Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
47 25 юни 2010, 17:15, 11091 прочитания

Големият НАП те гледа

Приходната администрация ще следи дистанционно касовите апарати на фирмите. Оруеловската инициатива обаче би могла и да... дигитализира българския бизнес

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg[Shutterstock/Капитал]

Още по темата

Договорки на касата

Комисията за защита на конкуренцията откри картел при четири компании за фискални апарати

18 апр 2012

Нямате връзка с този апарат

Отлагането на срока за свързване на фискалните устройства с НАП устройва бизнеса, но е недисциплиниращо

24 юни 2011

Оруел като трамплин за бизнеса

Намерението на НАП да следи фирмите дистанционно може да има и позитивен ефект. Ако се направи умно.

25 юни 2010

Контрол от разстояние

До средата на 2011 г. търговците трябва да имат касови апарати с директна връзка към НАП

30 окт 2009

Касови забележки

Големите производители на касови апарати вдигнаха едновременно цената на продуктите си

19 юни 2009

Ако сте чели антиутопията "1984" на Джордж Оруел, вероятно си спомняте прословутите телекрани. Чрез тях жителите на измислената държава Океания не само получават ежеминутно своята порция държавна пропаганда, но и могат да бъдат непрестанно следени от страховитата полиция на мисълта.

Нещо в този дух предстои да се случи в близките месеци и на българския бизнес, макар и в много по-смекчен вариант. Инициативата е на Националната агенция за приходите (НАП), като идеята е да се повиши събираемостта на данъците и да се пресекат опитите на фирмите да крият своите обороти. За целта приходната администрация готви промени Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Намерението е всички касови апарати в страната поетапно да бъдат свързани към информационната система на приходната администрация. Така данъчните ще правят дистанционни проверки.

Теодора Самоковска, собственик на веригата "Промаркет" с 22 търговски обекта в София:

"От една страна, тази мярка е добра, но от друга страна, става въпрос за доста голяма инвестиция. Ние имаме повече от 100 фискални устройства в обектите си. От фирмата, която ни ги доставя, ни информираха, че за всяко от тях ще са нужни по 300-400 лв., за да бъде пригодено към новите изисквания на НАП. Опасявам се, че мярката ще е насочена отново към изрядните като нас, на които редовно се проверяват фискалните принтери, за да се види дали оборотът се отразява коректно.
Ако системата на свързване е чрез мобилните оператори, това означава, че вероятно ще трябва да плащаме някакъв абонамент за SIM карти. Ако имаме право да избираме, ще изберем връзката да е чрез интернет, защото това ще ни освободи от дългосрочни такси.

Кирил Вътев, собственик на фирма "Тандем" и на магазините "Полезно и приятно":

"Мярката не е притеснителна за тези, които сега работят на светло. Колкото повече мерки се вземат, за да няма нелоялна конкуренция, всички да работят по правилата, да си плащат ДДС и останалите данъци, толкова по-добре."

Фискалните устройства на фирмите ще бъдат модифицирани така, че периодично да подават информация за направените продажби чрез криптирана връзка към данъчните служби. Служителите на приходната администрация ще имат възможност да влизат дистанционно в паметта на касовите апарати във всеки един момент и без знанието на съответния търговец или компания. Засега твърдото желание на НАП е, че ще иска връзката да се осъществява през мрежата на мобилните оператори, като се използва GPRS и EDGE свързаност.

Кога?

Наредбата, която ще регламентира драстичната мярка на НАП, е на етап "обществено обсъждане". Окончателният вариант трябва да бъде изготвен до края на месеца. За целта в четвъртък данъчната администрация ще свика обществена дискусия с участието на засегнатите страни – работодателски и бизнес организации, производители на фискални устройства, телекомуникационни компании, които трябва да осигурят свързаността, технологични фирми, които имат отношение към проекта. След това окончателният вариант трябва да бъде одобрен от финансовия министър Симеон Дянков. "Свързването на касовите апарати с НАП е важна мярка срещу сивия сектор, която ще подобри данъчния контрол, защото около 80% от търговците укриват част от оборота си", коментира по повод на начинанието изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.Дистанционните проверки на НАП трябва да станат факт от началото на 2011 г. и ще бъдат въведени постепенно за различните фирми в зависимост от важността им за приходната част на бюджета. От 1 януари трябва да бъдат свързани касовите апарати на всички търговци на горива, съобщават от приходната агенция. Втората фаза на проекта ще дойде в средата на 2011 г., когато инициативата ще засегне всички компании, регистрирани по ДДС. Става дума за над 200 000 фирми. Окончателният етап е в началото на 2012 г., когато всички търговски обекти в страната трябва да използват касови апарати с техническа възможност за контрол от разстояние. Предполага се, че финансовият министър ще вземе политическо решение дистанционната проверка да не засегне обектите тип "квартален дюкян".

