Господин Някой

Първият по-голям самостоятелен проект на Петър Танков в България беше свързан с приватизацията на &quot;Инкомс телеком холдинг&quot;<br />

Господин Някой

Петър Танков предпочита да движи десетките си проекти без публичност

Зорница Маркова, Иван Михалев
29721 прочитания

Първият по-голям самостоятелен проект на Петър Танков в България беше свързан с приватизацията на &quot;Инкомс телеком холдинг&quot;<br />

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Ще ви разкажем историята за един български финансист с австрийско гражданство, но няма да ви покажем негова снимка. И това много точно отговаря на неговия образ. Петър Танков от години инвестира в България, купува и продава компании, управлява холдингова структура с голям размах... В същото време публична информация за него няма - никакви снимки, статии или интервюта. В историите около Танков могат да бъдат разплетени нишки, които водят и до някои от митичните имена в трансформацията на капиталите през последните 20 години.

Поводът точно сега да пишем за него е, че името му се появи около преговорите за продажбата на Националното управление "Радио- и телевизионни системи", познато повече със съкращението НУРТС. То е собственост на БТК, но предстои да бъде продадено. В началото на октомври стана ясно, че телекомът преговаря за продажбата му с компанията "Инкомс телеком холдинг". Впоследствие се разбра, че "Инкомс" се отказва да става собственик, но остава в сделката като консултант (вижте допълнителния текст за новите детайли около хода на сделката).

Въпреки отказа амбициите на тази компания предизвикаха интерес към хората, които стоят зад нея. Известно време "Инкомс телеком холдинг" се свързваше с един от противоречивите бизнесмени на прехода - Бисер Димитров, приближен на митичния Огнян Дойнов. Бизнес биографията на Димитров е сложна и противоречива, като самата история на българския преход и преразпределянето на активите през последните 20 години. Той е разследван за пране на пари във Франция, забъркан е около секретния проект "Нева". Димитров е човекът, който приватизира "Инкомс", но после излезе от дружеството.

В тази компания се появява и интересната фигура на австрийския гражданин Петър Танков. От близо десетина години той развива бизнес с големи мащаби, но в същото време страни от публичността и много малко хора знаят подробности за него и плановете му. Срещата ни с Танков беше трудно и дълго уговаряна. Заради принципа му е да не се шуми около него трябваха доста усилия, преди да съгласи да разговаря с екипа ни. Категорично отказа да бъде сниман. Посрещна ни в офиса си в софийския завод "Електроника" и разполагахме с малко време. Танков беше кацнал преди минути в София, не даде визитка, защото всичко още било в багажа му. Ако трябва да бъде описан с една дума, той е структуриран човек. Самият употребява тази дума често, докато разказва с какво се занимава - със структуриране на сделки.

Почти анонимен

Човек, който работи с Танков, го определя като един от най-големите бизнесмени в България. Започва да гради своя холдинг тук през 2001-2002 г., когато осигурява финансирането, а след това и поема управлението на "Инкомс телеком холдинг". Реална оценка на бизнеса му обаче трудно може да се направи, тъй като Танков участва пряко в много малко компании. За повечето от дружествата, свързани с него, самият той твърди, че няма собственост, а само ги управлява. На въпроса колко голям е бизнесът ви той отговаря: "Аз съм суеверен човек, нищо не искам да оценявам" и обяснява, че преди кризата бизнесът му е имал една оценка, сега - съвсем друга. Дейностите в България се движат чрез дружеството "АГП дивелъпмънт". Компанията управляваинвестиции и проекти, структурира финансирания. В нея има екип от 30-ина специалисти, които Петър Танков нарича "моите момчета". "Имам екип от хора, които лично аз съм обучил, както аз съм се обучил навремето.

Разчитам на млади хора, които са завършили в България добри университети, говорят чужди езици и работят по западно ноу-хау". Иначе в дъщерните компании работят над 1000 човека. Бизнесът си Танков развива в няколко посоки. Доскоро основната беше инвестиции в имоти, преди кризата да срине пазара. Придобива на сравнително ниска цена активи, най-често земя или стари производствени предприятия. Успява да осигури финансиране при изгодни условия. През последните години един от основните партньори, който финансира някои от сделките му, е банкерът Цветан Василев. Самият Василев потвърди, че с Петър Танков работят заедно по различни проекти.

Виенската школа

Проблемът на повечето български бизнесмени е истината за първия милион. В момента Петър Танков е на 40 години. Той принадлежи към онова поколение, което може да се нарече "златно" за България - младежите, които при промените от 10 ноември са достатъчно млади, за да не са деформирани от манталитета на работа и живота по време на социализма, и в същото време достатъчно възрастни, за да могат да се възползват максимално от възможността на промяната. Смяната на политическата система заварва Танков в казармата. След това влиза в УНСС, където учи международни икономически отношения. "По това време нямаше учебници. Седяхме и слушахме приказки и пишехме на тефтер. В такъв момент човек, който не е удовлетворен, се опитва да замине." През 1992 г. заминава за Виена. Защо Виена? Защото е мястото, където може да се следва без пари. Завършва висшето си образование, после става асистент в катедрата по икономическо право за Източна Европа във Виенския университет. Там се среща с български професор, който е близък роднина на Емил Хърсев. Това може да се нарече моментът, който определя бъдещото му кариерно развитие. Покрай Хърсев Петър Танков започва работа в австрийския филиал на унгарската банка Central Wechsel und Credit Bank (CW Bank). Финансовата институция е обслужвала секретния проект "Нева" (мащабна операция на българските власти през 80-те години за изграждане на предприятие за електронна техника в Русия, като с помощта на разузнаването се избягват ембарговите ограничения за износ на технологии зад желязната завеса. Финансирането беше насочено от държавата към няколко външнотърговски дружества в Австрия. Смята се, че след 89-а част от управителите на тези дружества са успели да се възползват от средствата за частни цели).

Първи стъпки на банкер

Когато Танков и Хърсев се запознават, вторият е представител на банката за България. Той дава своята препоръка пред институцията в полза на младия финансист и Петър Танков започва работа в нея. Самият Хърсев казва: "Петър беше един от малкото, които се доказаха в тази професия... Стигна до висока професионална длъжност. В момента работи като частен финансист, какъвто съм и аз." Танков си спомня, че след 1997 г. банката е трябвало да се преструктурира заради влизането на Унгария в ЕС. "Търсеха страшно много специалисти, които да изчистят портфейла. Бяха решили да вземат млади и амбициозни хора, които са готови да пътуват, които говорят езици и същевременно имат бекграунд, който е източноевропейски. Като млад финансист с много езици единственият начин да работя в банка на добра позиция беше тази."

(Не)случайни срещи

Като служител на CW Bank Танков има задачата да събира задълженията, които различни компании в Източна Европа са натрупали. В България например той се занимава с "Плама" в един от моментите на поредната й препродажба. Влиза и в управата на "Ауто Италия", което е започнало дейността си с финансиране от CW Bank. Така той се засича с хора, които са били на известни позиции в държавни компании по времето на социализма. В края на 90-те години собствеността на "Ауто Италия" неофициално се свързва с Огнян Бозаров, който преди промените беше директор на "Инсист" - фирмата, координирала част от изнесените от България пари по "Нева". През 2002 г. се сблъсква и с Бисер Димитров. Тогава Димитров приватизира "Инкомс телеком холдинг" заедно с малайзийски инвеститори, които впоследствие се отдръпват и не осигуряват финансиране. Затова е било нужно спешно да се намерят пари от другаде. Пред "Капитал" Бисер Димитров разказа: "За 21 дни трябваше да решим въпроса. Обърнах се към така наречените рискови капиталисти в Австрия. Тази група на венчър капиталистите избраха Петьо Танков за техен представител." На въпроса кои бяха те той не иска да отговори. Споменава само името на австрийския банкер Курт Зеделмайер, който също е работил в CW Bank много преди Танков да започне там. Зеделмайер и днес има няколко общи компании с Танков в Австрия, показва справка във виенския фирмен регистър. Малко след приватизацията на "Инкомс" обаче Бисер Димитров се разделя със собствеността си и както сам казва - не се разбрахме за начина, по който ще управляваме. За "Нева" Танков коментира, че има информация предимно от българските вестници. На въпросите за неговата свързаност той отговаря с леко раздразнение: "Това са глупости. Аз може да съм човек и на Огнян Дойнов, защото синът му е завършил Виенския университет, аз може да съм човек и на Бисер Димитров, защото е бил клиент на банката. Също така може да съм човек и на Ротшийлд, тъй като съм работил много здраво с Ротшийлд... Аз съм във финансовия свят, нормално е да познавам страшно много хора. Идвали са страшно много хора при мен."

Купи, санирай, продай

След като успее да придобие даден актив, Танков отстранява проблемите, изготвя проект и след това продава на чужд инвеститор на пазарната цена. В много от проектите бизнесменът остава чрез договор за управление, като вече е излязъл от собствеността срещу висока печалба. Такъв пример е завод "Електроника": през есента на 2007 г. "АГП дивелопмънт" чрез няколко фирми го купи. През лятото на миналата година Петър Танков продаде терена и сградите на завод "Електроника" на "БСР София", собственост на израелската BSR, за 34 млн. евро.

Освен в имотите Танков има интерес и към индустрията. Придобива нишови производства и компании, които се нуждаят от саниране, но имат потенциал за развитие и сигурен пазар. "АГП дивелопмънт" управлява завода за телефонна апаратура в Банско, който произвежда радари за Великобритания, в Правец се произвеждат промишлени токоизправители за Русия, а в "Електроника" - таксиметрови апарати също за Русия. Ето как Танков сам разказва за бизнеса си: "Ние участваме като проджект мениджъри в различни проекти. Никога не влизаме самостоятелно, даваме ноу-хау и вкарваме стратегически партньори... Имаме цял отдел, който анализира какво в момента е интересно в България, в кое има потенциал, в кое дружество може да се включи чужд инвеститор... Отраслите, които трябва да бъдат затворени, се затварят и се развиват тези, които имат потенциал." Така например той придоби завода за дизелови двигатели във Варна "Вамо", преустанови производството и продаде терените на предприятието на чужд инвеститор. "Заводът "Вамо" произвеждаше нещо, все едно да произвежда трабантчета. А да правим ново производство означава да влезем в конкуренция с Китай", казва Танков. Предприятие с потенциал според Танков е заводът за производство на взривни вещества и за обезоръжаване на боеприпаси "Дунарит" в Русе. "На Балканите няма нито един модерен завод за утилизиране на боеприпаси и нашата идея е да направим "Дунарит" такъв", обяснява Петър Танков. Посочените дотук проекти са само част от структурата, която той управлява. Сред последните му попълнения са два завода от структурата на "Терем" - за ремонт на авиотехника и за унищожаване на боеприпаси. Развива и проект за ритейл парк зад централната гара в София. Заради кризата Танков не мисли да се захваща с нови инициативи, а ще се концентрира в управлението на това, което вече има. А за стила си на мениджър казва, че е директен. "Да или не. Нямам време за контакти. Или правим с някого нещо, или не правим. На никого лошо не съм направил в живота си. Сутрин, като се събудя, трябва да знам колко заплати трябва да платя, колко лихви дължа на банките..."

Ще ви разкажем историята за един български финансист с австрийско гражданство, но няма да ви покажем негова снимка. И това много точно отговаря на неговия образ. Петър Танков от години инвестира в България, купува и продава компании, управлява холдингова структура с голям размах... В същото време публична информация за него няма - никакви снимки, статии или интервюта. В историите около Танков могат да бъдат разплетени нишки, които водят и до някои от митичните имена в трансформацията на капиталите през последните 20 години.

Поводът точно сега да пишем за него е, че името му се появи около преговорите за продажбата на Националното управление "Радио- и телевизионни системи", познато повече със съкращението НУРТС. То е собственост на БТК, но предстои да бъде продадено. В началото на октомври стана ясно, че телекомът преговаря за продажбата му с компанията "Инкомс телеком холдинг". Впоследствие се разбра, че "Инкомс" се отказва да става собственик, но остава в сделката като консултант (вижте допълнителния текст за новите детайли около хода на сделката).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  свитедел на времето

  Кюнплац кънекшън

 • 3
  Avatar :-|
  XXXL

  "Блажени Верующите".
  И аз бях Повярвал.
  "Да живее Демокрацията"

 • 4
  john_3volta avatar :-|
  john_3volta

  Когато журналисти нахълтват в градината на шефа на Шел събота сутринта за да го атакуват с неудобни въпроси, а той вместо да извика полиция моли жена си да им сервира чай и излиза да отговори на въпросите, не можеш да кажеш друго освен "англичанин"!

  Когато срещите със субект като този, описан по-горе, стават дълго и мъчително, когато той не дава да го снимат за да го видим кой е и "учтиво" пропуска да даде визитка за да не разберем какъв е, не можеш да не му лепнеш етикета "тъмен балкански"!

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Бизнесът не обича пърдене в медиите, шуменето пречи.....

 • 6
  Avatar :-|
  К.

  Боби, къв бизнес бе братче - кви пет лева!
  Гаче ли ликвидатора на Вамо във Варна не може да дръпне шалтера, уволни работниците и продаде терена на едно бързо тръгче.
  Друго си е обаче да го шътнеш без пари на когото требе, а оня да кешира и който требе да прибере комисиона.
  Тоя минал та заминал покрай бизнеса...
  Ачик, ачик играе за московските лешояди и го е шубе да се снима щото много като него дадоха фира, след като си поверваха че "са в бизнеса".
  В момента когато свършат балъците да им шиткат държавни активи на безценица или им се появи конкуренция - пиши го бегал.

 • 7
  Avatar :-|
  -

  Всички сме равни, явно някои са по-равни :):):)

 • 8
  Avatar :-P
  777

  Тоя купил, "санирал" и продал ВАМО. Бравос на такива, така се "санира", щото не можел да се конКУРира с китайците, европейците, хамериканците и вся остальная сволоч... Та затова го продал, за колко, Господ знае.
  Пуста сопа неокастрена!

 • 9
  Avatar :-|
  киро

  на това момче баша му имаше нещо общо с военното разузнаване! май?

 • 10
  Avatar :-|
  m

  Танков - името такова бронебойно или псевдоним:)
  Ако второто е Младенов маитапа ще е пълен.
  Все Виена е свърталище на знаини и незнайни балкански герои от край време...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал