Новият брой:
Служебната президентска република

Обединени вериги

Големите магазини направиха Сдружение на модерната търговия

Емилиян Абаджиев от Меtro (вляво) ще е председател на новото сдружение на търговските вериги. До него са представителите на BILLA, Kaufland, HIT, Praktiker...
Емилиян Абаджиев от Меtro (вляво) ще е председател на новото сдружение на търговските вериги. До него са представителите на BILLA, Kaufland, HIT, Praktiker...
Емилиян Абаджиев от Меtro (вляво) ще е председател на новото сдружение на търговските вериги. До него са представителите на BILLA, Kaufland, HIT, Praktiker...    ©  Надежда Чипева
Емилиян Абаджиев от Меtro (вляво) ще е председател на новото сдружение на търговските вериги. До него са представителите на BILLA, Kaufland, HIT, Praktiker...    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Някои от тях никога не са се явявали пред медиите в България. Други са го правили веднъж. При откриването си на първия магазин, например. Никога не са се събирали публично на едно място.

Девет от най-големите търговски вериги с чужд произход се обединиха в Сдружение на модерната търговия. Компаниите са Metro Cash&Carry, Kaufland, Carrefour, BILLA, Lidl, HIT, Praktiker, Mr. Bricolage, Baumax. Обединяването им е продължило около половин година, а до официалната регистрация в съда трябва да мине още около месец. След това веригите ще се съберат отново и ще направят "план на играта" - списък с приоритетите и дейностите, които ще предприемат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  garabad avatar :-|
  garabad
  • - 5
  • + 11

  Ни най-малко не съм учуден! Напротив! Само се питах кога търговските вериги ще се споразумеят за да ни цакат както си искат! Те на това му казват картелно споразумение! А юмрукът на Кауфланд срещу Карфур увисна безсилно във въздуха! Банани за по 80 стотинки колкото наистина струват! Забравете! Ще ги купувате вече на по 2 и 50 - три лева за килограм! Колкото ги купувахте преди Белите нощи на Кауфланд и откриването на Карфур! Нямало нужда от регулация ли! Дай боже някой да го направи и сложи граница на търговската печалба - не повече от 10 процента!

  Нередност?
 • 2
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 2
  • + 4

  То, това ще рече, че се отваря шанс за дребните търговци. Цените на веригите ще се изравнят с тези, в кварталните и селски магазинчета и хората няма да тичат през целия град, или от единия в другия град, след като за същите пари и за по-малко време, ще си купят каквото им трябва. Ако някой прави грешен ход, то тава са веригите.

  Нередност?
 • 3
  jorata avatar :-|
  Jorata
  • - 1
  • + 1

  Това би проработило, ако вече са се справили с пазарите. Като прибавим, че Пикадили, Фантастико, Европа и пр. не участват, трудно ще постигнат нещо съществено по отношение на картелния замисъл на сдружението. Поне за сега!

  Нередност?
 • реалист
  • + 3

  "garabad" е съвсем прав.Това на практика е институциализиране на картел.На това отгоре,чрез съда.Ние и Нашите управници сме направо,като овце, да допуснем това.Нека ни доят!Това заслужаваме!Същото е изключено да се случи в САЩ и едва ли се случва в разумна европейска държава.Каква е презумпцията,без такъв картел, тези големи инвестици ще се върнат бавно, поради яростната конкуренция.Това не се харесва на управителите(българи),защоо ще работят здраво и няма да гушат колкото им се иска и едва ли ще получават награди от централите си за рекордни печалби.А така единни цени, доене на потребителите и ще "плеснат с ръце и ще се прегърнат"всички участници в далаверата.От това има сметка и бюджетът,по-високи цени повече ДДС и част от производителите,главно на хранителни стоки.Въобще "пей сърце".

  Нередност?
 • 5
  ispor avatar :-|
  ispor
  • + 6

  Честит ви нов картел!Видяхме докъде доведоха картелите в млекопреработването,в мелничарството и хлебопроизводството,произодството на олио и в изкупуването и търговията със зърно!Очаквайте подобни резултати и тук!Сега ще започнат едни медийни кампании срещу дребните търговци,ще ги последват закони ,които да решат"наболелите проблеми"в сектора,след това ще се създаде още една държавна служба,която да контролира и глобява непослушните малки търговци и да им натиска главите в калта!И така за няколко години с кврталните магазини и с търговците с по 1-2 магазина ще се случи това,което се случи с малките мандри,малките мелници,маслобойни,хлебопекарни,и др-ще бъдат изритани от пазара !

  Нередност?
 • 6
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli
  • - 1
  • + 1

  едно нещо не разбирам ясно. Според мен бананите по 80 ст на Кауфланд въобще не са били под себестойността ти - напротив може да са имали 1 ст. печалба, но са продавани на печелба - едва ли ще се оставят да ги глобят по тази левашка линия. От тук следва въпроса? Това ли е надценката, която се полага? 2.50 лв - 80 ст. равно 1.70 лв. еми ето това е печалбата?
  В Пикадили едно масло на марка Х струва с 1 лв. по-скъпо от същото в Кауфланд.
  Искам да кажа, че всички магазини цакат клиентите супер много, а от друга страна договарят с доставчиците изключително ниски цени.

  Еми това кварталните магазини трябва да се стегнат и да върнат хората в тях, защото в Италия и Франция има такива и там точно е чара им защото обслужването е лично, но те не трябва да се правяти да слагат яките секири.


  Нередност?
 • 7
  daniela_g avatar :-|
  daniela_g
  • + 2

  "И изповядваме вярата в свободната пазарна икономика". Да не забравяме, че "свободната пазарна икономика" има всъщност няколко вида форми: съвършена конкуренция (много на брой и малки по размер фирми, конкуриращи се по между си с цената), олигопол (малко на брой фирми, но големи по размер диктуват условията на пазара и се конкурират по отношение на самия продукт) и монопол (мисля, че обяснение е излишно). Всяка свободна пазарна икономика от съвършена конкуренция се изражда в монопол. Може ли горепосочените огромни по размер фирми, да конкретизират в коя точно форма на пазарна икономика си изповядват вярата? Мисля, че на всички ни е ясно. А ако някой очаква държавата да се намеси, видиш ли това било картелно споразумение, нека да види какво се случва в САЩ. Там подкупването на държавниците е законна дейност, наречена лобиране. Реалния законотворец не е държавата, а корпорациите.
  Предвиждам, че такъв тип съюзяване първо ще има за цел да унищожи малките играчи, а после да стъпче служителите с ниско заплащане на труда и потребителите с високи цени.

  Нередност?
 • 8
  krez avatar :-|
  Крез
  • + 1

  Нека ,нека клиентите злорадстваха като се откриваха магазини на веригите/имам 4 малки магазина/" ще затворите","ще фалирате"
  "сега ,ще ви покажат как се прави търговия","скъпчии"
  "печелбари".Мисля ,че поне 2 от магазините ще оцелеят
  и тогава с кеф ,ще си дигна цените на равнище 5ст по-ефтино от веригите и шумно ще рекламирам това ,че съм по-евтин.
  Така ,ще вдигна и заплатите на персонала ,ще искам да са още по вежливи ,и да познават стоката и консултират клиентите.
  Ще си позволя по качествени и скъпи стоки с ниска надценка.
  А тия дето злорадстваха ,ехидно ще ги питам как е по веригите.
  Нека дигат цените веригите колкото повече толкова по-добре за мен
  ,по добре за персонала ми.
  Това го предвиждах преди 3-4 години и се радвам ,че се оказах прав.
  Между другото проверете цените на стоки които не са в промоция
  във няколко вериги и ги сравнете със малкия магазин оцелял 8-10 години /ако имате такъв до вас/ ще останете доста изненадани .
  Може да се окаже че покупка на 10 различни артикула ще излезе по-ефтина в магазинчето отколкото във веригите.

  Нередност?
Нов коментар