Много големите компании вероятно също ще минат по по-особен ред - те ще могат да свързват своите интегрирани информационни системи директно към мрежите на НАП, ако отговарят на определени критерии. Това е възможно и сега, ако дадена фирма докаже над 10 милиона евро инвестиции в страната. В момента това са 10 големи търговски фирми от типа на "Метро", "Билла" и т.н. Според промяната в наредбата границата за този регламент ще бъде свалена на 5 млн. лв.

Софтуерът, с който ще се анализират дистанционно събраните данни от касовите апарати, в момента се разработва и ще бъде готов до началото на 2011 г., допълват от НАП. По техните думи за него няма да се прави специален конкурс, защото можело да се направи изцяло с вътрешни ресурси на приходната агенция. "Това как и по какъв начин ще се анализират данните е конфиденциална информация", допълват от НАП и уточняват, че в данъчните служби вече разполагат с няколко вида софтуер за анализ на риска. По принцип подобни програми са изключителни скъпи и сложни решения, използват се от банките и се произвеждат от ограничен брой специализирани софтуерни компании.

Защо през GPRS

Едно от спорните неща около бъдещите дистанционни проверки на касовите апарати (като изключим факта, че подобен вид постоянно наблюдение си е парекселанс непопулярна мярка) е настоятелното изискване на НАП непременно връзката да става през мрежата на мобилните оператори. Един от основните аргументи на приходната администрация е, че така ще се гарантира по-голяма сигурност на преноса на данни.

Истината обаче е, че криптирането на GPRS стандарта на мобилните оператори е разбито още в далечната 1999 г. и само по себе си не гарантира защита. Освен това връзката със сървъра на НАП може да се осъществи еднакво добре както чрез мобилен пренос на данни, така и през "стандартния" интернет, стига да става през виртуална частна мрежа (VPN), която отговаря на определени стандарти за сигурност. Такива криптографски стандарти вече са зададени в Закона за електронното управление, а най-логичното е използването на електронен подпис за тази цел. За един VPN няма особено значение дали минава по коаксиален кабел, медна жица, честотен ефир, сателитна връзка или оптика, защото той може да осъществи защитен канал за пренос на данни независимо от средата. Използването на електронен подпис е и елегантен начин за вкарване на по-консервативната част от българските фирми в XXI век.

Именно тук е скрит най-важният момент от предстоящата промяна, която представители на бизнеса определят като най-сериозната при косвените данъци от въвеждането на ДДС. Това, което НАП предлага с отдалечената връзка към касовите апарати, си поставя единствено и само фискални цели. Стремежът на данъчните е да си гарантират, че ще си общуват с възможно най-малко инфраструктурни посредници (в случая – трите мобилни оператора) и че търговците няма да могат да пипат вътре в касовите апарати. Затова и от приходната администрация настояват системата да е максимално затворена и да се ползва единствено за нейните нужди. Което обаче е доста нелогично, когато НАП може просто да зададе стандартите и начина за криптиране на информацията, а оттам нататък всички търговци да имат право на избор за хардуера и софтуера, който ще ползват. По този начин освен усещането за засилен контрол НАП може и да мотивира все повече български компании да направят крачката в света на електронните услуги и онлайн-базирания бизнес.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Възходът на NBA извън САЩ Възходът на NBA извън САЩ

Сделките за предоставяне на права за излъчване на мачове от най-престижната баскетболна лига се увеличават

20 яну 2018, 1197 прочитания

Високоскоростни амбиции 7 Високоскоростни амбиции

Свръхбързите влакове все по-често се оказват конкурентна алтернатива на самолетния транспорт

19 яну 2018, 3547 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Фотогалерия: Първият завод за рециклиране на електроуреди

Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, трябва да продават билети в реално време. Системата обаче напредва изключително бавно

Какво да направим с общинските болници

Те са силно задлъжнели, изпълняват предимно социална функция и нямат ресурс да се издържат, решението е в изграждане на добра спешна помощ и връзки с областните болници

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ново място: Ibeco

Ibeco е шоурум, посветен на кафето, чая и виното

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете