Сделката за НУРТС е под въпрос

"Инкомс телеком холдинг" няма да купува НУРТС (Национално управление "Радио и ТВ станции") от БТК, тъй като "не може да изпълни финансовите условия" и ще бъде само консултант на австрийската ORS. Това заяви пред "Капитал" Петър Танков, управляващ мениджър на холдинга. По думите му "Инкомс телеком" ще има само мениджърски договор за управление, ако сделката с австрийците стане факт.

"Първоначалната ни идея беше да участваме, но трябва да ви кажа, че инвестициите, които са необходими, са толкова много, че ние като "Инкомс телеком холдинг" не можем да влезем вътре като финансов партньор, тъй като смятаме, че инвестицията е прекалено голяма и не е сигурно дали ще бъде толкова бързо върната. Повече не мога да ви кажа, тъй като в момента дискутираме с тези, които ще ни плащат, за да продължим да ги консултираме с нашето ноу-хау", заяви Танков. По думите му това решение е било взето в последната седмица.

Танков уточни, че инвестицията за покупката и модернизацията на НУРТС възлиза на около 100 млн. евро. "Не е въпросът само НУРТС да се закупи. Това е едно тяло, което работи с много стара техника - аналогови радиорелейни системи, които са на много години и изискват много инвестиции. Първо в радиорелейките - те трябва да бъдат заменени дигитални-аналогови трансмитери. Самото радио работеше с лампови трансмитери, които не се използват даже и в Русия. Там има един-единствен завод, който все още ги произвежда тези лампи заради НУРТС. Ако спре този завод да работи, НУРТС ще спре. Освен ако не се смени бързо всичко", обясни Танков.

Той твърди, че самата сделка ще отнеме поне година, тъй като НУРТС не е отделна компания, а част от активите на БТК. "Трябва 800 имота да бъдат регистрирани. Трябва да се прехвърлят работници. Трябва да се направи нова софтуерна система. Това без една армия от български техничари няма как да стане". Така той обясни ролята на "Инкомс телеком" в сделката.

Именно участието на ORS обаче е най-голямата неизвестна пред сделката. В последните седмици усилено се заговори, че австрийската фирма се е отказала окончателно от проекта. Причините са голямото забавяне във времето и настъпилата финансова криза, която засили настроенията в Австрия срещу подобни инвестиции в чужбина на фирмата, в която австрийската държава е мажоритарен собственик. По сегашния закон компанията няма право да придобие повече от 25% от собствеността в чуждестранни фирми. Подготвен е нов законопроект, който да премахне тези ограничения, но в австрийския парламент има и много гласове против идеята. Според Петър Танков информациите за отказ от страна на ORS са само слухове. "В момента ORS твърдо иска да играе за НУРТС. Имат законови пречки, които те трябва да си изчистят", заяви той.

От самата ORS също отрекоха информацията, че се отказват от сделката. "Не сме се оттеглили от стратегическата си цел да бъдем съществено представени на пазара на радио- и телевизионни услуги в страната", потвърди пред вестника управляващият директор на ORS Михаел Вагенхофер. Очаква се бордът на австрийския обществен оператор ORF да вземе решение по инвестиционната програма на ORS през ноември. (ORF има мажоритарно участие в ORS с 60%, като другият акционер в компанията е Medicur Sendeanlagen, която е част от групата на Reiffeisen).

Още от Капитал