Бернар Москени: Купувачът на БТК може да е ясен до месец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бернар Москени: Купувачът на БТК може да е ясен до месец

"НУРТС ще бъде стратегически актив в следващите пет години"

Бернар Москени: Купувачът на БТК може да е ясен до месец

Главният изпълнителен директор на БТК пред "Капитал"

Андриан Георгиев
7118 прочитания

"НУРТС ще бъде стратегически актив в следващите пет години"

© Цветелина Ангелова


Очаквайте интервю с Харис Коцибос, главният изпълнителен директор на "Глобул", в следващия брой на "Капитал".

Профил

Бернар Москени е начело на БТК от началото на 2008 г. Преди това три години той управлява белгийския мобилен оператор Mobistar, собственост на France Telecom. Между 2004 и 2007 г. Москени е изп. директор на Orange Румъния, също част от France Telecom. Той е завършил Икономика и финанси в Института за политически науки в Лион. Разговаряме с Москени за регулацията на българските телекомуникации, конкуренцията на фиксирания пазар и преговорите за нов собственик на БТК.

Можем ли да очакваме скоро смяна в собствеността на БТК?

- В момента има дискусия между акционерите за въвеждане на нов партньор. Това може да е стратегически телекомуникационен инвеститор. Очаквам да има крайно решение преди края на август.

Планира ли БТК да купува интернет доставчици?

- Това може да е част от стратегията ни, но зависи от възможностите. Пазарът на интернет доставчици е много различен от този в другите страни. В София има около 350 LAN оператора и много висящи кабели във въздуха. Със сигурност предстои консолидация. Изборът на клиентите ще се базира все повече на качеството и по-малко на ниските цени. Ако имаме възможност да купим интернет доставчик, ще го направим, но, разбира се, не на всяка цена.

Има ли някакви преговори в момента?

- Наблюдаваме. Трябва да сме много внимателни, защото много конкуренти правят същото. Може да има сделка в края на годината.

Колко ще инвестирате в оптична мрежа?

- Зависи от акционерите. Имаме бюджет да покрием петте най-големи градове с оптични влакна, след това ще включим още десет и накрая още петнадесет. Целта ни е за 3-4 години да покрием най-големите петнадесет града.

Планирате ли да предложите IPTV услуга (телевизия, доставяна по интернет кабел до телевизора)?

- Стратегията ни е да развием високоскоростния достъп до интернет. Скоростта, която предлагаме, е между 6 и 20 мегабита/сек, качеството е добро. Относно капацитета той е малко под това, което предлагат LAN операторите. Така или иначе искаме да внедрим оптична мрежа, за да достигнем 100 мегабита/сек. Сега избираме между "оптика до сградата" (FTTB - Fiber to the building) или "оптика до дома" (FTTH - Fiber to the home). Може за някои клиенти да е "до сградата", а за други "до дома". Още не сме решили. По-нататък върху тази инфраструктура ще предложим услуги като IPTV. Това ще се случи през 2011 г., а ще започнем внедряването на оптичните влакна през последната четвърт на 2010 г.

ADSL няма да изчезне. Хората са много чувствителни към цената. Освен това развитието на този пазар зависи много от технологията. Така че е много трудно да имаме правилната технология на много ниска цена. Идвам от страна, където клиентите "бутат" развитието на технологията, а цената е 140-150 евро на месец. Ние таксуваме между 10 и 15 евро, така че трябва да балансираме. В момента имаме 350 хил. клиенти на ADSL, или 28% от пазара на високоскоростен интернет.

БТК държи над 95% от пазара на фиксирана телефония. Как може да се увеличи конкуренцията?

- Лесно е да се каже, че сме монополисти, но този пазар намалява с 15% на година. Имаме монопол, защото не идват нови клиенти. Това се дължи на по-модерната технология и разликата в таксите на едро. (Когато абонат на "Виваком" звъни на клиент на "М-тел", бившият държавен монополист плаща такса на мобилния оператор - бел. авт.) Дълго време никой не искаше да намали тарифите на обажданията от стационарни към мобилни линии. Фиксираната телефония субсидира мобилната с 60 млн. евро годишно, защото връзката помежду им бе с 50% по-скъпа, отколкото между мобилните мрежи. Това беше лудост. Цената на фиксирана телефония през безжична мрежа, която предлагат нашите конкуренти, е дъмпингова - около 5 лв. Не можем да намалим толкова нашите цени, защото сме регулирани от държавата.

Държим 95% от фиксираната мрежа, но този пазар изчезва. Преди три години стационарната телефония възлизаше на 35% от целия трафик. През 2010 г. тя е 15%, а през следващата година ще е 10%.

Много конкуренти твърдят, че е трудно да получат достъп до подземната инфраструктура на БТК. Кое трябва да се подобри?

- Не защитаваме нищо, спазваме правилата и не отказваме достъп. Мрежата не е добре охранявана, така че все повече ще осъществяваме контрол. Сега правим инвентаризация, за да намерим законните клиенти, а неоторизираните - да си платят.

Има голям проблем с таксите за достъп, защото правителството въведе нови тарифи, които са толкова сложни, че не може да включим нови оператори. Процедурата трябва да се опрости. Когато тя е ясна за нас и конкурентите ни, ще бъде по-добре, защото в момента много от операторите се оплакват, но все пак имат достъп до мрежата ни, без ние да знаем. Първо трябва да изчистим нелегалните кабели, защото 50% от пазара е нелегален, а след това можем да намалим цените за достъп, които между другото са най-ниските в Европа.

Кога ще приключи цифровизацията на телефонните линии?

- Ще приключим цифровизацията в края на годината, защото имаме договорка с правителството. Не е въпрос на инвестиция, а въпрос на разрешение. Трябва да вземем разрешение да построим няколко обекта и помолихме правителството да ни помогне. Ако закъснеем, това ще е заради закъснялото разрешение. Но засега всичко е планирано до края на годината.

Има ли проблем с обществените поръчки за телекомуникации?

- От време на време има проблеми, защото условията са написани за конкретен участник. Например ще започнем да продаваме BlackBerry от септември, защото някои обществени поръчки изискват тази марка телефони. Това, което нас ни притеснява, е, че най-голяма тежест се дава за обаждане в рамките на мрежата на "М-тел". Ако тази тежест влияе 70% на крайния резултат, а останалите критерии са 30%, очевидно тази тежест предопределя изхода на търга и това ни дискриминира.

Кога "Виваком" ще предложи услугата сателитна HD­ телевизия?

- Пускаме услугата през септември. Ще използваме DTH (Direct To Home) технология. Правим го най-напред, защото това е част от стратегията ни да предложим всички възможни услуги - фиксирана и мобилна телефония, високоскоростен интернет и телевизия.

Какво ще съдържа услугата?

- В момента я тестваме с клиенти. Качеството е HD, имаме над 70 канала и пакети с добавена стойност. Работим с една компания върху инсталирането на всички антени, така че да предложим по-добро качество, отколкото конкурентите ни. Доста сме уверени, че ще успеем да предложим качествена услуга на клиентите си.

Колко ще струва сателитната телевизия на "Виваком"?

- Цената ще бъде конкурентна, а в началото ще има промоции. Името на услугата е "Виваком ТВ сат". Тъй като всички услуги ще са под една марка, ще разполагаме с "Виваком ТВ сат", "Виваком мобайл", "Виваком фикс" и "Виваком броудбанд".

Ще продавате ли повече смартфони?

- Със сигурност. Най-важната характеристика на смартфона е достъпът до интернет в движение, все едно сте с компютър. Преговаряме с различни доставчици и мисля, че това е начин да увеличим приходите си от мобилната мрежа. В следващите 2-3 години основен фактор ще бъде ръстът в мобилния интернет.

Смятате ли да предложите iPhone и iPad?

- Преговаряме за конкурентен продукт. iPad е много добър, аз самият го ползвам. Но ще заложим на алтернативен продукт, също с интернет достъп, може би по-евтин, за българския пазар. Много наши клиенти питат за iPhone, продаваме го, когато се налага, но постепенно ще предложим сравним продукт.

Пристигам от Китай, където тествах смартфон на цена 100-150 евро вместо 600 евро за iPhone. Той е базиран на Android и е подходящ за по-ниския ценови сегмент. За по-скъпия пазар ще работим с HTC и Nokiа.

Доволни ли сте от работата с Alcatel-Lucent (през март БТК изнесе 3000 души от своята техническа поддръжка към Alcatel-Lucent)?

- Да, по-добре е, отколкото планирахме. Нуждаем се от период между шест месеца и година, за да настроим аутсорсинга. Сравнихме сумата, която плащахме преди, и установихме, че сега за същите пари Alcatel-Lucent върши 20% повече работа.

Какво предстои да се случи с джойнт венчъра "НУРТС-България" (компания, поделена между БТК и офшорната фирма Mancelord Limited, която след 2012 г. ще разпространява цифровия сигнал на ефирните телевизии)?

- Не можем да коментираме, тъй като все още приключваме сделката. НУРТС (поделението на БТК, което ще поддържа тв предавателите) ще бъде стратегически актив за следващите пет години. Планираме да инвестираме няколко милиона евро в обновяването на НУРТС.

Очаквайте интервю с Харис Коцибос, главният изпълнителен директор на "Глобул", в следващия брой на "Капитал".

Профил

Бернар Москени е начело на БТК от началото на 2008 г. Преди това три години той управлява белгийския мобилен оператор Mobistar, собственост на France Telecom. Между 2004 и 2007 г. Москени е изп. директор на Orange Румъния, също част от France Telecom. Той е завършил Икономика и финанси в Института за политически науки в Лион. Разговаряме с Москени за регулацията на българските телекомуникации, конкуренцията на фиксирания пазар и преговорите за нов собственик на БТК.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  jj avatar :-|
  J.J.

  Ще видим, интересно интервю. Да не забравите да платите на държавата парите за сделката! И още, намелете таксата за фиксираната телефония, иначе скоро ще загубите голяма част от клиентите си, включително и мен.

 • 2
  areta avatar :-P
  areta

  Такси от 140-150евро на месец?! хе хе, ще им се!

  Още преди години се отказах от фиксирания телефон в къщи и досега не съм съжалила за това.

 • 3
  shwarzspeht avatar :-?
  Клюводървец

  Един български политик дето ни обеща ,800 дни,сега куса с черпака.Мамка му.Между другото Господ го наказа.

 • 4
  doubletea avatar :-?
  double

  Не знам от къде идва човека, но знам че тук в Западна Европа пакетът фиксиран телефон, интернет с уифи модем, мобилен телефон и телевизия с ХД канали върви горе-долу 55-65 евро на месец.

  И добре, вкарайте китайски смартфони за 300 лв., но разликата с айфона или айпада са ПРИЛОЖЕНИЯТА, които са разработени и продължават да се разработват за тях със супер бързи темпове. Другото, да имаш интернет през телефона си е по-скоро глезотия, гъзария и утрепване на време, а не нещо наистина ПОЛЕЗНО ... а и цената на айфоните ще падне, както става с всяка друга техника.

 • 5
  lyubozamf avatar :-|
  пепо

  Ами като "разговаряте" с БМ защо не го питахте за:
  -Икономическите резултати/показатели -печелба,рентабилност,ликвдност и т.н./ на компанията за 2009г.
  -Нещо за задлъжнялостта.
  -Нещо да каже за капитала на компанията.
  -Нещо да каже относно въпроса,какво го е накарало при СОБСТВЕН СГРАДЕН ФОНД да отива под наем.
  -В какво се изразяват тези 20% повече работа на аутсорснатите в Алка тел.
  -В какво състояние е заварил БТК и какво е то след "ефективното" им управление.

 • 6
  viva999 avatar :-|
  Росен Цветков

  Това с 20% повече работа е много тъпо. Поредното източване на компанията, този път чрез момченцата от Алкател. Никой не си аутсорсва основната дейност (поддръжката на мрежата) и то чрез фирма, която няма никакво понятие от тази дейност. За чужденците- мениджъри от Алкател единствения им опит в стационарната телефония е, че имат домашен телефон

 • 7
  joro711 avatar :-|
  joro711

  Ето тук преди доста време съм писал за БТК. Вие преценете дали съм прав.

  http://www.joro711.com/?p=36

 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен

  @4 - къде е тази държава, в която този пакет е 55 евро? албания?
  в Западна Европа не съм съвсем сигурен, но в Америка е горе-долу $60-80 за ТВ с популярните канали, $40 за мобилен, $20 за фиксиран, и $30 за интернет. В пакет има отстъпки, но пак под $120-150 трудно ще ти се върже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK