Данък иновации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данък иновации

Shutterstock

Данък иновации

Проектозакон предвижда бизнесът да внася пари в държавен фонд със съмнителна ефективност

Мара Георгиева
4613 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Съжаляваме, но ще започнем този текст с обяснение на икономически термини. "Такса" е цената, която плащаш на държавата за някаква конкретна услуга (например за издаване на лична карта). И тъй като държавата е монополист за повечето си услуги, таксата не може да е по-висока от себестойността й. "Данък", от друга страна, е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

Правим това уточнение, защото в седмицата, в която от финансовото министерство отново обещаха, че няма да увеличават данъците през следващата година, от икономическо обявиха, че обсъждат въвеждане на нов данък. Маскиран като такса - такса "Иновации".

За едни морков, за други тояга

"Плащането на тази такса е само една от идеите на екипа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), която се обмисля да залегне в подготвяния проектозакон за иновациите", обясни Юлиян Николов, директор на дирекция "Икономическа политика". "България има нужда от нов модел на икономически растеж, базиран върху износа на продукти с висока добавена стойност. Това може да стане само чрез иновации, затова търсим механизми как да се финансират те. Както е известно, набирането на средства може да стане от публични източници, от европейски фондове, но и от бизнеса", коментира Николов, който ръководи работата по изготвянето на законопроекта.

Проектозаконът ще предложи разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност да се признават на 200% и да се приспадат от дължимия данък печалба. Но за да се осигурят финансови възможности за това облекчение, трябва да се намерят начини за допълнителни приходи и тъкмо тази роля се възлага на новата такса. С други думи, компаниите ще са задължени да плащат, но не срещу услуга, а за разтегливата и трудно измерима идея икономиката да става по-иновативна.

Засега замисълът е новото задължение да се отнася за всички компании с над 10 заети (т.е. без микропредприятията), без значение в кой сектор работят. Тепърва ще се уточнява дали сумата ще се изчислява като процент от оборота (както е в Унгария, откъдето е заимствана идеята), или от печалбата. "Фирмите, които са инвестирали в нововъведения, ще могат да си приспадат таксата", обясни Николов. Събраните средства ще се управляват от Националния иновационен фонд, създаден през 2005 г., който се предвижда да стане самостоятелно юридическо лице. В момента фондът се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предвижда се част от парите да се изразходват за подкрепа на фирми, които искат да кандидатстват по международни проекти, свързани с иновации, и се нуждаят от кофинансиране. И още - фондът да продължи да предлага грантови схеми (както досега), но вече срещу бъдещи отчисления от компаниите.

Според Ангел Милев, програмен директор във фондация "Приложни изследвания и комуникации", добрата новина е, че "най-после се поставя фокус върху иновациите и се предприемат инициативи за стимулирането им". "Какви мерки ще бъдат записани в закона, който се готви, е въпрос на обсъждане – МИЕТ прави всичко възможно да бъде максимално прозрачно и диалогично. Но критиките трябва да са отправени към Министерството на финансите, че не намери начин как да попълни бюджета на Националния иновационен фонд (както и на много други инициативи, свързани със стимулиране на иновациите), а не към икономическото министерство, което търси механизми за това", заключава Милев.

От бизнеса обаче разкритикуваха новата идея. Атанас Янев, съсобственик на месопреработвателната фирма "Браво" - София, определя идеята за таксата като "приказката за Робин Худ, но изтълкувана по български, тъй като на практика държавата ще взема от бедните, за да даде на богатите". "Таксата ще натовари фирмите като цяло. Тя ще облекчи сектори с високи маржове на печалба, които имат възможност да правят иновации. В браншовете за производство на стоки за масова употреба, където маржът е нисък, няма възможности за иновации, следователно няма стимули за тази такса. Така че тези отрасли ще станат донори на другите, които ще печелят още повече", смята Янев.

" Да, иновативните сектори ще се облагодетелстват от таксата. Но толкова лошо ли е това, при условие че България е на последно място по въвеждане на иновации в Европа", опонира Юлиян Николов.

Въпрос на ефективност

Част от възраженията срещу таксата са свързани с опасения за ефективното управление на събраните средства.

"Идеята за таксата е лоша. Реализацията й би означавала, че държавата може да управлява по-ефективно парите от частните компании. А това не е така", смята Руслан Стефанов, ръководител на екипа, който подготвя ежегодния доклад "Иновации.бг". Според него ефектът от въвеждането й ще означава "по-малко иновации".

Жечко Кюркчиев, управител на "Теси" - Шумен, също твърди, че е "голям песимист, когато държавата иска такса и след това я харчи както си реши". "Скептик съм и за това кой ще контролира разпределението на тези средства. Не е ясно и какви ще са критериите за иновация, с чиято стойност ще се намалява таксата и ще се признава за данъчни цели. Ако нещо е известно в света от десетки години например, но в България никой не е го е въвел, това новост ли е", казва още Кюркчиев.

Проблем за бизнеса е и фактът, че средства за иновации има и сега, но те не стигат до фирмите. "Личното ми първоначално мнение за таксата е песимистично", казва инж. Виолин Ненов от Браншовата камара по машиностроене. И допълва, че камарата ще даде своето официално становище, след като се запознае с конкретните текстове в проектозакона. Според Ненов досега Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия "е доказала, че не управлява добре Националния иновационен фонд. Всичко се върши изключително бавно и неефективно, приемането на отчетите (особено финансовите) е крайно бюрократично и с различен подход от различните експерти и т.н.", казва той. "Много по-полезно за стимулиране на иновациите би било да се подобри рязко изпълнението на оперативна програма "Конкурентоспособност". В последните 3-4 месеца се чувства "оживление", но определено има много неща за подобряване по целия механизъм за изпълнение на програмата", обобщава той.

Фактите показват, че в оперативната програма са предвидени 246 млн. евро за подкрепа на иновациите, което е 12.5% от целия й бюджет. А от старта й през 2007 г. до 2009 г. са подписани договори по схеми за иновации за около 30 млн. лева, като изплатените суми са около 2 млн. лв., от които близо 1.7 млн. лв. са преведени на фирмите от началото на 2010 г. досега.

В Европа ...

На 19 юли еврокомисарят Мойра Гейгън-Куин обяви, че Европейската комисия ще инвестира 6.4 милиарда евро в областта на научните изследвания и иновациите. Парите ще бъдат разпределени между приблизително 16 хил. участници от научноизследователски организации, университети и промишлеността, в това число около 3000 малки и средни предприятия. Това е част от европейската инициатива "Съюз за иновации", която е в основата на стратегията "Европа 2020". Целта е да се даде импулс на цялата верига за иновации - "от научните изследвания до продажбите на дребно".

 

 ... и в България

Четвъртото годишно изследване за иновационната активност на българския бизнес "Иновации.бг", проведено от фондация "Приложни изследвания и комуникации", показа съществено повишаване на иновационната активност на българските предприятия през 2009. Делът на фирмите, направили нововъведения, е 71%, докато през 2008 г. той е бил 43%. Но въпреки това България е на последно място в Европа според индекс на иновационното представяне за 2009 г., който се образува от 29 показателя. Според него страната ни заедно с Латвия и Румъния е определена като догонваща.

 

Съжаляваме, но ще започнем този текст с обяснение на икономически термини. "Такса" е цената, която плащаш на държавата за някаква конкретна услуга (например за издаване на лична карта). И тъй като държавата е монополист за повечето си услуги, таксата не може да е по-висока от себестойността й. "Данък", от друга страна, е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

Правим това уточнение, защото в седмицата, в която от финансовото министерство отново обещаха, че няма да увеличават данъците през следващата година, от икономическо обявиха, че обсъждат въвеждане на нов данък. Маскиран като такса - такса "Иновации".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  huku avatar :-(
  Huku

  "...в оперативната програма са предвидени 246 млн. евро за подкрепа на иновациите, което е 12.5% от целия й бюджет. А от старта й през 2007 г. до 2009 г. са подписани договори по схеми за иновации за около 30 млн. лева, като изплатените суми са около 2 млн. лв., от които близо 1.7 млн. лв. са преведени на фирмите от началото на 2010 г. досега."

  КАЧЕСТВО И ЕФЕКТИВНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ И КАЧЕСТВО!

  На някого да му е познато?

  246 млн. евро е 2.5% от целия й бюджет => целият бюджет е €1,969 милиарда, т.е. 3,850 млрд. лева.

  ...от които 2 млн. лева са ... 0.05% !!!

  БЕЗЦЕННО!

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Изцяло против такава такса съм и ако се въведе, ще направя всичко възможно да я избегна като скрия данъци. Само два примера от миналото:

  - има отворена европрограма за финансиране на иновации от 3 години. Нито парите са усвоени, нито одобрените проекти ми изглеждат особено иновативни. В масовия случай се цъка някакъв софтуер, какъвто отдавна се предлага на пазара като евтин масов продукт от световните производители. Видях и имена на личности, ивестни отдавна като научни алхимици. На тях никой не би им дал и 5 лева, но държавата им е дала стотици хиляди. Съмнявам се, че от похарчените милиони ще излезне и една смислена идея. Ако излезне, ще пак е на някоя от тези фирми, които и без държавна помощ са правили същото

  - Преди 10-тина години включиха България, тогава кандидат-член на ЕС, в 6-та рамкова програма за научни изследвания. След 3-4 години си признаха, че одобрените проекти на български вузове като стойност не ни покриват с пъти членския внос, въпреки 80-те% дотация на ЕС. Тогава ми попадна една книжка с одобрените проекти. На България бяха 7-8 на брой, на Израел (също участник в програмата) не се побираха в книжката и бяха издали отделна притурка!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "Huku": познато, познато, това са го преписали от бат Тошо остава и да направят "Агенция за нАука и технически прогрес" (щото комитет звучи болшевишки) и постепенно се движим към проекта "Нива", петилетка на електрониката и 12 млрд. доларес външен държавен дълг ...
  Абе всичко ново е добре забравено старо, само че нещо много бързо забравяме, значи......

 • 4
  nixonanim avatar :-|
  Nixonanim

  "...Проектозаконът ще предложи разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност да се признават на 200% и да се приспадат от дължимия данък печалба. "

  Интересно ми е това как ще се реализира, но ако стане реалност, ще има голям смисъл от новата такса.

  На хората, които се чудят кой и как може да използва тези пари ще им препоръчам да се разходят на някоя конференция за предприемачи - http://startup-bg.org/

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Nixonanim":никак не се чудя "...кой и как може да използва тези пари ..." имам опит от времето на бат Тошо, нали помниш "България страна техническа, страна ....", ще ги разбазарим стой та гледай та и държавен външен дълг ще понатрупаме.....докато се обърнеш ....
  На който му трябват иновации да си купи, който има мерак да прави иновации да си намери купувач преди да се захваща ......
  ---------------------------
  Който е загорял за секс си плаща на дама, не му събират парета чрез данъци, да не се мъчи човекът .... щото, ако си млад, си е жива мъка....

 • 6
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Вместо да въвеждате данъци, вземете докарайте някой иновативен чужд инвеститор, който да понаучи нашите кратуни в БГ що е модерна наука и производство. А иначе да събира пари и да ги влага в проекти със съмнителна ефективност - в това държавата има опит.

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  дори да няма такса, самият факт, че ще се приспадат 200% от разходите за "иновации" ме притеснява.
  като знам какви счетоводни факири са нашите бизнесмени, и яхтите и к*урвите ще си пишат за развойни разходи, та да ги приспаднат на 200%. тъй де, зер може да са разработвали нова виагра ;-)

 • bellissimait

  1. Цитираният в текста ВИОЛИН НЕНОВ първо не е бил никога инженер. Бъдете коректни, когато поднасяте такава информация.
  2. Лоша услуга /реклама/ си правите, когато използвате да цитирате хора, чието място е в затвора, а не по страниците на имащите се за серизони и обективни вестници. А кой е всъщност В. Н. НЕНОВ - велик стратег при фалит на предприятия..... Разписва всякакви записи на заповед. Справка - съдбата на "Бизнес-иновационния център СИМЕ" – София, ЕИК 121344411. Този некадърник трябва да лежи в затвора, а не да му взимате интервюта и да го изтипосвате тука. Я по-добре го попитайте как успя успешно да фалира институт с над 50 годишна история, работещ на печалба, само за няколко месеца.... СРАМ!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.