Европейските грехове на Intel

EК наложи рекордно висока глоба на лидера на пазара на процесори

Антитръстовите власти в различни части на света взеха Intel на мушка
Антитръстовите власти в различни части на света взеха Intel на мушка
Антитръстовите власти в различни части на света взеха Intel на мушка    ©  Reuters
Антитръстовите власти в различни части на света взеха Intel на мушка    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Intel ще трябва да промени рекламния си слоган от "спонсори на бъдещето" в "спонсори на европейския данъкоплатец". Така според Associated Press се е пошегувал еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Нели Крус. В сряда тя обяви на пресконференция най-високата еднократна глоба, която Европейската комисия (ЕК) налага на отделна компания.

Рекордно тежкото финансово наказание в размер на 1.06 млрд. евро (1.45 млрд. долара) е наложено на американската корпорация Intel Corp заради нарушаване на антитръстовите правила и стремежа й да изтласка съперниците си от пазара на процесори за персонални компютри, ограничавайки възможностите за избор на европейските потребители. Intel е навредила на милиони европейци, като в продължение на години умишлено е възпрепятствала достъпа на конкурентите до пазара на процесори, обяви еврокомисарят Нели Крус.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  travis avatar :-|
  Георги

  О хайде стига глупости, акцията не падна нито пени. Така се посяга на 90Б компания, световен високотехнологичен монополист. Европа малко се е забравила къде е

  Нередност?
 • 2
  balada avatar :-P
  balada
  • + 2

  Мъдри са тези от ЕК! Търсят пари от там, където ги има.

  Нередност?
 • 3
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  В състояние ли е ЕК , да определи ТОЧНО долната допустима граница , под която Intel занапред по никакъв начин , да не може да бъде уличавана в "злоупотреба с госпоставащото си положение на пазара"?
  Съмнявам се.
  Не ми е ясно , защо комисията е чакала цели 8 години , без да изпрати поне няколко предупредителни ОФИЦИАЛНИ сигнала на Intel , че навлиза или че вече е навлязла в зоната на противозаконното пазарно поведение.

  Възникват още няколко важни , според мене , въпроси след прочитането на материала:
  1. Какво има предвид еврокомисията? Кои са европйските клиенти - редовите потребители на ИТ или европейски фирми - производители на ИТ?
  Аз за европейски проиводители на ИТ не мога да се сетя. Европейският редови потребител НЕ Е клиент на Intel , той клиент на Dell, Acer, HP, Lenovo и NEC.
  Тези фирми са клиенти на Intel.
  Интересно е да се разбере как точно Intel e "принуждавала" , споменатите фирми , да купуват предимно от нея нейните процесори .
  С пистолети "опрени в главите " на тези фирми? Явно не. Явно с взимоизгодни
  и за Intel и за фирмите предложения.
  И въобще как могът да бъдат "принудени" такива технологични и финансови гиганти като HP , Dell , NEC и т.н. да вършат нещо против стопанската ИМ изгода и то изцяло в рамките на Закона?
  2. Intel нарушила ли е изискванията на антимонополното законодателство на ЕС? Не не ги нарушила.
  Тогава Intel е нарушила явно други норми , които касаят "злоупотреба с господстващо положение на пазара". Въобще съществуват ли в законодателството на ЕС , такива норми?
  3.Възможно ли е да се изяснят начините за изчиляване на размера на "вредите " понесени от европейските потребители - в случая става дума за $1,45 милиарда ? Може ли да стане ясно как експертите от комисията са стигнали до тази величина?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  ГЕРБавия
  • - 1

  ТОВА е част от анти-американизма. ЕВРОПА скоро няма да може да направи такива чипове. То с администрация не се решава. АЗ винаги съм търсил компютри с ИНТЕЛ !!!! И искам да са с Интел. Каква е вината на можещия ???

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Aussie

  до горния #4
  Откъде знаеш че точно тази компания е можещия след като не дава на никой друг да поеме въздух. Конкуренцията ражда по-добри и по-качествени продукти приятелю.
  Един гледа наляво друг гледа надясно но никой не е сигурен къде е правилната посока, нали! :)

  Нередност?
 • 6
  nick11 avatar :-|
  Николай_1

  Aussie , обясни ни , ако си в състояние , как ТОЧНО , Intel да "даде на някой друг да поеме въздух" ?
  Като УМИШЛЕНО намали конкурентите си възможностти? Или като спре да използва "господстващото си положение на пазара"?
  Да спре да го използва , след като го е достигнала чрез абсолютно законни начини?
  Прочее , Aussie , има ли нормална фирма по света , която да не се стреми да достигне , в своя сектор , именно това "господстващото положение на пазара"?
  А за дефиницията на словосъчетанието "злоупотреба с господстващо положение на пазара" , трябва да питаме онази нещастна бабичка - Нели Круз.
  Тя е толкова "желязна" , колкото аз съм алуминиев.

  Нередност?
Нов коментар