Машините са твоя грижа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Машините са твоя грижа

БТК, ръководена от Бернар Москени, решава да влезе в ексклузивни отношения с Alcatel-Lucent през ноември

Машините са твоя грижа

БТК изнася поддръжката на мрежата си към "Alcatel-Lucent". Това може да е бъдещето на телеком бизнеса

Андриан Георгиев
8406 прочитания

БТК, ръководена от Бернар Москени, решава да влезе в ексклузивни отношения с Alcatel-Lucent през ноември

© Капитал


От няколко години насам във всекидневието ни тихо тече една революция - на начина, по който ползваме мобилния си телефон. Изрази от рода на "не ми трябва нищо повече от това, да мога да се обадя" остават в миналото, защото телефонните компании все повече се превръщат в търговци на услуги и съдържание и все по-малко ще разчитат на основния си бизнес. С други думи, значението на думата телеком вече не е същото, а заедно с това се променя и фокусът на компаниите.

В България тази тенденция също намира своите доказателства, последното от които е решението на БТК да прехвърли поддръжката на своята мрежа към френско-американския производител на телеком оборудване Alcatel-Lucent.

Договорът между двете компании предвижда от 1 март телекомът да прехвърли техническите и оперативните дейности по своята фиксирана и мобилна мрежа към Alcatel-Lucent за период от пет години. В телекома ще останат функциите, свързани със стратегическото планиране и развитието на мрежата, и контролът върху дейността на аутсорсинг партньора.

Според договора Alcatel-Lucent ще поддържа инфраструктурата на българския телеком, която доставя мобилните, стационарните обаждания и ADSL интернета. Национално управление "Радио и тв системи", предприятието, което днес предимно излъчва аналогова телевизия и радио, остава в компанията, но е за продажба, тъй като също е странична дейност. Имотите на дружеството пък отдавна са на пазара и част от тях вече имат нови собственици.

Според БТК това е част от процеса на развитие на бизнеса й. На практика, договорът предвижда около 3000 души да бъдат прехвърлени към Alcatel-Lucent, като те ще запазят условията на сегашните си трудови договори. "За тях е гарантиран 5-месечен период на стабилност", обясняват от БТК.

Договорът не засяга вътрешната IT поддръжка на българското дружество. От телекома не коментираха как се определя заплащането на Alcatel-Lucent и какво е то. Аутсорсингът ще намали оперативните разходи на БТК с над 10%, коментират от телекома. На един по-късен етап от отчетите на БТК все пак ще стане ясно колко се плаща за външната услуга.

"Аутсорсингът набира скорост в телеком бизнеса", обясни за "Капитал" Пол Куан, старши анализатор в BuddeComm, глобално анализаторско звено за телекомуникации. Според него една от причините е, че "доставчиците на оборудване (като Alcatel-Lucent - бел. авт.) искат да разнообразят дейността си [която в чистия си вид е продажба на хардуер] заради ценовия натиск на конкуренти като Huawei и ZTE".

Предимството на сделката за БТК е, че ще се съсредоточи върху маркетинга, дистрибуцията и финансите, допълва Куан. И още нещо много важно - дружеството ще има ясна представа за своите оперативни разходи, свързани с поддръжката на мрежата. Недостатъкът на партньорството е като при всеки един доставчик - "Ако искате да свърши допълнителна работа, трябва да му платите повече", продължава Пол Куан.

Договорът е с продължителност пет години, така че БТК да не гарантира на Alcatel-Lucent незаменимото място на основен доставчик. За тази цел Alcatel-Lucent ще направи всичко възможно, за да циментира своята важност и да договори продажба на още свои продукти, смята анализаторът на BuddeComm.

За френско-американската компания пък проектът е свеж приток на пари в много трудна ситуация, след като през 2009 г. гигантът регистрира спад в продажбите от 20%. Според източници, запознати със сделката, споразуменито е второто по големина за Alcatel-Lucent в областта на аутсорсинга. Нетната загуба на компанията за 2009 г. е 713 млн. долара. Въпреки отрицателния резултат в Alcatel-Lucent очакват възстановяване, след като глобалният телеком сектор се върне към ръст от 5% през 2010 г.

"Мобилният пазар достигна зрялост и това понижи нормите на печалба", анализира Рупърт Уд от британската консултантска агенция Analysys Mason. Освен това телекомите виждат, че продажбите на продукти и услуги се оформят като техния основен бизнес. А той е съвсем различен от поддържането на мрежи. Днес мобилната инфраструктура е по-сложна от преди, тъй като вече не служи само за пренос на глас. "[Затова] често в телекомите липсва експертиза за управление на мрежата", допълва анализаторът на Analysys Mason.

"Моделът на вертикална интеграция, според който една и съща компания строи мрежата и обслужва потребителя, изглежда остарял", допълва Уд. Друга причина е, че в основата си архитектурата на фиксираната и мобилна мрежа на практика е една и съща, така че няма смисъл телекомът да ги поддържа отделно.

Какво се изнася

От 1 март Alcatel-Lucent поема контрола над кабелната мрежа, екипите за обезпечаване на услугите, поддръжката на обекти, управлението на резервните части и логистиката, разясни PR на френско-американския доставчик.

Вторият етап от проекта започва през юни. Тогава към Alcatel-Lucent ще бъдат изнесени дейностите по поддръжката на активното оборудване (фиксирани и мобилни мрежи), енергозахранване, националният център за управление на мрежата на БТК и оперативните дейности по радио планирането и изграждането на мрежи.

Всъщност Alcatel-Lucent и БТК са започнали разговори по аутсорсинга преди година. Бившият държавен монополист избира двама потенциални партньори - Ericsson и Alcatel-Lucent. Двете компании от шортлиста влизат на дю дилиджънс в края на септември 2009 г. и внасят офертите си на 2 ноември. Решението на БТК да влезе в ексклузивни отношения с Alcatel-Lucent е взето в средата на ноември, обясниха от телекома.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не е уведомена за сделката. Основания и правомощия за намеса от страна на КРС няма, тъй като задълженията по разрешенията, издадени на БТК, остават за българската компания, съобщиха от комисията. Накратко, отговорността пред държавния регулатор продължава да носи телекома, а не Alcatel-Lucent. Все пак КРС ще изиска информация от двете страни. В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не бяха сигурни дали е необходимо нейното одобрение за сделката. Възможно е КЗК също да поиска допълнителна информация за договора.

Спестен лев, спечелен лев

Освен че очакват значителен спад в оперативните разходи, от БТК не разкриха други финансови детайли около сделката. Според източници от бранша обаче, предвид изнесените по-слаби резултати във финансовите отчети за 2009 г., перспективата за намаляване на разходите вероятно ще убеди и "Мобилтел" и "Космо България мобайл ("Глобул") също да изнесат част от своите дейности. Според Пол Коун най-вероятно "М-тел" и "Глобул" също ще изнесат част от поддръжката на своите мрежи. Успехът на този бизнес обаче ще зависи от това дали доставчиците като Alcatel-Lucent ще изпълнят поетите обещания пред телекомите. Ако се справят, бизнесът с аутсорсинг може да се окаже бъдещето на телекомите, а не просто цикличен феномен.

Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "М-тел", заяви, че телекомът също проучва възможностите за аутсорсинг. Според него това е възможно в дейности с минимална стратегическа важност като изграждане на мрежи и поддръжка. Компанията отбелязва спад от 7.9% в приходите за 2009 г., така че аутсорсингът може да се окаже опция за намаляване на разходите за мениджмънта на "М-тел". Кандидати за партньори на телекома са Ericsson, Nokia Siemens и Alcatel-Lucent. От "Космо България мобайл", където спадът в приходите за 2009 г. е 2.6%, отказаха коментар.

Поддръжката на мрежата се превръща във все по-странична дейност за телекомите на конкурентни пазари с ниски норми на печалба. Преди дни британският стационарен оператор BT обяви, че ще поддържа основната мрежа на телекома O2 (собственост на Telefonica) в следващите пет години. Една година назад Vodafone и подразделенията на Telefonica в Ирландия, Германия, Испания и Чехия се споразумяха да споделят мобилните си мрежи. Разбира се, телекомите продължават да се конкурират при продажбите на крайни клиенти. Все пак, революция е.

По темата работи и Велизар Великов.

Има ли БТК нов собственик?

Трябва ли да има търгово предложение към малкото останали миноритарни акционери на БТК? Това се превърна в един от най-дискутираните въпроси на постната откъм новини фондова борса. Поводът е покупката от страна на базиранaтa на Каймановите острови Bridge Partners L.P. на част от бизнеса на AIG Capital Partners (понастоящем PineBridge Capital Partners LLC), включващ и българската компания. В момента и Комисията за финансов надзор проверява дали трябва да бъде отправено търгово предложение, като до редакционното приключване на броя не получихме информация за резултата от тази проверка.

Версиите на пазара какво се е случило са две. Според близки до БТК източници всъщност смяната на собствеността е свързана с управляващото дружество, а собственикът на БТК реално не е сменен - остава си фонд, структуриран от AIG, но в който участие имат и други институционални инвеститори. Другата версия е, че през много навързани чуждестранни лица все пак има някаква промяна в акционерната собственост на местното дружество. КЗК разгледа сделката, но от решението не става ясно какво точно се е случило.

От няколко години насам във всекидневието ни тихо тече една революция - на начина, по който ползваме мобилния си телефон. Изрази от рода на "не ми трябва нищо повече от това, да мога да се обадя" остават в миналото, защото телефонните компании все повече се превръщат в търговци на услуги и съдържание и все по-малко ще разчитат на основния си бизнес. С други думи, значението на думата телеком вече не е същото, а заедно с това се променя и фокусът на компаниите.

В България тази тенденция също намира своите доказателства, последното от които е решението на БТК да прехвърли поддръжката на своята мрежа към френско-американския производител на телеком оборудване Alcatel-Lucent.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Mного съмнителна практика

  "Международните консултанти" (да, същите, които съветваха Енрон, Дженерал Мотърс, Гърция и т.н) пак си намериха ниша за акъли. Поддръжкат ще я прави Алкател, колите ше се наемат от Авис, помещенията - от фондове за имоти, транспортът - от външни превозвачи, хората - от агенции за почасов труд, управителите - с договор за управление и консултации. Сами си отговорете, дали от такава компания ще излезне нещо.

 • 2
  Avatar :-P
  ...

  Поровете малко за гръцката следа в телекома, бъдете професионалисти.

 • 3
  Avatar :-|
  Ало, ало

  Поздравления! Интересна симбиоза между компания с изключителни ликвидни затруднения и огромен дълг (БаТаКа) и такава с оперативна загуба (Алкател). Резултатът ще да е някакво ГМО ...

  Но все пак, Браво! И ний ще дадем нещо на света - уникална глупост, която ще се цитира в бизнес училищата в Западното полукълбо. Е, не във френските такива ... французите са добри в други сфери, които не случайно носят определението "френска".

  Нека обаче бъде оптимисти. Това е последна стъпка към стратегическата ликвидация на БТК (Виваком!?!). Ще се фокусират върху основния си бизнес - ИЗТОЧВАНЕ. Компанията преживя 3-ри поколения/ешалона мениджмънт, но 4-тото с дъх на френско ... няма да преживее. Бог да пази "абонатите"! Време е да напуснете кораба ... Амин!

 • 4
  Avatar :-|
  иху аху

  Забавно. На всички е ясно, че Бернар прави голяма услуга на алкател-лусент. Това изглежда една от последните стъпки по ошушкване на БТК. Нещо, което прави всеки нов собственик. Тези продадоха имотите, съкращават 3000 души и прочие.

  Къде ще му излезе края ми е интересно :)

 • 5
  bulgarus avatar :-|
  Емил А. Георгиев

  Развитието е напълно нормално и закономерно и далеч не се случва тепърва в България. Правят го и Ericsson и Nokia Siemens Networks, като по-точното название на този бизнес модел е "managed services" и той включва доста повече от "outsourcing".

 • 6
  sjf18531334 avatar :-|
  Чоко

  "На практика, договорът предвижда около 3000 души да бъдат прехвърлени към Alcatel-Lucent, като те ще запазят условията на сегашните си трудови договори. "За тях е гарантиран 5-месечен период на стабилност", обясняват от БТК."

  Колко ли от тях ще останат на улицата след 5 месеца?

 • 7
  Avatar :-(
  kiro

  Отговор на #6:
  Около 30% минимум. Една мрежа може да се управлява и от некой център извън БГ. Тука ще останат само някой хардуерни спецове. Ще се напълни с френски "специалисти". Ако познавате как работи ЕОН във Варна тук ще се работи по същата схема.

 • 8
  fen avatar :-|
  fen

  добре, не мога да разбера дали просто сте некадърни или ви мързи, защото подобни статии може да ги пробутвате на аборигените в Австралия, но мисля че читателите на капитал са над средното ниво за страната и когато кажете А, трябва да кажете и Б...
  Нека авторът да намери сили и да каже, каква е причината да напише тази статия - да ми препечата това, което и сам вече съм прочел преди, или да получа задълбочен анализ?
  Много ниско ниво...

 • 9
  Avatar :-(
  Лео

  "Радио и тв системи" е за продажба... част от имотите вече имат нови собственици... Според БТК това е част от процеса на развитие на бизнеса й..."
  Значи "развитието" на бизнеса е разпродаване на част от бизнеса и активите?

 • 10
  Avatar :-|
  камиларката

  излъганите камилчета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK