Няма връзка с този мол
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма връзка с този мол

До два месеца в Сердика център не би трябвало да има проблем с GSM покритието

Няма връзка с този мол

В Сердика център има проблем с GSM връзката, но се търси решение на проблема

Зорница Маркова, Андриан Георгиев
7336 прочитания

До два месеца в Сердика център не би трябвало да има проблем с GSM покритието

© Капитал


"Хайде да се чакаме отвън. Вътре, ако се изгубим, не може да се чуем по телефоните. Няма връзка". Това е автентична реплика от клиент на новия софийски мол "Сердика", чута наскоро.

"Сердика център", като всеки голям, истински мол, е направен така, че да задържа клиентите часове наред. Влизате вътре и потъвате в лабиринтите му. Обикаляте от магазин в магазин. Непрекъснато се спирате пред нова и нова витрина, сядате да пиете кафе... После продължавате с лутането из магазините и накрая стигате до етажа с храната, където губите още поне 45 минути. Всеки мол се опитва да откъсне клиентите си от външния свят и да ги накара да изгубят представа за време. При "Сердика център" обаче връзката със света е прекъсната и в буквалния смисъл на думата. Поне засега.

Ало, ало

Вече месец след откриването на центъра вътре все още има проблем с GSM покритието. Връзка има само на места, но трябва да ги намерите и да се взирате в дисплея на телефона си, докато стълбчетата за покритие се изпълнят. А това е доста нелепо да се случва столицата през 2010 г. В някои магазини разговорите се водят без проблем, но в други, уви, това не става. Това, на първо място, създава неудобство за клиентите, които не могат да се свържат или да бъдат намерени във всеки момент. Затова не е изненадваща репликата на посетител в мола - "правя си срещите отпред, защото вътре не мога да се обадя на никого". Друг клиент недоволстваше пред щанда за риба в "Пикадили", защото не знаеше точно каква да вземе и беше невъзможно да се обади на съпругата си, за да попита.

Проблем обаче има и за търговците, защото всичко това пречи на бизнеса им. Опитахме се да купим ваучер за подарък в магазина за козметика на Douglas. Мило момиче ни каза: "По принцип имаме ваучери, но сега не може да ви продадем. Системата за ваучерите работи през GSM връзка, каквато в момента няма." Ден преди това направихме неуспешен опит да платим с карта в един от магазините на Inditex. Продавачката предупреди, че става трудно и след втория неуспешен опит заключи: "Съжалявам, ще трябва да платите кеш." Проблем би трябвало да има и за "Пикадили", които първи промотираха услугата за плащане през GSM, но за която им трябва добра връзка.

За останалите магазини има затруднения при използването на апаратите за плащане с карти. Част от POS терминалите в обектите са през кабелна връзка, а останалите - през мобилна. Вторите имат проблем, ако сигналът е слаб. "Почти никъде в сградата няма значими затруднения или невъзможност в обхвата. Разговора с мен също проведохте по мобилен телефон, а се намирах на второ ниво под земята в "Сердика център". На определени места в центъра връзката през един или друг мобилен оператор е по-силна или по-слаба. В цяла София почти не съществува голяма сграда, в която в отделни нейни помещения да няма по-слаба връзка на някои от мобилните оператори", коментира пред "Капитал" управителят на мола Атанас Радев. И уточни, че за месец имат само пет официални оплаквания от наематели за проблеми в мобилните им POS терминали.

Кой ще постави антените

Всъщност за лошата GSM връзка в новия мол има съвсем конкретна причина. И тя е в това, че инвеститорът в мола не е организирал мобилното осигуряване по най-работещия начин. По време на изграждането на "Сердика център" собствениците са решили да разделят телекомуникационното обслужване на две - изграждане и опериране на кабелна мрежа и осигуряване на безжичен обхват, съобщи Атанас Радев. Направили са запитване до различни оператори кой може да създаде и поддържа двете системи, като за фиксираната мрежа са избрали "Транс телеком". Тази компания е 50% собственост на "Петрол холдинг", а кипърската "Еранс" държи другата половина. Зад фирмата стои руският холдинг "Агропродмир", производител на химически торове и строителни материали.

За безжичното покритие е било отправено запитване до БТК, но разговорите се забавили, казаха от мола. В същото време от "Транс телеком" са предложили да поемат и мобилната връзка, въпреки че нямат лиценз за GSM оператор. Идеята им е била да изградят мрежата и да я дадат под наем или да я продадат на трите мобилни оператора.

"Един-два месеца нямаше реакция от "Виваком". Едновременно с това "Транс телеком" беше активна и кандидатства и за мобилната мрежа. Те получиха опцията, но не и ексклузивитета. Нашият отдел "Строителство" не е знаел и дали трите мобилни оператора се разбират по между си и това беше другата причина да дадем и мобилната връзка на "Транс телеком", каза Радев.

Грешка в сигнала

След като "Транс телеком" е получил договора и за мобилната връзка, от компанията са започнали разговори със самите оператори, съобщи източник на вестника. Предложението към "М-тел", "Глобул" и "Виваком" е било компанията да изгради т.нар. разпределена антенна система и да им я отдаде срещу заплащане. Само че операторите нямат такава практика и изграждат мрежите си чрез собствени доставчици. Източникът на "Капитал" коментира, че мобилните оператори често си партнират, когато трябва да осигурят безжично покритие в нова сграда, така че да поделят инвестициите в оборудването и поддръжката. Обикновено се строи една обща или няколко отделни базови станции и се създава споменатата разпределена антенна система, която доставя сигнала в закритите площи. В Mall of Sofia например тя се поддържа от "М-тел", въпреки че се ползва от всички оператори.

"Практиката ни е да водим директни преговори. С другите два мобилни оператора имаме предварителна уговорка за това кой коя нова сграда да поеме. След изграждането на разпределена антенна система от съответния оператор и трите оператора ползват тази система. Нямаме практика да ползваме системи, изградени от други фирми", коментираха от БТК за "Капитал".

В такъв сценарий ролята на "Транс телеком" в изграждането на мобилната мрежа се е оказала напълно излишна. Същевременно е изгубено време, за да се направи адекватно покритие и така центърът отваря без собствена вътрешна GSM мрежа. На практика сигналът вътре е от страничните клетки около мола, които обслужват района около сградата.

План Б

Атанас Радев разказа, че след отварянето на центъра са поръчали на единия от операторите да направи замерване. "Действително има места с по-слаб сигнал", призна той. Затова управителите на центъра са започнали незабавни преговори с мобилните оператори, за да приложат стандартния за другите големи сгради подход: центърът предоставя пространство за антените на мобилните оператори, а те от своя страна се разбират помежду си как ще ги използват.

Молът е пред подписване на договор с една от трите телекомуникационни компании за поставянето на антени в сградата. Определно е и помещението за съоръженията. Очаква се договорът да се подпише през другата седмица, а мрежата да бъде изградена до два месеца. "До началото на май ще имаме временно решение, което ще предложи добро покритие. До два месеца проблемът ще бъде напълно премахнат", увериха от центъра.

До тогава клиентите, преди да отидат в мола, е добре да се чуят със своите близки. И да си носят повече кеш.

"Хайде да се чакаме отвън. Вътре, ако се изгубим, не може да се чуем по телефоните. Няма връзка". Това е автентична реплика от клиент на новия софийски мол "Сердика", чута наскоро.

"Сердика център", като всеки голям, истински мол, е направен така, че да задържа клиентите часове наред. Влизате вътре и потъвате в лабиринтите му. Обикаляте от магазин в магазин. Непрекъснато се спирате пред нова и нова витрина, сядате да пиете кафе... После продължавате с лутането из магазините и накрая стигате до етажа с храната, където губите още поне 45 минути. Всеки мол се опитва да откъсне клиентите си от външния свят и да ги накара да изгубят представа за време. При "Сердика център" обаче връзката със света е прекъсната и в буквалния смисъл на думата. Поне засега.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • NPaine

  Ама вие сериозно ли? Това ли са ни най-големите проблеми? Липсата на обхват "на мола"?

