Сиренце, какво си
Потребителите на млечни продукти са по-информирани. Но повечето избират евтиното
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
"Сиренце, какво си... Я ела насам. Ще те ям." Тази популярна радиореклама от близкото минало се оказа невярна. Причината - някои продукти на фирмата производител нямат право да се наричат сиренце, защото са направени с растителни мазнини.
Неговата съдба последваха десетки храни, които доскоро се определяха като мляко, масло, кашкавал или сирене. В средата на юни беше въведена забраната храните, които ползват растителни мазнини или соев белтък, да се наричат млечни. С презумпцията, че едно сирене, в което няма мляко, не е сирене, се целеше да се разграничат едните от другите храни и клиентът да не изпада в заблуда.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
15 коментара
"Ако месечният доход на семейството е 1000 лв. и имате две деца, колкото и да ви се иска, не може да купувате само био или натурални продукти", каза търговецът от млечния отдел на една от големите вериги в България.
"Ако месечният доход на семейството ви е 1000 лв., за чий са ви 2 деца", каза журналист от радио Ереван.
поредната недотам добре експонирана пукотевица относно храните и техните положителни и отрицателни качества...не мога да разбера само едно, защо всички казват: ех едно време какво сирене имаше, какво мляко, салам и т.н., никой за миг не се замисли дали тогава контрола е бил по-прецизен или не, всички приемат по презумпция че е бил по-добър, ама дали? никой не се замисля че тогава на пазара имаше 3 пазарни субекта (производители), единия правеше сирене и мляко, другия хляб и последния месни продукти, едно е да контролираш 3 субекта със сумарно 100 продукта, а съвсем друго 20 - 30 хил. със близо 80-100 хил. продукта.
цялата поразия я направи тогава онова правителство което преди няколко години обяви стандартите за незадължителни и така един вид отвори пътя на всички знайни и незнайни производители към пазара и потребителите. никъде не го обвързаха с контрол или нещо от сорта.
всеки търсеше бърза реализация, бърза печалба, произвеждаш по-евтино, печелиш повече, търговеца също е доволен от реализираните стокообороти и финансови резултати, клиента е доволен щото си купува нещо под реалната му производствена себестойност, което той реално си знае че е така, ама лицемерно си мисли : ех на далавера си купих днес сиренце, и после като му стане нещо на стомаха и се натрови забравя моментално за лицемерното си поведение като клиент и се сеща за здравето си и обвинява този който го е "подвел", като сам игнорира факта че е подпомогнал производителя в съществуването му...докато държавата не се заеме да постанови императивни норми относно нормите на поведение за пазарните контрагенти (не казвам ограничения, а казвам норми на поведение), пазара ще е такъв какъвто сам си определи , храните ще са такива каквите реши производителя, клиентите ще са недотам доволни от качеството, но пък доволни от цените....
Боклуци се продават и в Англия , и в Германия , и в Италия , и в Испания...
И там има кремвирши по 2 евро килото за които е ясно , че няма месо и какво ли още не...
Всичко дето е по най-долните рафтове на големите вериги е наблъскано с какви ли не заместители , оцветители , Е-та и прочие.
Ама като си дойде Ганьо в България обяснява какъв салам нагъвал за само 3-4 евро килото и хляб за 40 цента;-)))
Навсякъде има продукти за бедните и качествени продукти при които обаче цената е поне 2-3 пъти отгоре.
Да сте чули някой да е умрял от "кремвирш" без месо или от растително килсело "мляко" ?
Простете, малко трудно вдявам, но какво иска да каже автора на статията?
Обиколил е няколко щанда по супермаркетите и иска да съпреживеем разходката му?
Млечно-кисел продукт "Активия"
Ха така! Какво стана с бифидуса, млякото и въртеливото търкане на корема?! Иначе пазарът ще се регулира, когато започнем да не пазим в тайна тимената и производителите на продуктите-менте.
"Първата стъпка с ясното обозначаване на "деликатесните" млека действително беше в правилната посока. Но тя е крайно недостатъчна, за да гарантира на потребителите техния информиран избор. Все още е голяма вероятността фирми да представят за натурални млечни храни такива, в които всъщност има растителни мазнини. За да се предотвратят подобни злоупотреби, трябва да има редовен и последователен контрол на продуктите в магазините. Не е достатъчно да се организират шумни проверки с активно медийно отразяване, но еднократно. Дори и сега на "растителните" щандове има продукти със забранените думи, което е очевидно нарушение на правилата."
Е имало и нещо смислено в статията. За какво да купуваме "Млечни" продукти, като не е ясно дали наистина са чисто "Млечни" или цената им е само "Млечна"? Според мен това е просто кампания - хората да почнат да купуват скъпи продукти, които са станали още по-скъпи само заради етикета, но не са станали по-качествени.
Винаги се е знаело, че евтиното не е качествено, но - повечето хора се сещат, че скъпото не е гаранция за качество, но е гаранция за бързо отъняване на джоба.
Ако не друго - поне ще имаме продукти, които са с вкус на "млечни" и да не се притесняваме да ги ядем по време на пости. Преди си мислехме, че ще е грях. И кремвирши и мляко и т.н. Хихихиххихихих
До коментар [#3] от "stenk":
"Да сте чули някой да е умрял от "кремвирш" без месо или от растително кисело "мляко"?"
Логиката ти е като на Том Круз от Collateral (2004):
Max: You killed him?
Vincent: No, I shot him. Bullets and the fall killed him.
Не различаваш ли преките и непреките причини за даден резултат? За да умреш само една причина ли трябва? Ако е така, то винаги се умира от спиране на сърцето и никога от тютюнопушене, рак, обесване, електр. стол, гилотина и т.н.
http://polit-analizi.blogspot.com/2010/08/blog-pos t_08.html
Да, ама поне вече имат избор. Преди и да имаш пари - пак може да не разбереш, че си накупил боклуци. Сега вече това не е въпрос на измама, а на личен избор.
Ами Зорето да беше разнообразила обиколката по магазините с малко рисърч, нали темата е информираността на потребителите. Например искам да знам какви точно растителни мазнини се употребяват в кои марки. Доколкото знам, растителните мазнини могат да са чудесни, ненаситени без холестерол и проблемно е предимно хидрогенизираното палмово масло. Затова е по-важно да дали продуктите съдържат лоши транс-мазнини или добри ненаситени растителни мазнини. Всъщност намалянето на наситените животински мазнини за сметка на растителните е по-здравословният избор, ако говорим за повече олио/зехтин и по-малко масло. Но какви точно мазнини съдържат продуктите от статията - ето това е мистерия. Защото в магазините за "здравословно хранене" продуктите с растителен произход се продават като здравословния - и по-скъпия - избор.
Освен това какво точно означава "мляко, в което няма мляко"? В млякото има и други съставки, освен 1-6% мазнина и всъщност белтъците и витамините на естественото прясно мляко са по-важни, а не маслото в него. Само мазнината ли е заменена в тези продукти, или белтъкът също е от растителен произход, като скъпите и диетични соеви млека? Има ли ги витамините, които идват с прясното мляко? А калций? - Между другото, точно в млякото калцият се усвоява трудно, а понякога организмът нетно губи повече калций, отколкото си набавя с него. Зелен чай и зеле са далеч по-добри източници на калций.
Целта на упражнението с наименованията беше хората да са по-информирани коя храна е добра за тях, а не да се защити честта на сиренето. И в тази посока трябваше да разясните повече, Капитал - след като производителите не ни казват какво "бяло датско саламурено", вие да го направите.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.