Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Когато бях юноша бледен, с приятелите ми ядяхме предимно пица. Но не от тази, сегашната, а една соц такава. Предлагаше се в едно мръсно заведение на бул. "Христо Ботев", точно преди "Петте кьошета". Годината беше 88-а или 89-а. Името му вече не го помня, май беше нещо като "Гарнирани пити". Така или иначе, с настъпването на свободния пазар то окончателно пусна кепенци... Та във въпросното заведение постоянно работеха няколко фурни, които бълваха на конвейер мазни парчета тесто, минаващи за пица. В детското ни съзнание обаче те бяха най-вкусното нещо на света. Нямаха фешън имена като "Куатро стаджони", "Капричоза" или "Фрути ди маре", а семпли означения в стил "със сирене" (61 ст.), "с колбас" (91 ст.) и "с кренвирш" (71 ст.). Най-скъпата, на цена около левче, беше "асорти", в която май се набутваха всички изостанали продукти...
Времето на пицата от този вид отдавна отмина, за вкусовите й качества по-добре да не говорим. С отприщването на свободния предприемачески дух на българите обаче постепенно в София започнаха да се появяват все по-приветливи и "вкусни" заведения, които постепенно се удвоиха и утроиха, превръщайки се във вериги като "Виктория", "Уго", "Мис Каприз", "Дон Домат" и др. Днес пазарът е пренаситен, а някои собственици вече се опитват да скъсат с имиджа на традиционната пицария чрез разнообразяване на менюто. През 90-те години у нас чрез франчайз навлезе и американският гигант Pizza Hut. Всички тези вериги започнаха да предлагат и доставка по домовете, която постепенно набра скорост. А сега влиза и още една чужда компания - Domino's.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
37 коментара
Оборотите спадат, клиентите намаляват, но цените се увеличават! Не мога да разбера как когато намаляват обемите вдигаш цените! Типична българска логика. Който е идвал, пак ще идва. Поне него да одера! Да ви е*а търговския нюх! Бирата в "Уго" беше 2.10, сега е 2.30. В кварталното ресторантче цените са с 20 % отгоре на цялото меню. Заплатите (КОЙТО ПОЛУЧАВА ТАКАВА!) са с 30-40% надолу! Лихвите по заемите стремглаво нагоре.
Е КОЙ ЩЕ ВИ ИЗЛИЗА В ЗАВЕДЕНИЯТА БЕ ГЛУАПЦИ?!?!? Да ви имам подхода. ЗАЩО КАЧВАТЕ ЦЕНИТЕ ПРИ ПАДАЩ ПАЗАР, ДА ПИТАМ АЗ?!?!?!
BTW, тъкмо получих талон за безплатна втора пица от Домино'с :D 2 за 13 паунда, но все пак мисля, че в България това няма да има успех. Просто няма достатъчно клиенти за такава услуга. Иначе Wizard е напълно прав. В България бизнесът няма логика...
Щом искат да се борят :)
А това за най-качественото което се купува от "УГО" може да го приема само като виц !
Малко ще излезе, че всички сме против "Уго" ама се дразня да ми хвалят и превъзнасят неистини! Салата в чиния с диаметър поне 40 см., като използваемата площ от последната не бе повече от 1/3, продавана за 500 гр. като не бе повече от 300 гр., минерална вода, една бира "Каменица" = 9.17 лв. или 5 евро! ! ! Честито! ! !
За дипломати, манекенки, проститутки, мутри, измамници, наркораспространители и всякакви високо платени "професии" от централните части на СТОЛИЦАТА може би е добре, но за останалите 95 % от населението, не мисля. За това и последното ходене там ми бе онзи ден!
Много здраве на Домино'с - дано да преуспеят в България :)
Иначе положението със заведенията е точно такова, кавото го описва Wizard - за съжаление...
Ходил съм много пъти в Уго още от откриването на първото им заведение , но има някой дразнещи неща.
Например купа салата дето на повърхността има бекон или нещо друго , а отдолу само зеленчук .
Другия номер отгоре нещо примамливо запечено , а отдолу пълно само с картофи ;-)))
УГО мога да обобща с една дума и това е СКУКА.
Пицата е ОК. Традиционните ястия ОК. Всичко останало, сиреч имитациите на чужда кухня много зле. Не искам да обиждам готвачите, защото предполагам готвят и дозират по рецепта. По - конкретно липсват подправки или ако ги има са в хомеопатични количесва, дресинг или тоооолкова екзотичните балсамико и зехтин се плащат допълнително.
Но това важи и за повечето заведения предлагащи "модерна" кухня, независисимо от вида такава чуждоземна, предлагат най-вече бледи копия, пък вече всички са били "навън" и са пробвали оригинала.Салатите са 100 на брой варианти на 5 зеленчука и тежат кило, но трябва да платя още толкова за да мога да я ям.В крайна сметка пак си поръчваш традиционното и затова ресторантите не могат да етаблират "иновативните" си идеи.
Don Domat zatvoriha na Rakovska, taka che ne zaharosvayte tolkova neshtata.:)
Публикувано през m.capital.bg
Добре дошли на евтините пици с картонен вкус! За съжаление ще убият малкото добри пицарии у нас, дано да не съм прав :(
Като казвам добри нямам впредвид Уго и Дон домат.
С риск да ви отегча ще се опитам да отговоря на част от коментарите по отношение на "УГО".
Благодаря ви, че ми давате тази възможност, защото ние в "УГО" от 15 години се стараем да дадем най-доброто, на което сме способни.
И вашите коментари са изкл.важни за нас.
На първо място бих искал да ви уверя, че ако има нещо, което ни е напълно чуждо, е мисленето тип- "Който е идвал, пак ще идва. Поне него да одера!" . Възможно е да сме допуснали грешки, но можете да бъдете сигурни, че всяко наше действие е предприето с една единствена цел-всеки един клиент да си тръгне доволен. И това не е виц-просто от 15 год. това е основната ни цел. Доколко мерките, които взимаме са правилни, ще кажете вие като наши клиенти.
Надявам се да прочетете "обясненията' по отделните коментари.
И така:
Бирата-цените на бирата се повишават две поредни години преди началото на лятото-2009 и 2010. Т.е. една година и три месеца след първото увеличение и три месеца след второто ние си позволихме да повишим цената с 20 стотинки-но дори и така смятам, че при нас пак е по-евтина от 80 процента от заведенията.
По отношение на цените-с изкл.на бирата и алкохолните напитки последните 2 години нямаме увеличение на нищо. Възможно е да има няколко изкл., но там говорим за повишение с 1-2 процента.Но и това има своето обяснение-не го правим за да печелим повече, правим го защото при нас заплатите за последните 2 год. не са намалявани(един единствен път с 5 процента-но на фона на цитираните 30-40 е нищо), плаща се редовно.Това е много трудно постижимо в тези времена, но ние го правим, защото държим на персонала си и искаме да запазим работата им.
По отношение на качеството:
Избираме ежедневно най-добрите зеленчуци, сосът за пици е от пресни домати(печем ги всяка сутрин), печем само младо телешко отглеждано в България(от породите херефорд или лимузин-не мисля, че има друго заведение, което да купува такова-просто е много скъпо-въпреки това цената при нас е 7.99!).
Наденичките приготвяме от кълцано прясно месо всяка вечер, пюрето ни е от картофи.
Използваме само охладени меса, които се доставят ден за ден. Приготвяме само пилешко
бонфиле, внасяме марокански кус-кус от Франция, козето сирене е "Президент"(40 лв./кг), пармезана ни е от най-качествения(24 месеца) и е на пити(настъргваме го на момента) , луканката е "Карловска", маслините са "Каламата", шунката ни е от свинско месо(без добавки), доматения сос за спагети приготвяме по специална рецепта(отнема около 3 часа да се приготви), тортата ни е домашна, мед купуваме от малки производители от плевенския регион, палачинките приготвяме на
момента, кафето ни е винаги прясно изпечено(и струва 1.19).
Мога да изброя още много-бъдете сигурни, че качеството е нещо, с което никога не сме правили компромис.И още-никога не сме работили с по-качествени продукти. Правим го без да вдигаме цени именно защото ценим клиентите си и искаме да останат доволни от храната в "УГО".Много заведения намалиха порциите, минаха на по-некачествени продукти и някои от тях намалиха цените.Но за сметка на какво? Смятам, че е по-добре да получиш нещо истинско, да останеш доволен от "излизането си". Всяко ново нещо, което пускаме е на възможно най-ниската цена от най-качествените продукти.
Още един пример-първокачествено филе от норвежка съомга 220гр. за 10.99. Домашно приготвени наденички за 5.99, 500 мл.таратор за 1.99 и т.н.
Дресинг:
зехтин вече има по масите и не се плаща, балсамовия оцет също
дресингите за салатите(те са около 10)-може да кажете на сервитъора да ви донесе допълнително или предварително да поискате да ви се овкуси с една идея повече салатата с една идея повече
По отношение на грамажите: гарантирам за точност до 5 процента(повече или по-малко) към тези посочени в менюто-правихме замервания 10 дена и мисля, че всичко е коректно
Ще се радвам ако някой е имал търпението да прочете горното и се надявам да не съм ви досадил. Още повече се надявам да сме на прав път и да не сме ви разочаровали.
Благодаря
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.