  Ама за каква криза говорим 6том съзнанието на българския "градски" пейзън е погълнато от мисли как да си купи вау4ер от Дъглас понеже нямало ГСМ връзка, а пък най-големите надежди са свързани с отварянето на Зара в София 6тото тогава ве4е вси4ко 6те се оправи...

  Криза о4евидно няма, поне финансова такава...виж моралната криза е друго не6то...Мъка... :(

 • 2
  virgin avatar :-|
  Virgin

  6том . . . пейзън. . . вау4ер . . . 6тото. . . ве4е . . . вси4ко . . . 6те . . . о4евидно . . . не6то

  На какъв език пишеш?
  Нямаме нужда от нравоучения, имаме нужда от грамотни хора.
  И повярвай, проблемът описан в статията касае много хора!

 • 3
  npaine avatar :-P
  NPaine

  virgin,
  то4но това 4е касае много хора е ло6ото...

  Ина4е аз пи6а грамотно...4ислата вместо букви са такива за6тото клавиатурата ми не позволява друго изписване...
  А относно нравоу4енията, много гре6и6, ти и останалите ти дружки от стадото спе6но се нуждаете от такива. И про6тавай 4е те обобщавам 4е си тъпа овца, ама ти по4на първи/а, нали?
  Поздрави и приятно гледане на биг брадъра...

 • 4
  maximxx avatar :-|
  Максим

  Наистина, огромен проблем... Какво ще правим сега, няма мрежа, няма ваучери... Направо не се живее вече!

 • 5
  vit818 avatar :-|
  vit818

  Мъка а някой да е забелязал въобще качеството на строителните работи в този МОЛ,

 • 6
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  И какво разбрахме от тук?
  Трите мобилни оператора си монополизират пазарите и не допускат външни фирми. Та къде тук е пазарната конкуренция и нямаше ли няколко контролни органа, които да следят за това? Те така мобилните оператори си сътрудничат и в ценовата си политика също. На някой от тях да му е по ниска цената от другите?
  Ако имаш сектор в който 3-ма играчи държат почти целия пазар и си сътрудничат, на практика си е монопол.

  По-образно казано като триглавата ламя от народните приказки. Виждат се 3 отделни глави, но все пак тялото е едно.

 • 7
  karelia avatar :-|
  karelia

  Аз се ужасих повече от ужасното качество на жълтата боя и от вида на тоалетните. Грозно, голо, наистина без добро покритие, което разбрах от есемесите за това кой ме е търсил, когато излязох на вън. Никаква "Зара" не може да ме накара да се върна обратно в "Сердика", а пиратското им детско центърче буди само съжаление.

 • 8
  blue_sky avatar :-|
  blue_sky

  ами аз живея в чужбина и в повечето молове в подземните етажи няма обхват за телефоните, ама не мисял че е толкова голям проблем

  много се разлгезиха бьлгарите, не може да звьнне на жена си да я пита каква риба да купи, а сам не може ли да вземе решение вьпросния господин..верно няма криза в БГ ако това са проблемите на деня

 • 9
  minavasht avatar :-|
  Минаващ

  "т.нар. разпределена антенна система" е по-известна като picocell или femtocell. В щатите я има от години, устройството струва $200-300, ако живееш в dead zone (без покритие заради терена), можеш да го поръчаш от мобилния оператор, те го пращат по пощата и сам си го инсталираш. Защо не е така в Бълхария?

  Ето как изглежда подобна джаджа: http://www.engadget.com/2009/09/28/atandt-3g-microcell-unboxing-and-impressions/

 • 10
  ngv39589891 avatar :-|
  Иван Велинов

  Проблем с обхвата на Виваком в мола няма. Липсва само свободна безжична локална мрежа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.