С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 30 юли 2010, 13:31, 4070 прочитания

Данък иновации

Проектозакон предвижда бизнесът да внася пари в държавен фонд със съмнителна ефективност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Съжаляваме, но ще започнем този текст с обяснение на икономически термини. "Такса" е цената, която плащаш на държавата за някаква конкретна услуга (например за издаване на лична карта). И тъй като държавата е монополист за повечето си услуги, таксата не може да е по-висока от себестойността й. "Данък", от друга страна, е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

Правим това уточнение, защото в седмицата, в която от финансовото министерство отново обещаха, че няма да увеличават данъците през следващата година, от икономическо обявиха, че обсъждат въвеждане на нов данък. Маскиран като такса - такса "Иновации".


За едни морков, за други тояга

"Плащането на тази такса е само една от идеите на екипа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), която се обмисля да залегне в подготвяния проектозакон за иновациите", обясни Юлиян Николов, директор на дирекция "Икономическа политика". "България има нужда от нов модел на икономически растеж, базиран върху износа на продукти с висока добавена стойност. Това може да стане само чрез иновации, затова търсим механизми как да се финансират те. Както е известно, набирането на средства може да стане от публични източници, от европейски фондове, но и от бизнеса", коментира Николов, който ръководи работата по изготвянето на законопроекта.

Проектозаконът ще предложи разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност да се признават на 200% и да се приспадат от дължимия данък печалба. Но за да се осигурят финансови възможности за това облекчение, трябва да се намерят начини за допълнителни приходи и тъкмо тази роля се възлага на новата такса. С други думи, компаниите ще са задължени да плащат, но не срещу услуга, а за разтегливата и трудно измерима идея икономиката да става по-иновативна.
Засега замисълът е новото задължение да се отнася за всички компании с над 10 заети (т.е. без микропредприятията), без значение в кой сектор работят. Тепърва ще се уточнява дали сумата ще се изчислява като процент от оборота (както е в Унгария, откъдето е заимствана идеята), или от печалбата. "Фирмите, които са инвестирали в нововъведения, ще могат да си приспадат таксата", обясни Николов. Събраните средства ще се управляват от Националния иновационен фонд, създаден през 2005 г., който се предвижда да стане самостоятелно юридическо лице. В момента фондът се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предвижда се част от парите да се изразходват за подкрепа на фирми, които искат да кандидатстват по международни проекти, свързани с иновации, и се нуждаят от кофинансиране. И още - фондът да продължи да предлага грантови схеми (както досега), но вече срещу бъдещи отчисления от компаниите.Според Ангел Милев, програмен директор във фондация "Приложни изследвания и комуникации", добрата новина е, че "най-после се поставя фокус върху иновациите и се предприемат инициативи за стимулирането им". "Какви мерки ще бъдат записани в закона, който се готви, е въпрос на обсъждане – МИЕТ прави всичко възможно да бъде максимално прозрачно и диалогично. Но критиките трябва да са отправени към Министерството на финансите, че не намери начин как да попълни бюджета на Националния иновационен фонд (както и на много други инициативи, свързани със стимулиране на иновациите), а не към икономическото министерство, което търси механизми за това", заключава Милев.

От бизнеса обаче разкритикуваха новата идея. Атанас Янев, съсобственик на месопреработвателната фирма "Браво" - София, определя идеята за таксата като "приказката за Робин Худ, но изтълкувана по български, тъй като на практика държавата ще взема от бедните, за да даде на богатите". "Таксата ще натовари фирмите като цяло. Тя ще облекчи сектори с високи маржове на печалба, които имат възможност да правят иновации. В браншовете за производство на стоки за масова употреба, където маржът е нисък, няма възможности за иновации, следователно няма стимули за тази такса. Така че тези отрасли ще станат донори на другите, които ще печелят още повече", смята Янев.

" Да, иновативните сектори ще се облагодетелстват от таксата. Но толкова лошо ли е това, при условие че България е на последно място по въвеждане на иновации в Европа", опонира Юлиян Николов.

Въпрос на ефективност

Част от възраженията срещу таксата са свързани с опасения за ефективното управление на събраните средства.

"Идеята за таксата е лоша. Реализацията й би означавала, че държавата може да управлява по-ефективно парите от частните компании. А това не е така", смята Руслан Стефанов, ръководител на екипа, който подготвя ежегодния доклад "Иновации.бг". Според него ефектът от въвеждането й ще означава "по-малко иновации".
Жечко Кюркчиев, управител на "Теси" - Шумен, също твърди, че е "голям песимист, когато държавата иска такса и след това я харчи както си реши". "Скептик съм и за това кой ще контролира разпределението на тези средства. Не е ясно и какви ще са критериите за иновация, с чиято стойност ще се намалява таксата и ще се признава за данъчни цели. Ако нещо е известно в света от десетки години например, но в България никой не е го е въвел, това новост ли е", казва още Кюркчиев.
Проблем за бизнеса е и фактът, че средства за иновации има и сега, но те не стигат до фирмите. "Личното ми първоначално мнение за таксата е песимистично", казва инж. Виолин Ненов от Браншовата камара по машиностроене. И допълва, че камарата ще даде своето официално становище, след като се запознае с конкретните текстове в проектозакона. Според Ненов досега Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия "е доказала, че не управлява добре Националния иновационен фонд. Всичко се върши изключително бавно и неефективно, приемането на отчетите (особено финансовите) е крайно бюрократично и с различен подход от различните експерти и т.н.", казва той. "Много по-полезно за стимулиране на иновациите би било да се подобри рязко изпълнението на оперативна програма "Конкурентоспособност". В последните 3-4 месеца се чувства "оживление", но определено има много неща за подобряване по целия механизъм за изпълнение на програмата", обобщава той.

Фактите показват, че в оперативната програма са предвидени 246 млн. евро за подкрепа на иновациите, което е 12.5% от целия й бюджет. А от старта й през 2007 г. до 2009 г. са подписани договори по схеми за иновации за около 30 млн. лева, като изплатените суми са около 2 млн. лв., от които близо 1.7 млн. лв. са преведени на фирмите от началото на 2010 г. досега.
В Европа ...

На 19 юли еврокомисарят Мойра Гейгън-Куин обяви, че Европейската комисия ще инвестира 6.4 милиарда евро в областта на научните изследвания и иновациите. Парите ще бъдат разпределени между приблизително 16 хил. участници от научноизследователски организации, университети и промишлеността, в това число около 3000 малки и средни предприятия. Това е част от европейската инициатива "Съюз за иновации", която е в основата на стратегията "Европа 2020". Целта е да се даде импулс на цялата верига за иновации - "от научните изследвания до продажбите на дребно".
 
 ... и в България

Четвъртото годишно изследване за иновационната активност на българския бизнес "Иновации.бг", проведено от фондация "Приложни изследвания и комуникации", показа съществено повишаване на иновационната активност на българските предприятия през 2009. Делът на фирмите, направили нововъведения, е 71%, докато през 2008 г. той е бил 43%. Но въпреки това България е на последно място в Европа според индекс на иновационното представяне за 2009 г., който се образува от 29 показателя. Според него страната ни заедно с Латвия и Румъния е определена като догонваща.
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Голф комплексът до Елин Пелин: от Гергов, през китайци до вносител на кафе Голф комплексът до Елин Пелин: от Гергов, през китайци до вносител на кафе

Мирослав Печев, собственик на "Софсток" и "Гранд хотел България", е придобил игрището и земи в региона

24 юни 2019, 1447 прочитания

АЕЦ "Козлодуй" отложи продажбата на евтин ток на борсата АЕЦ "Козлодуй" отложи продажбата на евтин ток на борсата

Няколко търговеца бяха заявили електроенергия на подпазарна цена на търговете на 24 и 25 юни

24 юни 2019, 818 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Харис Коцибос: Достъпът до мрежата на БТК трябва да бъде отблокиран

Главният изпълнителен директор на "Глобул" пред "Капитал"

Обратно броене в БСП

Корнелия Нинова има по-малко от година, за да покаже, че линията й в партията е успешна

Повелителят на отпадъците

Централите на Христо Ковачки масово заместват въглищата с RDF и биомаса

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Човекът и мракът

Palacio de Velazquez в Мадрид показва първата голяма ретроспектива на японския художник Тецуя Ишида извън родината му

Ново място: Cup & Roll 2

Ресторантът потвърждава, че софийската публика най-сетне има засилено любопитство към корейската кухня