С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
39 24 окт 2008, 13:08, 15190 прочитания

Янис Калфакакос: Цените в българския Starbucks ще са по-ниски

Изпълнителният директор на Marinopoulos Coffee Company:

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Съобщихте, че първото кафене Starbucks в София ще отвори скоро. Кога и къде ще е то?

То ще е на ъгъла на бул. "Васил Левски" и "Гурко", на мястото на Pizza Hut. Откриването ще бъде в първите десет дни на ноември.


Какви са плановете ви за второ заведение?

Да отворим още едно преди края на годината. Мястото ще е в центъра на София до НДК - на ъгъла на "Фритьоф Нансен" и бул. "Васил Левски".

А трето?



Нека първо открием първите две и после ще мислим за трето.

Каква ще е ценовата политика?

Анализирахме детайлно цените на българския пазар и в резултат решихме, че всичките цени ще са по-ниски в сравнение с Румъния и Гърция. Това зависи не само от покупателната способност, но и от ситуацията на пазара и конкурентите. Оказва се, че цената, която хората могат да си позволят в България, е по-ниска. Не искаме да крадем портфейлите на хората, а сърцата им. Продуктите ни ще бъдат достъпен лукс. Само за сравнение - едно еспресо в Румъния струва около 6 леи (бел. авт. - около 3.23 лв.).

Кога планирате да отворите първото Starbucks кафе извън столицата?

Бизнес планът ни предвижда през първите пет години да влезем и в другите големи градове. По принцип всички градове с население над 50 хил. души могат да са ни цел, но зависи от това как се развиват първите ни обекти. Например в Румъния след една година работа в Букурещ отворихме кафе в Клуж-Напока, който е вторият по големина град по икономически растеж и трети по брой жители. Преди да вземем решение за разрастване, трябва да имаме предвид, че живеем във времена на икономическа криза и трябва да видим как се развиват първите обекти.

Профил

Янис Калфакакос работи в гръцката Marinopoulos Coffee Company от 2005 г. Първоначално е бил директор "Операции", а от 2006 г. е назначен на позицията изпълнителен директор. Преди това е работил в областта на търговията на дребно. Завършил е висше образование във Великобритания.
Гръцката фирма работи съвместно със Starbucks за откриването и управлението на заведения от веригата в Гърция, Кипър, Швейцария, Австрия и Румъния. Българското дружество е собственост 80% на Marinopoulos, а останалите 20% - на Starbucks.

Каква е политиката ви по отношение на търговските центрове?

Ще има наше присъствие в моловете, а вероятно и в ритейл парковете. Работещите софийски молове вече са пълни, но може да влезем в бъдеще, когато намерим незаето място и то отговаря на нашите стандарти.

Вече е известно, че имате нает обект в софийския мол на "Карфур", който ще заработи следващата есен. Ще влезете ли и в бургаския "Карфур"?

Още разглеждаме ситуацията в Бургас и ще решим скоро, защото молът отваря в началото на следващата година.

А какъв е планът ви за Варна?

Варна, разбира се, е цел - известен град, туристическа дестинация. Все още нямаме подписан договор за наемане на помещение в мол или на главна улица там. Нямаме намерение във всички градове да сме само в молове, при никакви положения не бихме влезли в един град заради един магазин.

Каква е площта на вашите заведения?

Имаме различни големини - от 100 кв.м и от 500 кв.м. Зависи от навиците на потребителите. Например в Гърция имаме нужда от огромни помещения с места за сядане, а в Румъния ни трябваха по-малки. Малко или много двата обекта в България ще са с еднаква големина. Този на "Гурко" ще е малко по-голям. Но пък другият ще има повече открито пространство. Пушенето ще е позволено само навън.

Какви продукти ще предлагате?

Освен кафетата и напитките ни ще предлагаме кейкове, мъфини, сандвичи и т.н. Разнообразието ще е голямо, включително кафе на зърна и сувенири. Повечето от продуктите ни ще се внасят и това е така, защото се правят по специални рецепти на Starbucks. Разбира се, ще предлагаме и храна, приготвена тук от местни доставчици специално за нас по оригинални рецепти на Starbucks.

Какво сочи проучването ви за българския потребител на кафе?

Българите имат добра консумация на кафе. Например гърците пият по три кафета на ден, а българите - по две. Затова пък вие имате по-силен навик да го консумирате по заведения.

Колко е инвестицията в едно кафене?

Много зависи от големината, качеството, терасите на обектите, колко хора събира и т.н. Много трудно е да се даде фиксирана сума. Диапазонът е много голям - има сгради в много лошо състояние, в които трябва да се ремонтира много. Триста хиляди евро е разликата между минималната и максималната сума, която инвестираме в обект.

Каква сума ще инвестирате за пет години?

Ние правим планове за една година и имаме мечта за пет. Обикновено отваряме два-три магазина и те започват да генерират печалба за следващите. Така работи моделът. Мога да ви кажа, че всеки от магазините ни ще назначи 15 до 20 човека.

Можете ли да назовете свои конкуренти в България?

Всеки, който продава кафе, е конкурент.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново Eleven на борсата Ново Eleven на борсата

Първият рисков фонд на Eleven се готви да излезе на фондовата борса с увеличение на капитала за 4 млн. лв.

22 ное 2019, 235 прочитания

Гръбнак за моя байк Гръбнак за моя байк

Фабриката за велосипедни рамки на "Сайкъл ГЕТС" в София ще заработи до края на годината

22 ное 2019, 347 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Китайското изкушение на Avon

Козметичната компанията започна вътрешно разследване за раздаване на подкупи

Още от Капитал
Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Малките в голямата игра за София

Как ще се управлява столицата при новата конфигурация в общинския съвет и при районните кметове

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

На източния фронт всичко е ново

Американският фотограф Едуард Серота, един от първите, които документират падането на комунистическата власт в Източна Европа

Кино: "Доза щастие"

Качествен дебют по трудна тема

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10