Първите седем години на "Алея първа"

Проектът за застрояването на крайбрежната зона на Варна няма да спазва ограниченията на Закона за черноморието

Първите седем години са ключови за характера на човек. Точно същия период от време се оказа от най-голямо значение за бъдещето на крайбрежната зона във Варна. Мегапроектът за инвестиции в нея беше обявен през 2002 г., но ще започне сега. Годините обаче са повече от важни. Защото при законите днес амбициозният план, наречен "Алея първа", щеше да изглежда различно. Към днешна дата разрешеното застрояване на зоната щеше да е в пъти по-малко, а и държавата вече няма право да предоставя изгодни терени за проекти, свързани с недвижими имоти. Но тъй като идеята е родена преди време, всичко това се оказва възможно. Инвеститорът с късмет е "Холдинг Варна" (в който е концентриран туристическия бизнес на група лица, по-известни на обществеността като ТИМ).

След добрата подготовка в миналото през последните седмици замразеният проект скоростно се раздвижи. Първо, на 15 юни тази година вече бившият областен управител на Варна Христо Контров продаде пет парцела от крайбрежната ивица на града с обща площ 117.7 дка на "Холдинг Варна". Сделката за терена по протежение на морския бряг е сключена срещу сумата от 11.8 млн. лв. Това означава, че холдингът е платил по около 50 евро за квадратен метър за пет крайбрежни парцела с обща дължина около 3.8 км. Според Контров продажбата е извършена по искане на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, документирано с негово писмо от април. Мотивите на Сталев са, че "Холдинг Варна" е има сертификат за инвеститор клас А за проекта "Алея първа" от 2007 г. Той позволява на компанията да придобие терени, нужни за реализацията на проекта. Обект на сделката е тясна ивица земя, ограничена между т.нар. Рибарски плаж на юг и местността Бункерите на север, границата на варненската морска градина на запад и плажът на изток.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  tom
  • - 2
  • + 5

  Да запазим Морската градина и плажа на град Варна

  От: Дванадесет сдружения и организации на граждани от град Варна

  Линк на петицията: http://bgpetition.com/morskagradinavarna/index.html


  На 15 юни 2009 година непосредствено след изборите за евродепутати и очертаващия се разгром на тройната коалиция, Областния управител на Варненска област - Христо Контров( от квотата на ДПС ) извърши сделка за продажба на 5 (пет) парцела с обща площ 117,7 декара ( които продава без търг )държавна собственост от варненската Морска градина в най-атрактивната й част , в разрез на Закона и обществения интерес . Купувач е "Холдинг Варна "АД част от групировката ТИМ

  За закупуването на 117,7 дка от Морската градина на Варна, от Холдинг Варна АД се позовават на придобито право да вземат земята, ако счетат, че е нужна за реализацията на спечеления от тях през 2007 г. проект "Алея първа". Същият проект беше обявен за обществено обсъждане и категорично отхвърлен от варненци, но това изглежда не означава нищо за общинската и областна администрация във Варна. Явно не означава нищо и приетия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, защото проектът „Алея първа” не отговаря на изискванията на този закон и следва да отпадне.

  Налице са и други сделки с държавна земя в последните дни на правителството.

  Със Заповед № РД-09-7706-110/2/ 19.06.2009г. Областна управа Варна продава имот държавна собственост с площ 3501.00 кв.м в „Приморски парк”, местност „Салтанат” (част от Морската градина )за сумата от 425 804,00 лв. на „Свети Свети Константин и Елена Холдинг” АД, също собственост на ТИМ.

  Подобна е продажбата и на имот държавна собственост от 3946,00 кв.м. в „Приморски парк”, местност „Салтанат” , на „Холдинг Варна” АД за сумата от 480 095 лв , със Заповед № РИ-09-8500-20 /19.06.2009 г. на Областния управител на Варна.

  Само за няколко месеца Областният управител на Варна продава на изключително занижени цени атрактивни и от изключителна важност за варненци държавни имоти на фирми собственост на ТИМ.


  Ето защо изхождайки от интересите на гражданите и гостите на град Варна , настояваме :

  • ревизиране на сделката със 118 дка от крайбрежната ивица и Морската градина на Варна и незабавно уволнение на отговорните лица, ако се установят нарушения на закона по тази сделка, както и по всички процедирани градоустройствени проекти;
  • за в бъдеще да се организират открити конкурси и публични обсъждания с цел информиране и участие на обществеността в процеса на вземането на решения по предстоящите мероприятия, касаещи парковете, околната среда и устройството на важни за града места.


  Линк на петицията: http://bgpetition.com/morskagradinavarna/index.html

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Този Контров
  • + 10

  същия ли е бивият адмирал главнокомнадващ ВМС? Какво леке да стане ДПС-арски ибрик!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  J.T
  • - 2
  • + 12

  На всички във Варна е ясно, че ТИМ-аджии нямат пари за подобна инвестиционна дейност.
  Целта е да се придобие имота, да се направи проект и на по-късен етап да бъде продаден с цел спекулативна продажба. Подобна съдба го очаква и стадион Варна между другото.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  първолак
  • - 10
  • + 4

  J.T, ти изпълнителният или финансов директор на Холдинг Варна си? Малко е станало смешничко коментарчето ти. Само ми е интересно под "всички" себе си и родата си ли визираш или имаш и някой друг предвид?
  Брей, още един експерт на хоризонта... Или обикновен интригант...
  П.п. Снимката е доста не намясто.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Химимпортец
  • - 1
  • + 4

  Първолаче, май наистина си в първи клас. Я ми дай един пример като компания или проект, който да е развит от "ТИМ". Където има компании с доста активи или несъбрани вземания - те са там - удрят и разпродават - хора са на бъзата печалба и удар. Друг е въпроса колко време преди това са го подготвяли, но щом влязат разпродават и това е - няма никакво развитие или перспектива. Е перспектива може да има за някой близък или роднина да заеме някое и друго постче и нищо да не работи и да има голяма заплата.
  А я ми кажи от къде ще вземат 73.1 млн. лв. Или няколкостотин милиона евро - те през добрите времена, когато акциите на хима бяха в небесата едвам взеха облигационен заем от Уникредит, който беше и по-малък, а сега от къде. От банката им не може, защото няма пари, а и защото няма достатъчно капитал - прочети ЗКИ и ще разбереш защо. Собствени пари толкова няма от къде да извадят, защото дори и да ги имат все още не са на светло - нали разбираш бизнесът с торта, както обича да казва татин Веско е доходен ама мръсен.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  турист
  • + 9

  Незнам за подробностите по тази сделка, но на Варна й остана само морскта градина. Златни пясъци, Константин и Елена - всичко това вече го няма! Преди приятелите ни от Варна ни водиха там на разходки, сега никой от града не си е и помислял да се разхожда там.
  Варна си има един единствен парк. Тази година видяхме нови завършени строежи в него. Сега пък отдолу ще го подпрат с някакви кооперации, които за сега наричат хотели. Чудна ми е логиката на два аквапарка, и то не в София, Пловдив или във вътреността на някой курорт, а там където може да има най-ценното - просто плаж. Насипете си малко повече пясък бе хора!
  Разбрам, че ТИМ вече са си платили цената за концесията и искат да спечелят от нея, в което няма нищо лошо. Ако не са те ще са други. Не разбирам какви са тези еколози, които се заяждат единствено за цената на тези скатове като свадливи досадници и по този начин изхарчват цялото право на градивна критика.
  Морската градина трбва да си остане градина и в това е ценността и!
  Наредете цялата алея със заведения като тимаджийското Рапонги, които са тихи с преместваема конструкция и нека си има път и плаж пред всяко. Нека хората се разхождат там вечер. Защо един модел който е неуспешен по цялото черноморие трябва да се повтаря и тук - кооперации, гъстота, лукс само в интериора и загуби и обезценяане на мястото като цяло след две-три години.
  Като ще укрепват брега, нека го укрепят и да направят сгради само със сглобяеми конструкции.
  Варненци, не бъдете толкова пимирени! Сигурно има начин! Дори да не може да се промени положението, поне може да му се повлияе.
  ПС. не е в темата, но глявната улица на града е разкопана за ремонт през месеца в който почивах тук - август, а от думите на приятели е била разкопана и юли.

  Нередност?
 • 7
  andreyrusev avatar :-P
  Андрей Русев
  • - 2
  • + 1

  И аз смятам, че покрай кризата амбициите на ТИМ за свръх-строежи, ски-писти и т.н. намаляха драстично, покрай загубите които са претърпели на финансовите пазари, но нищо не им пречи да се подсигурят за в бъдеще, когато всичко отмине и се възстановят капиталите им. И без това доста време ТПО правиха ОУП на Варна, слушаха настойник ТИМ кое къде как да бъде, а тези неща не се проектират за близките 2-3 години, а поне за едно десетилетие напред. Така че когато ние "виждаме" само 2 години, ТИМ са вече измислили даже къде ще преместят или как ще изградят някаква сграда над Централните гробища! Затова трябва да се уважават болните мозъци! Но нека първо направят яхтеното пристанище под МОЛ-ВАРНА! :)

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Puhen
  • - 2
  • + 3

  Химимпортец много преувеличаваш. За Азалия и Астера чувал ли си?
  А на турист-а мога да му пожелая да дойде пак във Варна и да се разходи вечер в морската градина. Пълно е с хора и много деца, особенно след ремонта под Пантеона и построяването на скоростно влакче. Също така да отиде на Акваполис в Златните. Мога да ти кажа, че като варненец искам както да ходя на плаж, така и да има и аквапарк.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  leo9
  • - 2

  Спокойно, парите за алея първа ще дойдат от Русия.Там наскоро забраниха хазарта,така че алея първа ще е идеалното място за строеж на казина,с руски пари, където тяхните кумарджии могат да ходят и да си играят наволя. Нали в България всичко е позволено. Бъдете сигурни в това. В схемата са намесени Български политици ,и познати до болка варненски бизнесмени ,от най-висок ранг. Дано новата власт в България спре това безумие.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  драги ми смехурко

  ... те ТИМ-аджии, нали започнаха един грандомански строеж на стадион Варна. Завършиха ли го или са спрели строежа ? Ако са го спрели имат ли намерение да го продължават или ще има още една голяма дупка във Варна /първата е Търговския дом/.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал