С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 13 фев 2009, 11:59, 5687 прочитания

Болни здравни търгове

Най-големите клиенти на здравните фондове БТК и НЕК избират здравен фонд, а процедурите вероятно ще бъдат обжалвани

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Явно доста време трябва да мине, за да станат търговете в България нормална процедура без скандали, без обжалвания и без отменяне. Недоволни и изгубили винаги ще има, но участниците винаги се надяват, че възложителите ще провеждат процедурите прозрачно и без явно фаворизиране. Поредно доказателство за културата на провеждане и участие в търг е изборът на частен здравен фонд от едни от най-големите български предприятия: Българската телекомуникационна компания (БТК), Националната електрическа компания (НЕК) и дъщерното й дружество "Енергиен системен оператор". Две от наддаванията още отсега заплашват да завършат в съда. Договорите на обща бъдеща стойност над 14 млн. лв. са най-значителните в доброволното здравно осигуряване. В България около 300 000 души годишно имат допълнителни здравни осигуровки в частни фондове. Общите годишни премийни приходи в този сектор са 27 млн. лв.

Високо напрежение


В края на миналата седмица в НЕК бяха отворени документите на кандидатите да осигуряват 3000 души за период от три години. Поръчката е за приблизително 5.5 млн. лв. Документи са подали 10 от 20-те лицензирани здравни фонда: "Дженерали Закрила", "Медико-21", "ДОМ Здраве", "Доверие", Общинска здравноосигурителна компания, "Надежда", "Всеотдайност", "България Здраве", ДЗИ-Здравно осигуряване" и "ДаллБогг: Живот и здраве".

И НЕК, и дъщерното му дружество "Енергиен системен оператор" (който провежда търг през следващата седмица) от началото на годината избраха частен здравен фонд без търг. Аргументът беше, че са се забавили в подготовката на документите за законния търг и предоставянето на здравната услуга е временно, докато се проведат процедурите. Избраникът е един от най-новите здравни фондове, "ДаллБогг: Живот и здраве", собственост на дистрибутора на лекарства "Търговска лига". За три-четири месеца до приключването на процедурата здравният фонд ще получи над 1 млн. лв. и ще натрупа опит в осигуряването на компания с над 1000 служители. Така той ще изпълни условие на енергийните дружества за участие в обществената поръчка.

Асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване сезира по случая Министерството на икономиката, Агенцията за държавна финансова инспекция и Агенцията за обществени поръчки. От Агенцията за обществени поръчки съобщиха пред "Капитал", че са събрали изцяло информация за сключените сделки и през следващата седмица ще излязат със становище по договора с "ДаллБогг: Живот и здраве". "Нищожността на договора може да бъде обявена по всяко време, тъй като не е свързана със срок", съобщиха от кабинета на директора на агенцията Миглена Павлова.Според юристи сключеният временен договор е нищожен, защото не е предшестван от задължителната за НЕК и за избор на здравен фонд процедура за възлагане на обществена поръчка. Затова изпълнителният директор на Агенцията за обществени поръчки може да предяви иск за обявяване на договора за нищожен, а даденото по нищожен договор подлежи на връщане.

Участници в процедурата на НЕК за избор на здравен фонд отбелязаха, че ще обжалват ако "ДаллБогг: Живот и здраве" бъде допусната до участие. Самата процедура ще продължи най-малко още два месеца.

Грешен номер

Процедурата за избор на здравен осигурител на БТК стартира през декември. Според АОП компанията не е длъжна да провежда търг по Закона за обществените поръчки, но интересът към нея е оправдан по друга причина. Телекомуникационната компания е най-големият възможен клиент на доброволните фондове - тя осигурява около 7 хиляди служители и техните семейства - общо между 16 и 17 хил. души. До момента едногодишният договор с "Доброволна осигурителна мрежа (ДОМ) Здраве" беше за около 2.7 млн. лв. "ДОМ Здраве" е вторият по пазарен дял здравен фонд според статистиката на КФН.

Месец преди изтичането на досегашния договор БТК изпраща писма за оферти до петте фонда с най-голям пазарен дял и до най-бързоразвиващата се компания в сектора - "България Здраве", от групата на Инвестбанк на бизнес дамата Петя Славова. Докато трае процедурата по избор и подписване на договор, в началото на февруари БТК сключва временен договор за около две седмици обслужване с "България Здраве". През тази седмица "България Здраве" беше избрана и за основен здравен осигурител.

Досегашният здравен осигурител - "ДОМ Здраве", възнамерява да обжалва резултатите от процедурата. "БТК започна преговорите с предварителното условие да покани за участие първите пет по пазарен дял. До втория кръг водихме ние, а накрая неясно как спечели 10-ият по пазарен дял", коментира д-р Илко Семерджиев, директор на "ДОМ Здраве". По думите му процедурата е проведена изключително непрозрачно и с множество нарушения. БТК са поискали "ДОМ Здраве" да изпрати финансовата си оферта по мейл 24 часа преди да я представи в писмен вид в запечатан плик. Кореспонденцията по досегашния договор е неглижирана.

"Прекратяването на договора ми дава основание да предявя претенция за изравнително плащане. В процеса на изпълнение на договора действията на служители на БТК доведоха до разходи, които не се съотнасят към размера на годишната здравноосигурителна премия и трябва да се заплатят", казва д-р Семерджиев. Според изчисленията му БТК дължи на фонда му 1.3 млн. лв. допълнително за предоставени услуги. "Закупихме по тяхна поръчка ваксини, които не бяха използвани. Отново по тяхно искане ангажирахме лечебни заведения и лекари, които да работят само за служителите на компанията, всеки осигурен е ползвал медицинска помощ средно по веднъж в месеца", казва д-р Семерджиев. След прекратяването на договора и избора на временен осигурител "ДОМ Здраве" смята да съди телекомуникационната компания за недобросъвестност при изпълнение на договора и пропуснати ползи.

Освен това дружеството смята да предяви граждански иск срещу 10-те физически лица, провели процедурата по избор на сегашния здравен осигурител. 

"Ако не спечелим в България, това ще бъде първото дело в Европейския съд в Люксембург и цяла Европа ще научи за стила на провеждане на подобни поръчки в БТК", казва той.

По думите му в случая има потенциал за корупция с политически мотиви. Основно действащо лице по този договор е главният секретар на БТК Михаела Калайджиева, сестра-близначка на министъра по европейска интеграция Гергана Грънчарова от НДСВ. Д-р Семерджиев е бивш министър на здравеопазването при управлението на Иван Костов.

Самата Михаела Калайджиева отхвърли като смехотворна идеята здравното осигуряване на служителите на БТК да има общо с политиката. "Въпрос само на корпоративна политика и наше решение е кого ще поканим да участва в процедурата и дали ще подпишем временен договор за служителите си, ние сме изцяло частна компания", казва тя. По думите й БТК не е склонна да носи риска от загуби на здравния осигурител, тъй като той трябва да бъде калкулиран в предложените цени. "Освен това по време на обслужването от "ДОМ Здраве" имахме много оплаквания, включително и за измами, подали сме за това сигнал в Комисията за финансов надзор, въпреки това ги поканихме да участват", казва тя. Въпреки всичко те са продължили преговорите с "ДОМ Здраве" до последния момент. "Поискахме документи по мейл в знак на толерантност - те бяха последните, подали оферта, тъй като служителят им беше болен. Не обявихме резултатите, защото "ДОМ Здраве" е втори в класацията, и очаквахме, ако не постигнем съгласие с "България Здраве", да имаме полезен ход и да преговаряме с д-р Семерджиев", казва Калайджиева. По думите й "България Здраве" е избрана, защото е предложила изключително добри условия при същата цена - включително и по-добри отстъпки за лещи, стъкла, очила, заплащане за избор на екип при лечение в болница, неограничени възможности при пазаруване в аптеки.

"Не се притесняваме от съдебни дела, готови сме да сме предоставим цялата документация по всички процедури за избор на здравен фонд", казва Михаела Калайджиева.
Източване
Около договорите на "ДаллБогг: Живот и здраве" е на път да се разгори още един скандал. Става въпрос за парите на всички осигурени от задължителни здравни вноски. През седмицата от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обявиха, че разполагат с договори с лечебните заведения на "ДаллБогг: Живот и здраве" и други фондове, според които работата им представлява класическо източване на здравната каса. "Те задължават лечебните заведения и лекарите, с които работят, да имат договор с касата, да издават направления, които се плащат от нас, да изпращат пациентите само в лечебни заведения, с които работим. На практика имаме посредник между здравната каса и пациентите - той събира доброволни вноски и печели, а здравната каса плаща и за неговите пациенти и губи", коментира д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Така се получава, че голяма част от услугите на фонда са за сметка на здравната каса и той прибира за себе си голяма част от получените средства за осигуряване. В момента екипът на здравната каса подготвя промени в нормативната уредба, според която лекарите да нямат право да получават заплащане за една и съща дейност едновременно и от частен фонд, и от здравната каса, съобщи д-р Тодорова.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

FinTech Summit 2020: Финтех компаниите ще стават все по-популярни и банките ще имат много важна роля за това FinTech Summit 2020: Финтех компаниите ще стават все по-популярни и банките ще имат много важна роля за това

Жозе Салойо, управител на БНП "Париба Лични финанси" в България, за мястото на отделните играчи в новата индустрия

26 фев 2020, 96 прочитания

Как рекламната индустрия да привлече повече млади кадри Как рекламната индустрия да привлече повече млади кадри

Проучване показва какви са очакванията на талантите при влизане в рекламния бизнес

26 фев 2020, 316 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Инвестирай онлайн

Чуждестранен фонд купи миноритарен дял в "Инвестор.БГ"

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10