Цената на "Петрол"-а

Фирма на "Газпром" и гръцката "Еко" се интересуват от 200 бензиностанции на дистрибутора

Пътят към евентуална сделка е дълъг, казва съсобственикът в "Петрол" Митко Събев
Пътят към евентуална сделка е дълъг, казва съсобственикът в "Петрол" Митко Събев    ©  Надежда Чипева
Пътят към евентуална сделка е дълъг, казва съсобственикът в "Петрол" Митко Събев
Пътят към евентуална сделка е дълъг, казва съсобственикът в "Петрол" Митко Събев    ©  Надежда Чипева

Нишата на бензиностанциите в страната от години изглежда запълнена. По тази причина на пазара не влиза нов международен играч, а сделките по придобиванията стават между вече присъстващите търговци с горива. Правилото обаче може да бъде нарушено: собствениците на една от големите компании в сектора "Петрол" - Митко Събев и Денис Ершов, ще търсят през следващите месеци купувач за близо 200 от най-атрактивните си бензиностанции и десет от петролните си бази. Това научи "Капитал" от няколко независими източници сред водещите търговски вериги. В подкрепа на тази информация е действието на "Петрол" да отдели половината си бензиностанции в ново дъщерно дружество.

Кой иска да купи

Сигурни участници в наддаването за бензиностанциите на Събев и Ершов ще бъдат поне две компании, казват източниците. Първата е "Еко България", част от гръцката "Хеленик петролеум", и една от най-динамично разрастващите се вериги бензиностанции в България през последните 2-3 години. Втората е подразделението на руския държавен енергиен гигант "Газпром" - "Газпром Нефт", един от най-големите производители на нефт и газ в Русия. Според слуховете интерес имали и още една руска компания и казахстански петролен бос (който не е свързан със собственика на "Ромпетрол" - "Казмунайгаз"). Представители на потенциалните купувачи вече са идвали да оглеждат бизнеса на българската компания.

Продажбата все още е начален стадий на подготовка. Затова сделка може да има през следващите шест месеца до една година. Засега има подписан единствено меморандум за намерение с "Газпром нефт".

Собствениците на "Петрол" нито отрекоха, нито потвърдиха информацията. "Много пъти сме заявявали, че всеки актив в структурата на "Петрол холдинг" потенциално е актив за продажба. За съжаление не съм в състояние да разкрия пред вас някаква особена "новина", защото такава няма", коментира пред "Капитал" Митко Събев, който заедно с Денис Ершов контролира "Петрол". "Знаем, че притежаваме ценен актив и се радваме, че интересът към него от доста на брой потенциални инвеститори е висок", заяви още бизнесменът. По думите му пътят към евентуална сделка е дълъг.

От преслужбата на "Газпром нефт" не предоставиха отговори на въпросите на "Капитал" във връзка със сделката. Придобиване на активите на "Петрол" обаче съвпада идеално с дългосрочната стратегия на компанията за експанзия в Югоизточна Европа, след като през миналата година руският гигант придоби нефтения монополист в Сърбия NIS, притежаващ две рафинерии в страната и най-големия брой бензиностанции. Цената на сделката беше 500 млн. евро.

Изпълнителният директор на "Еко България" Янис Поликандриотис пък коментира, че компанията продължава да се цели в достигане над 10% от пазара до края 2010 г. Планът на компанията е да купи или изгради 30 обекта към притежаваните от компанията 81 бензиностанции. Поликандриотис отказа да коментира темата "Петрол".

На големи разстояния

Офертата "продава" на Събев и Ершов за общия пакет активи тръгва от колосалната сума 800 млн. евро, като стъпва на миналогодишната сделка с "Лукойл", при която "Петрол" продаде на конкурента си 75 бензиностанции и петролна база "Илиянци" за близо половин милиард лева, каза източник, близък до компанията. Представители от бранша обаче са категорични, че подобна сделка няма как да има в сегашните кризисни условия и този път купувачите ще търсят по-скоро отстъпка от цената, отколкото да плащат премия. "Ако почучат 100-150 млн. евро, ще е успех", коментира източник, близък до проектосделката. Пазарната капитализация на "Петрол", а оттам и оценката на всичките й 400 бензиностанции, е 426 млн. лв.

На първо време тече подготовката за сделката. Само преди броени дни "Петрол" обяви, че ще прехвърли близо 200 от общо 400-те си бензиностанции в специално учредено самостоятелно дъщерно дружество "Елит петрол". Ръководството обясни, че целта е повишаване на финансовите резултати и качеството на обслужване. Отделянето е една от стъпките, сочени от представители на пазара като предшестваща предстоящата сделка. Проектът се очаква да бъде гласуван на извънредно общо събрание на акционерите на 18 декември. Капиталът на "Елит петрол" ще бъде увеличен с непарична вноска за 72 млн. лв. Това е сумата, на която са оценени обектите и която акционерите на "Петрол" трябва да одобрят или не при прехвърлянето на активите. Компанията е публично дружество и евентуалната продажба на активи или дъщерно дружество трябва да бъде одобрена от акционерите, а вероятно и от облигационерите й. Ершов и Събев контролират над 95% от капитала на "Петрол".

Ако се стигне до сделка, това ще е поредната порция преструктуриране на дистрибутора след приватизацията преди десет години. Тогава 51% от капитала на дружеството беше продадено срещу 52 млн. долара. През последните години част от терените на "Петрол" бяха извадени в специално дружество, като целта беше там да се инвестира в сгради с различно предназначение. Последва сделката за продажба на 75 от бензиностанциите на "Лукойл България".

Интересите на Митко Събев и Денис Ершов напоследък не са фокусирани в горивата, а във футбола, недвижимите имоти и туризма, накъдето вероятно ще се запътят постъпленията от бъдещата продажба на активи. Събев е собственик на бургаския футболен клуб "Черноморец", където започна амбициозен дългосрочен проект под ръководството на бившия национал Красимир Балъков и съотборника му от "Щутгарт" Фреди Бобич. Преди време "Петрол холдинг" обяви, че ще потърси в Русия партньор за проекта си в Бургас (за стадион, търговски и офис сгради, хотел), който се оценява на между 400 и 600 млн. евро.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 2
  x_x_x avatar :-|
  Х X X

  До коментар [#1] от "бочо":

  aми човека е назначен от ДС на този пост. Парите вървят с това.

  Сега само Газпромнефт ни липсваше в България... и руски ченгета, за капак на българските.

 • 3
  Avatar :-|
  Киров

  Сега сещате ли се за осмивания целенасочено Сидеров, като говореше, че иска ревизия на всички сделки. При една сериозно проведена ревизия трябва да се даде отговор на въпрос №1

 • 4
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  51% за 52 млн. долара?!?
  яка кражба!

 • 5
  Avatar :-|
  .....

  Хората си купиха фирмата навремето, покупка като тази е рискова и ето, че печалбата си струва.

  Защо всички виждат някакво ДС зад всеки ъгъл се питам? Просто има хора с пари и власт и хора без пари и власт. Много е просто.

 • 6
  Avatar :-|
  Berlino

  Не мога да разбера, данните в таблицата в килограми ли са, в хил. лв ли са, в какво са ? За Q3 2009 нетната печалба е 10 797 лв. ? Слаба работа са ...

 • 7
  Avatar :-|
  Киров Б

  До коментар [#5] от ".....":

  И на теб ли ти "помогнаха" в старта? Ако не си от привелигерованите дори един кредит не можеш да вземеш без 130% обезпечение. До 1989 всички бяхме уж еднакво бедни, но се оказа че вие комунистите се обезпечихте яко за сметка на народа, както го правехте и преди 89 и след нея. До изтребването ви справедливост никога.

 • 8
  Avatar :-|
  Joro

  Пазарната капитализация на "Петрол", а оттам и оценката на всичките й 400 бензиностанции, е 426 млн. лв.Или с други думи малко над един милион за бензиностанция.Та един сносен апартамент е почти толкова.Какви крадци само.....

 • 9
  Avatar :-|
  Българин

  До №5
  Ей комунист - да купят една от добре финансовата фирма в България за около 100млн долара/реално/
  Сега като я разпродадоха ще вземат около 1млрд долара.
  Можеш ли да смяташ? Или май си проСт - това означава на кражба на над 900млн долара от нас БЪЛГАРИТЕ.
  Смърт за такива хора.

 • 10
  Avatar :-P
  до антикомунистите

  7 - не са ми помагали, в живота си един кредит нямам до този момент. не съм и комунист. комунисти няма. има балъци и тарикати. нормално е балъците да са напрегнати и да искат смърт за тарикатите:)

  9 - фирмата я купиха за 100 милиона когато в страната ни такава сума кеш нямаше кой да извади. тоест рискували са при всички положения. пазарната капитализация е сега, в съвсем други времена. навремето пазарната капитализация беше понятие комично.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал