Ще купя. Скоро

Близо десет фонда се интересуват от региона на Централна и Източна Европа<br />

Ще купя. Скоро

Дяловите инвеститори прогнозират сделки до края на годината

Мара Георгиева
8389 прочитания

Близо десет фонда се интересуват от региона на Централна и Източна Европа<br />

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


"Банкeрът е човек, който ти дава чадър само когато е слънчево." Според предприемача Елвин Гури тази мисъл на Марк Твен е особено актуална днес. Но финансовият дъждобран в кризисното време може да дойде от другаде - дузина фондове за дялови придобивания все още имат неизползван, привлечен преди време, капитал. Има инвеститори с пари, които са склонни да купят фирма, но изгодно. Предприемачите продавачи обаче запазват нереалистичните си очаквания за високи цени. Това замразява пазара на дялови инвестиции в България, но представителите на фондовете са оптимисти, че промяната ще дойде скоро.

Такава накратко е картината на бизнеса с дялови инвестиции, очертана на четвъртата конференция "Дяловото инвестиране в България и региона", организирана от "Капитал" в партньорство с DLA Piper, Global Finance, EmporikiBank и MMC (новото име на "ММ Консулт").

Готови за инвестиция

Последните 7-8 месеца почти липсваха подобни сделки в България, Румъния и Сърбия. Миналата година дяловите инвестиции в трите държави бяха за около 500 млн. евро. Рекордът обаче бе през 2007 г., когато сумата достигна 2.5 млрд. евро. Но тази статистика едва ли ще се повтори, тъй като в нея се включва и продажбата на БТК за 1.9 млрд. евро, която все още държи приза за най-голямата сделка на фонд за дялово инвестиране (AIG Inc) в Източна Европа.

Все пак интересът към региона не е изчезнал и по експертни оценки на участници в конференцията в следващите три години за трите държави е предвиден капитал от около 1.5 млрд. евро. В сектора очакват в близките шест месеца сделките да се раздвижат. Притиснати от трудностите, все повече предприемачи ще се принудят да приземят космическите си очаквания за цена, а успокояването на пазарите ще направи фондовете по-смели.

Близо десет фонда се интересуват от региона на Централна и Източна Европа и имат средства, с които да придобиват компании, сочат наблюдения на представители от бранша. В това число влизат GED, Global Finance, Balkan Accession Fund, Bancroft, ARX (новото име на DBG), Mid Europa Partners, както и специализираните в технологични фирми фондове 3TS Cisco и NEVEQ. Бившият собственик на БТК - Advent - също е активен, но търси по-големи проекти. Напоследък хит са и държавните фондове на петролните страни, като в България вече влезе такъв инвеститор от Оман.

"Всеки внимава в какво и за какво влага пари", обясни Петър Недялков, инвестиционен мениджър в NEVEQ. Той прогнозира, че заради изключително предпазливото си поведение най-големите и най-малките фондове ще оцелеят. NEVEQ вече управлява седем проекта. Фондът започна дейност преди две години, а набраният капитал е 30 млн. евро, от които половината вече са инвестирани. "Разглеждаме нови предложения, но няма нищо обвързващо. Заради кризата сме по-внимателни при подбора", казва Недялков.

Бистра Кирова, съдружник в BAF, обясни, че фондът се е фокусирал върху управлението на своите проекти в България (BМ Leasing и сладоледите "Дарко") и в Румъния. Капиталът на BAF за региона e 110 млн. евро, от които около половината са инвестирани. Възможно е да направят сделка и през тази година, като размерът на една инвестиция обикновено е между 5 и 15 млн. евро.

Global Finance в момента управлява осем проекта в страната и възнамерява да направи поне още една инвестиция за над 10 млн. евро до края на годината, обясни Ивайло Симов, директор на компанията за България. Последният фонд на Global Finance е 350 млн. евро, от които в България са вложени около 100 млн. евро за три години.

Някои други дялови инвеститори обаче открито заявяват, че засега се фокусират единствено върху управлението на настоящите си проекти. Такъв е случаят със SEAF, който притежава миноритарни дялове в четири компании. Капиталът от 7 милиона долара е изцяло вложен. Миналата година фондът направи опит за изход от инвестицията си в "Меркуриус" (търговия с канцеларски материали) и дори получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. "Заради кризата стратегическият инвеститор се отказа от покупката", каза Данаил Данаилов, главен инвестиционен експерт в SEAF, и добави, че според него не е реалистично да се смята, че в тази ситуация фондът може да набере нов капитал.

Сделката за "Меркуриус" не е единствената не случила се през последните месеци. Не се състоя продажбата на доставчика на сателитна телевизия ITV Partner, който преговаряше с Mid Europa. Аналогична ситуация имаше и с фонда, собствeник на "Евроком кабел", който се отказа да купи местния конкурент "Кейбълтел". После обаче друг фонд - EQT V се договори да придобие оператора. Сделката за "Кейбълтел" е една от малкото, приключили в България през 2009 г. Другата е за "Инвестор.БГ", в който фонд на 3TS Cisco купи миноритарен дял.

Отворени, но не към всички

Всеки фонд, разбира се, си има своята стратегия, но представителите им очертават няколко любими направления за инвестиране. На първо място, това са "обичайните заподозрени" антициклични сектори - хранително-вкусовата индустрия и земеделието. "На планетата живеят 6 млрд. души и до 2030 г. на земята ще са нужни 50% повече храни от сега", обяснява образно Филип Ромбаут, изпълнителен директор на "Агрополихим".

Дяловите инвеститори припомниха интересите си към телекомуникациите и кабелните телевизии. Дилян Димитров, вицепрезидент на Bedminster Capital Management, добави акцент върху здравеопазването и фармацията. Според него здравните услуги не са развити по отношение на качеството, което прави сектора много актуален, с очаквания за чувствителен растеж. Енергетиката и възобновяемите източници също представляват интерес, макар че инвестицията в тези сектори е доста трудна и свързана с много финансови ресурси.

Засега фондовете не се плашат от фирми с парични проблеми и дори смятат, че при тях може да се постигнат най-добри сделки. Има инвеститори, които даже са специализирани в придобиването на проблемни дружества. "Ако компанията има финансови затруднения, можем да инвестираме, стига да не фалира, преди да е готов анализът за сделката. Но ако има проблеми на оперативно равнище заради лош мениджмънт, много трудно ще се решим на сделка, защото тогава е трудно да обърнеш развитието на фирмата на 180 градуса", казва Робърт Люк, управляващ директор на GED.

Претенции без край

Колкото и да са притиснати от липсата на свободни средства, засега българските собственици не са много склонни да смъкнат оценките на компаниите си, за разлика например от тези в съседна Турция. В бранша обясняват това с краткия предприемачески опит, по време на който бизнесмените не са преживявали криза, която напълно да помете стойността на дружествата им. Затова и малцина са склонни да се разделят със собствеността си. Винаром Вилайхонгс, партньор в SGAM, дори признава, че фондовете се опитват да открият компании, в които продавачът наистина иска да продава. "Фирмите търсят дялов инвеститор само ако им липсват оборотни средства и не могат да се разплатят", обобщава Вилайхонгс.

Засега обаче няма много предприятия в тази ситуация. През седмицата стана ясно, че основният акционер в бутилиращата компания "Девин" - австрийският фонд Soravia, търси купувач за дела си от 75%. По данни на DealWatch има поне три кандидата, а Soravia е притиснат да продава в рамките на два месеца, тъй като се нуждае от пари в брой. От "Девин" обаче отричат сделката да става под натиск. Според официалното съобщение до Българска фондова борса Soravia наистина обмисля продажба, но с цел да се фокусира в основния си бизнес.

Според Брайън Уордроп, един от управляващите партньори на ARX, настъпват интересни времена за селективно инвестиране, но това може да се случи само ако консултантите и посредниците възпитават реалистични очаквания у предприемачите.

Няма банка, няма сделка

Няма сериозен инвеститор, който би направил решаваща крачка, без да разчита на банков кредит, припомни Станислав Кнафлевски, партньор в Enterprise Investors. Банките обаче никак не са щедри и финансират все по-оскъдно.

"Преди кризата те бяха тези, които преследваха фондовете, за да им дават заеми. Сега ситуацията е променена - поради липса на финансиране в последните две тримесечия няма никакви сделки", обобщи Хенри Овайнати, директор по дяловите инвестиции в Bank Gutman Group.

Фирмите също се задъхват от липсата на оборотни средства. За да предложат решение, фондовете, които вече притежават част от компанията, са готови да увеличат дела си, но тъй като банките имат все по-малко участие в този процес, намеренията на инвеститорите са силно затруднени, казва Анна Ризова, управляващ партньор в DLA Piper – Rizova&Partners Law firm.

Ситуацията в резултат на кризата е доста променена. Обичайното финансиране в съотношение 90 от банката и 10 от фонда вече е 50 на 50. В много редки случаи банковото финансиране достига до 60%, заяви Борислав Иванов, директор на клона на Дойче банк в България.

Джордж Кацурис, директор инвестиционно банкиране в "Емпорики банк", дори смята, че съотношение 50-50 е агресивно. "Банката иска да види вложен много повече собствен капитал", признава той. Според него оценки на активи, които преди 3-6 месеца са се смятали за консервативни, сега изглеждат астрономически раздути. "Усеща се безпокойство и у банките, които трябва да полагат много повече усилия за набиране на средства. Финансирането е много по-скъпо от септември миналата година. Затова банките не искат да предоставят заеми на стойност, надхвърляща 2-3 пъти стойността на собствения капитал", уточни Кацурис.

Смяна на модела

Колкото и да продължи застоят при дяловото инвеститорите, ясно е, че рано или късно пазарът ще се съвземе и отново ще дойде време за сделки. Всички обаче са сигурни, че моделът от последните години няма да се върне. "През септември 2008 г. с краха на Lehman Brothrs всичко безвъзвратно се промени. Преди година имаше много свободни средства, които доведоха до нереалистични очаквания. Сега обаче ще се купуват активи почти на реална стойност", обобщава Андрю Харис, партньор в DLA Piper, Лондон.

Изпълнителният директор на "Агрополихим" Филип Ромбаут е още по-категоричен. "Ако имате пари кеш и нямате фирма, отидете на почивка. Следващата година ще можете да си купите още повече с парите, които имате", казва той.

Пазарите ще се върнат, но към формулите, по които работеха през 90-те години, когато банковото финансиране беше под 50%, а доходността на фондовете - около 25%, прогнозира Борислав Иванов от Дойче банк. Според него това обаче няма да е лошо, тъй като ще доведе до "една нормална икономика, а не истерично бумтяща, както в последните 3-4 години".

По-големите сделки в България през 2008-09 г.

- NEVEQ инвестира в онлайн "библиотеката" за събиране и споделяне на информация Favit и купи част от "Онтотекст" - изследователско звено към "Сирма Груп". Фондът инвестира и в медийната платформа MaYoMo и компанията за технологични решения SpinetiX.

- Global Finance инвестира 26 милиона евро за придобиване на миноритарен дял от капитала на Euroins Insurance Group (EIG) и придоби миноритарно участие в CallPoint New Europe - дружество за аутсорсинг на бизнес процеси, и в застрахователния бизнес на "Еврохолд".

- Интернет доставчикът "БОЛ.бг" продаде и останалите дялове от компанията на люксембургския инвестиционен фонд CEE Growth Luxembourg SICAR S.C.A

- Базираният в Лондон NBGI Private Equity купи дял от "Бовис" - производителя на сокове са марката ВВВ.

- "Екуест Болкан пропъртийз" продаде мола си "Сити център София" на американския инвеститорски фонд Heitman European Property Partners III, част от компанията "Хайтман", за 101.5 млн. евро.

- Притежаваната от британския милиардер Джо Люис компания Windsorville Investments придоби контролен дял във фондa за инвестиции в български недвижими имоти Bulgarian Property Developments.

- Инвестиционният фонд EQT V придоби 100% от кабелния оператор "Кейбълтел"

- Фондът за рискови инвестиции 3TS Cisco Growth Fund купи 16.77% от публичната интернет компания "Инвестор.БГ" за 2.5 млн. лв.

"Банкeрът е човек, който ти дава чадър само когато е слънчево." Според предприемача Елвин Гури тази мисъл на Марк Твен е особено актуална днес. Но финансовият дъждобран в кризисното време може да дойде от другаде - дузина фондове за дялови придобивания все още имат неизползван, привлечен преди време, капитал. Има инвеститори с пари, които са склонни да купят фирма, но изгодно. Предприемачите продавачи обаче запазват нереалистичните си очаквания за високи цени. Това замразява пазара на дялови инвестиции в България, но представителите на фондовете са оптимисти, че промяната ще дойде скоро.

Такава накратко е картината на бизнеса с дялови инвестиции, очертана на четвъртата конференция "Дяловото инвестиране в България и региона", организирана от "Капитал" в партньорство с DLA Piper, Global Finance, EmporikiBank и MMC (новото име на "ММ Консулт").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Deo

  И аз ще купя...
  Краставици от пазара.

 • 3
  Avatar :-|
  E и?

  Браво за уточнението, но що с тоз език. И какво точно променя това в тенденциите, извадени в текста

 • Снайпер

  1.9 млрд. евро - а онова джудже продаде БТК за 10 лв - горе доле.
  Пожелавам му красив живот, заедно със стареца дето го доведе в БГ


  МАМААА ВИ ПРОДАЖНА!

 • Джони

  Колеги къде е ганев/иванов??????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал