Приказка с предизвестен край
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Приказка с предизвестен край

Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма груп холдинг" е оптимист за резултата от жалбата, която е подал в КЗК

Приказка с предизвестен край

Търг за IT обслужване на "Топлофикация - София" разгневи технологичния бранш

Асен Георгиев
8682 прочитания

Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма груп холдинг" е оптимист за резултата от жалбата, която е подал в КЗК

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма груп холдинг" е оптимист за резултатаот жалбата, която е подал в КЗК
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Един ден в българския синонимен речник срещу думата корупция може би трябва да пише: "Организиране на търг по Закон за обществените поръчки (ЗОП)." Поредното доказателство за това бяха разказите на представителите на технологичните фирми, кандидатствали в процедурата за технологично обслужване на "Топлофикация - София", след като 6 от 8 участници бяха служебно отстранени.

Проблемът с опорочените държавни търгове не е от вчера и със сигурност не засяга само ИТ бранша. Поръчките на технологично оборудване, системи и софтуер обаче изискват твърде специфична експертиза, за да бъдат ефективно контролирани, затова са твърде благоприятна корупционна среда.

Две събития от последния един месец потвърждават тази теза. Първият сигнал дойде от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), която заедно с браншовите организации БАСКОМ и "ИКТ клъстър", алармира за copy-paste задания за проекти по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), появили се в няколко общини. Въпросните търгове стесняват кръга на потенциалните победители до точно определен тесен кръг от фирми. ИТ средите бяха разтърсени и от още един скандал - търг на "Топлофикация - София", в който шест от добре известните български софтуерни компании получиха звучен шамар, като дори не бяха допуснати до надпреварата за изграждане на информационна система. Формалните причини за отстраняването им предизвикаха силни съмнения относно обективността, професионализма и подбудите на изборната комисия.

Различният търг

Публична тайна е, че значителна част от обществените поръчки, свързани с изграждане, поддържане и интегриране на информационни системи, се извършват по не особено прозрачен начин и силното лобиране твърде често надделява над добрата техническа оферта или ценово най-изгодното предложение. Този път обаче сред редовните участници се вклинява една непозната фирма-обединение "Браво-ЕИБ софт".

"Не че не съм чувал разни неща за търгове, печелени от отстранените компании, но те поне са правили нещо в държавата, и то по-открито. Че всеки търси лобита и свои начини, е ясно, сега обстановката е такава", споделя Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг". "Тук вече е прекалено - толкова грубо почти не са ни отсвирвали досега", добавя негов колега, участвал в подготвянето на документите.

Търгът за изграждане на информационната система за нуждите на "Топлофикация - София" илюстрира голяма част от проблемите на обществените поръчки в ИТ бранша. Той показва нагледно как действащият ЗОП дава възможност за безкрайни манипулации и как се вдига шум само когато се случи нещо извънредно - появява се някоя съвсем непозната компания победител (какъвто е случаят) или отстраняването на участниците е твърде очевидно целенасочено (какъвто отново е случаят).

Има ясни индикации, че проблемът ще става все по-сериозен за бранша особено сега,

когато всяка стотинка е важна

Изграждането на информационна система за нуждите на "Топлофикация - София" ЕАД" е проект на стойност близо 1 млн. лв. Допуснатите до оценяване са обединение "Браво-ЕИБ софт" и държавната фирма "Информационно обслужване". На финала обединение "Браво-ЕИБ софт" печели по точки. Останалите шестима участници - "Глобал консултинг" ЕООД, "Сирма солюшънс" ЕАД, ФАДАТА АД, "Стемо" ООД,, "Технологика" ЕООД и консорциум "С.А. консултинг" са отстранени със спорни според самите фирми аргументи. Всички дисквалифицирани фирми имат реализирани проекти в министерства, държавни агенции, общини, големи частни фирми и т.н.

Към момента процедурата е замразена заради жалба на "Сирма солюшънс" до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Формална причина за жалбата ни са процедурни нарушения", казва Цветан Алексиев. КЗК все още не се е произнесла по жалбата. Поради тази причина управителят на "Браво-ЕИБ софт" каза за "Капитал", че "си запазва правото да коментира случая чак след като КЗК излезе с окончателно решение". Чавдар Тодоров, изпълнителен директор на другата допусната до състезателната част фирма - държавната "Информационно обслужване", също отказа да коментира спорната процедура.

Подозренията

на "Сирма солюшънс" и на другите отстранени компании идват заради спорни решения на изборната комисия. След като всички оферти са подадени, изборната комисия се събира и приема нови изисквания относно начина на оценяване и избор на изпълнителя. Така, преди да започне да оценява офертите, комисията взима "принципни решения", с които ще съобразява своята работа занапред. Впоследствие част от тях се използват като аргументация за отстраняване на участници в надпреварата.

Според изискванията на документацията например "в екипа от специалисти, които ще вземат участие при изпълнението на поръчката, следва да фигурират минимум 5 специалиста, отговарящи за разработката на софтуера". След подаването на офертите комисията обаче решава как да тълкува  понятието "специалист, отговарящ за разработката на софтуера". С 6 на 3 гласа нейните членове приемат, че "специалист, отговарящ за разработката на софтуера", означава програмист. Само и единствено програмист.

"Според нас "Сирма солюшънс" нямат основание да жалят. Ако са имали някакви притеснения относно методиката, е трябвало да ги съобщят в законовия срок, преди да подадат документите си. Не смятаме, че сме ощетили някого", коментира председателят на изборната комисия Стоян Цветанов, който е икономически експерт в "Топлофикация - София". Цветанов не приема аргументите на жалбоподателя и казва, че е изготвено становище, изпратено до КЗК. "Има определение от 5 март, в което КЗК отхвърля иска на "Сирма солюшънс" за спиране на процедурата", добавя той. Въпреки това КЗК все още не е разглеждала жалбата по същество. "Действията на изборната комисия са законосъобразни", твърди и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Петко Милевски.

Протоколите от заседанията на изборната комисия, които можете да намерите на сайта на "Капитал", са доста интересно четиво. В тях има спорни решения като посоченото по-горе. Те обаче не доказват пряко евентуална злоупотреба. Напълно възможно е да са вследствие на други причини - ниска технологична грамотност или невнимание. Проблемът е, че ЗОП позволява създаването на подобни спорни ситуации. А самите фирми обикновено се примиряват с това, защото е много вероятно да се наложи да работят пак с държавни ведомства и компании.

"Истината е, че в ИТ бранша се говореше, че тази поръчка е с предизвестен край най-вече заради специфичните изисквания и срока за изпълнение", разказва Марио Манджуков, директор бизнес развитие в софтуерната компания "Технологика". "За съжаление почти във всяка поръчка има набедени компании за победител, но това, че нещо се говори, не е факт, който да ни спре да участваме, защото сме изпълнявали аналогични проекти за топлофикациите в Пловдив и Плевен", добавя Манджуков. И продължава: "Участвахме, защото сме сигурни, че фирмата е способна да изпълни такава поръчка."

Липса на желание за промяна

"Неприятното е, че фирмите се оплакват, когато са засегнати пряко, а иначе си мълчат и се надяват и за тях да остане нещо", казва Йордан Кисьов, управител на "Риск електроник" и член на УС на БАИТ, който отговаря за проблемите, свързани с пазарната конкуренция (включително ЗОП). "Ние (българите, бел. авт.) нямаме колективен начин на мислене. Всеки дърпа нещата към него. Трудно се генерира желание за смислена промяна", добавя той. Кисьов смята, че ЗОП е сбъркан сериозно - изискванията в заданията на поръчките не се контролират от никого, а промените, които се готвят в момента, според него може да направят нещата дори по-зле.

Според Кисьов предложенията за промяна в Закона за обществените поръчки привидно създават по-ефективна система за обжалване - изпълнението се спира при жалба, но остава вратичка за неправомерно продължаване на изпълнението срещу глоба. Тънкият момент е, че санкцията няма да бъде платена от конкретния човек, взел решението, а с пари на данъкоплатците. Затова и очакванията са, че това ще стане масова практика. Кисьов смята също така, че въпросните промени ще се прокарат набързо през парламента в последния момент (без участие на бизнеса) заради натиск от ЕС, въпреки че върху тях би трябвало да се работи от 2 години. Основната критика към планираните промени е, че главата, която касае обжалването, е недомислена, а другите промени са срещу бизнеса. "Резултатът от нея ще бъде, че обществени средства ще се претакат от един джоб в друг, въпреки че ще съществува формална възможност за спиране на поръчки", категоричен е Кисьов. Всъщност единствено в първата версия на ЗОП от 1999 г. главата "Обжалване" работи - спирането на изпълнението става безусловно при наличие на нерешена жалба. По-късно (от 2001 г.) тази глава е прекроена и в момента няма никакъв смисъл да се обжалва, т.е. фирмите работят в условията на пълно безправие, смята Кисьов. Сега лансираната промяна е вследствие на императивна директива на ЕС.

В търсене на прозрачност и контрол

За това призовават и съсловните организации на фирмите в технологичния бранш, и представители на правителството. "Очаквам от всички възложители на ИТ обществени поръчки максимална прозрачност при провеждане на процедурите. Трябва да се сведат до минимум ограничаващите изисквания, както и да има засилен контрол на всяка фаза от изпълнението на проектите", заяви зам.-министър Първан Русинов, който отговаря за информационните технологии и съобщенията в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според него не е изключено да се стигне до централизирано управление на ИТ поръчките, в което МТИТС да участва. Това обаче е идея, която тепърва трябва да се обсъжда.

Според ИТ компаниите и техните браншови организации, с които разговаряхме, единственият начин за нормализиране на обществените поръчки в бранша е въвеждане на максимална прозрачност и контрол. Конкретно прозрачността може да бъде постигната чрез изграждане на публичен онлайн регистър, където по възможно най-опростен начин да се проследява развитието на дадена поръчка. Инициативата бе лансирана наскоро от БАСКОМ и се отнасяше конкретно за спорните проекти по ОПАК, но важи с пълна сила за всички обществени поръчки. Идеята е да има ясно измерими критерии и достъпна в интернет информация. По този начин ще може да се осъществява контрол от страна на гражданите и бизнеса, който ще допълни формалния контрол, който към момента се осъществява от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Друго предложение е допускането на експерти от браншовите организации, които да участват в процеса по изготвяне на заданията, следейки за "залагането на насочващи изисквания" и други нередности. Добра идея е и да се работи за промяна на ЗОП, така че да има персонална отговорност за тези, които са злоупотребили, както и проследяване на отделните етапи от изпълнението в публичен регистър. Смислено звучи и предложението на изпълнителния директор на "Давид холдинг" Бальо Динев за въвеждане на рейтингова система за компаниите, които вече са разработвали информационни системи за държавната администрация.

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Прикачен файл

Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма груп холдинг" е оптимист за резултатаот жалбата, която е подал в КЗК
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Един ден в българския синонимен речник срещу думата корупция може би трябва да пише: "Организиране на търг по Закон за обществените поръчки (ЗОП)." Поредното доказателство за това бяха разказите на представителите на технологичните фирми, кандидатствали в процедурата за технологично обслужване на "Топлофикация - София", след като 6 от 8 участници бяха служебно отстранени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • nikoletam

  ИО ..... УМИРА :))) Да БЛАГОДАРИМ на следните ДРУГАРИ:
  Сергей Станишев, който назначи Чавдар Тодоров за прокурист, и
  Азер Меликов.............ПЕТКО СОТИРОВ
  Цвятко Цветков..........ДОБРИ ПИНДЖУРОВ
  Иво Николов...............ЧАВДАР ТОДОРОВ
  Цветанка Панова........НИКОЛАЙ НАЙДЕНОВ
  Гергана Коджейкова...ЕМИЛ ПЕТРОВ
  НИКОЛАЙ БАРАКОВ.....К ГЪРКОВ
  и техните крадливи протежета....

 • nikoletam

  ИО ..... УМИРА :))) Да БЛАГОДАРИМ на следните ДРУГАРИ:
  Сергей Станишев, който назначи Чавдар Тодоров за прокурист, и
  Азер Меликов.............ПЕТКО СОТИРОВ
  Цвятко Цветков..........ДОБРИ ПИНДЖУРОВ
  Иво Николов...............ЧАВДАР ТОДОРОВ
  Цветанка Панова........НИКОЛАЙ НАЙДЕНОВ
  Гергана Коджейкова...ЕМИЛ ПЕТРОВ
  НИКОЛАЙ БАРАКОВ.....К ГЪРКОВ
  и техните крадливи протежета....

 • 3
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Хайде да я приватизират тази Топлофикация вече, че ни омръзна - такива скандали ли не бяха, джакузита ли не бяха. Частният собственик едва ли ще си поръча изпълнението на системата двойно по-скъпо, само защото изпълнителят му го е водил по вечери и проститутки, например. Или му е финансирал политическата партия.

 • 4
  maka avatar :-|
  maka

  Оооохоооо абсолютно съм ЗА публичните регистри, критерии, и проследяване на ОП. Макар, че това е по-скоро утопия. Също и за рейтинговата система, макар че тя трябва да се приложи внимателно, защото иначе единственото което ще свържи е да брани статуквото и да не допуска нови играчи до държавните клиенти.

  Самото послание ми се вижда едновременно смешно и тъжно ;) - компаниите доставчици могат много лесно да влияят на този закон, чрез политическите си лобита и браншовите организации.

  Въпросът е, както се опитва да загатне статията, че това не е принципен протест против неправилната практика за изготвяне на обществените поръчки, нито пък конструктивна критика към закона. Това по-скоро е картелно мрънкане на големите риби, че някой е бил отстранен за сметка на някой анонимник, т.е. че след още една-две години и няколко подобни конюнктурни поръчки, на пазара може да появи още някой "вече" голям играч, а именно конкурент.

  Ако търга беше спечелен по същия начин от някой от традиционните "заподозрени" никой нямаше и да гъкне!

  Хайде да видим БАИТ колко са сериозни, да направят една конструктивна критика на закона, малко политически натиск, и да се пренапише закона с участие на експерти от индустрията...

 • 5
  maka avatar :-|
  maka

  Да се чете "единственото, което ще свърши", а не свържи...

  с пяна на устата от вълнение, правя грешки ;)

 • 6
  svetsotirov avatar :-|
  Sotirov

  айде айде крадеца вика дръжте крадеца. Когато тези същите фирми печелеха под масата ОП всичко беше ок сега като им вкараха нови играчи започна да се говори за плурализъм и за законност.

 • 7
  commentator avatar :-|
  commentator

  Само за сведение: В Топлофикация усилено се разработва поръчаната система още от март-април 2009 г. /доста преди обществената поръчка/. През септември 2009 започнаха разплащания чрез Браво Инвестментс с разработен в Топлофикация online протокол, през януари стартира справочна система за битови абонати. За "техническа неграмотност" ли става въпрос или за източване на държава с успоредна обществена поръчка, при която на късметлиите ще им се даде освен милион и know how, та дори и работеща система?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK