Пипни ме тук и тук...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пипни ме тук и тук...

Пипни ме тук и тук...

Премиерата на Windows 7 ще роди нов пазар: този на компютрите с тъчскрийн управление

Асен Георгиев
7270 прочитания

© sutterstock


Чели ли сте бележките, поставени върху мониторите на хора, които се занимават с графичен дизайн? Те обикновено гласят: "Не пипай екрана с пръсти!" В момента докосването на монитора на персоналния компютър или лаптопа води само до едно (неприятно) последствие - необходимост от почистваща кърпичка, с която да забършете оставения от вас мазен отпечатък и/или удобни обувки, с които бързо да избягате от споменатите по-горе мили хора, които вероятно са доста ядосани...

Само след няколко месеца обаче словосъчетанието "на един пръст разстояние" ще придобие съвсем ново значение. Основният фактор за това е планираният за 22 октомври дебют на операционната система Windows 7 на софтуерния гигант Microsoft. Интересното при нея е, че тя за пръв път поддържа многоточково физическо взаимодействие (екранът на компютъра може да реагира при докосване в няколко точки едновременно). Това е софтуерна предпоставка компютрите (преносими, персонални, нетбуци и т.н.) да бъдат въоръжени с приложения, които използват нов тип навигация. Например - увеличаване на снимки, разтегляйки краищата им с два пръста, преместване на илюстрации и файлове само с придвижване на пръста по екрана, увеличаване на изображение с двойното му натискане и т.н. Тоест функции, които след появата на iPhone вече се възприемат като нещо нормално.

Естествено развитие

Стремежът на технологичните компании да наложат по-интуитивно взаимодействие с компютрите не е ново явление. Само за последните две години например на пазара се появиха персонални компютри от типа all-in-one и таблети, които притежават тъчскрийн възможности. Моделите Studio One (all-in-one) и TouchSmart (таблет)носят марките на двете най-големи компютърни компании в света - съответно DELL и HP. Конкурентите им не остават по-назад - в търговските вериги вече може да се открие Asus ET2002T - компанията производител го определя като неттоп (евтин, но не много мощен настолен компютър, предназначен основно за сърфиране в интернет). Той обаче има голям 20-инчов дисплей, чувствителен на допир. Конкретните примери не свършват дотук, но по-важно е да се отбележи, че вече се забелязва по-сериозен интерес от страна на производителите на хардуер към машини от почти всякакъв клас, снабдени с реагиращи на допир екрани.

Въпреки това навлизането на тези машини на потребителския пазар през последните години все е незначително. За 2008 продадените ноутбуци, позволяващи взаимодействие чрез допир, са едва около 1% (1.4 млн. бройки) от общото количество, по данни на анализаторите от IDC. В резултат на големия ръст на този сегмент от компютърния пазар обаче относителният дял на тъчскрийн-лаптопите ще бъде 0.6% през тази година, а прогнозите са да се закрепи на 0.7% през 2010, сочат данните на IDC.

Мисъл в перспектива

Въпреки към момента слабите продажби производителите на компютри се надпреварват да обявяват своите планове за производство именно на компютри (персонални, преносими и всякакви), поддържащи по-интуитивното управление с допир. Донякъде това се дължи и на силния комерсиален успех на смартфона на Apple - iPhone, който като че ли направи пътя за разпространението на тъчскрийн технологиите по-ясен. Това се отнася основно за сектора на смарфтоните, но много от научените уроци с лекота могат да се проектират върху компютърния пазар. Безспорно един от тях е, че за да бъде добре приет, новият стандарт за взаимодействие (който, разбира се, дълги години по-скоро ще бъде допълнителен към, а не алтернативен на клавиатурата) трябва да върви в комплект с голям брой софтуерни приложения, които да го използват. В противен случай ще изпаднем в нещо като ситуацията, при която автомобилна компания продава коли, използващи гориво, което все още не е измислено.

За да се стигне до масовото създаване на приложения, които да превърнат клавиатурата и мишката в поддържащи компоненти, трябва да се впрегне градивната сила на софтуерните разработчици. Усилия в тази насока вече влага компанията N-Trig, която прави екрани, чувствителни на допир, за нуждите на HP и DELL. Хардуерната фирма смята да увеличи продажбите си, като направи нещо за популяризирането на този вид устройства. За целта тя вече продава пакет за разработване на приложения за системи, чувствителни на допир. В него влизат два компонента - хардуерен, който позволява тестване на написаните приложения, и софтуерен, който е почти като пластелин в ръцете на опитните разработчици. Целият пакет струва $900. Привилегията да притежавате пакета за разработчици е, че можете да използвате изчислителната сила на мощна работна станция и когато дойде време за тестове, да ги направите чрез въпросното устройство, без да имате компютър с тъчскрийн, казва Франк ДеСимоне, старши директор в SpaceClaim, компания, която прави триизмерни CAD (Computer Aided Design) продукти, пред списание Wired.

Предстартова подготовка

Виждали ли сте какво прави собственик на модерен смартфон с чувствителен на допир екран, когато трябва да се обади от стария си апарат? Започва да натиска миниатюрния му дисплей и няколко секунди по-късно се оглежда, за да види дали хората наблизо не му се подиграват. С все по-активното навлизане на разнообразни устройства, които поддържат взаимодействие чрез допир, тази гледка ще става ежедневие. Крайният потребител вече оценява "екстрата" новият компютър да може да откликва на физически допир. Предусещайки това, големите производители на хардуер вече се надпреварват за доминация на потенциалния нов пазар или по-скоро за добавянето на стойност към своите продукти. Само през последния един месец пет големи компании от бранша обявиха (или пуснаха убедителни слухове), че работят по компютри, които ще поддържат директно физическо взаимодействие.

Lenovo Group разкриха плановете си за чувствителен на допир all-in-one компютър, наречен IdeaCentre C1000. Той ще се появи малко след дебюта на Windows 7. Според публикация в тайванския Digitimes пък Acer Inc. планира цели три машини, които ще работят с Windows 7, и ще разполагат с екран, който разпознава докосване. Друг тайвански производител - MSI, планира създаването на нетбук, който ще работи с Windows 7 и ще поддържа тъчскрийн взаимодействие, съобщава отново Digitimes. Sony пък обяви официални намерения да пусне версия на компютри от серията Vaio, които ще се "захранват" с новата операционна система на Microsoft и ще разполагат с чувствителни на допир екрани. Компанията Asustek Inc., която вече създаде цяла линия от тъчскрийн линукс базирани компютри, пък обяви по-рано този месец, че планира да приспособи един от тези модели - нетбукът Eee T91, за работа с Windows 7.

Тенденцията е ясна - описаните по-горе производители на компютри държат 60% от световния пазар. Фактът, че в края на годината ще има солиден избор от разнообразни по предназначение машини, въоръжени с тъчскрийн способности, не означава, че хората ще започнат веднага да ги купуват. За да се случи това, потребителите трябва да видят ясно ползата от тази нова технология. За системите от типа all-in-one е ясно къде ще бъдат насочени - техните потенциални купувачи се намират в офисите на малките и средните предприятия, които чрез покупката им биха могли най-малкото да спестят ценно пространство. Таблетите пък от години впечатляват с концепцията си, но все не успяват да се наложат като добре продаваеми продукти. Това може би до голяма степен се дължи и на малкото софтуер, написан специално за тях, който позволява максималното оползотворяване на екраните, чувствителни на допир. Премиерата на Windows 7 обаче променя това положение. Така че, ако сте софтуерен разработчик, който се чуди с какво да се захване - помислете по въпроса.

Сигурният печеливш

Все още не е сигурно кога компютрите с екрани, чувствителни на допир, ще намерят място в сърцата на потребителите. Почти сигурно е обаче, че това рано или късно ще се случи. За момента изглежда, че има един сигурен печеливш - доставчиците на самите екрани. NextWindows е компанията, която вече работи с DELL и HP и ги снабдява с тъчскрийн технология. През последните дни стана ясно, че тя ще бъде внедрена и от много други производители на компютри и монитори за нуждите на бъдещите all-in-one машини, работещи с Windows 7. "Имаме 8 до 10 проекта, които очакваме да влязат във фаза на масова продукция с следващите един до два месеца", разказва Ал Монро, изпълнителният директор на базираната в Нова Зеландия компания, цитиран от Computerworld. Компанията е доставила 400 хил. тъчскрийн дисплея за миналата година и се надява, че през тази бройката им ще нарасне до 1 млн. Това я прави един от най-големите продавачи на оптическия тъчскрийн пазар заедно с тайванския хардуерен производител Quanta Computer, която евентуално ще сглобява бъдещия таблет на Apple.

"Оптически допир" (Optical Touch) е една от шестте основни тъчскрийн технологии, които са известни на пазара днес, посочва Монро. Това, което неговата компания предлага като решение, е на пръв поглед доста просто. Към обикновен дисплей се добавят два оптически сензора, които следят за предмети, които се доближават до повърхността и отчитат това движение.

Чели ли сте бележките, поставени върху мониторите на хора, които се занимават с графичен дизайн? Те обикновено гласят: "Не пипай екрана с пръсти!" В момента докосването на монитора на персоналния компютър или лаптопа води само до едно (неприятно) последствие - необходимост от почистваща кърпичка, с която да забършете оставения от вас мазен отпечатък и/или удобни обувки, с които бързо да избягате от споменатите по-горе мили хора, които вероятно са доста ядосани...

Само след няколко месеца обаче словосъчетанието "на един пръст разстояние" ще придобие съвсем ново значение. Основният фактор за това е планираният за 22 октомври дебют на операционната система Windows 7 на софтуерния гигант Microsoft. Интересното при нея е, че тя за пръв път поддържа многоточково физическо взаимодействие (екранът на компютъра може да реагира при докосване в няколко точки едновременно). Това е софтуерна предпоставка компютрите (преносими, персонални, нетбуци и т.н.) да бъдат въоръжени с приложения, които използват нов тип навигация. Например - увеличаване на снимки, разтегляйки краищата им с два пръста, преместване на илюстрации и файлове само с придвижване на пръста по екрана, увеличаване на изображение с двойното му натискане и т.н. Тоест функции, които след появата на iPhone вече се възприемат като нещо нормално.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  WWW

  Е то хубаво, ама как ще се реши проблема с оцапването на екраните от пръсти? После ще трябва и нов монитор, а и не съм убеден, че хората ще се оттучат да работят с компютърна мишка. Поне не скоро. Като цяло интересна технология, но тепърва ще се налага, ако изобщо стане.

 • 2
  Avatar :-|
  инж. Ганев

  Човек убивам ако ми пипа дисплея. ;-)
  Напоследък в САЩ всички компютри се продават със безплатна опция за ъпгрейд на Уиндоус 7, инак продажбите загазват.
  Описаните компании може да държат 60% от пазара на компютри но пазара на системни платки е почти изключително тайвански. Асер, Асус, МСИ и Сойо държат около 90% от последния пазар. Дори когато си купувате Дел или НР на дъната му платка ОЕМ производител е една от горните тайвански компании. Забележително изместване на центъра на гравитацията във хардуерния бизнес.

 • 3
  Avatar :-|
  SD

  Win7 e класа над Vista.
  Само омазаните екрани не знам как ще се решат. А иначе нищо не пречи да се ползва Win7 и без тази функция

 • 4
  Avatar :-|
  -

  Най-добре е пръстите първо да се топват в сладко от смокини. А още по-добре е да се инсталира Линукс.

 • 6
  fred avatar :-|
  Fred

  Оптичната мишка все още си е недостижима. Наскоро ми се наложи да работя на лаптоп без мишка, само с онова малкото където с пръсти управляваш вместо с мишка, тъчпад. Ами щях да се побъркам от зор, толкова е неудобно в сравнение с мишката. Отделно замърсяването на екрана при тъчскрийн. Не знам, може би със светлинна писалка все пак наистина комуникирането с дисплея си има възможности. Но това ще има предимства главно за графични или CAD програми.

 • 7
  2dehumanizer avatar :-|
  Dehumanizer

  Мишката и таблетът са инструменти. Пръстите не са. И с пръсти можеш да нарисуваш картина с маслени бои, но обикновено се ползват четки и други работи. И с ръце можеш да ядеш, но всички използваме прибори за това. По-удобно е, и по фино се работи.

 • 8
  Avatar :-|
  НН

  ОООО, инж. Ганев!
  Вие се завърнахте :) Добре сте ни дошъл...

 • 9
  Avatar :-|
  #

  Използвани и прилагани с въображение сензорните екрани могат да предложат много хубави възможности. Надявам се по-скоро да навлязат и да достигнат масовият пазар.

  Преди време гледах концепция за малък лаптоп с два сензорни екрана. Вторият беше на мястото на клавиатурата и освен други неща изпълнява роля на клавиатура. Освен очедивното предимство че различни приложения могат да създават виртуални клавиатури за собствените си нужди това предлала поне още две други възможности. Една от концепциите беше че малкият лаптоп с екрани 10 инча може да се обърне и използва като книга, където двата екрана служат да показват страници от книгата. Това би било идеалният четец за електронни книги.

  Друга възможност която на мен много ми допада е възможноста за разпознаване на ръкописен текст директно от виртуалната клавиатура. Екипиран с една добра програма за разпознаване на текст и графики това ще улесни много работа в някои професии. Определено бих си купил едно такова устройство.

  Отделно е много по-вероятно Епъл да успеят да създадат първият широко успешен нетбук/лаптоп/таблет (софтуер + хардуер) със сензорни екрани. В цялата около 30 годишна история на PC, новите технологии винаги първи и успешно са били предлагани и реализирани на пазара от Епъл под ръководството на Стив Джобс - мишка, графичен интерфейс, CD и още един куп неща. Обикновенно след година и повече следват нетолкова удачни реализации на подобни технологии от Майкрософт и други. Както се говори в нета, ако има някоя фирма която може да направи успешен таблет модела то това е Епъл.

 • 10
  Avatar :-|
  Любо

  Както и до сега Windows копират това което Apple измисля. Както обикновено, те са една обиколка след тях. Най-добре е да минете на Линукс, защото за новия Windows ще трябва да си смените компютъра. Лично аз съм на MacOS, което е Unix в сос Макинтош. Нищо по-добро няма за сега.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK