Стари магазини, нови собственици
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стари магазини, нови собственици

Магазинът "Ена" на бул. "Витоша" вече не е собственост на фирмата "Ена"

Стари магазини, нови собственици

В поредния епизод на сагата "Фамилия": неудовлетворени доставчици и промяна при веригата "Ена"

Зорница Маркова
15986 прочитания

Магазинът "Ена" на бул. "Витоша" вече не е собственост на фирмата "Ена"

© Надежда Чипева


Помните ли онази дълга, заплетена история с търговската верига "Фамилия"? Оранжевата, която няколко пъти през годините беше докарвана до фалит, а през последните месеци - раз(про)дадена на парче до нейното заличаване. Спокойно, сагата продължава. Разпадът на "Фамилия" остави в наследство редица проблеми за разрешаване и дългове за връщане. И не на последно място - ниша за нови български вериги. Ето какво се случва в момента:

- Фирмата "Ена маркет", която последно купи конкурентната си "Нова Фамилия 2007" заедно с дългове за над 1 млн. лв., сега е продадена. Купувач е физическо лице.

- Голям брой бивши доставчици на веригата "Фамилия" все още чакат своите вземания. Някои водят дела.

- Нов играч влиза на пазара. Собственикът на "ВМ финанс груп" Васил Мирчев е купил наскоро компания с името "Йога". Тази фирма сега взима изпразнени магазини и скоро ще ги обедини в нова верига.

А сега поред.

"Ена маркет" - продадена

През януари тази година компанията "Ена маркет" е продадена, показва справка в Търговския регистър. Купувач е Александър Алексиев, който няма друг действащ бизнес според фирмените регистри и е на завидната възраст от 72 години. Той е и управител на фирмата. Продаденото дружество управляваше десетина магазина в София с марката "Ена". В края на миналата година взе и самата фирма "Нова Фамилия 2007" заедно с два магазина и седемцифрен дълг към доставчици.

Потърсихме доскорошния собственик на "Ена маркет" Красимир Иванов, за да му зададем два основни въпроса: първо, защо "Ена" се нагърби с лошото наследство на конкурента си "Фамилия", при положение че стотици фирми си търсят парите. И второ - каква е причината за последвалата продажба на "Ена маркет".

Обяснението на първия въпрос е, че това е единственият начин, по който "Ена" може да си прибере вземанията от "Фамилия", натрупани преди около две години. Тогава за кратко първата компания взе да управлява част от обектите на втората.

Красимир Иванов твърди, че той остава управител на фирмата "Ена маркет", а причината за продажбата е преструктутиране на бизнеса. "Фирмата "Ена маркет" продължава да съществува, но излиза от търговията на дребно. Ще се занимава с други дейности като търговия на едро", каза той. Веригата освобождава магазините си и обмисля варианти какво да прави с оборудването и стоката.

Дребен детайл е, че през есента на миналата година от "Ена маркет" е излязъл тогавашният съдружник - Димитър Спасов, и Красимир Иванов е останал едноличен собственик. Още малко преди това пък е сменено и седалището на фирмата. Въпреки че Иванов не пожела да коментира тези действия, промените от последните месеци подсказват, че доскорошните съдружници са подготвяли раздялата си от известно време.

Доставчиците си търсят парите

Вторият и най-сериозен сюжет от сагата "Фамилия" са над сто фирми, които през последните години са натрупали вземания към "Фамилия" и сега си търсят парите. Трудно е да се предположи каква е точната сума, която фирмите чакат, но по предложения на доставчиците става въпрос за над 1 млн. лв. Най-големите задължения бяха натрупани по времето на предпоследния собственик - Дилян Попов. Това наложи и продажбата на "Фамилия" в края на миналата година. Той самият стана трудно откриваем през лятото на миналата година.

Сега доставчиците логично си търсят парите от "Ена маркет". Затова и поредната смяна на собствеността ги притеснява.

Ето една от многото история: Търговец с храни е работел с "Фамилия" от нейното създаване. При един от предишните фалити е имал да си взима 150 хил. лв. Тогавашните собственици са му предложили погасителен план и във времето той си е получил част от парите. Когато Дилян Попов пое "Фамилия" в края на 2007 г., въпросната фирма е трябвало да получи още 35 хил. лв. за доставени, но неплатени храни. Вместо да се разплати с компанията, Попов започнал да трупа нови дългове и в момента те са близо 55 хил. лв.

Тази история има много лица, само сумите са различни. Друг чакащ доставчик каза, че неуспешно си е потърсил парите от "Ена маркет" като нов собственик на оранжевата фирма.

Някои компании са решили да си търсят правата по съдебен път. Мениджърът на голяма компания за напитки разказа за "Капитал", че чака малко вземане от "Фамилия". "Сумата е малка, но въпреки това ги съдим. Търсим си парите, независимо колко са те", каза той.

Красимир Иванов коментира пред вестника, че до края на март ще направи пълен одит и анализ за точните задължения и вземания на всички "Фамилии". "След това ще разговарям с доставчиците, за да видим на кого до каква степен може да удовлетворим исканията", каза той и добави: "И сега говорим с по-големите доставчици да си върнат парите. Всеки по реда си."

Нова верига

Разпадът на "Фамилия", а очевидно и на "Ена", ражда възможности за нови играчи в търговията с бързооборотни стоки. В тази роля в момента влиза групата "ВМ финанс груп", която има дългогодишен бизнес в търговията с храни и напитки. Една от големите известни фирми в холдинга е "Авенди", позната с дистрибуцията си на алкохол.

"ВМ финанс груп" е собственик на 60% от компанията "Йога", а управител е Спас Спасов - баща на доскорошния съдружник в "Ена маркет" - Димитър Спасов. "Йога" прави следното - взима магазини, които "Ена", "Фамилия" и всякакви други търговци изпразват, и продължава да ги управлява. Така например обектът на "Ена" на бул. "Витоша" издава касови бележки от "Йога".

От "ВМ финанс груп" казаха за "Капитал", че до края на месеца ще имат над десет магазина. Засега обаче ще запазят предишните им табели и наименования. През следващите месеци ще се мисли за нова концепция, която трябва да се види на пазара до септември. "Имаме желание до края на тази година да развием верига от 25 магазина", казаха от "ВМ финанс". На въпроса защо сега и защо в търговията на дребно, обяснението беше: "Защото този пазар има голям потенциал."

Следва продължение...

Помните ли онази дълга, заплетена история с търговската верига "Фамилия"? Оранжевата, която няколко пъти през годините беше докарвана до фалит, а през последните месеци - раз(про)дадена на парче до нейното заличаване. Спокойно, сагата продължава. Разпадът на "Фамилия" остави в наследство редица проблеми за разрешаване и дългове за връщане. И не на последно място - ниша за нови български вериги. Ето какво се случва в момента:

- Фирмата "Ена маркет", която последно купи конкурентната си "Нова Фамилия 2007" заедно с дългове за над 1 млн. лв., сега е продадена. Купувач е физическо лице.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Ареее

  Прилича ми на дълг срещу собственост

 • 2
  Avatar :-|
  айсайдер

  Бе тия мошеници не плащат даже за доставени стоки и гледат кой от къде могат да завлекат,а ние отиваме да купуваме от тях храна.И се надяваме да ни продадат нещо качественно дето няма да е много вредно.Или много старо...Разни измислени вериги направо ще си ни изтровят,като пичове!

 • 3
  bugmenot avatar :-|
  bugmenot

  прилича ми на законова уредба за липса на средна класа. за да има средна класа, е нужен закон . от висшета класа или от тоягата. когато има средна класа има закони, има инвестииции, има образование...има конкуренция. има износ на продукция, а не на кражби. ние сме малка държава. това от което можем да печелим е нашия дух- че не сме по долу от ес - докато не сме отгоре...не съм и не смятам да се запознавам с конкретното събитие. убеден съм че уедряването на капитала е във вреда за българия.убеден съм , че нашите съграждани , докато имат собственост , намират начин да са по хитри от по богати държави в ес. загубена клауза е да се краде българия - все едно да си носиш лимонка..в гащите.

 • 4
  Avatar :-|
  NYtimes

  Извинявам се, че не е по темата. Но ми се иска да изразя моето отвращение от визуалния образ на търговския обект на снимката. Пълен боклук е, прилича на поамериканчен (Кока Кола) червен партизанско-патриотарски (Галатон) клуб, с привкус на селки смесен магазин. Потресаващо е и да видиш на челно място реклама на цигари. Това все още законно ли е? В Европа?:) А пак за гипсените пиластри на не говорим. И това е на бул. Витоша? София на пъпа на града изглежда като шарен и проскубан смесен селски магазин.

 • 5
  Avatar :-|
  ан

  замитане...

 • 6
  Avatar :-|
  hranata

  Вижте какво се продава по тези магазини

  http://www.focus-news.net/?id=f14195

  Капитал, темата с нитратите заслужава Вашето специално внимание.

 • 7
  Avatar :-|
  д. до 4

  значи госпожа надежда чипева се е потрудила и постигнала целта...не знам, но ще питам дали не е госпожица... НЕ Е СНИМКА..НЕ Е СЕЛО. на село при среща хората се гледат...по темата е ...и боклука се размирисва...ако щеш и в силистра го крий. надявам се че съм използвал достатъчно главни букви за редовни читатели на коментари.................важната тема днес е увеличаването на цените на производство- ел. енергия и горива. намаляването на износа на труд и патентовани технологии. затварянето на ЕЖЕДНЕВНИ мафиоти в затвор. същите, които са свидетели в съда...рибата се вмирисва от главата, но без нова глава - няма риба...пенсионерите са тежест на икономиката на България, докато не станат свидетели в съда......последните изречения не са по темата. и аз се чудя защо ги пиша тук...или има кой да чете...ако можете да четете поне, натиснете +. винаги съм бил доколкото си вярвам , анонимен гражданин на България...някой ден - прах в България. не съм идеален, това съм , което остана от мен, като окрадохте себе си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK