С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 30 май 2009, 9:45, 5810 прочитания

С по 1% на ден към фалита

Или как "Топлофикация – Перник" си отгледа кредитори и се докара до неплатежоспособност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През есента на далечната 1998 г. едноличният търговец "Венцислав Йорданов – Надежда" е нает от "Мини Перник" да транспортира въглища и пръст, покриващата рудата (т.нар. откривка) от два рудника на държавната компания. Договорът по всичко личи е рутинен, а цената е фиксирана на 4,7 млн. лв. Нищо необичайно и смущаващо.

Десет години по-късно обаче все още държавната "Топлофикация - Перник" (едно от дружествата наследници на "Мини Перник") се оказва с запорирани сметки, с назначен синдик и с задължения от порядъка на 137 млн. лв. Над половината от тях са следствие на договора с бизнесмена Венцислав Йорданов. Благодарение на някои подозрителни клаузи за неустойки в договора и бездействието на сегашното ръководство на топлофикацията (както и на принципала Министерството на икономиката и енергетиката), задълженията са набъбнали до 70 млн. лв. Междувременно Йорданов е продал вземането си на друга фирма "Бови тур", която заедно с втория по големина кредитор "Стийм трейдинг" стига до Пернишкия окръжен съд, който на 21 април 2009 г. обявява дружеството в неплатежоспособност.


Така със своята абсурдност пернишкият топлофикационен казус може да се възприеме като показно как един (предумишлено или некомпетентно) лошо сключен договор за безобидна текуща услуга може да докара до фалит една държавна компания и да я предостави в ръцете на кредиторите й. Безплатно. Проблемът става още по сериозен, като се вземе предвид, че предприятието е важно не само за икономиката на града, но и за отоплението му. А тъй като топлофикацията има заем и към Световната банка, като бонус това може и да подкопае още повече реномето на държавата пред международните финансови институции.

Но не е луд този, който иска

Космическата неустойка
а този, който му я дава. Така най-общо може да бъда описан договорът, подписан между едноличния търговец и тогавашното дружеството "Мини Перник". Тайната на успеха на Венцислав Йорданов е, че успява да се споразумее за 1% неустойка на ден. Това беше потвърдено и от настоящия изпълнителен директор на топлофикацията Стойчо Василев. Обикновено тя е от порядъка на 10-12% на година, коментираха юристи. От Министерството на икономиката и енергетиката не отговориха дали са търсили или ще търсят отговорност от тогавашното ръководство на държавното дружество. Нито от сегашното, което с бездействието си е оставило дългът да се трупа, за да достигне 50 млн. лв. към март 2006 г. От тях 43,7 млн. са само неустойки.

През 2002 г. "Мини Перник" се разделя на "Мини открит въгледобив", приватизирано от Христо Ковачки и "Топлофикация - Перник". Двете компании се явяват солидарни длъжници. Едноличният търговец избира да търси парите си по съдебен ред от държавната топлофикацията, въпреки че от там възразяват пред съда, че предметът на договора е свързан по-скоро с дейността на минната компания, отколкото с тази на топлофикацията.

Следват дълги съдебни спорове. През 2005 г. Пернишкият окръжен съд отхвърля иска за несъстоятелност на топлофикацията от страна на едноличния търговец. През юни 2006 г. обаче Върховният касационен връща делото за ново разглеждане. Междувременно през март 2008 г. Венцислав Йорданов прехвърля вземането си от топлофикацията на фирмата "Бови тур". През това време се чака да приключи и делото за нищожност на договора от 1998 г., което топлофикацията губи пред Софийския апелативен съд през лятото на 2008 г. Той отсъжда, че дружеството дължи въпросните 50 млн. лв., а предприятието от своя страна решава да не обжалва на по-висока инстанция.

Така се стига до настоящото дело по неплатежоспособност. Към "Бови тур" се присъединява и вторият по големина кредитор на дружеството "Стийм трейдинг". През 2008 г. въпросната компания изкупува вземанията на основния доставчик на топлофикацията - "Мини открит въгледобив". Те са от порядъка на 33 млн. лв. и са натрупани през годините. В крайна сметка "Топлофикация - Перник" е обявена в неплатежоспособност от 1 февруари 2009 г. а дългът към най-големия кредитор "Бови тур" е продължил да се мултиплицира и е достигнал 70 млн. лв.

Предприемчивият бизнесмен

сключил един от най-успешните договори за транспортиране на въглища, Венцислав Йорданов отказа коментар по темата. За него неофициално се твърди, че се ползва с протекциите от бившия председател на Агенцията по енергетика Иван Шиляшки. Името на предприемача се свързва и с незаконна изкопна дейност край с. Студена. Преди 5 години Йорданов се замеси и в скандал покрай стоителството на Бизнес парка в столицата. Тогава друга негова фирма, "Надежда Ви", е наета от строителната компания "Линднер България" за извършването на изкопни работи. Изкопът е направен за значително по-голяма сума от предварително договореното, а за капак се налага и укрепване на минаващия в близост път заради пропадане. Въпреки че е платила многократно повече пари от първоначално договорените, германската компания предпочита да не съди подизпълнителя и задържа единствено 9457 лв. представляващи гаранция за добро изпълнение. "Надежда Ви" обаче решава да съди "Линднер България" за претърпени щети заради неизплатените 9457 лева и претендира за още 221 966 лева, колкото според шефовете и са претърпените неустойки, щети и пропуснати ползи от нея. Резултатът е дългогодишни съдебни спорове и спиране на строителството на Бизнес парка за известно време.

След прехвърлянето на вземането Венцислав Йорданов вече не се явява кредитор на топлофикацията. Според запознати с делото той е предпочел да продаде вземането на някой икономически по-могъщ, който да успее да поеме разходите. Въпреки че на пръв поглед "Топлофикация – Перник" дължи 100 млн. лв. от дълговете си на две никому неизвестни фирми, връзки на компаниите с по-изявени бизнесмени не липсват. Според търговския регистър компанията "Бови тур" (70 млн. лв. вземане) е собственост на Людмил Пейчев. Той притежава 70% от компанията "Порт Лом" като останалите 30% са собственост на компанията "Фиман", част от икономическата групировка "Перун". Тя е собственост на Иван Агафонов – син на бившия собственик на фалиралата банка "Славяни" Георги Агафонов, и Иван Колев.

Вторият по големина кредитор компанията "Стийм трейдинг" (33 млн. лв. вземане) пък се свързва с името на бизнесмена със сериозни активи в сферата на енергетиката Христо Ковачки. "Стийм трейдинг" изкупува вземането на "Мини открит въгледобив", част от "Консорциум Енергия МК", който обединява минните дружества на Ковачки. Според търговския регистър председателят на борда на директорите на консорциума - Станислав Тасев е управител и на самата фирма кредитор - "Стийм трейдинг". От пресофиса на Ковачки заявиха, че нямат коментар дали бизнесменът има някакви намерения към топлофикацията, тъй като не участва в обявяването на

несъстоятелността

Факт обаче е, че от този момент нататък основните двама кредитори на дружеството ще играят и основната роля при решаването на съдбата му. При приемането на оздравителен план големите кредитори могат да предложат да се откажат от вземанията си за сметка на собственост. По подобен начин Ковачки придоби топлофикацията в Сливен.


"Не трябва да се стига до несъстоятелност и до осребряване на имуществото, а да се оздрави, тъй като е структуроопределящо от икономическа и социална гледна точка", заяви синдикът Димитър Богданов по време на първото събрание на кредиторите в Пернишкия окръжен съд, които са общо 122-ма според счетоводните книги на дружеството. Повечето от задълженията обаче са с изтекла давност. Дружеството има и 2,5 млн. лв. дългове към Националната агенция по приходите и 9 млн. към Световната банка. Заемът към международна институция обаче е държавно гарантиран, така че при невъзможност от страна на дружеството да плаща дълговете си те би следвало да се погасяват с пари от държавния бюджет.

До редакционното приключване на броя собственикът на "Топлофикация - Перник", в лицето на Министерството на икономиката, не отговори как вижда развитието на  дружеството оттук насетне. Ако държавата обаче все пак реши да се намеси подобно на случая със столичното парно, трудно би могла да излезе с убедителни аргументи защо държавни пари трябва да отиват за поправяне на мениджърско действие или бездействие в нечия полза.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Софийска вода" планира над 46 млн. лв. инвестиции за 2019 г. "Софийска вода" планира над 46 млн. лв. инвестиции за 2019 г.

Компанията цели намаляване на загубите на вода до 38.7% до 2021 г.

25 юни 2019, 765 прочитания

Собственици на фитнес зали видяха риск от създаване на монопол в бранша 1 Собственици на фитнес зали видяха риск от създаване на монопол в бранша

Компанията зад картите MultiSport вече има верига от свои собствени спортни обекти

25 юни 2019, 1882 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
В добрия център на кризата

Бизнесът на българските компании за аутсорсинг расте. Бъдещето му е в консолидацията

Повелителят на отпадъците

Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса

Зелената вълна в Германия

Партията на Зелените натрупа точки на европейските избори, а въпросът сега е дали може да задържи преднината си и на парламентарни избори

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект