Краят на висящите кабели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Краят на висящите кабели

От ляво на дясно: Теодор Захов, изп. директор на "Спектър нет", Андреас Майерхофер, изп. директор на "Мобилтел" и Йордан Йорданов, основател на "Мегалан"

Краят на висящите кабели

Продажбата на "Мегалан" и "Спектър нет" е кулминацията в окрупняването на българските телекомуникации

Андриан Георгиев
21570 прочитания

От ляво на дясно: Теодор Захов, изп. директор на "Спектър нет", Андреас Майерхофер, изп. директор на "Мобилтел" и Йордан Йорданов, основател на "Мегалан"

© Цветелина Ангелова


LAN технологията спокойно може да се нарече запазената марка на българския интернет. Във времето, когато бившият държавен телефонен монополист упорито отказваше да види потенциала на глобалната мрежа, висящите между блоковете кабели дадоха на хората това, от което те имаха нужда.

В края на 90-те години необходимостта от високоскоростен интернет вече беше назряла и свободният пазар сам запълни празнината, която големите телекоми бяха оставили да зее.

Така на пръв поглед смешните, но всъщност доста смелите и изобретателни LAN оператори успяха да оплетат в своите мрежи цялата страна и да доставят интернет свързаност със скорост, на която и западните им колеги можеше да завидят...

До няколко години обаче LAN феноменът най-вероятно ще се превърне в изчезващ вид за България. Причината не е, че технологията е изчерпала своя потенциал. Жестоката реалност е, че развитието на малките доставчици е в застой поради липса на финансов ресурс. Затова и най-големите от тях трудно излизат на национално ниво, а дори да го направят, ще са принудени да осъществяват инвестиционните си намерения с години.

В момента местните оператори намират партньори в лицето на същите онези големи телекоми, които преди около 10 години ги гледаха със съжаление и насмешка. Последните пък са принудени да купуват своите малки конкуренти, защото приходите от основната им дейност също са в застой. Проникването на мобилната гласова комуникация в България е 139%, а приходите от стационарни линии лавинообразно спадат.

Логичното следващо бойно поле за мощните играчи е доставката на интернет, където потенциалът за ръст е огромен. И ако трябва да резюмираме: големите телекоми имат финансовия ресурс, а малките - ноу-хау и клиентската база. Така че бракът между тези две страни изглежда повече от закономерен.

Това е логиката на събитията, които се случват на телеком пазара напоследък. Най-голямата сделка досега беше сключена през тази седмица - водещият безжичен оператор "Мобилтел" придоби кабелните доставчици "Мегалан" и "Спектър нет". По този начин мобилният телеком влезе агресивно на пазара на фиксиран интернет и телефония, доминиран от "Виваком".

За клиентите на двете закупени компании сделката ще означава предлагане на пакетни услуги - интернет, телефония и телевизия във фиксиран и безжичен вариант. Telekom Austria, собственик на "Мобилтел", прогнозира, че потребителите ще предпочетат интегрираните услуги, доставяни от един оператор. Според техен анализ българските абонати на интегрирани услуги ще се увеличат до 2 млн. през 2019 г.

Затова съвсем скоро могат да се очакват още сделки на фрагментирания български пазар, където по неофициални оценки оперират около 2000 интернет доставчици. Основните заподозряни участници в предстоящото окрупняване са кабелният оператор Blizoo, телекомите "Глобул" и "Виваком", както и операторът на сателитна телевизия "Булсатком".

Мегапакет

Значителните суми, които големите телекоми започват да инвестират в българския пазар на високоскоростен интернет, са залог за техните дългосрочни планове и намерения. "Мобилтел" ще плати 72 млн. евро, за да купи 100% от "Мегалан" и "Спектър нет". Около 14.5 млн. евро от тази сума ще бъде изплатена в края на 2011 г., ако ръководителите на двете компании изпълнят поставените цели. Това със сигурност е най-голямата сделка в телеком сектора за годината. А и вероятно ще е сред топ продажбите в България за 2010 г.

Придобитите оператори ще запазят своята оперативна независимост, както и висш и среден мениджмънт в следващите 18 месеца. От "Мобилтел" очакват да предложат пакетни услуги още следващия месец.

Купувачът ще покрие и кредитите, с които двата оператора са финансирали пазарната си експанзия. Придобитите дългове на компаниите възлизат на 11 млн. евро. по данни на J. P. Morgan. Сделката ще бъде приключена, когато бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Тя няма да се отрази съществено на финансовото състояние на компанията майка Telekom Austria Group, тъй като стойността й е 0.05 пъти по-малка от очакваната оперативна печалба (EBITDA) на групата за 2010 г.

Очакванията на мениджмънта на "Мобилтел" са годишната оперативна печалба (EBITDA) на "Спектър нет" и "Мегалан" през 2010 г. да достигне 9.6 млн. евро. За догодина се очаква показателят да бъде 12 млн. евро. Според анализ на J. P. Morgan този ръст ще дойде от увеличаващата се норма на печалба на интернет доставчиците и по-големия пазар.

Интеграцията също така би трябвало да съкрати оперативните разходи по основната мрежа, връзките между нея и останалите модули от мрежата, поддръжката на бизнес клиенти, брандинг и развитие на нови продукти.

Хората, върху чиито рамене ще падне тежестта да осъществят интернет експанзията на "Мобилтел", са познатите лица от ръководствата на двата алтернативни телекома. Собственици на "Мегалан" досега с 51% бяха "Паризу трейдинг" (съдружници и управляващи са Йордан Йорданов и Михаил Баликов с равен дял), "Мегалан" ООД със 17.6% (със собственици Диян Тунджев с 30%, Иво Джоков с 30%, Николай Пеев с 20% и Борислав Йосифов с 20%), а останалият дял притежават "Абус" (Иво Джоков) и фирма на Николай Пеев.

Капиталът на "Спектър нет" е разделен поравно между изпълнителния директор Теодор Захов и "Алфа телеком" на "Алфа финанс холдинг" с основен акционер Иво Прокопиев. Двамата са собственици на "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник".

Друг приоритет

пред новото обединение ще бъде доставката IPTV услуги (телевизия, пренасяна по интернет кабел). В момента и "Мегалан", и "Спектър нет", и "Мобилтел" предлагат самостоятелно този тип услуга. От "Мобилтел" планират да интегрират трите платформи, като потребителите ще използват един интерфейс.

Според изп. директор Андреас Майерхофер все още не е ясно дали "Мобилтел" ще запази своя бранд Quarto. По данни на Telekom Austria IPTV услугите имат огромен потенциал и до пет години приходите от тях ще достигнат 14 млн. евро от 2 млн. за 2009 г.

Чрез придобиването на двата оператора услугите на "Мобилтел" ще станат по-конкурентни на "Виваком", която е най-агресивна на пазара със своите пакетни услуги. Наскоро бившият държавен телеком добави в портфолиото си и сателитна телевизия.

Намеренията на "Мобилтел" за преориентиране от гласова телефония към услуги, базирани на пренос на данни, не са изстрел в тъмното. Според прогноза на инвестиционната агенция Execution крайните цени на мобилните разговори в ЕС ще паднат с 50% през следващите четири години заради намаляващите такси на едро.

Затова мобилните оператори все повече ще търсят нови пазари с потенциал за ръст. Като предвестник на тази тенденция "Мобилтел" влиза на българския пазар на високоскоростен фиксиран интернет, който по оценки на Telekom Austria ще възлиза на 233 млн. евро през 2014 г. За миналата година той е около 140 млн. евро.

Най-големият играч на този пазар в момента обаче е "Виваком" с 28%, следвана от Blizoo с 13%, "Мегалан" и "Спектър нет" с общо 9% и "Пауър нет" с 4%. Останалите 35% по данни на "Мобилтел" се делят между споменатите около 2000 интернет доставчика, много от които работят на ръба и отвъд ръба на сивата икономика.

До 2008 г. LAN операторите властваха на пазара на достъп до интернет. Последвалата икономическа стагнация обаче направи потребителите ценово чувствителни и това

Замрази ентусиазма на LAN доставчиците

Сега те осъзнават, че за да растат още, трябва да инвестират във високоскоростна оптична мрежа до дома на потребителите. А за това се нуждаят от много, много пари. Най-големите алтернативни оператори, като например "Спектър нет", се опитаха да го направят самостоятелно, използвайки т.нар. PON технология, но финансовата криза сериозно охлади инвестиционните им намерения.

"Времето на малките "семейни" играчи изтича, защото това е естественото желание на пазара и това искат клиентите - те изискват нови, надеждни и много удобни за ползване услуги", коментира Ищван Полони, изпълнителен директор на Blizoo - един от бъдещите сериозни участници във финалната вълна от окрупнявания. Кабелният оператор възнамерява да придобие още интернет доставчици, след като в последните три месеца купи оператори в Монтана и Добрич.

Попитан дали Blizoo преговаря да се продаде, Ищван Полони отговори: "Не, ние силно вярваме в нашите възможности за растеж и следваме стриктно нашия бизнес план." По неофициална информация от няколко източника компанията е водила разговори с втория мобилен оператор Globul. Ясен Гуев, PR на гръцкия телеком, също отхвърли подобни твърдения.

Друга голяма компания, която има потенциал да се намеси на пазара на високоскоростен интернет и в момента купува LAN доставчици, е "Булсатком". Тя вече предлага пакет от сателитна телевизия и оптичен достъп до интернет в няколко града в страната. Операторът разшири покритието си, като преди седмици придоби LAN доставчиците "София онлайн" и "Асеновград нет" от ITD Network.

До редакционното приключване на вестника от "Булсатком" не успяха да отговорят на въпросите на "Капитал" за техните инвестиционни планове. Компанията има сериозен потенциал, тъй като има над 280 хил. абонати, а приходите й  за 2009 г. почти достигнаха 50 млн. евро.

Следващите месеци ще бъдат преломно време за телекомуникационния бизнес в България. Как точно ще се групират силите обаче все още не е напълно ясно. От "Глобул" коментираха: "В момента няма решение за сделка в близко бъдеще."

Представител на "Виваком" също не разкри инвестиционните намерения на бившия държавен телеком. "Ние не сме престанали да изследваме възможностите, които предлага пазарът", отговориха оттам. Но както изглежда, за "възможностите" (разбирайте - за LAN доставчици) обратното броене наистина е започнало да се случва високоскоростно...

Телекомуникации ТОП 10 В ОТРАСЪЛА
ПозицияПозиция Продажби (хил. лв.)Продажби (хил. лв.)Продажби (хил. лв.)Изменение %Печалба/Загуба (хил. лв.)Печалба/Загуба (хил. лв.)Печалба/Загуба (хил. лв.)Рентабилност %
20092008Компания200720082009 2009/2008200720082009 
11МОБИЛТЕЛ125835413270891202960-9,3531126032537326234021,81
22БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ988496900422103623715,08248553-197041864688,34
33КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ806000899775876513-2,5914360016269513234215,10
4 БУЛСАТКОМ39240689849876943,18-388640639313,98
5 КЕЙБЪЛТЕЛ3839656796608387,12н.д.-2049-3365-
64ЕВРОКОМ КАБЕЛ МЕНИДЖМЪНТ БЪЛГАРИЯ404195695856288-1,18-1728-4059-5048-
7 НЕТЕРА164792198821211-3,5378342520,01
8 СПЕКТЪР НЕТ14685171621921911,99-177-370610,32
9 ОРБИТЕЛ175881997517518-12,30-2980-1919-12-
10 МЕГАЛАН НЕТУЪРК560390201237437,186761598151912,28
  Средно за топ 103225263378173401930,7077733291064782414,06

LAN технологията спокойно може да се нарече запазената марка на българския интернет. Във времето, когато бившият държавен телефонен монополист упорито отказваше да види потенциала на глобалната мрежа, висящите между блоковете кабели дадоха на хората това, от което те имаха нужда.

В края на 90-те години необходимостта от високоскоростен интернет вече беше назряла и свободният пазар сам запълни празнината, която големите телекоми бяха оставили да зее.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • gligi

  Корпоративни глупости на търкалета!

  Именно конкуренцията между многото малки доставчици изстреля българския интернет до световно качество! "Неспособността" им да инвестират в нови технологии е само в очите и в ПР-съобщенията на корпорациите-динозаври. След като могат да осигуряват качествена услуга, защо им е да променят модела си?

  Знаете ли - не всички компании еволюцират до корпорации, както и не всички животни са еволюирали до големи и хищни тиранозаври; някои са "избрали" да останат малки, специализирани и умни... И един ден дошъл катаклизъм, и огромните измрели, а малките заели мястото им.

  Каквото и да правят огромните хищни корпорации, технологичните катаклизми са не по-малко смъртоносни от астероидните...

  Ето как изглежда "астероидът", способен да убие всички мтел-и по всичките земни кълбета: отворен протокол + хардуерен стандарт за телефони, работещи на принципа на интернет протоколите - рутиращи пакети цифрови данни без нужда от базови станции (всеки телефон е и клетка в общата мрежа). Свободна комуникация без оператори! Технически възможно е отдавна, и зависи единствено наличието на свободни честоти.

 • 2
  dnevniklive avatar :-|
  dnevniklive

  Изявление главният стратегически директор на FN Cable Holdings Ищван Полони от 1 авг 2008:
  "Българският интернет пазар е най-конкурентният, който съм виждал".

  За тези две години много неща се промениха и за съжаление не в полза на крайните клиенти. Колкото и да ме убеждават Теодор Захов и Иво Джоков не мога да приема, че след 1.5 години, когато Спектърнет (вкл. Орбител) и Мегалан се влеят официално в Мтел това ще е в полза на потребителите. Финансовите условия по договорите със сигурност са доста изгодни за управителите на тези дружества, т.к. бизнесът им ще се развие в цялата страна, а финансирането ще е надеждно подсигурено от австрийците. Ние обаче губим два от най-качествените независими интернет доставчика, които предлагат скорости на световно ниво. Само ще припомня, че според едно проучване на BBC България е в топ 5 държави с най-бърз интернет.

  Ако Мтел иска да ни спечели нека наистина да инвестира в инфраструктура и да изготви план, както в Корея - 1Gbps до 2012 г.

 • 3
  yavor_hoffart avatar :-|
  Явор Хофарт

  До коментар [#1] от "gligi":

  Абсолютно си прав. Малките доставчици бяха буквално изтикани от пазара и то с непозволени средства. То не беше рязане на кабели, разбиване на офиси, заплахи, данъчен тормоз и т.н.

 • 4
  luscomusco avatar :-|
  lusco

  За съжаление големите корпорации смазват, малкия бизнес и конкуренцията се намалява драстично, което никак не е от полза за потребителите видно при цените на мобилните телефони например.
  Социалния ефект пък съвсем, вместо малки гъвкави собственици на квартални бакалии, зле платени работници в големи дискаунтери...
  но динозаврите...
  а автора добре си е написал
  домашното - Корпоративни глупости на търкалета!

 • 5
  areta avatar :-|
  areta

  Ми аз като най-обикновен потребител, мога да кажа, че колкото по-голяма компания ми доставя интернет, толкова по-лошо става качеството. Сега мрежата е купена от Близу и те определено ми скъсват нервите.

 • 6
  ju_li avatar :-|
  ju.li

  Оф, още веднъж да простена: дано тази новина не повлияе на малкия ми квартален доставчик на нет - перфектни са и не искам да ги сменям.

 • 7
  retlk avatar :-|
  Иван Кръстев

  При тези новини е учудващо, че Виваком не използва предимството си да е собственик на каналите в градовете и не пуска оптика до всеки компютър с тройна услуга - данни, глас и видео.

 • 8
  stealth avatar :-?
  exdn

  Признавам, че съм скаран с математиката, но какво точно означава следното изречение?
  "Тя няма да се отрази съществено на финансовото състояние на компанията майка Telekom Austria Group, тъй като стойността й е 0.05 пъти по-малка от очакваната оперативна печалба на групата за 2010 г."

  Сделката е за 72 млн. Печалбата на ТАG е 75,6 млн? Тези 72 млн са 0,05% от печалбата на групата? Така написано, не става много ясно.

 • 9
  minimala avatar :-|
  minimala

  Това определено не ми харесва. Интернет доставчикът ми беше Global Lan. Като нямах интернет и им се обадех и идваха до 5 минути, нета беше PPPoE и беше изключително надежден и сигурен. После стана Air Bites, и почнаха разправиите. Първо че вече имаха нов номер за поддръжка (и то някакъв псевдокорпоративен некомпетентен call център), за който не си бяха направили труда да ме уведомят по никакъв начин. После стана Power Net и оттогава също идват много много бавно при проблем, за късмет проблеми няма често. Скоростта ми е твърдо 50Mb/деня и 100Mb/нощта. Ако сега някой от тия изедни мобилни оператори вземе да купи и Power Net, ще се прехвърля към Net1 - хората са изключително сериозни, за кабелна телевизия (аналогова) ми прекараха оптика до сградата, и то през тръбите и шахтите както си трябва. Белязаха си кабелите с лепенки. Кабелната телевизия е с неограничен брой телевизори (пълен сигнал), за 17 лева. За 25 получаваш нея + 30Mb нет. Скоро ще се прехвърля, но на по-широкия нет. Горещо препоръчвам Net1! А тия да си се консолидират...

 • 10
  fccf avatar :-P
  fccf

  "Тя няма да се отрази съществено на финансовото състояние на компанията майка Telekom Austria Group, тъй като стойността й е 0.05 пъти по-малка от очакваната оперативна печалба на групата за 2010 г."

  "два пъти по-малко":

  100 / 2 = 50

  "0.05 пъти по-малко":

  100 / 0.05 = 2000

  което, както и да го гледаш не е по-малко от 100..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK