С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 13 авг 2010, 12:12, 5997 прочитания

На чужд гръб, сто ипотеки

БТК стана първата едра жертва на спорен законов текст

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Традиционно август е най-спокойният месец за бизнеса. Мениджърите са изключили мобилните си телефони и се наслаждават на ваканцията си, а малкото останали служители  офиса се занимават основно с рутините си задачи. В новата централа на Българската телекомуникационна компания обаче този август освен горещ се очертава да е и много напрегнат. До броени седмици се очаква да стане ясен новият собственик на компанията, а оттам и посоката, в която ще се развива. В същото време пред финал е сделката за продажба на 50% от дъщерното й дружество Национално управление "Радио- и тв станции" (НУРТС), а междувременно от компанията вече повече от година се опитват да влеят свеж капитал в основния си бизнес, продавайки ненужните си имоти. Всъщност опитът за приключване на една такава продажба на малка сграда в близост до Варна показва, че връхната точка на напрежението предстои.

Часове преди да се осъществи прехвърлянето купувачът установява, че върху имота има ипотека. Изненадан от откритието е не само той, а и компанията продавач. След справка в имотния регистър се оказва, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е наложила аналогични възбрани на голяма част от недвижимото имущество на дружеството. Към днешна дата броят на ипотекираните имоти в полза на агенцията надхвърля 850 за обща стойност над 60.5 млн. лв. 


§ 22/8

Това е възможно, след като през март тази година бяха приети промени в закона за приватизацията, които дават право на агенцията едностранно да налага възбрани на имоти и други движими вещи на приватизираните предприятия, ако купувачът не е изпълнил задълженията си по договора. На пръв поглед нищо лошо. Но всъщност има голям проблем. Защото длъжник към държавата е неизрядният купувач, а не самото дружество, което отдавна може да няма нищо общо с първия си частен стопанин. Така с новоприетия текст се посяга на собственост на напълно невинни стопански субекти - бивши държавни предприятия, които вече може да са препродадени неколкократно.

Такъв е случаят с БТК - страната по приватизационния договор е Viva Ventures (от групата на инвестиционния фонд Advent) и това е фирмата, която е поемала задължения и евентуално не ги е изпълнила. Сега собственикът е друг, но в конкретния случай точно той се оказва наказан за чуждите прегрешения. А именно поддържане на определен брой служители в първите години след приватизацията.

Още при приемането на поправката търговски адвокати коментираха текста като безумен и противоречащ на конституцията. Причината е, че  по същество накърнява неприкосновеността на частната собственост, защото компаниите не могат свободно да разполагат с имуществото си. Например, след като държавата е ипотекирала имота, те не могат да го използват като обезпечение за получаване на банков кредит. Макар и възможна, продажбата му след това ще бъде по-трудна, а теоретично, дори да се намери желаещ да го купи, при това положение би платил по-ниска цена.Проблем е и ако собствениците на самата компания решат да я продават. Пред "Капитал" адвокат Валери Борисов коментира, че макар и очевадно противоречащи си с конституцията, веднъж вписани, тези ипотеки не могат да не бъдат отбелязани по време на оценката на една компания и няма адвокат, който категорично да заяви, че те няма да създават проблем на бъдещия й собственик. "Това може да се тълкува като конфискация или национализация по всички конвенции за защита на международните инвеститори", допълни той.

На съвсем различно мнение обаче е държавата. Самият текст беше предложен от депутати от ГЕРБ, но по идея на министерството на икономиката. Целта е да се съберат поне част от над 1 млрд. лв. неустойки, претендирани от агенцията. Зад текста застана и новият директор на АПСК Емил Караниколов. "Ипотеките са единственият работещ лост и механизъм, с който държавата може да защити интереса си, а и този на обществото. През 2006 г., когато имаше подобен текст, плащането на неустойки се удвои."

В този период държавата ипотекира имоти на над 400 компании, като десетки от тях вече нямаха нищо общо с първоначалните си купувачи. При тази кампания засега държавата тепърва започва да прилага текста (виж карето), но много вероятно до края на годината засегнатите фирми да са стотици.

В неправилното време

Най-големият потърпевш засега БТК наистина има лош кмет текстът да се появи и приложи точно в най-неподходящия за компанията момент. Според публикации в международния печат сегашните собственици на компанията водят активни преговори за продажбата й, като очакванията бяха те да бъдат финализирани до един-два месеца. Ипотекираните имоти едва ли ще повдигнат настроението на бъдещия инвеститор и на кредиторите.

Друг проблем е, че сред ипотекираните имоти са и сгради и терени на дъщерното й дружество НУРТС. Юристи коментираха, че на теория това не би трябвало да попречи на продажбата на 50% от него най-малкото защото БТК може да поиска от АПСК да вдигне ипотеките от конкретните имоти за сметка на други. Друг е въпросът защо изобщо е нужно да се стига до подобни упражнения.

Към момента на вписване на ипотеките телекомуникационната компания е имала сключени предварителни договори за продажбата на 140 тях, за които е трябвало да получи 57.9 млн. лв. Новата реалност може спокойно да откаже някои от тези купувачи.

А сега накъде

"Смятаме, че този законов текст е противоконституционен и създава чувство на несигурност в чуждестранните инвеститори. Ако държавата има някаква претенция, отнасяща са за неизпълнение на приватизациония договор, то би трябвало да я отнесе към страната, с която е сключила този договор", коментираха казуса от БТК. От компанията обаче твърдят, че все още не са предприели конкретни действия в своя защита.

Междувременно обаче будни граждани са се обърнали към омбудсмана на Република България с предложение да бъде сезиран Конституционният съд за обявяване на проблемния параграф за противоконституционен. Конкретният повод за искането до омбудсмана са наложени многобройни ипотеки върху имуществото на БТК, се казва в официалното прессъобщение. От него става ясно и че той от своя страна вече е предприел исканите действия. В аргументацията си омбудсманът посочва, че случващото се е в противоречие и с европейското законодателство. В мотивите му голяма част е отделена на казуса БТК. Засега изглежда само в полза на едно дружество, но ако текстът продължи да съществува, със сигурност ще има още много опарени добросъвестни собственици.

Източници на "Капитал" в Европейската комисия разказаха, че проблемът вече е бил поставен и пред комисарите, отговарящи за вътрешен пазар и за правосъдие, но все още няма започнато производство.

Какъв ще е конкретният изход от случая все още не е ясно. Първо, след съдебната ваканция трябва да се види дали Конституционният съд ще се занимае с казуса. Ако да, ще трябва да се изчакат и няколко месеца до произнасянето на магистратите.

Друг вариант е депутатите да се занимаят с текста и да го променят, като уточнят, че ипотеките ще се правят само когато собствеността не е била променяна. Самите компании нямат много опции, защото ипотеките на агенцията не могат да бъдат обжалвани. И трябва да чакат или някой от предешните два варианта да се случи, или изходът от съдебните дела за неустойките. А това може да значи години. Невинен, но с ипотекирана собственост.
Не сте сами

Макар и най-голям потърпевш, БТК засега не е единствената компания, попаднала в аналогична ситуация в разгара на лятото. Според справката, която получихме от агенцията, освен телекома има още три дружества, на които са наложени ипотеки върху имотите им. Това са "Аналитик Приват - 98", "Калотина - Балкантурист" и столичният завод за хладилници "Мраз". Възбрана по силата на новия законов текст е наложена и върху имотите на две частни лица, които са наследници на купувач, по договор за приватизационна продажба на бунгала по морето.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Важните стъпки към Еврозоната
 • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
 • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
 • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
 • Ефектът на еврото върху бизнеса
 • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Mango планира четири нови магазина в България 1 Mango планира четири нови магазина в България

Испанската марка вече има два обекта в столицата, скоро ще отвори и един във Варна

21 яну 2019, 914 прочитания

КЗК отново ще разглежда придобиването на "Дунарит" от "Емко" 3 КЗК отново ще разглежда придобиването на "Дунарит" от "Емко"

С окончателно решение на Върховния административен съд одобрената през 2016 г. сделка е върната на регулатора

21 яну 2019, 1568 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Колко е трудно да бъдеш железен

БДЖ трябва да започне да оправдава средствата, които се наливат в дружеството

Загърни се с "Шевица"

Шаловете на Гергана Станкова се продават в Цюрих, Прага, Лил, Москва, Лос Анджелис, Мелбърн

Какво ще стане с кюрдите след изтеглянето на САЩ от Сирия

Кюрдските съюзници на Америка не са единствените, които ще пострадат от зигзагообразните ходове на Тръмп

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Книга: Тара Съливан - "Златното момче"

Дебютният роман на американската писателка ни представя историята на дете-албинос в Африка

Кино: "Приказка за Астрид"

С проникновение и стил за ранните години на Астрид Линдгрен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 19.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: "Газпром" занижи очакваните тук такси от "Турски поток"; Китай забавя растежа си

Емисия

DAILY @7PM // 21.01.2019 Прочетете