Трудно.бг

Или къде се разделиха пътищата на рисковия фонд NEVEQ и създателите на lessno.com

Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ
Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ    ©  Надежда Чипева
Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ
Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ    ©  Надежда Чипева

Рисковите фондове не се наричат така случайно. Просто някои от проектите им успяват, други не. Трети пък се преобразяват. Точно в тази ситуация изпадна и първият местен фонд за инвестиции във високи технологии NEVEQ.

Първата компания, която получи финансиране от него, наскоро мина през сътресения, които накараха NEVEQ да я придобие изцяло. Историята на проекта lessno.com показва как понякога комбинацията от пари и добри идеи не стига, за да е успешен крайният продукт. Важни са и сроковете, хората и общата им крайна цел.

Идея в полет

Lessno.com се опитва да направи революция в авиоиндустрията. Компанията е създала уникален компютърен алгоритъм, който "рови" в реално време в данни, за да изкара наяве възможно най-изгодните самолетни билети (виж карето). Средно с 30% по-евтини за цял свят, казва Павел Езекиев, управляващ партньор на NEVEQ. За разлика от тежките системи, които изискват мощни компютри, лекият софтуер на lessno.com може да работи от лаптоп, обяснява Асен Василев - съосновател и доскоро изпълнителен директор на компанията.

Lessno.com е учредена през 2004 г. от Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев. Четиримата са възпитаници на университети в САЩ и Западна Европа. Ани Петрова е начело на туристическата агенция Smart Travel Network, която също помага на сайта да намира по-евтини билети. Сериозната работа по проекта започва през 2007 г., когато влиза NEVEQ. Фондът финансира lessno.com с 3 млн. долара и изпраща двама свои представители в петчленния борд. Още оттогава NEVEQ има контрол, като държи над 51% от акциите на фирмата. Екипът на сайта се увеличава до 57 души, сред които математици, програмисти и хора с опит в туристическия бранш. Те работят в две структури - EZsearch (разработва уникален софтуер за търсене на най-изгодни самолетни билети) и сайта lessno.com (дава възможност за резервация на самолетни билети). Асен Василев ръководи EZsearch, а Марио Сотиров управлява сайта. Междувременно lessno.com се преструктурира, като сайтът и софтуерната лаборатория се регистрират в САЩ, а шапката на общата организация - в Холандия. Бизнес моделът е ясен - EZsearch продава софтуера си на онлайн пътнически агенции, авиолинии и сайтове за сравнение на цените на билетите. Огромната част от клиентите са от САЩ и Западна Европа. В същото време сайтът работи с крайни клиенти предимно от САЩ и Западна Европа, където услугата е безплатна и всеки може свободно да открие изгоден билет там. Сериозните инвестиции са в програмата, но оттам се чакат и големите приходи в бъдеще.

Търси се магьосник

Дотук беше хубавата част от историята. Развитието на софтуера отнема повече от очакваното по бизнес плана и през октомври 2008 г. NEVEQ налива допълнителни 1.5 млн. долара в проекта. Сменени са последователно трима IT директори. Все пак през февруари тази година екипът на lessno.com разработва първоначална версия на софтуера за търсене. Оттук насетне версиите на NEVEQ и съоснователя Асен Василев губят прилики.

Според фонда юридическа проверка в документите на компанията е открила множество нарушения на дружествения договор, които са главно за безстопанственост и преднамерена злоупотреба. Това им дава основание да поискат пълен контрол над lessno.com.

Основателите около Асен Василев по своя инициатива започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ. Като гръм от ясно небе се появява Мортен Лунд, датски бизнес ангел и един от първите инвеститори в Skype. Проблемът е, че една неуспешна инвестиция по-рано го банкрутира и той няма пари да купи българската фирма. Обещава, че ще плати определена сума, при това след 18 месеца. NEVEQ отхвърля предложението. Фондът дава да се разбере, че повече няма да инвестира в този мениджмънт. Така се стига до юни, когато NEVEQ обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com - Ани Петрова, Асен Василев, Марио Сотиров и Станислав Гьошев. Прави го след консултации с юристи и след разговори с инвеститорите във фонда.

Асен Василев отхвърля обвиненията в злоупотреба и безстопанственост и казва, че ще си търсят правата в съдилищата в Холандия и САЩ. Според него тази седмица 12 души от техническия екип са напуснали lessno.com. С помощта на Мортен Лунд заедно те ще създадат нова компания, чийто бизнес ще е близък до този на lessno.com, твърди Василев. Нищо, че обикновено акционерите и мениджърите се задължават да не се занимавaт със сходен бизнес за определен срок от години.

Сега NEVEQ налива нови 2 млн. долара в проекта, като увеличава капитала на дружеството. Последната версия на софтуера ще заработи на lessno.com следващата седмица. Плановете включват също създаване на приложение за iPhone, от което човек лесно може да провери цените на билетите в реално време. От фонда очакват през юли да назначат мениджърски екип от "магьосници от Оз" - доказани специалисти от световната авиоиндустрия. Тяхната задача ще бъде да изведат проекта от застой и да продължат революцията.

Историята с различните пътища в lessno.com не се повтаря в останалите осем инвестиции на NEVEQ. Но показва колко са важни партньорските отношения във всеки бизнес проект.

Няма нищо лесно

Софтуерът на lessno.com намалява крайната цена на билета като прави комбинация от различни полети. Например за едно пътуване със самолет от София до Ню Йорк има 200 хил. възможни варианти. Компютърният алгоритъм на lessno.com избира най-евтините и така конкурира пряко големите онлайн пътнически агенции като Expedia и Orbitz.

За да намери най-добрите цени lessno.com ползва глобалната система за резервации Worldspan. В света има няколко подобни платформи, откъдето пътническите агенти черпят данни за полети, тарифиране и маршрут. Тъй като не им достига време по неофициални данни търговците преглеждат едва 25% от всички налични оферти. Тоест те рядко успяват да намерят възможно най-евтиния билет. Освен това тези системи (Worldspan, Sabre, Amadeus и т.н.) работят с много променливи, което още повече затруднява агентите в откриването на изгодно пътуване. Например глобалните системи за резервации не работят в реално време и затова често се оказва, че купените чрез тях билети всъщност не са на актуална цена.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


34 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Джантов

  Другата седмица за TravelStoreMaker. И те зазляха, наливаха им, наливаха им и нищо. Явно идеята е безмислена. Low cost авиолиниите и те ограничават сферата на приложение, те едва ли публикуват fares в worldspan

 • 2
  Avatar :-?
  az

  Хубава статия ама пристрастна. Изпуснати са някои неща. Примерно:

  * да, г-н Лунд обяви фалит през Януари месец, но това беше 'personal bankruptcy' и съвсем не означава че с него е свършено като бизнесмен. Напротив, г-н Лунд е един от най-известните серийни предприемачи в света като в момента има около 85 проекта, по които е инвестирал. Така че нека не го принизяваме ненужно и нека не се твърди че няма пари. Отидете на личния му сайт, вижте други другите (освен Скайп) успешни проекти, които е имал, снимките със Сър Ричард Брансън и други известни личностти, конференции, на които е презентирал... Познанствата с ключови и богати личностти, изградения имидж, който имаш не струват ли пари???

  * не се споменава за проблеми, които NEVEQ имат с други свои инвестиции. Дори напротив, в последния абзац на статията се твърди че Lessno е единствената инвестиция, в която фонда има проблеми, което не е така. Просто за другите инвестиции не е имало гласност и като гледам колко ефективно действа ПР агенцията на фонда из българските медии, няма и да има.

  * Не беше ли точно г-н Павел Езекиев този, който само преди месец (21-ви Май) твърдеше пред друг вестник издаван от Икономедия- в-к Дневник, че Лессно е най-успешната инвестиция на фонда? Тука в статията се твърди че проблемите са започнали от Февруари месец. Не е съвсем вярно, но да речем че е така. Как може съзнателно и публично да заяваваш, че нещо е 'най-успешно' след като от месеци преди това има сериозни разногласия между фонда и ръководния мениджмънт? И ако това е най-успешната инвестиция на фонда - с изгонването на основателите и лишаването им от собственост без компенсация, неработещ близо месец сайт, взаимни заплахи за съдебни процеси в Щатите и Холандия, какво остава за останалите инвестиции на фонда?

  * Казва се също че търсенето на алтернативен инвестор е станало без знанието на фонда и се внушава че е без неговото съгласие. Факт е обаче, че по-време на втората инвестиция към Лессно, няколко други фонда са се интересували от Лессно и това е ставало със знанието и със съгласието на NEVEQ. Дори NEVEQ не веднъж са заявявали пред хората във фирмата, че желаят да си поделят бизнес риска и с друг инвеститор.

 • 3
  Avatar :-|
  Seehofer

  Наистина ли е толкова революционна тази идея? Аз лично съм ползвал такава търсачка за пръв път още преди 10 години в Германия и само немски сайтове имаше към 20 такива. При това се виждаше, че търсят различно, защото офертите се покриваха на 50%, 80% или 90%, но никога на 100%. Кое е уникалното на 10.001-вата подобна фирма в света, че да се наливат пари в нея?

 • 4
  Avatar :-|
  t

  Явно са имали ло6 мениджмънт. Но това, 4е предлагали с 30% по-ниски цени е спекулация. Аз винаги преглеждам lessno, momondo i dohop.com и най-4есто dohop.com намира най-евтините билети. И освен това най-евтините билети по4ти винаги се купуват директно от сайтовете на авиокомпаниите или други сайтове тип expedia.com ili ebookers.com, за6тото те ползват отстъпки.

 • 5
  Avatar :-|
  KK

  Тръгнали момечета да си играят с високо рискови/лихвени капитали. Това е нормалнат асъдба на тези инвестиции.
  Едно леко съветче и на павел и на васил. Слезте на земята

 • 6
  Avatar :-|
  Тони

  На това американците казват - да хвърлиш добри пари след лоши. Всичките си пари да изсипе фонда в този проект, пак нищо няма да стане. Но защо са уволнили само основателите на компанията, трябва да уволнят и управляващите на този фонд, ясно е че те са съсипали парите на инвеститорите поради некомпетентност. В този проект технологията е само една малка част от нещата. Спорно е, коя технология е по-добра. Тук чалъма е по-скоро в маркетинга на тази услуга, а затова никой нищо не споменава, явно си мислят че сама ще се продава.

 • 7
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  наверно има заяк зад таз трънка... костко несе здружава с койдае...

 • KP

  До Тони
  Твоите претенциии за некомпетентност на какви компетенции са базирани ;)
  Отблизо следя този проект и лично съм се убеждавал в способностите на екипа.
  След като е имало втори транш на капитали, не са си клатили краката.
  Някога управлявал ли си проект или измислял нещо което няма откъде да прочетеш, видиш, копираш. Предвиждането на резултатите в времето си
  е чиста проба магия а успеваемоста клони към нула.

  Не била важна технологията, я слез на земята. Вземи една лопата и я маркетирай :) Да видим докъде ще стигнеш. В днешните дни само иновативните имат възможност за успех. Изключвам нашата България където се шири простащина, подкрепена от корупция, роднински и всякакви тем подобни връзки.

 • 9
  Avatar :-(
  Start-Up

  Един извод си вадя от тая статия, колкото и сладки думи да приказват тоя Павел Екзекиев, факт е че са изхвърлили основателите и изпълнителите на този проект без нужните компенсации.
  А първото нещо за което се замислят хората с идеи, когато отиват при хората с пари е няма ли да останат накрая и без идеята и без парите. В случая се е случило точно това. След като научих този факт, аз никога не бих взел капитали от NEVEQ , а и не виждам кой би.
  Може и да опитват да си оправят репутацията с разни ПР статии и изкривени публикации, но счупеното си остава счупено.

 • 10
  Avatar :-|
  Тасов

  До Джантов,
  В TravelStoreMaker никой нищо не е наливал от 2001. Невек преговаряха за дял, но се отказаха.
  На мен не ми е ясно за каква революционна идея се претендира, очевидно поне не е нещо, защитимо с патент. Има много сайтове, предлагащи комбинации от полети от различни източници, а разните специални тарифи предадоха Богу дух поради трудностите на авиолиниите. Е, остана нещо в АТРСО.
  Т.е. трудно е да се предложи съдържание, което не е общодостъпно, каквато и да е технологията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход