Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
26 26 фев 2010, 14:24, 8211 прочитания

Машините са твоя грижа

БТК изнася поддръжката на мрежата си към "Alcatel-Lucent". Това може да е бъдещето на телеком бизнеса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
От няколко години насам във всекидневието ни тихо тече една революция - на начина, по който ползваме мобилния си телефон. Изрази от рода на "не ми трябва нищо повече от това, да мога да се обадя" остават в миналото, защото телефонните компании все повече се превръщат в търговци на услуги и съдържание и все по-малко ще разчитат на основния си бизнес. С други думи, значението на думата телеком вече не е същото, а заедно с това се променя и фокусът на компаниите.

В България тази тенденция също намира своите доказателства, последното от които е решението на БТК да прехвърли поддръжката на своята мрежа към френско-американския производител на телеком оборудване Alcatel-Lucent.


Договорът между двете компании предвижда от 1 март телекомът да прехвърли техническите и оперативните дейности по своята фиксирана и мобилна мрежа към Alcatel-Lucent за период от пет години. В телекома ще останат функциите, свързани със стратегическото планиране и развитието на мрежата, и контролът върху дейността на аутсорсинг партньора.

Според договора Alcatel-Lucent ще поддържа инфраструктурата на българския телеком, която доставя мобилните, стационарните обаждания и ADSL интернета. Национално управление "Радио и тв системи", предприятието, което днес предимно излъчва аналогова телевизия и радио, остава в компанията, но е за продажба, тъй като също е странична дейност. Имотите на дружеството пък отдавна са на пазара и част от тях вече имат нови собственици.

Според БТК това е част от процеса на развитие на бизнеса й. На практика, договорът предвижда около 3000 души да бъдат прехвърлени към Alcatel-Lucent, като те ще запазят условията на сегашните си трудови договори. "За тях е гарантиран 5-месечен период на стабилност", обясняват от БТК.Договорът не засяга вътрешната IT поддръжка на българското дружество. От телекома не коментираха как се определя заплащането на Alcatel-Lucent и какво е то. Аутсорсингът ще намали оперативните разходи на БТК с над 10%, коментират от телекома. На един по-късен етап от отчетите на БТК все пак ще стане ясно колко се плаща за външната услуга.

"Аутсорсингът набира скорост в телеком бизнеса", обясни за "Капитал" Пол Куан, старши анализатор в BuddeComm, глобално анализаторско звено за телекомуникации. Според него една от причините е, че "доставчиците на оборудване (като Alcatel-Lucent - бел. авт.) искат да разнообразят дейността си [която в чистия си вид е продажба на хардуер] заради ценовия натиск на конкуренти като Huawei и ZTE".

Предимството на сделката за БТК е, че ще се съсредоточи върху маркетинга, дистрибуцията и финансите, допълва Куан. И още нещо много важно - дружеството ще има ясна представа за своите оперативни разходи, свързани с поддръжката на мрежата. Недостатъкът на партньорството е като при всеки един доставчик - "Ако искате да свърши допълнителна работа, трябва да му платите повече", продължава Пол Куан.

Договорът е с продължителност пет години, така че БТК да не гарантира на Alcatel-Lucent незаменимото място на основен доставчик. За тази цел Alcatel-Lucent ще направи всичко възможно, за да циментира своята важност и да договори продажба на още свои продукти, смята анализаторът на BuddeComm.

За френско-американската компания пък проектът е свеж приток на пари в много трудна ситуация, след като през 2009 г. гигантът регистрира спад в продажбите от 20%. Според източници, запознати със сделката, споразуменито е второто по големина за Alcatel-Lucent в областта на аутсорсинга. Нетната загуба на компанията за 2009 г. е 713 млн. долара. Въпреки отрицателния резултат в Alcatel-Lucent очакват възстановяване, след като глобалният телеком сектор се върне към ръст от 5% през 2010 г.

"Мобилният пазар достигна зрялост и това понижи нормите на печалба", анализира Рупърт Уд от британската консултантска агенция Analysys Mason. Освен това телекомите виждат, че продажбите на продукти и услуги се оформят като техния основен бизнес. А той е съвсем различен от поддържането на мрежи. Днес мобилната инфраструктура е по-сложна от преди, тъй като вече не служи само за пренос на глас. "[Затова] често в телекомите липсва експертиза за управление на мрежата", допълва анализаторът на Analysys Mason.

"Моделът на вертикална интеграция, според който една и съща компания строи мрежата и обслужва потребителя, изглежда остарял", допълва Уд. Друга причина е, че в основата си архитектурата на фиксираната и мобилна мрежа на практика е една и съща, така че няма смисъл телекомът да ги поддържа отделно.

Какво се изнася

От 1 март Alcatel-Lucent поема контрола над кабелната мрежа, екипите за обезпечаване на услугите, поддръжката на обекти, управлението на резервните части и логистиката, разясни PR на френско-американския доставчик.

Вторият етап от проекта започва през юни. Тогава към Alcatel-Lucent ще бъдат изнесени дейностите по поддръжката на активното оборудване (фиксирани и мобилни мрежи), енергозахранване, националният център за управление на мрежата на БТК и оперативните дейности по радио планирането и изграждането на мрежи.

Всъщност Alcatel-Lucent и БТК са започнали разговори по аутсорсинга преди година. Бившият държавен монополист избира двама потенциални партньори - Ericsson и Alcatel-Lucent. Двете компании от шортлиста влизат на дю дилиджънс в края на септември 2009 г. и внасят офертите си на 2 ноември. Решението на БТК да влезе в ексклузивни отношения с Alcatel-Lucent е взето в средата на ноември, обясниха от телекома.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не е уведомена за сделката. Основания и правомощия за намеса от страна на КРС няма, тъй като задълженията по разрешенията, издадени на БТК, остават за българската компания, съобщиха от комисията. Накратко, отговорността пред държавния регулатор продължава да носи телекома, а не Alcatel-Lucent. Все пак КРС ще изиска информация от двете страни. В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не бяха сигурни дали е необходимо нейното одобрение за сделката. Възможно е КЗК също да поиска допълнителна информация за договора.

Спестен лев, спечелен лев

Освен че очакват значителен спад в оперативните разходи, от БТК не разкриха други финансови детайли около сделката. Според източници от бранша обаче, предвид изнесените по-слаби резултати във финансовите отчети за 2009 г., перспективата за намаляване на разходите вероятно ще убеди и "Мобилтел" и "Космо България мобайл ("Глобул") също да изнесат част от своите дейности. Според Пол Коун най-вероятно "М-тел" и "Глобул" също ще изнесат част от поддръжката на своите мрежи. Успехът на този бизнес обаче ще зависи от това дали доставчиците като Alcatel-Lucent ще изпълнят поетите обещания пред телекомите. Ако се справят, бизнесът с аутсорсинг може да се окаже бъдещето на телекомите, а не просто цикличен феномен.

Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на "М-тел", заяви, че телекомът също проучва възможностите за аутсорсинг. Според него това е възможно в дейности с минимална стратегическа важност като изграждане на мрежи и поддръжка. Компанията отбелязва спад от 7.9% в приходите за 2009 г., така че аутсорсингът може да се окаже опция за намаляване на разходите за мениджмънта на "М-тел". Кандидати за партньори на телекома са Ericsson, Nokia Siemens и Alcatel-Lucent. От "Космо България мобайл", където спадът в приходите за 2009 г. е 2.6%, отказаха коментар.

Поддръжката на мрежата се превръща във все по-странична дейност за телекомите на конкурентни пазари с ниски норми на печалба. Преди дни британският стационарен оператор BT обяви, че ще поддържа основната мрежа на телекома O2 (собственост на Telefonica) в следващите пет години. Една година назад Vodafone и подразделенията на Telefonica в Ирландия, Германия, Испания и Чехия се споразумяха да споделят мобилните си мрежи. Разбира се, телекомите продължават да се конкурират при продажбите на крайни клиенти. Все пак, революция е.

По темата работи и Велизар Великов.

Има ли БТК нов собственик?

Трябва ли да има търгово предложение към малкото останали миноритарни акционери на БТК? Това се превърна в един от най-дискутираните въпроси на постната откъм новини фондова борса. Поводът е покупката от страна на базиранaтa на Каймановите острови Bridge Partners L.P. на част от бизнеса на AIG Capital Partners (понастоящем PineBridge Capital Partners LLC), включващ и българската компания. В момента и Комисията за финансов надзор проверява дали трябва да бъде отправено търгово предложение, като до редакционното приключване на броя не получихме информация за резултата от тази проверка.

Версиите на пазара какво се е случило са две. Според близки до БТК източници всъщност смяната на собствеността е свързана с управляващото дружество, а собственикът на БТК реално не е сменен - остава си фонд, структуриран от AIG, но в който участие имат и други институционални инвеститори. Другата версия е, че през много навързани чуждестранни лица все пак има някаква промяна в акционерната собственост на местното дружество. КЗК разгледа сделката, но от решението не става ясно какво точно се е случило.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Цената на борсовия ток в България е най-ниска в цяла Европа Цената на борсовия ток в България е най-ниска в цяла Европа

Днес тарифата е почти 12 евро/мВтч, а вчера беше три пъти по-ниска

5 апр 2020, 676 прочитания

Весела Апостолова: По-мобилизирани сме от всякога Весела Апостолова: По-мобилизирани сме от всякога

Изпълнителният директор на комуникационния бизнес и оперативен директор на групата "Publicis Groupe България" пред "Капитал"

5 апр 2020, 736 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Критичните три години

Бензиностанциите Shell развалиха партньорството си с Jimmy's

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Бизнес на градус

Моментният недостиг на спирт вече изглежда преодолян, като по складовете има над 4 млн. литра. Цената на литър спирт обаче е 3 пъти по-висока отпреди пандемията

Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10