С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
17 13 авг 2010, 12:12, 6129 прочитания

На чужд гръб, сто ипотеки

БТК стана първата едра жертва на спорен законов текст

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Традиционно август е най-спокойният месец за бизнеса. Мениджърите са изключили мобилните си телефони и се наслаждават на ваканцията си, а малкото останали служители  офиса се занимават основно с рутините си задачи. В новата централа на Българската телекомуникационна компания обаче този август освен горещ се очертава да е и много напрегнат. До броени седмици се очаква да стане ясен новият собственик на компанията, а оттам и посоката, в която ще се развива. В същото време пред финал е сделката за продажба на 50% от дъщерното й дружество Национално управление "Радио- и тв станции" (НУРТС), а междувременно от компанията вече повече от година се опитват да влеят свеж капитал в основния си бизнес, продавайки ненужните си имоти. Всъщност опитът за приключване на една такава продажба на малка сграда в близост до Варна показва, че връхната точка на напрежението предстои.

Часове преди да се осъществи прехвърлянето купувачът установява, че върху имота има ипотека. Изненадан от откритието е не само той, а и компанията продавач. След справка в имотния регистър се оказва, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е наложила аналогични възбрани на голяма част от недвижимото имущество на дружеството. Към днешна дата броят на ипотекираните имоти в полза на агенцията надхвърля 850 за обща стойност над 60.5 млн. лв. 


§ 22/8

Това е възможно, след като през март тази година бяха приети промени в закона за приватизацията, които дават право на агенцията едностранно да налага възбрани на имоти и други движими вещи на приватизираните предприятия, ако купувачът не е изпълнил задълженията си по договора. На пръв поглед нищо лошо. Но всъщност има голям проблем. Защото длъжник към държавата е неизрядният купувач, а не самото дружество, което отдавна може да няма нищо общо с първия си частен стопанин. Така с новоприетия текст се посяга на собственост на напълно невинни стопански субекти - бивши държавни предприятия, които вече може да са препродадени неколкократно.

Такъв е случаят с БТК - страната по приватизационния договор е Viva Ventures (от групата на инвестиционния фонд Advent) и това е фирмата, която е поемала задължения и евентуално не ги е изпълнила. Сега собственикът е друг, но в конкретния случай точно той се оказва наказан за чуждите прегрешения. А именно поддържане на определен брой служители в първите години след приватизацията.

Още при приемането на поправката търговски адвокати коментираха текста като безумен и противоречащ на конституцията. Причината е, че  по същество накърнява неприкосновеността на частната собственост, защото компаниите не могат свободно да разполагат с имуществото си. Например, след като държавата е ипотекирала имота, те не могат да го използват като обезпечение за получаване на банков кредит. Макар и възможна, продажбата му след това ще бъде по-трудна, а теоретично, дори да се намери желаещ да го купи, при това положение би платил по-ниска цена.Проблем е и ако собствениците на самата компания решат да я продават. Пред "Капитал" адвокат Валери Борисов коментира, че макар и очевадно противоречащи си с конституцията, веднъж вписани, тези ипотеки не могат да не бъдат отбелязани по време на оценката на една компания и няма адвокат, който категорично да заяви, че те няма да създават проблем на бъдещия й собственик. "Това може да се тълкува като конфискация или национализация по всички конвенции за защита на международните инвеститори", допълни той.

На съвсем различно мнение обаче е държавата. Самият текст беше предложен от депутати от ГЕРБ, но по идея на министерството на икономиката. Целта е да се съберат поне част от над 1 млрд. лв. неустойки, претендирани от агенцията. Зад текста застана и новият директор на АПСК Емил Караниколов. "Ипотеките са единственият работещ лост и механизъм, с който държавата може да защити интереса си, а и този на обществото. През 2006 г., когато имаше подобен текст, плащането на неустойки се удвои."

В този период държавата ипотекира имоти на над 400 компании, като десетки от тях вече нямаха нищо общо с първоначалните си купувачи. При тази кампания засега държавата тепърва започва да прилага текста (виж карето), но много вероятно до края на годината засегнатите фирми да са стотици.

В неправилното време

Най-големият потърпевш засега БТК наистина има лош кмет текстът да се появи и приложи точно в най-неподходящия за компанията момент. Според публикации в международния печат сегашните собственици на компанията водят активни преговори за продажбата й, като очакванията бяха те да бъдат финализирани до един-два месеца. Ипотекираните имоти едва ли ще повдигнат настроението на бъдещия инвеститор и на кредиторите.

Друг проблем е, че сред ипотекираните имоти са и сгради и терени на дъщерното й дружество НУРТС. Юристи коментираха, че на теория това не би трябвало да попречи на продажбата на 50% от него най-малкото защото БТК може да поиска от АПСК да вдигне ипотеките от конкретните имоти за сметка на други. Друг е въпросът защо изобщо е нужно да се стига до подобни упражнения.

Към момента на вписване на ипотеките телекомуникационната компания е имала сключени предварителни договори за продажбата на 140 тях, за които е трябвало да получи 57.9 млн. лв. Новата реалност може спокойно да откаже някои от тези купувачи.

А сега накъде

"Смятаме, че този законов текст е противоконституционен и създава чувство на несигурност в чуждестранните инвеститори. Ако държавата има някаква претенция, отнасяща са за неизпълнение на приватизациония договор, то би трябвало да я отнесе към страната, с която е сключила този договор", коментираха казуса от БТК. От компанията обаче твърдят, че все още не са предприели конкретни действия в своя защита.

Междувременно обаче будни граждани са се обърнали към омбудсмана на Република България с предложение да бъде сезиран Конституционният съд за обявяване на проблемния параграф за противоконституционен. Конкретният повод за искането до омбудсмана са наложени многобройни ипотеки върху имуществото на БТК, се казва в официалното прессъобщение. От него става ясно и че той от своя страна вече е предприел исканите действия. В аргументацията си омбудсманът посочва, че случващото се е в противоречие и с европейското законодателство. В мотивите му голяма част е отделена на казуса БТК. Засега изглежда само в полза на едно дружество, но ако текстът продължи да съществува, със сигурност ще има още много опарени добросъвестни собственици.

Източници на "Капитал" в Европейската комисия разказаха, че проблемът вече е бил поставен и пред комисарите, отговарящи за вътрешен пазар и за правосъдие, но все още няма започнато производство.

Какъв ще е конкретният изход от случая все още не е ясно. Първо, след съдебната ваканция трябва да се види дали Конституционният съд ще се занимае с казуса. Ако да, ще трябва да се изчакат и няколко месеца до произнасянето на магистратите.

Друг вариант е депутатите да се занимаят с текста и да го променят, като уточнят, че ипотеките ще се правят само когато собствеността не е била променяна. Самите компании нямат много опции, защото ипотеките на агенцията не могат да бъдат обжалвани. И трябва да чакат или някой от предешните два варианта да се случи, или изходът от съдебните дела за неустойките. А това може да значи години. Невинен, но с ипотекирана собственост.
Не сте сами

Макар и най-голям потърпевш, БТК засега не е единствената компания, попаднала в аналогична ситуация в разгара на лятото. Според справката, която получихме от агенцията, освен телекома има още три дружества, на които са наложени ипотеки върху имотите им. Това са "Аналитик Приват - 98", "Калотина - Балкантурист" и столичният завод за хладилници "Мраз". Възбрана по силата на новия законов текст е наложена и върху имотите на две частни лица, които са наследници на купувач, по договор за приватизационна продажба на бунгала по морето.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Софийска вода" планира над 46 млн. лв. инвестиции за 2019 г. "Софийска вода" планира над 46 млн. лв. инвестиции за 2019 г.

Компанията цели намаляване на загубите на вода до 38.7% до 2021 г.

25 юни 2019, 770 прочитания

Собственици на фитнес зали видяха риск от създаване на монопол в бранша 1 Собственици на фитнес зали видяха риск от създаване на монопол в бранша

Компанията зад картите MultiSport вече има верига от свои собствени спортни обекти

25 юни 2019, 1883 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Колко е трудно да бъдеш железен

БДЖ трябва да започне да оправдава средствата, които се наливат в дружеството

Арабаджиеви: След арест - продажба

Арестуваните Ветко и Маринела Арабаджиеви са продали "Виктория палас" в Слънчев бряг. Фирмата купувач се свързва с Красимир и Николай Маринови, по-известни като братята Маргини.

Зелената вълна в Германия

Партията на Зелените натрупа точки на европейските избори, а въпросът сега е дали може да задържи преднината си и на парламентарни избори

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Power to the Robots

Албена Баева, артист и куратор на първата изложба в България на произведения, създадени в колаборация с изкуствен интелект