Малката тайна на гигантската фабрика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малката тайна на гигантската фабрика

В Шънджън работят 420 000 души. Много често те не знаят дори името на човека до тях<br />

Малката тайна на гигантската фабрика

Поредица самоубийства в китайски IT завод шокира света

Константин Николов
16308 прочитания

В Шънджън работят 420 000 души. Много често те не знаят дори името на човека до тях<br />

© bloomberg


Ако сте собственик на iPhone, iPad, Sony Playstation 3, Microsoft Xbox или Nintendo Wii, по всяка вероятност "джаджата" ви идва от огромния завод в китайския град Шънджън. По местните стандарти Foxconn не е лош работодател. Въпреки че не раздава високи заплати, тайванският хайтек производител осигурява служителите си, дава им евтина храна и квартира и плаща извънреден труд. Но поредица от самоубийства в предприятието на компанията в китайската икономическа зона Шънджън привлече вниманието на света към условията за работа на нововъзникващите пазари, които доставят на глобалните потребители едни от най-желаните технологични играчки.

В ранната утрин на 25 май 19-годишният Ли Хай скача от покрива на общежитието си, а само ден по-късно същото прави и 23-годишният Хан - дванадесетият опит за самоубийство в завода на Foxconn само през тази година при едва двама оцелели. Критиците на компанията отдавна предупреждават, че работещите в огромния производствен комплекс, даващ работа на немислим по света персонал - 420 000 служители (не е грешка!), са подложени на непоносими трудови условия. "Foxconn си е създал репутация на работодател с желязна дисциплина. Мястото е тежко за работа и човек трябва да е корав, за да издържи", коментира пред Christian Science Monitor Джефри Кротъл, говорител на хонконгската организация China Labour Bulletin, която следи условията за труд в Китай.

Тери Гоу, основател на компанията майка на Foxconn - Hon Hai Precision Industry, продължава да настоява пред медиите, че групата не експлоатира служителите си. "В заводите ни не се леят кръв и пот", заяви магнатът. Представители на компанията отвориха за журналисти вратите на комплекса в Шънджън, в който те видяха нови жилищни блокове, супермаркети и басейни.

Но репортер от местния вестник Southern Weekly успял да работи под прикритие цял месец в завода и разкрива коренно различна картина: работниците са принудени да стоят прави в продължение на осем часа на поточна линия без почивка и без да говорят помежду си. Според журналиста много от тях спели по девет в стая и не знаели дори имената си, тъй като не прекарвали много време заедно. Основната заплата е 900 юана (130 долара) на месец за осем часа работа шест дни в седмицата. Но при още допълнителни 30 часа работа на седмица скачала до 2000 юана (295 долара). Екип на Financial Times беше допуснат да снима и да интервюира служители и думите на един от тях много точно показват какви са настроенията в предприятието. "Постоянно сме подложени на натиск. Понякога всичко е толкова безсмислено, че искам да избягам", казва служителят в логистичния отдел Лу Пенгуо.

Обвиненията към Foxconn в

тормоз над персонала

не са от тази година. През 2009 г. широка публичност предизвика самоубийството на Сун Данюн, който също скочи от покрива на блок в заводския комплекс. Младият служител отговарял за транспортирането на прототипи на новия iPhone. Тези предварителни модели са една от най-добре пазените тайни в индустрията, тъй като производителите не искат конкурентите им да се доберат до дизайна и характеристиките на бъдещия им хит. През юли Сун съобщил на мениджърите, че един от 16-те прототипа е изчезнал. Отделът за сигурност на Foxconn веднага започнал разследване, а три дни по-късно Сун скочил към смъртта си. Негови приятели обявиха пред местната преса, че младият човек е бил държан затворен и е бит, а домът му е бил претърсван от служители на Foxconn. Никой не може да каже какво точно е станало и дали Сун не е бил "самоубит", каквито спекулации имаше в китайските и тайванските медии. А и преиграването от страна на Foxconn не е изненадващо, тъй като изтичането на информация от завода може да струва загубата на клиент като Apple. След смъртта на Сун семейството му получи компенсация от 44 хиляди долара от Foxconn, а приятелката му - подарък лаптоп на Apple. 

През февруари тази година Reuters обяви, че репортер на агенцията е бил малтретиран от охранители на Foxconn. Журналистът се опитвал да снима отвън завода на компанията, когато бодигардовете го подгонили и се опитали да го вкарат в своя кола. След като повикал полиция, охраната била принудена да му се извини. Полицаите го попитали дали иска да подаде оплакване, но добавили, че Foxconn има "специален статут пред местните власти".   

Всъщност именно ролята на мултинационалните компании, за които работи Foxconn, попада все повече в светлината на прожекторите. Западни синдикални организации призоваха водещите производители на електроника да следят изкъсо подизпълнителите си. В доклад на Центъра за изследване на мултинационалните корпорации се казва, че правилата за контрол над компании като Foxconn не дават резултат. Въпреки че Apple извършва годишни одити на доставчиците си, компанията не разкрива информация от проверките, като се позовава на търговска тайна. В доклада си за 2010 г. Supplier Responsibility Report групата обяви, че 65% oт проверените 102 предприятия изплащат "заслужени" възнаграждения и бонуси на служителите си, но не стана ясно дали Hon Hai Precision Industry и дъщерният китайски завод са сред тези производители. В стара проверка на Apple в Шънджън от 2006 г. се казва, че комплексът има всички удобства на малък град: жилища, болница, супермаркети, игрища, басейни и интернет кафенета. "Не открихме данни за принудителен извънреден труд, но седмичният лимит на Apple от 60 работни часа е бил редовно надхвърлян", се казва в доклада. Въпреки изводите в този документ

никакви мерки

не са били предприети от страна на американската компания към ограничаване на практиките в завода. След последното самоубийство през тази седмица говорителката на Apple Джил Тан заяви, че гигантът е притеснен от последните случаи.

Във Foxconn започнаха широка кампания, за да покажат, че се грижат за работниците си. Тайванската група нае психоаналитици. И монаси, които да изгонят злите духове от завода. Разстроените служители вече могат да се обаждат на отворена линия, на която получават съвети и всякаква друга професионална помощ. Но според тайванска телевизия Foxconn вече принуждава служителите си да подписват документи, в които обещават да не отнемат живота си. Производителят дори опъна мрежи около високите си сгради, за да предотврати нови самоубийства.

Подобни направо отчаяни мерки са обясняват с факта, че Hon Hai Precision Industry дължи голяма част от приходите си на големите поръчки от Apple, Sony, Nintendo, HP, Dell и др. и има интерес да остави "покрити" всякакви теми за погазване на човешките права. След новината за последното самоубийство акциите на компанията се сринаха с над 7% (виж графиката) заради опасенията на инвеститорите, че някои фирми могат да се откажат от услугите на Foxconn. Засега не се забелязва подобно нещо. Печалбата на групата се покачи с 35% през първото тримесечие до 568 млн. долара при приходи от 5 млрд. долара. "Все още няма някаква конкретна реакция от клиентите на Foxconn. А и никой не казва жертвите точно по кои проекти са работили", казва пред британския в. Telegraph Eдуард Йен, анализатор в UBS. Също не бива да се забравя, че компании като Apple са притиснати от сроковете. Дружеството отложи с около месец европейския дебют на таблета си iPad заради огромното търсене в САЩ. По тази причина всички заводи, които произвеждат хитовия продукт, работят на пълни обороти.

Нехуманното отношение към работниците в Шънджън предизвика редица призиви за бойкот на продуктите на компаниите, които са клиенти на Foxconn. "Замислете се, когато си купувате най-новата играчка на някой от тези гиганти", обяви известен блогър. В същото време друг признава: "Ние създадохме Foxconn със стремежа си към безплатни телефони, лаптопи за 500 долара и 60-инчови LCD телевизори за 1000 долара. Не е Стив Джобс лошият, който принуждава с камшик тези хорица в Китай да работят по-бързо. Не, просто тези служители се нуждаят от работата." Сега въпросът е кога и как ще се промени индустриален Китай?

Натиск

Над 10% от китайското население от 1.4 млрд. души са мигранти от селските райони, които търсят препитание в мегаполисите. Тези хора често са наричани новата работническа класа и са предпочитани от работодателите заради по-лесната си адаптация. Много от тях имат високи очаквания от пристигането си в големия град, но често тези мечти не се оправдават и те получават изключително ниски заплати. "Младите китайски работници са подложени на голям натиск", казва Джефри Кротал от China Labour Bulletin. Самоубийствата на младите хора не са изолирани само във Foxconn, но случаите получиха по-голяма публичност заради глобалните гиганти, за които работи заводът. От 2007 до 2008 г. загинаха шестима служители на друга голяма местна група - Huawei Technologies Co.

Ако сте собственик на iPhone, iPad, Sony Playstation 3, Microsoft Xbox или Nintendo Wii, по всяка вероятност "джаджата" ви идва от огромния завод в китайския град Шънджън. По местните стандарти Foxconn не е лош работодател. Въпреки че не раздава високи заплати, тайванският хайтек производител осигурява служителите си, дава им евтина храна и квартира и плаща извънреден труд. Но поредица от самоубийства в предприятието на компанията в китайската икономическа зона Шънджън привлече вниманието на света към условията за работа на нововъзникващите пазари, които доставят на глобалните потребители едни от най-желаните технологични играчки.

В ранната утрин на 25 май 19-годишният Ли Хай скача от покрива на общежитието си, а само ден по-късно същото прави и 23-годишният Хан - дванадесетият опит за самоубийство в завода на Foxconn само през тази година при едва двама оцелели. Критиците на компанията отдавна предупреждават, че работещите в огромния производствен комплекс, даващ работа на немислим по света персонал - 420 000 служители (не е грешка!), са подложени на непоносими трудови условия. "Foxconn си е създал репутация на работодател с желязна дисциплина. Мястото е тежко за работа и човек трябва да е корав, за да издържи", коментира пред Christian Science Monitor Джефри Кротъл, говорител на хонконгската организация China Labour Bulletin, която следи условията за труд в Китай.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  anguel_terziyski avatar :-P
  Anguel Terziyski USA

  Ама разбира се - натискат до спукване, докато не гепят жълтите човечета кой нож, кой пушка и тръгнат да убиват. Така е било и така ще бъде - въпрос на баланс между наглостта на капитала и нервите на човечетата..

 • 2
  t_ avatar :-|
  t_

  Мдаааа, още доста натиск трябва, та да си дойдат нещата на истинските места.

 • 3
  bohrmottelson avatar :-|
  BohrMottelson

  "След смъртта на Сун семейството му получи компенсация от 44 хиляди долара от Foxconn, а приятелката му - подарък лаптоп на Apple."

  Върховен цинизъм.....

 • 4
  blue_sky avatar :-|
  blue_sky

  засега агресията е насочена навьтре, ама после ...

 • 5
  sasoss avatar :-|
  sasoss

  Няма страшно. Нали все пак строят комунизма и всичко е в името на народа.
  Преди време ми попадна една статистика, че 2/3 от компаниите в Китай се ръководят от партийни функционери и 3/4 са собственост на партийни функционери. Делът на лошите кредити се предполага, че достига до 20 %. А военните и полицията са все по-добре платени, но за сметка на това здравеопазването е по-малко достъпно дори от ...хайде да не правя сравнения. Имаше нещо и за образованието, но не помня вече.

 • 6
  usero avatar :-|
  usero

  Всющност китайската държава си е истинският собственик, или поне такива неща съм чел пък аз, без да съм много сигурен, че хората, които действително знаят за какво става въпрос, пишат по медиите. Строят си комунизъм хората, като за целта в момента експлоатират капитализма - взимат му парите за да го превземат отвътре. И с желязна ръка вкарват китайците в светлото бъдеще.

 • 7
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  Имам чувството, че каквото и да се каже за тази държава, все ще е отчасти истина. Това е държавата в която странностите са ужасяващо крайни.

 • 8
  berry avatar :-|
  berry

  rewind е много прав...

  Според мен, това няма нищо общо с комунизма. Това е човешка експлоатация и става при капитализма, комунизма, демокрацията. Какво си мислите, че става в шивашките фабрики... не са 420 000, но принципът е същият, а ние май сме в Европейския съюз?

 • 9
  tekomachiner avatar :-|
  tekomashinist

  Отвратен съм! Сигурно има и още неща , които не излизат на яве, като например възможността да напускаш затворения индустриален комплекс, щом като вътре са и жилищата на работниците! Китайският комунизокапитализъм е робофеодализъм съчетан с hi-tech . Тва е кошмар просто!

 • 10
  dimilov avatar :-|
  dimilov

  То социализмът си е див държавен капитализъм,съчетан с тотална диктатура над пролетариата.Неслучайно Путин преди време бе казал -Ние сме същите капиталисти като вас.Само ,че ако при демокрацията имаш свобода на словото и печата ,при социализма Партията ти я отнема и ти дава свободата да си жив роб на държавата -разбирай роб на Партията и партийната мафия.За 20 години преход прокламиран в медийте,никакъв преход и прехвърляне на властта няма.Тя просто преминава от едни бивши партийни членове в други.За пред народа прокламират какви ли не имена на партийте,но същността ,ядката е едни и съща и една и съща партийна олигархия дърпа конците тук.Затова въпреки 20 годишния пладнешки грабеж в тая държава задържани има ,за да се оправдае присъствието на най-голямата на брой полиция спрямо жителите на страната,но осъдени -не.Престъпниците хранят и съдебната система,плащайки колосални суми за свободата си.Заедно с военните може би общо, МВР и правната ни система ще надхвълят 100 хиляди души.Плюс държавната администрация стават твърде много.Това е армия от нищо непроизвеждащи ,нищо несъздаващи хора,които имат за задача да контролират и да се разпореждат с останалите.Но конкурентно производство,иноваций и разработка на съвременни технологий почти не се срещат.Което е сигурен белег ,че след време тук освен слуги на чужди фирми и консуматори на чужда продукция ,други няма да има.Ще се досрине образованието,за да е тъп народа ,да не знае много ,да не надига глава и да е послушен.Уж държавата да мисли за хората,но като няма държавност и политици -държавници,хора да мислят за просперитета на България и да се борят въпреки външния жесток натиск,ние сме обречени.Поне докато тъпо си мълчим и понасяме всички гаври с нас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK