Mobile First*

Интересът към презентацията на Стив Балмър надмина този към речта на Ерик Шмид, изп. директор на Google.

Mobile First*

Телекомите и производителите на телефони се опитват да намалят преднината на Apple, но все повече си приличат

Андриан Георгиев, Барселона
3873 прочитания

Интересът към презентацията на Стив Балмър надмина този към речта на Ерик Шмид, изп. директор на Google.

© Albert Gea


Глобалният телеком бизнес всяка година се събира в Барселона през февруари, за да плете конспирации какви нови такси да наложи на своите клиенти и да злослови срещу Google и Стив Джобс. 

Шегувам се, всъщност съобщителните гиганти се събират заедно с производителите на телефони и разработчиците на мобилен софтуер, за да направят ревизия на предната година, да очертаят новите тенденции и... да ядат тапас.

И все пак, въпреки че Аpple традиционно не присъства на конгреса, дейността на компанията бе сред най-обсъжданите. Стив Джобс дори спечели наградата на организаторите в категорията "Мобилен човек на годината", но не дойде да я вземе лично.

За пръв път Nokia също нямаше щанд на изложението, но обяви своите новини на своя презентация в хотел на няколкостотин метра от конгреса. Това всъщност не е толкова лошо решение - много трудно е да бъдеш забелязан на най-голямото мобилно изложение в света. Тазгодишният конгрес събра повече хора от преди (над 50 хил. души) и беше по-оптимистичен от изложението през 2009 г. Освен Стив Джобс на него не присъстваха и български участници.

Край на затворените градини

Apple направи революция, защото улесни начина, по който инсталираме софтуер и сърфираме в интернет от телефона. Преди това пазарът на мобилен софтуер беше фрагментиран, липсваха единни стандарти и желание за сътрудничество. Затова сега над двадесет от най-големите глобални телекоми обявиха в Барселона общ проект за мобилен софтуер, работещ с повечето модели телефони - Wholesale Applications Community (WAC).

Спомняте ли си проекта на Intel и Yahoo за обединяване на телевизията и интернет в едно? Може да очакваме подобен, тоест никакъв, краен резултат. Въпреки добрите намерения партньорството между големи и много на брой компании рядко ражда успешни продукти. Сред операторите, застанали зад WAI, са AT&T, mobilkom Austria (собственик на "М-тел") и Deutsche Telekom (собственик на "Глобул" през гръцката OTE). Сред производителите, подкрепящи инициативата, са LG, Samsung и Sony Ericsson.

Подробностите около WAC за момента са неизвестни, но целта е ясна - конкуренция на унифицираните платформи AppStore на Apple и Android Market на Google. Успехът на WAC ще зависи от леснотата, с която хората ще инсталират софтуер на телефона си.

Неизвестните са много, тъй като поддръжници на WAC са конкуренти на различни пазари и продължават да излизат със свои платформи. Ден преди обявяването на WAC например Samsung, вторият най-голям производител на телефони и поддръжник на WAC, демонстрира смартфона Wave и новата операционна система Bada.

Двата продукта най-добре илюстрират състоянието на пазара днес - в копирането на Apple (големи екрани, опростен интерфейс) производителите все по-трудно се отличават един от друг. Затова те опитват да правят иновации основно в начина, по който човек работи със софтуера. Изключение през 2010 г. ще правят AMOLED екраните, които дори на открито визуализират страхотни цветове.

Софтуерната компания Adobe опита да отбие критиките на симпатизиращите на Apple анализатори, според които Flash е изчезваща технология. Фирмата демонстрира платформата AIR за смартфони. Специфичното за нея е, че софтуерните разработчици могат да напишат едно Flash приложение и чрез AIR то да работи на широка селекция от телефони, без да го ограничава определен браузър. Първите смартфони с AIR ще използват операционна система Android и ще се появят до юни.

Nokia и Intel обявиха плановете си за MeeGo - обща софтуерна платформа за мобилни интернет устройства (таблети, телефони, минилаптопи). MeeGo се базира на операционна система Linux и комбинира предишни проекти на Nokia и Intel. В Барселона обаче не видяхме как изглежда тя. MeeGo ще бъде с отворен код и ще се появи след март. Първите устройства, които ще я поддържат, се очакват догодина.

От Nokia обясняват, че MeeGo няма да дублира тяхната операционна система Symbian, но не разкриват защо са толкова сигурни в това. За Nokia и Intel MeeGo е начин да навлязат от слаби позиции на набиращия скорост пазар на мобилни интернет устройства.

По време на конгреса в Барселона стана видима и ахилесовата пета на Android - пускане на твърде много телефони за твърде кратко време. HTC представи Desire, който събира в едно функциите на Nexus One на Google с потребителския интерфейс Sense. Motorola и Alcatel също показаха свои Android апарати. Потенциален проблем ще се появи, ако хората забележат, че седмици след като си купят смартфон с Android, на пазара излиза нов, по-добър модел. Въпросът без отговор е дали Google ще забави пазарните премиери...

По стъпките на Apple

За пръв път мобилен продукт на Microsoft развълнува толкова много хора от години насам. Компанията представи Windows Phone 7 Series - най-новата версия на досегашната операционна система Windows Mobile. Интересът към презентацията на Стив Балмър надмина този към речта на Ерик Шмид, изп. директор на Google. Windows Phone 7 Series има опростен изглед и малко прилики с предишни версии.

От сценария на събитието лъхаше на Apple с епитети, които са запазена марка на Стив Джобс (като "чудесно" и "страхотно"). Дори презентаторът на софтуера изглеждаше като небизнес човек, който без усилия може да демонстрира и продукт на Apple. Операционната система на Microsoft ще се появи най-рано през ноември. По непотвърдени данни първите устройства, които ще работят с нея, ще са дело на Dell, HP, Samsung, Samsung, LG и Sony Ericsson. Дългият период преди пазарната премиера ще облагодетелства Apple, за които се очаква да пуснат нова версия на iPhone това лято.

Отново за пръв път на конгреса имаше секция за софтуерни разработчици. Там през третия ден Google раздаваха безплатно телефона Nexus One (изпуснах го!), но това не е най-важната новост от тази част на изложението. Мобилният софтуер тепърва ще става по-полезен и не толкова забавен - в момента двама от трима притежатели на смартфони трият дадено приложение в същия ден, в който са го инсталирали. Като например онази програма за iPhone, която, разклащайки го, телефонът издава шум от тенекиена кутия. 

По данни на Gartner през 2012 г. най-популярният мобилен софтуер ще бъде в категориите трансфер на пари, услуги, базирани на местоположението на клиента и търсене в интернет. Преходът към по-активно използване на мобилни приложения се подсилва от ръста в броя на служителите, работещи дистанционно. По данни на Forrester до 2012 г. мобилните служители на компании с над 1000 души персонал ще се увеличат до 33% от 25% сега.

Освен това сглобяването на мобилен софтуер ще бъде по-лесно и евтино, тъй като се появяват инструменти за бързо писане на програми за телефона. Един от тях се казва Tino и сваля цената за създаване на приложение до 117 евро, което иначе днес по данни на Financial Times в момента излиза над 5700 евро. 

Мобилният софтуер ще продължи да съществува в две разновидности - инсталиран на телефона (схемата на Apple) и базиран в интернет като услуга (Google). В зависимост от своите цели компаниите следва да изберат един от двата варианта. Приложение с новини от медия например зарежда по-бързо съдържанието, отколкото нейният сайт, отворен от телефона.

Гръбнакът на интернет

Продуктите, поддържащи безжичните стандарти LTE и WiMAX, този път не вдигнаха голям шум. Спорът ще определи водещата технология при изграждането на телеком мрежите от четвърто поколение. Технологичните компании са разделени в два лагера. Поддръжниците на LTE (Long Term Evolution) са предимно телекоми, тъй като технологията е естествено разширение на техните мрежи. В Барселона показаното LTE оборудване превъзхождаше по брой WiMAX продуктите.

Стандартът Wireless Interoperability for Microwave Access от своя страна има поддръжници основно сред компютърната индустрия - Intel и Motorola. WiMAX и LTE до голяма степен се припокриват (около 80% от тях са едно и също нещо), като напук на по-силната подкрепа засега стандартът LTE изостава в практическото внедряване.

Очаква се през 2010 г. най-сетне да се появят телефони и лаптопи с вградена WiMAX свързаност. Китайският производител Huawei представи LTE модем за лаптоп, който поддържа по-стари стандарти като GSM и UMTS. Така компанията се опита да засенчи Samsung, която в края на 2009 г. обяви, че ще снабди шведския оператор Telia Sonera с LTE модеми с размера на флашка.

Обновление на мрежите на операторите е нужно, защото, както стана ясно от доклад, спонсориран от Research In Motion (производител на BlackBerry), употребата на мобилния интернет ще надмине възможностите на честотния спектър в средата на 2013 г.

Операторите държат връзката до клиента в най-ценната част от нея - крайната. Затова, поне в обозримо бъдеще, те ще продължат да определят до голяма степен темпото в телекомуникациите. Натискът на разработчиците на мобилен софтуер за по-голям дял от приходите ще се засилва, но операторите едва ли ще последват съдбата на интернет доставчиците. Засега телекомите са далеч от статута на безучастни жици.

*Първо за мобилни телефони - от речта на Ерик Шмид в Барселона, където той обяви, че програмистите на Google пишат софтуер първо за мобилни телефони.

Аз обичам VoIP

Към добро се променя отношението на телекомите към интернет телефонията (VoIP - Voice over IP). От март клиентите на американския оператор Verizon ще могат да говорят по Skype през мобилната мрежа на телекома, а не само през Wi-Fi. Това е възможно за абонатите на конкурентния оператор AT&T от миналата есен. Verizon се надява да печели от платените разговори на своите клиенти към техните контакти извън Skype.  Наскоро британският телеком 02 пък придоби услугата Jajah, VoIP конкурент на Skype.

Промяната в отношението се дължи на опитите на телекомите да насърчат хората да използват повече мобилен интернет и софтуер на своя телефон. От друга страна, VoIP разговорите намаляват таксите за терминиране, които плащат телекомите помежду си. Това са тарифите, с които операторите начисляват входящи повиквания в своите мрежи. Ако абонат на Skype говори със свой контакт по Skype от мобилния телефон, операторът печели от мобилния интернет и не плаща на друг телеком.

Глобалният телеком бизнес всяка година се събира в Барселона през февруари, за да плете конспирации какви нови такси да наложи на своите клиенти и да злослови срещу Google и Стив Джобс. 

Шегувам се, всъщност съобщителните гиганти се събират заедно с производителите на телефони и разработчиците на мобилен софтуер, за да направят ревизия на предната година, да очертаят новите тенденции и... да ядат тапас.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход