"Софийска вода" вече официално става френска

Veolia water се договори да купи контролния пакет в столичното дружество

Френското дружество ще наследи 5 годишния бизнес план на досегажния концесионер на "Софийска вода"
Френското дружество ще наследи 5 годишния бизнес план на досегажния концесионер на "Софийска вода"    ©  Велко Ангелов
Френското дружество ще наследи 5 годишния бизнес план на досегажния концесионер на "Софийска вода"
Френското дружество ще наследи 5 годишния бизнес план на досегажния концесионер на "Софийска вода"    ©  Велко Ангелов

Преди два дни френската компания Veolia Water се е договорила да придобие активи на британската United Utilities в Централна и Източна Европа. Основният актив в пакета е "Софийска вода". Това беше обявено официално от френската компанията.

Цената на сделката е 199 млн. евро, като не е обявено колко е платено за софийската концесия. "Софийска вода" се продаваше в пакет с бизнеса на британската компания в Талин, Естония и Бялско Бяла, Полша. Така след сделката Veolia ще придобие и 26% от AS Tallina Vesi, която осигурява ВиК услугите в столицата на Естония, както и 33% от Aqua SA, която предоставя ВиК услуги в Южна Полша. Във Великобритания пък Veolia "придобива портфолио от дейности по аутсорсинг, индустриален инженеринг и инфраструктурно договаряне", се казва още в съобщението на компанията.

До продажбата се стигна след като през миналата година United Utilities започнаха да планират освобождаването си от дейности в чужбина и ги разделиха на групи (Филипини, Австралия, Близкият изток, Европа).

Продажбата е станала през дружеството Veolia Voda SA, което е регистирано в Париж и се занимава с инвестирането в активи. В него дялове имат Европейската банка за възстановяване и развитие, а от скоро и Международната финансова корпорация, част от Световната банка. При конкретната сделка, ако се изключи участието на двете финансови институции, дългът на дружеството - майка Veolia Environment ще се увеличи със 159 млн. евро през 2010 г.

"Софийска вода" е акционерно дружество, в което 22.9% се държат от общинското "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, а мажоритарният пакет акции е собственост на специално създадено холандско дружество. В него United Utilities има 75%, а Европейската банка за възстановяване и развитие - останалите.

Преди време от "Софийска вода" обясниха, че Европейската банка за възстановяване и развитие има право да продаде дела си (пут опция) в столичната концесия към края на годината. Така ако банката реши да продава, най-вероятен купувач би бил новият мажоритарен акционер.

Veolia Water е едно от четирите подразделения на Veolia Environment, която развива дейност в сектора на водите, енергетиката, транспорта и преработката на отпадъците. За 2008 г. Veolia Water има оборот от 12.56 млрд. евро. Развива дейност в 66 държави, 22 от които в Европа. Компанията има над 4500 договора за опериране на ВиК системи по света.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  аде сега пригответе парета да платите поскъпването, щото сме в "затопляне" на Земята, децата в Сахара няма какво да пият, а "предишните" са управлявали лошо "активите" и не са постигнали исканото снижение на загубите, а и какчеството на обслужването требе да повишим, нали сме франкофони, а и 199 млн. сме се изръсили, требе срочно да се върнат на банките, френските разбира се не Корпоративна, Иренчето няма да намаже .....
  и понеже шопетата, като правило са балами, едно стрижене 4 нули ще им дойде добре, ще им олекне под шапката....
  -----------------------------
  Щото нали строим капитализЪма и сме за "по-малко" държава в управлението на общинските фирми ......... поне мафиянски така подскачаше ..... преди 12 години....

 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Остава Фандъкова да продаде училищата и болниците. Детските градини също. Тъкмо ще заприлича Селофия на Египет, без туризма около пирамидите.
  Топлофикация пак държавна/общинска и останалите 5 М ще плащат чрез тока за масрафа на селофиянци.. но те ще доведат още роднини.
  Боклукът съвсем скоро ще покаже тъмната си страна.. отново.

 • 3
  svetkalo avatar :-|
  svetkalo

  До коментар [#1] от "boby1945": Ти очевидно си от хората, които не са от София, но нямат против да паразитират на местна почва. Ако не ти изнася - Довиждане. Един по-малко. Пък ние баламите ще си платим водата... и всичко, което сме ползвали. Сигурни сме, че не е далеч времето когато и качество ще има срещу цената.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "svetkalo": ти градски с чужда пита помен не прави, като имаш бол пари, хвърляй ги на вятъра, ама не ме карай мене да ти плащам глупендерските идеи във водоснабдяването специално на София...
  Ти я разбираш от темата, я не разбираш, като ти чета постинга, ама да пълним гушките на франсета и ингилизи за няма нужда йок....
  Да идат да водснабдяват Форт Уърт в Тексас.... София сами можем да си я водоснабдяваме и то с по-малко разходи....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал