Активна разпродажба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Активна разпродажба

Исландецът Тор Бьорлгофсон започна продажба и на българския си фармацевтичен бизнес

Активна разпродажба

"Актавис" продава завода си в Разград, дистрибутора "Хигия" и софийската си сграда

Десислава Николова
9813 прочитания

Исландецът Тор Бьорлгофсон започна продажба и на българския си фармацевтичен бизнес

© Капитал


Без сграда

"Актавис" планира да се раздели и със столичния си офис, който построи в средата миналата година. Двата собствени етажа в офис сградата до "София ленд" са обявени за продажба, а фармацевтичната група ще остане наемател на помещенията. Купувач се търси за 2900 кв.м застроена площ, която според оценки на пазара струва няколко милиона евро.

"Всичко е въпрос на оптимизиране на наличните ни ресурси... Нашата основна дейност е производство и продажба на медикаменти и притежанието на недвижимо имущество не е сред нашите приоритети. Над 90% от представителствата на големите фармацевтични компании у нас се помещават в офиси, които използват като наематели", коментираха от "Актавис" - България.

Години наред фармацевтичната компания на исландския милиардер Тор Бьорлгофсон "Актавис груп" купуваше предприятие след предприятие. Пазаруването започна с трите български фармацевтични фабрики в Дупница, Троян и Разград, групата постепенно купи 22 завода и достигна четвърто място по пазарен дял в световен мащаб. Последните месеци на финансова криза обаче са тежки за собственика на фармацевтичната компания и тя се завръща при корените си в България, но този път, за да продава на парче.

Преди няколко седмици "Актавис" започна да търси купувач на дистрибутора си на лекарства "Хигия", а вече текат преговори с единствения кандидат - гръцката Alapis. През тази седмица пък беше подписано писмо за намерение акциите на единия от трите заводи - производителят на антибиотични форми в Разград, да бъдат продадени на мениджърския екип на завода. Сделката чака одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Пак тази седмица стана ясно и че Бьорголфсон е решил да продаде и друг актив - софийската централа на "Актавис". В глобален мащаб пък исландската компания нае Merrill Lynch като консултант за продажба, сливане или листване на борсата.

Раздяла в Разград

Сделката за антибиотичния завод "Балканфарма Разград" не е типичната продажба, защото не са търсени кандидат-купувачи, а директно се е преговаряло със сегашните мениджъри на предприятието. "Това не е продажба в чист вид - предлагаме на мениджърите да купят активите, ние задържаме собствеността върху търговските марки и досиетата на лекарствата", отбелязва Иван Урумов, директор на "Актавис оперейшънс", компанията, която управлява производството на лекарства на "Актавис" в България. По думите му "Актавис" е сключил първоначален петгодишен договор с новото мениджърско дружество да продължи да произвежда над 40-те му лекарства както досега. "Те обаче биха могли да произвеждат собствени марки или продукти и на други компании - т.е. предлагаме им гарантиран бизнес с "Актавис" и възможност да подобрят конкурентоспособността си", казва Урумов. Той отказа да коментира цената, която новите собственици ще платят. Според два независими един от друг източници на "Капитал" обаче става дума за сума от порядъка на 7-7.5 млн. лв.

Купувач е наскоро създаденото дружество "Антибиотик-Разград" (това беше и името на завода от социалистическо време). В него собствеността е разпределена между сегашния директор на "Балканфарма-Разград" Димитър Папазов и още четири мениджъри. Папазов обяви, че нито един от работещите 300 служители в завода няма да бъде съкратен, нито промяната ще се отрази върху заплатите и социалните придобивки. "Напротив, идеята никога не е била да се съкращава и затваря, а да се натовари напълно сегашният капацитет с възлагателното производство от "Актавис". Ще разработим и собствени марки", каза той.

Всъщност голяма част от площадката на антибиотичния завод на "Актавис" в Разград беше продадена на производителя на ветеринарни продукти "Биовет" още през 2005 г. "Актавис" си запази четири цеха за производство на антибиотици - за хапчета и капсули, за сухи инжекционни форми, за инжекционни форми и очни капки и за кремове, които сега са обект на сделката. Сегашният изпълнителен директор Димитър Папазов обясни, че напълно натоварени са мощностите са производство на хапчета и капсули, а останалите цехове работят под капацитетните си възможности.

През миналата година приходите на "Балканфарма Разград" са били 24.3 млн. лв. Според статистиката на световния доставчик на данни за фармацевтичния пазар IMS Health продажбите на продукцията на завода в България през 2008 г. формират 1.3% пазарен дял или общо 20 млн. лв. Дружеството на "Актавис" в Троян е с 0.3% пазарен дял, или 4.6 млн. лв. продажби. Основните производствени мощности на групата в България са съсредоточени в Дупница, която е стратегическият завод на "Актавис" в България. За сравнение - капацитетът за производство там е 6 млрд. хапчета, а в Разград - 200-300 млн. годишно.

Мениджърите на исландската група гледаха на подразделението в Разград като на нестратегическа инвестиция в консолидационната програма за заводите на фармацевтичната компания за разлика от тези в Дупница и Троян и вероятно затова се пристъпва към сделката.

Гръцката "Хигия"

В напреднала фаза е и продажбата на дистрибутора на "Актавис" в България "Хигия". Преди две седмици изтече срокът за подаване на оферти и от осем поканени фирми (шест в чужбина и две в България), само една е пожелала да купи дружеството. Според два независими един от друг източника това е гръцката Alapis group (виж карето). Представители на кандидата вече са били на срещи в българския офис, разказаха служители на "Хигия".

От "Актавис" - България, лаконично съобщиха, че "групата преразглежда стратегическите си възможности за своя дистрибутор в България "Хигия". На въпрос на "Капитал" дали са подали оферта за покупка на българския дистрибутор на лекарства "Хигия" и на какъв етап са преговорите от офиса на Alapis group в Атина отговориха: "Без коментар".

Мненията как ще се отрази на българския пазар евентуалната покупка на "Хигия" от гръцка компания са разнопосочни. От една страна, Гърция е упреквана в евросъюза, че залива пазара на общността с препакетирани лекарства на ниски цени. Подозренията са, че покрай тези медикаменти при препакетирането се промъкват и фалшиви лекарства. "Паралелните търговци продават на същата цена като останалите търговци на едро, просто прибират по-голяма разлика в цените, която не инвестират нито в нови лекарства като фармацевтичните компании, нито в добра дистрибуторска практика като търговците на едро. В този смисъл те са паразитите на фармацевтичния пазар", отбелязва Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която обединява представителствата на 23 световни фармацевтични концерна в България. По думите му въпреки всичко гръцкият паралелен експорт цъфти и навлизането на гръцки играч на българския пазар е интересно от гледна точка дали той не търси възможност да изнася от България, защото цените тук напоследък са по-ниски и от гръцките. "Понеже лекарствата се произвеждат в партиди и с опаковки за всяка отделна страна, това може да доведе до временни дефицити на определени лекарства и да затрудни пациентите", смята той.

Според д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на IMS Health, всяка конкуренция на пазара е добре дошла, а гръцките търговци са специализирани в работа на силно фрагментиран пазар - 7500 аптеки при 10 млн. души население, и имат невероятен опит в паралелния експорт.

"Хигия" е един от четирите големи дистрибутори с пазарен дял около и под 20%, които заедно държат над 80% пазарен дял в доставките на лекарства в България. Конкурентите й не пожелаха да коментират какво ще се случи, преди да има сделка.

По думите на Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, ценовата война с отстъпки, отложения плащания и кредитиране на клиенти, която обезкръви дистрибуторския сектор през последните 3-4 години, изглежда ще продължи. Но от друга страна, от новите играчи може да се очакват нови услуги към клиентите.

Кандидат-дистрибуторът

Alapis group (бивша Veterin) е създадена през юни 2007 г. след сливането на компанията за ветеринарни продукти и аксесоари за домашни любимци Veterin, гръцката фармацевтична компания Elpharma, производителят на органични продукти EBIK и на перилни препарати Lamda Detergent. През 2006 г. Lamda Detergent купи българския производител на перилни препарати "Макро Би" - с. Равно поле за 10.5 млн. евро. Според Reuters през 2007 г. продажбите на групата са за 442 млн. евро, а пазарната й капитализация на борсата в Атина - 960 млн. евро. През 2007 г. Alapis купи за 2 млн. евро сръбският дистрибутор на лекарства Sumadijalek. В началото на 2008 г. Alapis договори кредит от 640 млн. евро от консорциум от девет банки. Кредитната линия е със срок от пет години, а целта е компанията да започне експанзия на Балканите. Първата покупка е за 47.5 млн. евро на гръцкия дистрибутор на лекарства K.P. Marinopoulos. Тогава от дружеството обявиха пред в. "Имерисия", че искат да купят българска фармацевтична верига, но не уточниха коя. Планът включваше да придобият производители на фармацевтични продукти и дистрибутори в България, Сърбия и Румъния. До момента обаче той така и не се осъществи.

Технологичен излишък

През ноември "Актавис" обяви на фондовата борса в Белград, че съкращава 194 работници от сръбския си завод "Zdravlje". Пред информационния сайт B-92 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=14&nav_category=9&nav_id=328941 от синдикатите обявиха, че компанията съкращава тези свои служители като "технологичен излишък". От синдикатите са припомнили, че след приватизация на Zdravlje вече са освободени 1300 работници. От Zdravlje пък отбелязаха, че освобождават работници от тези сектори на компанията, които с години имат недобри финансови резултати. и те своевременно са информирани затова.

На 1 декември съкратени работници протестираха пред завода. Ядрото е било от 70 души, които се върнали на работа след принудителен отпуск и получили заповедите си за уволнение. От Zdravlje обявили, че ще им изплатят по 300 евро обезщетения, а по техните сметки са получили по 250 евро. По думите на служителите в трудовия им стаж не фигурирали последните два месеца работа - октомври и ноември и платеният отпуск и така съкратените ще получават по-ниски обезщетения от бюрата по труда. Съкратени били дипломирани икономисти, съпрузи, самотни майки и шефката на единия от синдикатите. "Актавис" купи сръбския завод през 2002 г. за 3.5 млн. евро, с договорени инвестиции за 20 млн. евро. По това време в завода работеха 2100 души, а годишните му продажби за 2001 г. бяха 30 млн. евро.

Без сграда

"Актавис" планира да се раздели и със столичния си офис, който построи в средата миналата година. Двата собствени етажа в офис сградата до "София ленд" са обявени за продажба, а фармацевтичната група ще остане наемател на помещенията. Купувач се търси за 2900 кв.м застроена площ, която според оценки на пазара струва няколко милиона евро.

"Всичко е въпрос на оптимизиране на наличните ни ресурси... Нашата основна дейност е производство и продажба на медикаменти и притежанието на недвижимо имущество не е сред нашите приоритети. Над 90% от представителствата на големите фармацевтични компании у нас се помещават в офиси, които използват като наематели", коментираха от "Актавис" - България.

Години наред фармацевтичната компания на исландския милиардер Тор Бьорлгофсон "Актавис груп" купуваше предприятие след предприятие. Пазаруването започна с трите български фармацевтични фабрики в Дупница, Троян и Разград, групата постепенно купи 22 завода и достигна четвърто място по пазарен дял в световен мащаб. Последните месеци на финансова криза обаче са тежки за собственика на фармацевтичната компания и тя се завръща при корените си в България, но този път, за да продава на парче.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK