Салами втора употреба

Предлагането на краища от колбаси е добър бизнес, ако се спазват правилата

Крайчетата на тези салами могат да бъдат доходоносен бизнес
Крайчетата на тези салами могат да бъдат доходоносен бизнес
Крайчетата на тези салами могат да бъдат доходоносен бизнес    ©  Надежда Чипева
Крайчетата на тези салами могат да бъдат доходоносен бизнес    ©  Надежда Чипева

С какво се храним? Този въпрос вече все по-често се задава и извън средите на маниаците на тема здравословен живот. От една страна - заради влезлия в сила стандарт "Стара планина". От друга - заради проверките  на ГДБОП и Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) във фабрики за пакетиране на колбаси. И въпреки че отначало името на акцията "Дупетата" (както се казват нарязаните краища на колбаси на професионален жаргон) даде леко смешен привкус, историята е доста сериозна.

"Целта беше да се провери дали внасяни в страната количества крайщници от колбаси отговарят на сроковете на годност, дали имат необходимите придружителни документи за произход, качество, съдържание и т.н.", обобщи за "Капитал" д-р Йордан Войнов, директор на НВМС.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • + 16

    Много от супермаркетите в Италия предлагатат така наречените “дупета“ много по-евтино, но с много точно обозначение на срока на годност. Но италианците много държат на това с което се хранят и много редко купуват тези остатъци. По принцип когато се купува прошуто, колбас, шунка, мортадела се нарязва в момента на тънки филии пред клиента. Краищата които остават са така наречените “дупета“. Ако се закупи предварително вакумирани парчета, тогава никой не реже “дупета“. Прошуто има поне 5-6 вида ако не и повече с различен вкус и цена. Тук в Бг как се предлагат тези различни видове или всичко на куп?

    Нередност?
  • 2
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 1
    • + 20

    То дрехи втора употреба, коли втора употреба, храна втора употреба, или просто лайна ядем. Колко ги изядохме и не се знае още колко ще ядем. Имаше един разказ преди години от български автор за храната втора употреба.

    Нередност?
  • 3
    boyanv avatar :-|
    boyanv
    • - 2
    • + 11

    В тази връзка - мога да предложа на много от малките кръчми следната последователност:
    Ден 1 - пържоли
    Ден 2 - шишчета
    Ден 3 - кюфтета, кебапчета
    Ден 4 - мусака.

    Виждал съм я, затова я описвам.

    Нередност?
  • 4
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • + 9

    Тези които съм виждал се продават отделно във вакумирани опаковки.
    Няма смесване на различени видове колбаси.

    Нередност?
  • 5
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • - 15
    • + 20

    Перфектна продукция! Ям дупета и шунка на Камарко от години. Адски вкусни са и нямат нищо общо като съдържание и вкус с БГ боклуците. Оня ден изхвърлих един БГ салам Бургас на 10 лв килограма, защото го ядох СЛЕД шунка на Камарко и вкуса беше... КОШМАРЕН. Междудругото, като следствие то цялата тая история, вчера за първи път видях опаковка с луканкови дупета и слайсове на Камарко произведени къде? В РУМЪНИЯ. Да им е честито на всички съкратени в производството на Дупета в България. Ей така се прави. Като ти създават проблеми местните, отиваш в чужбина.

    Нередност?
  • 6
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • - 5
    • + 11

    Нямам нищо против срещу така наречените “дупета“. Но от наблюденията ми в супера където пазарувам един бут от прошуто или някакъв вид салам се свършва поне за 1-2 дена. (италианците купуват по 100 до 200 грама), а асортимента е страшно богат и различен. Това означава, че стои поне няколко дни по рафтовете преди да се стигне да се получи “дупе“. Но по-правилното ще бъде тези дупета да се вакумират в Италия или от където идват по техните стандарти. Така всеки ще види кога е произведено. срок на трайност, до кога е годно за консумация, кога е вакумирано. Не трябва да се прави ново вакумиране в Бг.

    Нередност?
  • 7
    blackfrogg avatar :-|
    blackfrogg
    • - 2
    • + 27

    Изрезките, дори с изтекъл срок на годност, са по читава храна от нашенските месни буламачи от мърша и нискокачествена соя. Конкурентните им цени подбиваха "нашенските" саламоподобни продукти. Това си е чисто поръчкова акция, както и измисления стандарт "Стара планина", който не искам да си представям как се сертифицира от несертифицираните ни лаборатории.

    Нередност?
  • 8
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 3
    • + 16

    В продължение на два дни гледах спора между Войнов и Господина Производител.
    Моите уважения към опитите на държавата да вкара в ред нещата, но Войнов изобщо не беше убедителен. Някак си взех страната на бизнесмена. Не се сещам за името му, но знам, че има връзка с Камарко. Та Войнов не успя да ме убеди, че "най-добър до" и "срок на годност" са едно и също.
    Първо цялата шумотевица изглеждаше като начин да отстранят определена фирма от пазара, и второ - продукцията на Камарко е по-скъпа, но я предпочитам от българската. За българската знаем защо.

    Нередност?
  • 9
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • + 25

    №7 "Изрезките, дори с изтекъл срок на годност, са по читава храна от нашенските месни буламачи от мърша и нискокачествена соя."

    Подкрепям абсолютно! Тия дупета са същите колбаси които си купувах в Германия - средна ръка, не много скъпи, но с немско качество и на светлинни години пред нашенските. Да не говорим, че тия дупета тук са и по-евтини.

    3.20 евро за кило нискокачествени български соеви кренвирши, при условие, че чистата сурова свинска пържола е на 7-8 лв. (3.5-4 евро)?!?!!?!?!

    Нередност?
  • 10
    don_quixote avatar :-?
    Jim Stark
    • - 3
    • + 6

    НИКОГА ДО ПРЕДИ СЕДМИЦА НЕ БЯХ ЧУВАЛ ЗА ТЕЗИ "ДУПЕТА".....
    НИЕ В ЕДНА И СЪЩА ДЪРЖАВА ЛИ ЛИ ЖИВЕЕМ?!?!?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал