осигурява бърз интернет, цифрова телевизия и IP телефония. "Спектър нет" стартира телевизионната си услуга в партньорство с компанията "Вестител", които са инвестирали над 1.5 млн. евро в разработката й.

Преди седмица "Мегалан нетуъркс" - един от най-големите интернет доставчици в столицата, пък обяви планове за разработване на собствена интерактивна телевизия. Тя трябва да стартира до края на годината. Експерти, следящи пазара, коментират, че за да подкарат подобна услуга, "Мегалан нетуъркс" трябва да разполагат с изключително голям капацитет на своята мрежа, защото проектът, който разработват, е за unicast платформа, която е много по-ресурсоемка от решението на "Вестител". Техническият директор на "Мегалан нетуърк" обаче потвърди, че операторът работи усилено в подобрението на своята мрежа, за да може тя да поеме допълнителното натоварване. По данни на компанията тя вече е вложила над 3 млн. лева само в разработването на интерактивната телевизия, а общите й инвестиции за 2008 г. ще достигнат 13 млн. лв.

"Спиди нет" не остава по-назад от конкуренцията и в момента води преговори за партньорство, което ще осигури възможност нейните абонати да могат да гледат висококачествена цифрова телевизия. Подобна инвестиция планира и "Пауърнет". В момента операторът предлага IP телевизия, която наследява от "Бол.бг", но по всяка вероятност ще работи за нейното подобряване. "Нет ис сат" пък ще пуснат IP телевизия през октомври.

Традиционно силният на територията на столичния квартал "Люлин" доставчик "Люлин нет" също планира стартирането на IP телефония и телевизия. Това трябва да се случи през следващата година. Според техническия директор на компанията Андрей Георгиев, която по негови данни има 10 000 абонати, най-големите губещи от разрастването на LAN мрежите ще бъдат кабелните оператори.

Не на същото мнение е обаче председателят на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) Магдалена Георгиева, която коментира за "Капитал", че на този етап инициативите на LAN доставчиците за предоставяне на телевизия не са особено притеснителни. Причините за това са свързани със съмнения във възможностите на самата LAN технология, както и проблемите покрай окрупняването на отделни мрежи. "Ние сме добре запознати с предимствата на LAN технологията, но знаем и че има много подводни камъни, които биха могли да изиграят лоша шега на LAN доставчиците", коментира Георгиева. Според нея "има известно притеснение от бъдещето навлизане на нови играчи на пазара на телевизия, но към настоящия етап те не са значителни." Когато обаче конкурентите съумеят да стартират качествена и технологично стабилна услуга, битката ще се води в много "агресивна конкурентна среда", смята Георгиева. Тя изтъква също така, че новите телеком оператори тепърва ще се сблъскат с проблемите по уреждането на авторските права, които ще оскъпят услугите, и добавя, че наистина се притеснява не толкова от това, което правят бившите LAN-ове, а от стратегията на "Спектър нет", които залагат на технологията PON.

Накърненият имидж

LAN интернетът традиционно се възприема като много бърз, но също така отчайващо непостоянен. И въпреки че днес големите доставчици разполагат с денонощна поддръжка и отстраняват повредите до часове, призракът на лошия имидж все още преследва маркетинговите им отдели. Това е и следващото бойно поле, на което ще се сблъскат компаниите, които останат в играта в следващите няколко години. Едва сега, когато вече имат сериозно покритие в София - "Спектър нет" с над 55%, "Нет ис сат" с 40% (планират отваряне на мрежата си за други оператори), "Мегалан нетуърк" - 60%, "Пауър нет" с над 85% (покритие на опорната мрежа, но с по-ниска плътност на абонатите в определени райони), "Спиди нет" с 50%, те започват да влагат средства в реконструиране на своя публичен образ. Очаква се през 2010 всички тези фирми да имат цялостно покритие на столицата, което ще осмисли инвестициите в агресивни маркетингови кампании.

Успоредно с това големите интернет доставчици, които са започнали като LAN мрежи, вече сериозно се оглеждат за нови пазари и възможности. "Спектър нет" вече набира скорост в градове като Варна, Пловдив и Бургас, сравнително по-малките "Нет ис сат" пък разгръщат влиянието си в Петрич, където за година и половина вече имат над 1000 абонати. Стратегията на "Нет ис сат" е да избират градове, където имат корпоративни клиенти и няма традиционни силни местни доставчици. Компанията е планирала навлизането на още два града през 2009. "Пауърнет" пък оперират активно София-окръг и работят в околните села и малки градове, стигайки чак до Своге. "Мегалан нетуърк" също обмислят варианти за навлизане в нови градове. Най-вероятно ще започнат експанзията си от Пловдив. Като цяло тенденцията е ясна: разширяване отвъд пределите на столицата.

Традиционно LAN мрежите започват с ограничен финансов ресурс. Най-често се рефинансират от приходите от услугите, които поддържат. Все още това е моделът, който "Мегалан неуъркс" прилагат. "Ние растем пропорционално на нашите приходи. Когато печелим повече, инвестираме повече, защото почти изцяло се финансираме вътрешно", разказва Йордан Йорданов. В този модел обаче не се вписват "Спектър нет", "Пауърнет" и "Спиди нет", зад които има солидно финансово присъствие. В "Спектър нет" с 50% участва "Алфа финанс холдинг" (с мажоритарен акционер Иво Прокопиев, съиздател на вестниците "Капитал" и "Дневник"), които инвестираха в компанията през 2006 г. "Пауърнет" реално обединява два по-големи доставчика - "Пауърнет" и "Бол.бг", които наскоро бяха купени на 100% от словенски инвестиционен фонд. "Спиди нет" пък е наполовина собственост на "Адванс екуити холдинг".

Пазарът според КРС

Според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2007 броят на абонатите на услуга достъп до интернет в края на миналата година е 651 182. В това число са включени и double и triple play услугите на кабелните оператори, които според КРС представляват около 10% от общия обем на пазара на интернет достъп. От доклада става ясно също така, че делът на xDSL абонатите е 25.2%, което отрежда на България предпоследно място в сравнение с държавите от ЕС. xDSL технологията е по-малко популярна само в Румъния, а в Гърция обратно - достига почти 100%. Според местните анализатори и участници на интернет пазара всъщност това е положително за България явление, защото алтернативните LAN, RLAN и технологиите на кабелните оператори поддържат по-висока скорост и са значително по-евтини от тези в ЕС. Според КРС обаче "потребителите у нас предпочитат интернет достъпа чрез LAN и RLAN поради по-високата скорост до локалните сървъри с безплатна музика, филми и информация, както и заради по-ниските цени". В края на миналата година 53.7% от потребителите на интернет в България са се доверили на LAN и RLAN технологиите, се казва в доклада на КРС. Абонатите на xDSL са 25.2%, а тези, свързани към кабелните оператори - едва 14%.

-------

*LAN (Local Area Network) - локална мрежа. Набор от технологии, предназначени за свързване на компютри чрез обща комуникационна инфраструктура на малка площ (в рамките на апартамент, офис или една сграда). В България обаче подобни мрежи покриват цели квартали и осигуряват алтернатива за високоскоростен достъп до интернет.

Автор: Капитал
Преглед на оригинала

Искате да печелите, докато пиете сутрешното си кафе? LAN* доставчиците на интернет имат предложение за вас. Посетете сайтовете на водещите фирми, които оперират във вашия квартал, купете си бинокъл и вземете телефона до себе си. Когато видите недобросъвестен гражданин да прерязва, носи на гръб или изтръгва от стената кабели или друга техника, сигнализирайте на LAN доставчика, чиято собственост се отдалечава в неизвестна посока. След това вземете и наградата, която фирмата е определила за бдителни граждани като вас. Може да ви се стори странно, но подобни случки са почти неотменна част от арсенала на пазара на високоскоростен интернет в България...

Оказва се, че това е единственият начин доставчиците на интернет от този сегмент да защитят своята собственост. Полицията обикновено най-често се задейства, след като получи дарение. То излиза по-солено от наградите за гражданите, споделят представители на LAN компания, оперираща в София. Това е само един малък пример за изобретателността и адаптивността на бившите квартални интернет доставчици, които вече се самоопределят като телекомуникационни компании. Според анализатори на пазара LAN мрежите са явление, развито много силно в България, Румъния, Русия и Украйна. Появата му у нас бе провокирано от неадекватната политика, която БТК проведе по отношение на интернет услугите и достъпа до инфраструктурата си преди малко повече от едно десетилетие. LAN операторите се появиха, за да задоволят потребността на българите от високоскоростен онлайн достъп на приемливи цени, след като държавният телеком въведе импулсно таксуване на всички свои телефонни линии. Днес самата БТК, както и другите компании на телекомуникационния пазар, са принудени да се съобразят с творението, което сами създадоха - амбициозни и адаптиращи се, добре подплатени финансово компании, които постоянно еволюират и разполагат с технологии, които им позволяват гъвкавост и въвеждане на най-различни онлайн услуги.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

61 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  VvavV

  Таблицата е малко тъпа, не се разбира за какво става дума в първите 4 колони.

 • 2
  Avatar :-|
  аха

  Откъде следва, че по-големите доставчици = "по-добра услуга и поддръжка"?!

  При мен не е така. Местното интернет клубче с LAN мрежа го купиха от Евроком - скоростта е същата, обаче при повреда чакам поне 1 ден преди да дойде техник. Фирмата си е определила 3 дни срок за оправяне, това за мен е неразумно много и мисля да ги сменям с друг доставчик.

  Преди хашлаците от клубчето пристигаха още същия ден и ако не можеха да ми оправят връзката веднага, имах право да ползвам интернет на компютрите им в клуба безплатно, колкото си искам, докато не ми отстранят повредата.

  Засега преимущество е може би възможността да си плащам абонамента през b-Pay, макар че и това не е кой знае какво, при положение че клубът беше до блока, в който живея, и работеше 24ч, та можех да си платя по което време от денонощието си пожелая.

  При по-големите фирми има по-голямо разнообразие от допълнителни услуги към основната услуга, но отношението към клиентите е по-кофти. И това е съвсем закономерно, за голяма фирма като Евроком няма почти никакво значение, ако се откажа да им бъда клиент, но за малкото клубче беше много съществено да съм доволен, защото знаеха, че иначе ще ги разнеса из квартала и това ще се отрази на бизнеса им.

 • 3
  Avatar :-|
  бебчо

  "Полицията обикновено най-често се задейства, след като получи дарение."...държавни служители на бюджетна издръжка.И на мен ми се случвало.Далавера си е да си ченге,хем си получаваш заплатата,хем рекетираш данъкоплатеца да кихне рушвет...може и дарение.ВОНИ на КОРУПЦИЯ.

 • 4
  Avatar :-|
  ass

  ужасно стари и неверни данни за актуалните потребители на ЛАН. Мегалан през 2007 със сигурност са над 15000, особено след люлинската експанзия. А спектър нет придоби хоумлан1(на единия собственик - росен) началото на 2007 ( края на 2006) и хоумлан2 по късно през 2007. а от таблицата излиза че всъщност са им намалели потребители - нонсенс.

  иначе статията е добра като логичност

 • 5
  Avatar :-P
  ---IP---

  Ползвах преди време ЛАН връзка. Единственото им предимство са незаконните сървъри с филми, музика и игри. Но пък щъкат доста вируси. Сега съм на нета на кабелната вкъщи и на айдиесел в офиса. И двата варианта ми харесват. Понеже не ми трябват филми и т.н. Аз си използвам нета за работа предимно. За всеки влак си има пътници. Само да не е от БДЖ... ;-)))

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  Не е вярно, че малките доставчици задължително са с ниско качество. Много си зависи от фирмата и хората в нея. Отначало бях при Линкос и всичко беше много добро направо отлично. Като се има предвид, че технологията беше ЛАН с опънатите между блоковете жици дори е учудващо. След това ги купи Бол.бг и качеството падна. А при ПаурНет направо се срути. Кабелите от мен до кварталният офис са си същите така че всичко е от по-горните нива. И макар и рядко и за малко време но се връщаше към старото положение което е още едно потвърждение от къде са проблемите. Прехвърлих се към Спектър Нет и вече всичко е перфектно. Но все пак сега при мен технологията вече е ПОН и с много по-добри възможности от опънати между блоковете жици. Там е бъдещето според мен. Това е накратко моят опит от 7-8г домашен Интернет.

 • 7
  Avatar :-|
  майна

  Моля бързо елате в Пловдив. Първият софийски интернет доставчик стъпил в Пловдив има гарантиран един клиент на най-високата си месечна тарифа. Побързайте!

 • 8
  Avatar :-?
  Пуйо

  Абе най-големи акули ще са Мтел/Глобул/БТК=Вивател в ISP ,просто още не сте го усетили...Coaxial cable

 • 9
  Avatar :-|
  user

  Ами къде е първия Интернет доставчик в България - "Цифрови Системи"
  Някой знае ли как се развиват те? Да не би да са умрели?
  П.С. На времето ползвах комутируема връзка през тях.. Мноогоо отдавна.

 • 10
  Avatar :-|
  борко

  Да не правя реклама, но Мегалан рулират;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK