С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 11 дек 2009, 15:00, 5761 прочитания

Топлофикация седма

Христо Ковачки вече има участие и в "Топлофикация - Перник"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Христо Ковачки - човекът с най-много топлофикации

Фотограф: надежда чипева
След активно пазаруване и две години антракт Христо Ковачки добави седма топлофикация в портфейла си. По един бавен, но евтин начин.

Първите му придобивки бяха на приватизационни търгове (тези в Габрово, Бургас, Плевен, Велико Търново и Враца), после придоби сливенската благодарение на вземанията си към дружеството, сега Ковачки прибави към активите си и тази в Перник чрез процедура по фалит и план за оздравяване.  Схемата, по която влезе във владение в досега държавното дружество, е аналогична на тази, използвана в Сливен. Огромни по размер вземания, преобразувани в капитал. Случаят в Перник обаче заслужава специално внимание. Той е сред най-емблематичните за това как държавата може да загуби едно дружество, за което е можела да получи десетки милиони чрез приватизация, а сега взима нула стотинки.


Как се губи топлофикация

През есента на далечната 1998 г. едноличният търговец "Венцислав Йорданов - Надежда" е нает от "Мини Перник" да транспортира въглища и пръст от два рудника на държавната компания. Цената за извършената услуга е 4.7 млн. лв. Десет години по-късно "Топлофикация - Перник"  вече дължи по този договор 70 млн. лв. Как става това? Просто едноличният търговец навремето успява да се споразумее за 1% неустойка на денза забавено плащане.Обикновено тя е от порядъка на 10-12% на година.

През 2002 г. "Мини Перник" се разделя на "Мини открит въгледобив", придобито от фирма, свързана с Христо Ковачки, и "Топлофикация - Перник". Двете компании се явяват солидарни длъжници. Едноличният търговец обаче избира да търси парите си от държавната топлофикацията. От там възразяват, че предметът на договора е свързан по-скоро с дейността на минната компания. Следват дълги съдебни спорове. През 2005 г. Пернишкият окръжен съд отхвърля иска за несъстоятелност на топлофикацията от страна на едноличния търговец, но през юни 2006 г. Върховният касационен връща делото за ново разглеждане.Март миналата година Венцислав Йорданов прехвърля вземането си на неизвестната фирма "Бови тур" за, забележете - 9 млн. лв. Според близки до сделката източници той е предпочел да предаде съдебната щафета на някой икономически по-могъщ. През същата година друга неизвестна компания "Стийм трейдинг" изкупува вземанията на основния доставчик на топлофикацията - "Мини открит въгледобив". Те са в размер на 33 млн. лв., натрупани през годините. Двете компании продължават делото по несъстоятелност. Междувременно тече и дело за нищожност на договора за доставка от 1998 г. Топлофикацията го губи пред Софийския апелативен съд през лятото на 2008 г. и не обжалва на по-висока инстанция. Причината за това нелогично решение е, че таксата за по-горна инстанция, която топлофикацията трябва да плати, е 2 млн. лв. Пари, които тя не може да намери, а и няма право да ползва финансова помощ от принципала Министерство на икономиката. Ако тогава 2 млн. лв. бяха намерени, дори с цената на продажба на активи, топлофикационното дружество можеше и да бъде спасено. 

На 21 април 2009 г. Пернишкият окръжен съд обявява дружеството в неплатежоспособност. Сметките на топлофикацията са запорирани, назначен е синдик, а половин година по-късно на 30 ноември е приет и оздравителен план. Според него двата основни кредитора (топлофикацията е длъжник и на други компании) капитализират вземанията си. А досегашният стопроцентов собственик държавата остава с 5%.

Кой печели

Според търговския регистър компанията "Бови тур" (70 млн. лв. вземане и вече 65% дял в топлофикацията) е собственост на Людмил Пейчев. Той притежава 70% от компанията "Порт Лом", която пък е основен акционер в "Порт Лом Тес". Последната вече се е сблъсквала с Ковачки - преди година и половина те участваха в концесията за пристанище Лом.

Вторият по големина кредитор, компанията "Стийм трейдинг" (33 млн. лв. вземане и вече 30% дял в топлофикацията), пък се свързва с Христо Ковачки. "Стийм трейдинг" изкупува вземането на "Мини открит въгледобив", част от "Консорциум Енергия МК", който обединява минните дружества на Ковачки. Според търговския регистър председателят на борда на директорите на консорциума Станислав Тасев е управител и на самата фирма кредитор - "Стийм трейдинг". Така излиза, че Ковачки ще контролира само миноритарен дял в пернишкото дружество, но според близки до компаниите му източници в неговия офис е имало възклицания от типа "Взехме и "Топлофикация - Перник".

Пет процента, ама златни

След като ръководството на компанията навремето успява да подпише безпрецедентен договор за извозване на пръст, впоследствие успява да загуби всички възможни дела и дори да се откаже от обжалване, сега принципалът в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма прави последни отчаяни опити за спасяване на топлофикацията.

През август министърът на икономиката и самото дружество сезират Върховната касационна прокуратура, която започва проверка за целесъобразността на вземането, датиращо от 1998 г. Надеждата е прокуратурата да докаже престъпно действие, което да бъде приложено като ново доказателство и повод за преразглеждане на решенията на съда. Сред запознатите със случая обаче шансът да бъде открито нещо подобно клони по-скоро към нулата.
Така министерството започва да разглежда и други варианти.

Възможност за приватизацията на дружеството също не съществува, тъй като преди години топлофикацията получава държавно гарантиран заем от Международната банка за възстановяване и развитие за модернизацията на единствения работещ към момента котел (другите 4 са затворени през това лято от екоминистерството, тъй като не изпълняват комплексните си разрешителни). Изплащането на кредита е предвидено в оздравителния план. Самото вземане на банката от 11.5 млн. лв. обаче е в списъка на неприетите. Кредиторът просто не го предявява, тъй като заемът така или иначе е държавно гарантиран. Така, ако топлофикацията и нейните нови собственици не успеят да обслужват вноските, ще трябва да плаща държавата.

След изчерпването на всички възможности все още едноличният собственик държавата предприема една последна стъпка. Дни преди гласуването на оздравителния план държавата променя устава на дружеството, намалява борда на директорите от 5 на 3 и прави персонални промени. По-същественото е, че си гласува златна акция. Така въпреки незначителните си 5% държавата ще има право на вето при гласуването на по-важните за дружеството решения. Жалбите в Пернишкия окръжен съд срещу това решение не закъсняват. Едната е на "Бови тур", другата - на синдика.

Златни, ама за кратко

Новите собственици на практика ще влязат във владение след около месец. Тогава започва да тече и 7-дневният срок за обжалване на оздравителния план от страна на топлофикацията. Това не спира изпълнението на плана. Така новите собственици ще имат възможността да сменят адвокатите на дружеството и впоследствие да се достигне до съдебно споразумение със синдика, че промяната на устава (съответно златната акция) е незаконна.

В обжалването подкрепа на дружеството можеше да окаже една държавна структура - Агенцията за държавни вземания, която също се явява кредитор. Това обаче няма да бъде възможно, тъй като по време на гласуването в съда юристът на агенцията гласува за приемането на плана. Така веднъж в миналото и веднъж сега държавна структура изпуска възможност топлофикацията да не бъде загубена.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Mango планира четири нови магазина в България 1 Mango планира четири нови магазина в България

Испанската марка вече има два обекта в столицата, скоро ще отвори и един във Варна

21 яну 2019, 912 прочитания

КЗК отново ще разглежда придобиването на "Дунарит" от "Емко" 3 КЗК отново ще разглежда придобиването на "Дунарит" от "Емко"

С окончателно решение на Върховния административен съд одобрената през 2016 г. сделка е върната на регулатора

21 яну 2019, 1566 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Реката на тайните изпълнители

Търгът за системата за трафик по Дунав беше отложен повече от неочаквано

Какво се променя при обжалване на данъчни актове

Доскоро това ставаше само в пет административни съдилища. Сега са включени всички 28 в страната

Краят на "Булгартабак"

За седем години контролираният от Делян Пеевски холдинг затвори всички производства, а държавата не вижда проблем

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Льо Корбюзие, който живее на покрива

Домът-ателие на френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие в Париж отваря за посетители след двегодишна реставрация

Книга: Тара Съливан - "Златното момче"

Дебютният роман на американската писателка ни представя историята на дете-албинос в Африка

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

Емисия

DAILY @7PM // 21.01.2019 Прочетете