Почти раздвижване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Почти раздвижване

Почти раздвижване

Появяват се първите макар и слаби сигнали за сделки в България

Зорница Маркова
9502 прочитания

© Shutterstock


Десет сделки. Толкова успяхме да преброим като сключени от началото на годината досега. От тях някои са били договорени още преди кризата, други са направо микропредприятия. По степен на замръзване ситуацията може да се конкурира само със Северния полюс.

Когато преди няколко месеца стана ясно, че лидерът сред компаниите за вода в България "Девин" се продава, пазарът направо подскочи. Десетина фонда за дялово инвестиране (Private equity funds) подадоха необвързващи оферти, дори и някои стратегически инвеститори полюбопитстваха. Завършването на сделката и изборът на купувач - Advent International, внесоха свежест в обезкръвения пазар на сливания и придобивания (М&А - Mergers and Acquisitions).

Сделката показа няколко неща - че на пазара има купувачи, че те имат интерес към компании, които са пазарни лидери, че има сектори, които не са зачеркнати от инвеститорската карта и хранителният е един от тях. И най-важното - че може да се сключи сделка на цена, която никой не може да нарече ниска.

В същото време не бива продажба като тази на "Девин" да дава основание на инвеститорите и предприемачите да слагат розовите очила и да приемат кризата за отминала. Състоянието събуждане е още далеч, твърдят представители и на купувачите, продавачите и анализатори. Това, което се случва в момента, е, че едва доловимо се усещат първите сигнали около някакво предварително настроение и желание за сделки.

Точка на замръзване

Кризата предизвика тотално сковаване на M&A пазара. Финансите се изпариха, стратегическите инвеститори предпочетоха да закрепят основния си бизнес, без да се разрастват излишно, което автоматично намали интереса им към страни като България. Примери за това има много: производителят на бира Anheuser-Busch InBev обяви преди няколко месеца, че ще продава неключовите си активи - в Централна и Източна Европа, и в този пакет влиза и българската "Каменица". Една от най-големите световни вериги за облекла пък C&A замрази експанзията си към страната, въпреки че вече имаше нает екип. Тези примери показват, че компаниите се отказват от нестратегическите си начинания.

Изведнъж сделките секнаха. Мениджърът на адвокатската компанията DLA Piper за България Анна Ризова-Клег посочи, че тенденцията на замръзване се е усетила в Централна и Източна Европа още в края на миналата година, а в България - от началото на тази година. Ако през 2007 г. работихме по няколко сделки едновременно и всеки месец се подписваха договори, сега пазарът е съвсем застинал, каза и Явор Камбуров от една от големите български адвокатски кантори - "Камбуров и партньори".

Купувачи с характер на акула

Така от страната на купувачите останаха само фондовете за дялово инвестиране. Някои от тях бяха дейни още преди кризата, а други се създадоха заради нея с цел да придобиват закъсал бизнес на максимално ниска цена. И тук въобще не става въпрос за пазара на недвижими имоти, където в момента има десетки инвеститори, които търсят да купят активи под себестойност. Има се предвид различни производства, които изпитват затруднения и липса на ликвидност, но могат да бъдат стабилизирани. Целта на фондовете е да вложат минимален ресурс, с който да преструктурират и доразвият бизнеса, а след няколко години да излязат от него с печалба.

Само че доскоро нямаше продавачи, които да се съгласят на условията на фондовете. Просто защото не изпитваха реална нужда да продават бизнес.

"Когато тук са само фондовете, това означава, че сме близо до дъното. Причината е, че те виждат възможности и искат да купят компаниите в най-евтината им фаза. Друг е въпросът дали могат да вземат дялове на ниска цена и дали изобщо някой иска да продава", коментира Билян Балев, управляващ съдружник във "Форем консултинг".

"Очакванията на фондовете паднаха драстично до неприемливи за собствениците нива. Продавачите решиха да изчакат година-две, докато пазарът се стабилизира", каза директорът на един от фондовете за дялово инвестиране Global Finance Ивайло Симов. Той даде за пример средно голяма българска компания за телекомуникационно оборудване. През миналата година дружеството е било в процедура по продажба с очакване да постигне цена над 10 пъти EBITDA (печалбата преди лихви, данъци и амортизации). Вместо това е получила наполовина по-ниски оферти и собствениците на компанията са решили да отложат сделката.

Малкото покупки, които се случиха в България през последната година, бяха или договорени много преди кризата (например продажбата на веригата за мобилни телефони b2b на БТК), или бяха предизвикани отвън (австрийският собственик на иначе стабилната компания "Девин" - Soravia Group, реши да се освободи от бизнес, който не й е основен). При всички други случаи собствениците на компаниите не бяха склонни да продават - защото не могат да вземат висока цена, пък и са емоционално свързани с бизнеса си. Когато една компания се е развивала 15-20 години, основателят й трудно би се разделил с нея точно по време на криза. А и очакванията за цената често са много високи.

Съвсем първи стъпки

Дали защото им се иска кризата да свърши по-бързо, защото се подвеждат по позитивните сигнали в икономиката от Западна Европа или защото анализират реалните промени, но има участници на пазара, които вече съобщават за първото, макар и слабо помръдване в бизнеса. "Девин" не е единственият пример, който дава повод на някои да очакват нови сделки скоро. Въпреки че "скоро" е разтегливо понятие и прогнозите са от "към края на годината" през "първите месеци на следващата година" до "догодина по това време", и сега има компании, които са в процедура на продажба, твърдят консултанти. Преговори се водят за една от сравнително големите фирми в месния бранш и един от лидерите в консервната промишленост. Съвсем наскоро стана ясно, че и втората по големина компания за бутилиране на вода с марката "Горна баня" също разговаря с потенциален стратегически инвеститор.

"На пазара има раздвижване. Инвеститорите се убедиха, че икономиката в Централна и Източна Европа няма да се срине, чуват се и позитивни отзиви за България. Има фондове, които не са се отказали от инвестиции в България, германски и австрийски стратегически инвеститори също биха придобивали бизнес тук", смята Росен Иванов, един от съдружниците в Entrea Capital, специализирана в областта на сливанията и придобиванията.

Според Валери Петров от Bancroft вече има настроение за край на кризата и желание за сделки. Той нарича този процес "адаптация в очакванията", при който и инвеститори, и продавачи са станали по-реалистични в оценката за ситуацията и бизнеса.

Не липсват и скептици, които не виждат положителни сигнали. Според адвокат Камбуров не могат да се чакат сделки през следващите месеци. Най-малкото защото технологическото време за завършването на сделка е толкова, а голям интерес от инвеститори няма, казва той.

Рано е за тенденция

Първите сигнали са прекалено слаби, за да се определи има ли ясна тенденция за раздвижване на пазара. Това реално ще се случи, когато компаниите започнат да изпитват натиск. Представители на консултанти в M&A сектора твърдят, че този момент вече е дошъл и затова все повече предприемачи ще се оглеждат за стратегически партньор или финансов инвеститор, който да капитализира компанията. Към подобна стратегия се ориентират дори и фирми, които са далеч от фалити или изпадане от пазара, но гледат на една бъдеща продажба като на възможност да привлекат свежи средства към бизнеса си и да гарантират оцеляването си.

Голяма част от собствениците са такива, които до началото на кризата са се развивали успешно, бизнесът им е растял с двуцифрени проценти и всеки план е бил свръхопитмистичен. Компаниите тогава увеличиха задълженията си към банките, започнаха бърза експанзия. Но заварени в това положение от кризата фирмите от всички сектори започнаха да съкращават разходи и да прилагат стратегии за оцеляване. В момента запасите им вече са изчерпани, а натискът от банките стои на дневен ред. Колкото и да се опитват да съдействат на клиентите си и да разсрочват корпоративните заеми, финансовите институции не могат да удържат това положение дълго време. Ивайло Симов от Global Finance коментира, че вече има сигнали от банките, че търсят решение на лошите кредити. Такова би било компаниите в затруднение или активите им да бъдат продадени срещу покриване на задълженията.

Финансовият натиск върху компаниите и спадът в потреблението се очаква да предизвикат и консолидация в някои сектори. Особено там, където има огромен брой играчи с минимални пазарни дялове. В сектора на минералните води например три компании държат почти 80% от пазара, а останалите 20% се делят между десетки малки фирмички. В месарския бранш също има 80-100 производители. Консолидацията ще последва като естествена мярка на оцеляване.

А когато има предлагане

Очакванията, че повече компании ще искат да привличат стратегически или финансов инвеститор, пак не са гаранция, че интересите на двете страни ще се срещнат. Не е изключено в повечето случаи да се появят неатрактивни компании и към тях нито един купувач да не проявява интерес.

В България липсват настървените фондове от типа distressed, които изкупуват активите на фалирали компании. Тук са най-вече инвеститорите, които разчитат на класическите финансови схеми и търсят бизнес в затруднено положение, но с потенциал. Да, има и заинтересувани от фирмите в тежко състояние, но не към акциите им, а към безрисковите им активи.

"Никой не иска да инвестира пари във фалирал бизнес", казва Валери Петров от Bancroft. Точно обратното - интересът е насочен към компании, които са лидери в своя сектор, казва Росен Иванов от Entrea Capital.

Инвеститорите и консултантите посочват няколко сектора, които в момента са атрактивни. Всички те поставят на първо място търговията и производството на бързооборотните стоки. Неслучайно "Девин" се продаде сравнително бързо и успешно, а други компании от хранителния пазар в момента са в процедура. Интерес има още към някои нишови компании в сферата на ИТ и телекомуникациите, онлайн медиите, възобновяемите енергийни източници, както и към тези сфери, които имат гарантиран бизнес - инфраструктурни проекти и енергетика.

Вместо финал

Докато говореше за тенденциите в сливанията и придобиванията, адвокат Явор Камбуров каза шегата: "Служителите от отдел М&А преместихме в отдел несъстоятелност." Сега голяма част от ресурса на агенцията е насочен към преструктуриране на компании, дългове и неатрактивни активи, както и да организират юридическата част по обявяването на компании в несъстоятелност. Имало е случаи с фабрики за мебели, строителни компании.

Настроението в момента е, че тази тенденцията ще се промени и консултантите пак ще започнат да се занимават с повече сделки. Въпросът е дали това ще е до края на годината или чак през следващата.

* Тенденциите в сектора ще бъдат обсъдени на конференцията "Сливания и придобивания в България и региона" на 20 октомври в столичния хотел "Шератон"

Десет сделки. Толкова успяхме да преброим като сключени от началото на годината досега. От тях някои са били договорени още преди кризата, други са направо микропредприятия. По степен на замръзване ситуацията може да се конкурира само със Северния полюс.

Когато преди няколко месеца стана ясно, че лидерът сред компаниите за вода в България "Девин" се продава, пазарът направо подскочи. Десетина фонда за дялово инвестиране (Private equity funds) подадоха необвързващи оферти, дори и някои стратегически инвеститори полюбопитстваха. Завършването на сделката и изборът на купувач - Advent International, внесоха свежест в обезкръвения пазар на сливания и придобивания (М&А - Mergers and Acquisitions).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  финансов

  Мъртвецът преди да умре окончателно малко трепва като за последно!
  Няма място за оптимизъм ,дори не предполагате каква ще е следващата година.Проблемът е,че Министър Дянков дори не предполага колко ще се потопим!
  Който продава сега ще спечели!Пазете кеша си,ако може го увеличавайте и не вярвайте ,че 2010 ще е по-добра от втората половина!
  Правителството трябва да подобри бизнес климатът за малките предприятия, които са фактически пред фалит!

 • 2
  Avatar :-|
  до 1

  Човече, имаш ли представа колко си прав ?

 • 3
  Avatar :-|
  kofti napisana statiq

  оххх липсва ми предишния капитал....тези нови студентки от унсс май за нищо не стават

 • 4
  Avatar :-P
  Дянков (не министъра)

  До 2: А ти, откъде имаш представа колко е прав? И въобще давате ли си сметка, какво причинявате и на себе си, с тия непрекъснати апокалиптични прогнози? Министърът не бил на ясно "колко ще се потопим!", а на "финансов" всичко му е на длан! Аман! То на нашата мижава борсичка е пълно с такива, като него, дето не купиха месец Март и сега трудно го преживяват, но такъв е живота. "Който продава сега ще спечели!Пазете кеша си,ако може го увеличавайте и не вярвайте ,че 2010 ще е по-добра от втората половина!". Аз пък казвам - купувайте сега, за да не съжалявате след няколко месеца! Такива цени на акции, суровини и имоти няма да има никога вече. Такъв шанс се пада веднъж в живота. В цял свят нещата потръгнаха вече, само у нас "нямало място за оптимизъм". И защо си мислите, че всички малки предприятия са пред фалит? Ние оцеляхме по времето на Виденов и Станишев, че сега ли няма?

 • 5
  Avatar :-|
  4ujdenec

  Уважаеми г-н Дянков, Въпреки вечния стремеж на българина да бъде опозиция може би не е лоша идея да си отвориш очите. Ако мислиш, че вечното оцеляване е начин на живот аз не мога да се съглася с теб. Някой оцеляха при Виденов- други не. Някои оцеляха при Станишев- други не. Но фактът е, че почти всички обедняха. Изключение правят близки до властта и сивата исономика. Живота в България не е новия сезон на Сървайвър, за да е гордост, че сме оцеляли. Хората трябва да живеят нормален живот- доходите им да надвишават разходите два пъти, лихвите по жилищните кредити да не са като лихви за потребителски кредити на запад, лятната почивка да не е химера, смяната на гардероба всеки сезон да не е абстрактно понятие.........
  А тък като тези изменения няма да се случат в поредните 100 години извода е ясен!
  България не е интересна нито за бизнес, нито за живот. Това е истината. 2010 естествено няма да е по- добра. А за малкия бизнес вече е късно- той практически е фалирал. За оцелели са смятат тези, които успяват да въртят кредитите. Но докого.......Ако това е бизнес- благодаря!

 • 6
  Avatar :-|
  не-финансист

  До коментар [#4] от "Дянков (не министъра)":

  За съжаление, г-н Дянков, ако погледнем голямата картина, нещата хич не изглеждат розово. Да борсите потръгнаха, щото се наляха много пари. Обаче банките не финансират нови проекти, американците са все така задлъжнели, а българската икономика все така няма индустрии с висока добавена стойност. Недвижимите имоти, дето движеха растежа, няма да ги има дълго време. Ще рецесия с двойно дъно (дубъл ве), или по-вероятно с дълго дъно (ел). Така че нивата на индексите от 2007 ще ги чакате дълго време.

 • 7
  Avatar :-P
  Дянков (не министъра)

  Явно гледаме различна голяма картина, защото аз например я виждам в розово:). Колкото до това, че хората трябвало да живеят нормален живот, уважаеми Г-н Чужденец, надявам се Вие, да живеете в тази страна, в която доходите надвишават разходите два пъти. Не би било зле, да ни светнете и нас с неотворените очи, на коя планета се намира тя, за да Ви дойдем на гости и видим това чудо. Не зная, помните ли началото на 1997г.? Аз - да. Ако тогава, при заплати 15-20$, някой ви беше казал, че 10г. по-късно заплатите ще са 500$, бихте ли го приели за нормален? Сега аз ви казвам, че след 10г., при условие, че комунистите не се връщат на власт(това от нас зависи) , ще се гордеете, че живеете в тази страна! Аз ще остана тук! И гледайте малко по-ведро на нещата, да не стане така, че кешът, който пазите, чакайки апокалипсиса, да го харчи новия съпруг на жена ви:).

 • 8
  Avatar :-|
  накратко

  #7 ставаш смешен!
  Къде заплатите у нас са 500 долара,масово хората са по на 200 долара!

  Второ, ако работиш в администрацията си ясен с оптимизмът си,но на търговската улицата нещата се влошават от ден на ден и трябва да си слепец за да не виждаш това.

  Народът трябва да е подготвен,за финансовия колапс през следващата година.
  А Правителството трябва да направи приоритет не магистралите,които така и така НЯМА да се построят до десет години, а приоритет трябва да стане подобряване на условията за правене на нормален бизнес у нас, а не както е сега бизнесът да мисли не за разрастване, а за оцеляване и за изкарване на поредните административни документи.Само данъците на бизнеса могат да спасят бюджета и да растат парите за образование , здравеопазване и пенсии, казано накратко като за Правителствени експерти.

 • 9
  black_dragon avatar :-|
  Black Dragon

  До номер 7.
  Пич я кажи с какво се занимаваш...
  Аз ще ти кажа че такива като теб лумпени ниедни са виновни за цялата криза..
  Такива като теб идиоти с идиоти решиха че е добре да продаваш дългът на 1 милион семейства на друга фирма срещу процент печалба... така че не се прави на велик ами лапай дулото и натискай спусъка!

 • 10
  Avatar :-|
  rainbou1

  Дянков, ще ми се да следвам твоя оптимизъм, ама не се получава нещо.
  В 2 от мненията хората казаха нещата - ще има криза от тип дубълве, тоест следва още едно потапяне, или даже по-скоро едно Ел, тоест дълги години ще кретаме на тези нива.
  Ако си на много кеш, наистина си е супер сега да купуваш активи, но не го давай като съвет, защото тук четат и много хора, които хранят семейства и имат ипотеки.
  А на тия, дето са изгонени вече от работа, и им висят деца и семейства на главата + ипотеки, какво ще кажеш?
  Тая зима ще е много по-тежка от миналата, защото резервите вече ги няма, кой каквото е имал го е изял.
  Така че се стягайте и си пазете кеша наистина. Че ще ви трябва. (Освен на Дянков :-))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.