Няма отчет, има проблем

Националната агенция за приходите най-сетне започва да глобява фирми, които не подават отчети в Търговския регистър

Две години след старта на Търговския регистър ведомството на Красимир Стефанов започна да изпълнява задълженията си по закон
Две години след старта на Търговския регистър ведомството на Красимир Стефанов започна да изпълнява задълженията си по закон
Две години след старта на Търговския регистър ведомството на Красимир Стефанов започна да изпълнява задълженията си по закон    ©  Георги Кожухаров
Две години след старта на Търговския регистър ведомството на Красимир Стефанов започна да изпълнява задълженията си по закон    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че над 27 000 търговци ще бъдат санкционирани, тъй като не са подали навреме пред Агенцията по вписванията годишните си финансови отчети за 2008 г. Създаден е списък с имената на фирмите, които са пропуснали срока, който изтече в края на юни 2009 г., и приходната агенция вече съставя актове на нарушителите. Законът предвижда глоби от 2000-3000 лв. на неподаден документ (изискват се между два и пет документа за различните видове компании, например за акционерно дружество - 15 хил. лева). Закъснелите фирми ще бъдат по-леко санкционирани от неподалите въобще.

Електронният търговски регистър беше създаден през 2008 г. именно с цел подобряване на корпоративната прозрачност в България. По закон всички фирми (еднолични търговци, дружества и кооперации) трябва да публикуват годишните си финансови отчети (ГФО) до 30 юни на следващата година. Въпреки предвидените глоби много от компаниите по различни причини не подаваха документите.  А и досега никой не им търсеше отговорност, тъй като НАП и Агенцията по вписванията си прехвърляха отговорността кой е длъжен да състави списък на нарушителите. Забавянето  постави в неравностойно положение компаниите, които разкриват финансовите си данни в Търговския регистър и онези, които не го правят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • giorgio
  • - 3
  • + 11

  Крайно време беше. Освен двете ръце да взима ДЪРЖАВАТА е добре и с едната да дава. НАМАЛЕТЕ ТАКСАТА ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

  Нередност?
 • 2
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • + 35

  Тези "неподадени" данни се подават заедно с годишната данъчна декларация в Нац.статистически институт. Трудно ли й е на т.н. държава да си премести информацията от единия крачол в другия или въпросът е да изкрънка още някой лев от такси?

  Нередност?
 • dnko
  • - 3
  • + 26

  Бай Георги е пенсионер със 150 лева пенсийка, за да изкара някой лев за лекарства той работи като обущар - предимно лятото. Общо му се събират 10-15 дни през годината. За да си е всичко законно си е направил ЕТ.
  Всяка година той дължи патент в рамките на 3 лева/тримесечие но само за периода в който извършва дейноста.
  Всяка година до 30 април Бай Георги ходи до НАП и подава данъчната си декларация. Подаването на данъчната декларация не е трудно нашите управници са се постарали да ни улеснят.
  Идилия нали 20-30 лева допълнителен доход на месец.

  НО ВСИЧКО ТРЯБВА ДА Е ПРОЗРАЧНО, бизнеспартньорите на бай Георги трябва да виждат печалбите, загубите активите на ЕТ.
  Ок бай Георги разбира за закона, вдига се до областния град и носи всичката тази информация.
  Любезните служители го уведомяват, че всичко е наред но липсва един документ - платената такса от 50 лева + 3 лева банкова такса. Те то уведомяват, че същата такса трябва да плаща и следващата и по-следващата година.
  Изправен пред непосилната сума бай Георги не плаща сумата и отчетите не са приети от Агенцията по вписвания.
  Две години по късно бай Георги получава писмо от НАП, че е нарушил Закова за счетоводството, но понеже е възрастен човек и е болен любезните хора от НАП го глобяват с минималната сума 2000 лева.
  В следващите 14 месеца бай Георги не получава пенсия всичката сума се превежда директно в НАП.

  ------------------------------------
  Горната история в момента не е истина, но след няколко месеца може и да се появи такъв случай.
  Нередност?
 • 4
  georgi_k avatar :-|
  Georgi K
  • + 15

  До коментар [#2] от "Борислав":

  Напълно съгласен! Защо едни и същи данни трябва да се подават ТРИ ПЪТИ - на НАП, на НСИ и на Агенцията по вписванията?!!! Какво стана с обещаното още от Н. Василев "Една информация ще се подава само веднъж"?

  Нередност?
 • 5
  herrny avatar :-|
  HerrNY
  • + 8

  "По закон всички фирми (еднолични търговци, дружества и кооперации) трябва да публикуват годишните си финансови отчети (ГФО)..."

  Дали и ако да -- защо?

  Чл. 2 от Директива 68/151/ЕИО изисква публикуване на ГФО само за капиталови дружества (ООД, АД, КДА). Търговският закон също (чл. 146, ал. 4 ТЗ, чл. 251, ал. 4 ТЗ и чл. 251, ал. 4 във вр. чл. 253, ал. 2 ТЗ).

  Нередност?
 • 6
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав

  До коментар [#5] от "HerrNY":

  Много се зарадвах на цитираните членове от Търг. закон, но когато го отворих, текстовете говорят друго. Прилагам цитираното от теб. Моля те, ако има пропуски или противоречия в закони, на които можем да се позовем, помогни да го направим:

  Чл. 146.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Приетият годишен финансов отчет се представя в търговския регистър.

  Чл. 251.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) Провереният и приет годишен финансов отчет се представя за обявяване в търговския регистър.

  Чл. 253.
  (3) Фирмата на дружеството трябва да съдържа означението "командитно дружество с акции", или съкратено "КДА".

  Нередност?
 • 7
  herrny avatar :-|
  HerrNY
  • + 2

  До коментар [#6] от "Борислав":

  Именно -- според цитираните разпоредби на ТЗ задължени да представят ГФО за обявяване в ТР са 3 вида дружества:

  - ООД (чл. 146, ал. 4)
  - АД (чл. 251, ал. 4), и
  - КДА (чл. 251, ал. 4, към който препраща чл. 253, ал. 2)

  За останалите видове търговци (ЕТ, СД, КД, кооперация, SE) такова задължение няма в ТЗ.

  Нередност?
 • 8
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • + 2

  До г-н Константин Николов,
  Подразни ме това "най-сетне" в подзаглавието на вашата информация. Както сигурно ще се съгласите, в ЗТР има много несъвършенства, които влизат в противоречие с други закони. Най-първосигналният пример е с личните данни на собствениците и управителите.
  Аз съм собственик на ЕТ с годишен оборот под 50 хил. лв. Не съм подал ГФО в АВ, защото този документ заедно с годишната си данъчна декларация съм подал в НАП, а оттам и в НСИ. Отгоре на всичко мразя да давам по 50 + 3 лв само защото така трябвало.
  Цитираният от вас закон ме приравнява по отговорност с Кока Кола АД или Камор Ауто АД, или което щете дружество.
  Смятам, че в нормативната база е резонно да има разграничение между физически и юридически лица и си мисля, че ако се замислите, ще почувствате моята логика, която явно споделя и авторът на коментар 3.
  Оттам насетне, без да се стрема да ви влияя, си мисля, че бихте били по-полезен, ако развиете тази теза и инициирате промени в далеч от съвършенството законова база.

  Нередност?
 • 9
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав
  • + 1

  До коментар [#7] от "HerrNY":

  Благодаря. Съгласен съм с логиката, че щом в ТЗ това задължение е само към изброените дружества, те не се отнася - и го няма - за останалите. Но пък то е вменено с друг закон - за счетоводството или за ТР. Достатъчно условие ли е, че щом в ТЗ такова задължение за ЕТ няма, значи и в другите не бива да има?

  Нередност?
 • 10
  herrny avatar :-|
  HerrNY
  • + 2

  До коментар [#9] от "Борислав":

  Това е логиката на Д 68/151/ЕИО (тя обхваща само ООД, АД и КДА), откъдето идва задължението за публикуване на ГФО в ТР (правилно отразено в ТЗ само за тези търговци). Редакцията на ЗСчет действително е неясна и може да доведе до тълкуване, че всички търговци са длъжни да ПРЕДСТАВЯТ за обявяване ГФО (при все че от други разпоредби на ЗСчет става ясно, че не всички търговци са длъжни да СЪСТАВЯТ ГФО).

  Нормална администрация би решила въпроса по тълкувателен път с оглед ТЗ и Директивата, докато законодателят прецизира текста. Ако не -- трябва да понесе политическа отговорност. Това би било и "антикризисна мярка". Вместо това обаче очевидно законодателят предпочита да ограничи публичността на ТР и да усложни (и оскъпи) регистрацията чрез обвързване (каквото, доколкото знам, няма другаде в света) на фирменото наименование с търговските марки.

  ЗСчет:

  Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:

  1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;

  Нередност?
Нов коментар