Пицария на парче

Американската верига Dominos идва в България въпреки спадащия пазар

Domino's има над 9000 обекта по света    ©  Bloomberg

Когато бях юноша бледен, с приятелите ми ядяхме предимно пица. Но не от тази, сегашната, а една соц такава. Предлагаше се в едно мръсно заведение на бул. "Христо Ботев", точно преди "Петте кьошета". Годината беше 88-а или 89-а. Името му вече не го помня, май беше нещо като "Гарнирани пити". Така или иначе, с настъпването на свободния пазар то окончателно пусна кепенци... Та във въпросното заведение постоянно работеха няколко фурни, които бълваха на конвейер мазни парчета тесто, минаващи за пица. В детското ни съзнание обаче те бяха най-вкусното нещо на света. Нямаха фешън имена като "Куатро стаджони", "Капричоза" или "Фрути ди маре", а семпли означения в стил "със сирене" (61 ст.), "с колбас" (91 ст.) и "с кренвирш" (71 ст.). Най-скъпата, на цена около левче, беше "асорти", в която май се набутваха всички изостанали продукти...

Времето на пицата от този вид отдавна отмина, за вкусовите й качества по-добре да не говорим. С отприщването на свободния предприемачески дух на българите обаче постепенно в София започнаха да се появяват все по-приветливи и "вкусни" заведения, които постепенно се удвоиха и утроиха, превръщайки се във вериги като "Виктория", "Уго", "Мис Каприз", "Дон Домат"  и др. Днес пазарът е пренаситен, а някои собственици вече се опитват да скъсат с имиджа на традиционната пицария чрез разнообразяване на менюто. През 90-те години у нас чрез франчайз навлезе и американският гигант Pizza Hut. Всички тези вериги започнаха да предлагат и доставка по домовете, която постепенно набра скорост. А сега влиза и още една чужда компания - Domino's.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wizard avatar :-?
    Wizard
    • - 5
    • + 103

    Оборотите спадат, клиентите намаляват, но цените се увеличават! Не мога да разбера как когато намаляват обемите вдигаш цените! Типична българска логика. Който е идвал, пак ще идва. Поне него да одера! Да ви е*а търговския нюх! Бирата в "Уго" беше 2.10, сега е 2.30. В кварталното ресторантче цените са с 20 % отгоре на цялото меню. Заплатите (КОЙТО ПОЛУЧАВА ТАКАВА!) са с 30-40% надолу! Лихвите по заемите стремглаво нагоре.
    Е КОЙ ЩЕ ВИ ИЗЛИЗА В ЗАВЕДЕНИЯТА БЕ ГЛУАПЦИ?!?!? Да ви имам подхода. ЗАЩО КАЧВАТЕ ЦЕНИТЕ ПРИ ПАДАЩ ПАЗАР, ДА ПИТАМ АЗ?!?!?!

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 4
    • + 37

    BTW, тъкмо получих талон за безплатна втора пица от Домино'с :D 2 за 13 паунда, но все пак мисля, че в България това няма да има успех. Просто няма достатъчно клиенти за такава услуга. Иначе Wizard е напълно прав. В България бизнесът няма логика...

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-P
    kiro1234
    • - 1
    • + 45

    Щом искат да се борят :)

    А това за най-качественото което се купува от "УГО" може да го приема само като виц !

    Нередност?
  • 4
    wizard avatar :-?
    Wizard
    • - 3
    • + 51

    Малко ще излезе, че всички сме против "Уго" ама се дразня да ми хвалят и превъзнасят неистини! Салата в чиния с диаметър поне 40 см., като използваемата площ от последната не бе повече от 1/3, продавана за 500 гр. като не бе повече от 300 гр., минерална вода, една бира "Каменица" = 9.17 лв. или 5 евро! ! ! Честито! ! !
    За дипломати, манекенки, проститутки, мутри, измамници, наркораспространители и всякакви високо платени "професии" от централните части на СТОЛИЦАТА може би е добре, но за останалите 95 % от населението, не мисля. За това и последното ходене там ми бе онзи ден!

    Нередност?
  • 5
    jjelev avatar :-P
    TheBelia
    • - 1
    • + 23

    Много здраве на Домино'с - дано да преуспеят в България :)
    Иначе положението със заведенията е точно такова, кавото го описва Wizard - за съжаление...

    Нередност?
  • 6
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 3
    • + 37

    Ходил съм много пъти в Уго още от откриването на първото им заведение , но има някой дразнещи неща.
    Например купа салата дето на повърхността има бекон или нещо друго , а отдолу само зеленчук .
    Другия номер отгоре нещо примамливо запечено , а отдолу пълно само с картофи ;-)))

    Нередност?
  • 7
    pav avatar :-|
    pav
    • + 23

    УГО мога да обобща с една дума и това е СКУКА.
    Пицата е ОК. Традиционните ястия ОК. Всичко останало, сиреч имитациите на чужда кухня много зле. Не искам да обиждам готвачите, защото предполагам готвят и дозират по рецепта. По - конкретно липсват подправки или ако ги има са в хомеопатични количесва, дресинг или тоооолкова екзотичните балсамико и зехтин се плащат допълнително.
    Но това важи и за повечето заведения предлагащи "модерна" кухня, независисимо от вида такава чуждоземна, предлагат най-вече бледи копия, пък вече всички са били "навън" и са пробвали оригинала.Салатите са 100 на брой варианти на 5 зеленчука и тежат кило, но трябва да платя още толкова за да мога да я ям.В крайна сметка пак си поръчваш традиционното и затова ресторантите не могат да етаблират "иновативните" си идеи.

    Нередност?
  • 8
    redhot avatar :-|
    redhot
    • - 1
    • + 12

    Don Domat zatvoriha na Rakovska, taka che ne zaharosvayte tolkova neshtata.:)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 2
    • + 10

    Добре дошли на евтините пици с картонен вкус! За съжаление ще убият малкото добри пицарии у нас, дано да не съм прав :(
    Като казвам добри нямам впредвид Уго и Дон домат.

    Нередност?
  • 10
    elazarov avatar :-?
    elazarov
    • - 5
    • + 47

    С риск да ви отегча ще се опитам да отговоря на част от коментарите по отношение на "УГО".
    Благодаря ви, че ми давате тази възможност, защото ние в "УГО" от 15 години се стараем да дадем най-доброто, на което сме способни.
    И вашите коментари са изкл.важни за нас.
    На първо място бих искал да ви уверя, че ако има нещо, което ни е напълно чуждо, е мисленето тип- "Който е идвал, пак ще идва. Поне него да одера!" . Възможно е да сме допуснали грешки, но можете да бъдете сигурни, че всяко наше действие е предприето с една единствена цел-всеки един клиент да си тръгне доволен. И това не е виц-просто от 15 год. това е основната ни цел. Доколко мерките, които взимаме са правилни, ще кажете вие като наши клиенти.
    Надявам се да прочетете "обясненията' по отделните коментари.
    И така:
    Бирата-цените на бирата се повишават две поредни години преди началото на лятото-2009 и 2010. Т.е. една година и три месеца след първото увеличение и три месеца след второто ние си позволихме да повишим цената с 20 стотинки-но дори и така смятам, че при нас пак е по-евтина от 80 процента от заведенията.
    По отношение на цените-с изкл.на бирата и алкохолните напитки последните 2 години нямаме увеличение на нищо. Възможно е да има няколко изкл., но там говорим за повишение с 1-2 процента.Но и това има своето обяснение-не го правим за да печелим повече, правим го защото при нас заплатите за последните 2 год. не са намалявани(един единствен път с 5 процента-но на фона на цитираните 30-40 е нищо), плаща се редовно.Това е много трудно постижимо в тези времена, но ние го правим, защото държим на персонала си и искаме да запазим работата им.
    По отношение на качеството:

    Избираме ежедневно най-добрите зеленчуци, сосът за пици е от пресни домати(печем ги всяка сутрин), печем само младо телешко отглеждано в България(от породите херефорд или лимузин-не мисля, че има друго заведение, което да купува такова-просто е много скъпо-въпреки това цената при нас е 7.99!).
    Наденичките приготвяме от кълцано прясно месо всяка вечер, пюрето ни е от картофи.
    Използваме само охладени меса, които се доставят ден за ден. Приготвяме само пилешко
    бонфиле, внасяме марокански кус-кус от Франция, козето сирене е "Президент"(40 лв./кг), пармезана ни е от най-качествения(24 месеца) и е на пити(настъргваме го на момента) , луканката е "Карловска", маслините са "Каламата", шунката ни е от свинско месо(без добавки), доматения сос за спагети приготвяме по специална рецепта(отнема около 3 часа да се приготви), тортата ни е домашна, мед купуваме от малки производители от плевенския регион, палачинките приготвяме на
    момента, кафето ни е винаги прясно изпечено(и струва 1.19).
    Мога да изброя още много-бъдете сигурни, че качеството е нещо, с което никога не сме правили компромис.И още-никога не сме работили с по-качествени продукти. Правим го без да вдигаме цени именно защото ценим клиентите си и искаме да останат доволни от храната в "УГО".Много заведения намалиха порциите, минаха на по-некачествени продукти и някои от тях намалиха цените.Но за сметка на какво? Смятам, че е по-добре да получиш нещо истинско, да останеш доволен от "излизането си". Всяко ново нещо, което пускаме е на възможно най-ниската цена от най-качествените продукти.
    Още един пример-първокачествено филе от норвежка съомга 220гр. за 10.99. Домашно приготвени наденички за 5.99, 500 мл.таратор за 1.99 и т.н.
    Дресинг:
    зехтин вече има по масите и не се плаща, балсамовия оцет също
    дресингите за салатите(те са около 10)-може да кажете на сервитъора да ви донесе допълнително или предварително да поискате да ви се овкуси с една идея повече салатата с една идея повече
    По отношение на грамажите: гарантирам за точност до 5 процента(повече или по-малко) към тези посочени в менюто-правихме замервания 10 дена и мисля, че всичко е коректно

    Ще се радвам ако някой е имал търпението да прочете горното и се надявам да не съм ви досадил. Още повече се надявам да сме на прав път и да не сме ви разочаровали.
    Благодаря

    Нередност?
Нов коментар