Данък иновации

Проектозакон предвижда бизнесът да внася пари в държавен фонд със съмнителна ефективност

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Съжаляваме, но ще започнем този текст с обяснение на икономически термини. "Такса" е цената, която плащаш на държавата за някаква конкретна услуга (например за издаване на лична карта). И тъй като държавата е монополист за повечето си услуги, таксата не може да е по-висока от себестойността й. "Данък", от друга страна, е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

Правим това уточнение, защото в седмицата, в която от финансовото министерство отново обещаха, че няма да увеличават данъците през следващата година, от икономическо обявиха, че обсъждат въвеждане на нов данък. Маскиран като такса - такса "Иновации".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  huku avatar :-(
  Huku
  • + 3

  "...в оперативната програма са предвидени 246 млн. евро за подкрепа на иновациите, което е 12.5% от целия й бюджет. А от старта й през 2007 г. до 2009 г. са подписани договори по схеми за иновации за около 30 млн. лева, като изплатените суми са около 2 млн. лв., от които близо 1.7 млн. лв. са преведени на фирмите от началото на 2010 г. досега."

  КАЧЕСТВО И ЕФЕКТИВНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ И КАЧЕСТВО!

  На някого да му е познато?

  246 млн. евро е 2.5% от целия й бюджет => целият бюджет е €1,969 милиарда, т.е. 3,850 млрд. лева.

  ...от които 2 млн. лева са ... 0.05% !!!

  БЕЗЦЕННО!

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 2

  Изцяло против такава такса съм и ако се въведе, ще направя всичко възможно да я избегна като скрия данъци. Само два примера от миналото:

  - има отворена европрограма за финансиране на иновации от 3 години. Нито парите са усвоени, нито одобрените проекти ми изглеждат особено иновативни. В масовия случай се цъка някакъв софтуер, какъвто отдавна се предлага на пазара като евтин масов продукт от световните производители. Видях и имена на личности, ивестни отдавна като научни алхимици. На тях никой не би им дал и 5 лева, но държавата им е дала стотици хиляди. Съмнявам се, че от похарчените милиони ще излезне и една смислена идея. Ако излезне, ще пак е на някоя от тези фирми, които и без държавна помощ са правили същото

  - Преди 10-тина години включиха България, тогава кандидат-член на ЕС, в 6-та рамкова програма за научни изследвания. След 3-4 години си признаха, че одобрените проекти на български вузове като стойност не ни покриват с пъти членския внос, въпреки 80-те% дотация на ЕС. Тогава ми попадна една книжка с одобрените проекти. На България бяха 7-8 на брой, на Израел (също участник в програмата) не се побираха в книжката и бяха издали отделна притурка!

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 5

  До коментар [#1] от "Huku": познато, познато, това са го преписали от бат Тошо остава и да направят "Агенция за нАука и технически прогрес" (щото комитет звучи болшевишки) и постепенно се движим към проекта "Нива", петилетка на електрониката и 12 млрд. доларес външен държавен дълг ...
  Абе всичко ново е добре забравено старо, само че нещо много бързо забравяме, значи......

  Нередност?
 • 4
  nixonanim avatar :-|
  Nixonanim
  • - 1

  "...Проектозаконът ще предложи разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност да се признават на 200% и да се приспадат от дължимия данък печалба. "

  Интересно ми е това как ще се реализира, но ако стане реалност, ще има голям смисъл от новата такса.

  На хората, които се чудят кой и как може да използва тези пари ще им препоръчам да се разходят на някоя конференция за предприемачи - http://startup-bg.org/

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Nixonanim":никак не се чудя "...кой и как може да използва тези пари ..." имам опит от времето на бат Тошо, нали помниш "България страна техническа, страна ....", ще ги разбазарим стой та гледай та и държавен външен дълг ще понатрупаме.....докато се обърнеш ....
  На който му трябват иновации да си купи, който има мерак да прави иновации да си намери купувач преди да се захваща ......
  ---------------------------
  Който е загорял за секс си плаща на дама, не му събират парета чрез данъци, да не се мъчи човекът .... щото, ако си млад, си е жива мъка....

  Нередност?
 • 6
  chievo avatar :-|
  Chievo
  • + 1

  Вместо да въвеждате данъци, вземете докарайте някой иновативен чужд инвеститор, който да понаучи нашите кратуни в БГ що е модерна наука и производство. А иначе да събира пари и да ги влага в проекти със съмнителна ефективност - в това държавата има опит.

  Нередност?
 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  дори да няма такса, самият факт, че ще се приспадат 200% от разходите за "иновации" ме притеснява.
  като знам какви счетоводни факири са нашите бизнесмени, и яхтите и к*урвите ще си пишат за развойни разходи, та да ги приспаднат на 200%. тъй де, зер може да са разработвали нова виагра ;-)

  Нередност?
 • 8
  bellissimait avatar :-@
  bellissimait

  1. Цитираният в текста ВИОЛИН НЕНОВ първо не е бил никога инженер. Бъдете коректни, когато поднасяте такава информация.
  2. Лоша услуга /реклама/ си правите, когато използвате да цитирате хора, чието място е в затвора, а не по страниците на имащите се за серизони и обективни вестници. А кой е всъщност В. Н. НЕНОВ - велик стратег при фалит на предприятия..... Разписва всякакви записи на заповед. Справка - съдбата на "Бизнес-иновационния център СИМЕ" – София, ЕИК 121344411. Този некадърник трябва да лежи в затвора, а не да му взимате интервюта и да го изтипосвате тука. Я по-добре го попитайте как успя успешно да фалира институт с над 50 годишна история, работещ на печалба, само за няколко месеца.... СРАМ!!!!!!!

  Нередност?
Нов коментар