Монтаж в последния час

Предишният кабинет решил да подели държавно дружество между енергийния холдинг и частник

   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
   ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

За четири месеца държавната строителна компания "Монтажи" преживя странна метаморфоза, свързана с прехвърлянето й от едно министерство на друго, подготовката й за приватизацията и предстоящото й включване в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). В края на управлението си кабинетът на Станишев я даде за управление на Министерство на икономиката и енергетиката, а на Агенцията за приватизация беше разпоредено да потърси нов собственик за миноритарен пакет от нея. Така на евентуалния купувач щеше да се гарантира получаване без търг на поръчки за ремонти и строителство в дъщерните дружества на холдинга като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгартрансгаз" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които са големи възложители.

Първата крачка от схемата вече е направена - собственик в Търговския регистър вече се води министерство на икономиката, а не на регионалното развитие. Сега ръководството на холдинга умишлено бави регистрацията на "Монтажи" като 51% дъщерна фирма, защото "не смята тази схема за удачна" и очаква правителството на Бойко Борисов да отмени включването й в структурата на БЕХ. Това решение на кабинета ще позволи на Агенцията за приватизация да предложи за продажба цялото дружество.

Твърди се, че пръв бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев лансирал идеята за собствена инженерингова компания и предлагал да се купят акции от частната "Газстроймонтаж", но идеята така и не била реализирана. По-късно тя влязла в стратегията за развитие на БЕХ, представена пред парламентарната енергийна комисия през май. Документът предвижда създаване на инженерингово дружество още до края на 2009 г. То трябва да изпълнява ремонти и строителство в дружествата, но и да получава външни поръчки. Тогава беше посочено, че годишно ще бъдат спестени по над 50 млн. лв. от разходите за възлагане на поръчките. Данните по това време сочеха, че за плащане на различни поръчки холдингът харчи по 360 млн. лв. Друг е въпросът, че даването директно на поръчки на "Монтажи" ще е в нарушение на закона, пък и ако няма състезание, услугите му може да излязат доста солено. От БЕХ коментираха пред "Капитал" тази седмица, че в условията на рецесия са преразгледали тази стратегия и са се отказали от идеята за собствена строителна компания.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров вероятно не е наясно с промяната в плановете на холдинга, защото повтори старата схема - "Монтажи" да е инженеринговата фирма на БЕХ. Той обясни, че се е предвиждало тя да изгражда новите газови връзки с Гърция и Румъния. Това било силен мотив да поиска дружеството от министерството на регионалното развитие. Експерти коментират, че е спорно дали компанията може да строи газопроводи, но е факт, че има натрупан опит в строителството на сероочистващи инсталации, съоръжения за варовик в строящата се ТЕЦ "Марица-изток 1" на американската компания АЕS, ТЕЦ "Марица-изток 2", ПАВЕЦ "Чаира" и Националната електрическа компания. Пред "Капитал" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че се запознава с казуса и вероятно ще бъде отменено решението на кабинета "Станишев" за прехвърляне на дружеството.

Агенцията за приватизация пък вече е направила правен анализ и оценка на дружеството, но не е избрала метода за продажба. Изпълнителният директор на ведомството Тодор Николов заяви, че процедурата е блокирана от решението на правителството и очаква да бъде решена съдбата на дружеството. Той обясни, че към момента няма заявен инвеститорски интерес към компанията.

"Монтажи" има лиценз за работа в Русия, изпълнявало е различни енергийни обекти в Сирия и Турция, което означава, че независимо от кризата може да си намери пазар. Привлекателно за инвеститора е наличието на осем поделения в различни градове на страната. За последните три години то завършва с печалба (виж таблицата), което също е основание за интерес от потенциални купувачи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Частник

  Аферите около държавните фирми няма да свършат, докато и последната не бъде приватизирана. В миналия брой имаше статия, как Дойче Тройханд приватизира цялото ГДР за 2-3 години. Оттогава обществото се занимава с теми като образование, здраве, правописна реформа, спасяването на амазонската джунгла и разни ексотични като еднополовите бракове и местата за нудисти. А бай Ганьо вече 20 години се занимава с няколко основни и много смислени за прогреса на обществото теми: кой чиновник в какъв борд на държавна фирма е назначен, каква премия е прибрал, кой роднина е сложил на входа и на изхода, какъв рушвет е взел, коя партийна каса е зад гърба му и кой ще го смени, когато "другите" дойдат. И сега като ги гледам новите, и те се засилили да намерят "честни" чиновници, от добри семейства, ще ги проверяват с детектора на лъжата....Пак няма да стане! Всичко извън германския вариант е утопия!

 • 2
  Avatar :-|
  Рицар

  бай Ганьо вече 20 години се занимава с няколко основни и много смислени за прогреса на обществото теми: кой чиновник в какъв борд на държавна фирма е назначен, каква премия е прибрал, кой роднина е сложил на входа и на изхода, какъв рушвет е взел, коя партийна каса е зад гърба му и кой ще го смени, когато "другите" дойдат.

  >>> И има всички изгледи да се занимава със същото поне още 30 години!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал